De wereld ontdekken met ukkies. Dat kan prima. Wij zijn zelf regelmatig met onze kleine kinderen naar verre oorden geweest en hebben daardoor voor veel gezinnen met jonge kids de leukste vakanties kunnen samenstellen. Ook jouw kinderen zullen hier volop van genieten. Zie je er nog een beetje tegenop? Laat je dan vooral inspireren door de volgende tips!    

Tip 1: Ga buiten het hoogseizoen op vakantie

Kinderen tot 5 jaar zijn nog niet leerplichtig. Maak hier gebruik van en ga als het kan buiten het hoogseizoen op vakantie. Het is dan een stuk minder druk, minder duur én je vermijdt het regenseizoen. Zo is het bijvoorbeeld van december tot en met maart/april de beste reistijd om naar Costa Rica te gaan. Een familietrip naar de Westkaap in Zuid-Afrika maak je het liefst in de periode van oktober tot april. In landen als Thailand en Vietnam verschillende seizoenen zelfs per regio. Afhankelijk van de regio waar je heen wilt kunnen wij adviseren in welke periode je het minste kans hebt op regen. Maak dus vooral gebruik van je vrijheid die je hebt met kleine kinderen en kies de periode uit waarin je meer kans op mooi weer hebt!

Tip 2: Neem genoeg tijd om te wennen aan het tijdsverschil

Een verre reis maken met kleine kids is leuk, maar de jetlag is weer minder prettig. Probeer je na aankomst zo snel mogelijk aan te passen aan het ritme van het vakantieland om zo je jetlag te overwinnen. Even samen met je kids slapen overdag kan geen kwaad, maar probeer dit te beperken tot 1 à 2 uur, want anders slaap je ’s nachts niet meer. Doe het op de dag van aankomst lekker rustig aan en plan niet teveel activiteiten. Een wandeling in de omgeving van je hotel of een frisse duik in het zwembad kunnen de vermoeidheid tegengaan en je langzaam laten wennen aan het andere klimaat.

Onze ervaring is dat kinderen een stuk flexibeler zijn dan je denkt. Ze hebben het voordeel dat ze werkelijk overal in slaap kunnen vallen, dus ze zullen redelijk snel hun vermoeidheid kwijt zijn. En lijkt je dit nou allemaal heel erg lastig, ga dan naar Zuid-Afrika. Daar is geen tijdsverschil!

Tip 3: Maak een passend reisschema en hou het relaxed

En daar helpen wij je natuurlijk mee! Niemand wordt vrolijk van een overvol reisschema, zeker niet als je met kleine kinderen reist. Hou het dus relaxed en neem ruim de tijd per locatie, zodat je optimaal kan genieten van de plek waar je verblijft. Neem ook genoeg rustmomenten op een dag. Ga bijvoorbeeld ’s ochtends op ontdekkingstocht en ga ’s middags lekker relaxen bij het zwembad of aan het strand. En een dagje niks doen en simpelweg genieten van de mooie omgeving is ook heerlijk. Zo houden je kinderen het vol. En jijzelf als ouder trouwens ook.

Voor kleine kids zijn lange reisafstanden tussen de verschillende locaties niet altijd ideaal, maar soms ontkom je er niet aan. Reis je met een eigen huurauto, dan kan je zelf bepalen op welk moment van de dag je gaat rijden. Wij gingen vaak op pad op het moment dat de kinderen aan hun middagslaapje toe waren. Ideaal! Ook ‘bijzondere’ manieren van reizen, zoals met een nachttrein, zijn voor kleine kids een superleuke belevenis.

Tip 4: Neem een rugdrager mee

Op een aantal verre bestemmingen zien de wegen er minder fraai uit dan bij ons en als er al stoepen zijn, dan kunnen deze ook wel een opknapbeurt gebruiken. Vaak zijn ze zo hobbelig met gaten en kuilen dat het moeilijk is om er met een buggy overheen te rijden. Ook een strand- of natuurwandeling maken met een buggy is vrij lastig. We adviseren je daarom om een rugdrager mee te nemen. Je kunt je kind dan gemakkelijk overal naartoe vervoeren.

Tip 5: Ga samen op ontdekkingstocht

Kleine kinderen kijken met zo’n andere blik naar de wereld! Alles is nieuw en elk detail is bijzonder. Daarom is het extra leuk hen mee te nemen naar bijvoorbeeld een mooie tempel of een paleis. Al die blingbling, kleuren, schilderingen, beelden, ze kijken hun ogen uit. Wedden dat zij dingen zien die jou niet zijn opgevallen? Kijk door de ogen van je kind en geniet met ze mee!

Samen op zoek gaan naar dieren is ook een topactiviteit om te doen met kinderen. Over het algemeen zijn kinderen dol op dieren. Van kleine vlindertjes tot aan de grote olifanten: het is allemaal even leuk voor ze. Als je weleens met ze naar de dierentuin bent geweest zul je wel gemerkt hebben hoeveel plezier ze hebben door naar aapjes of pinguïns te kijken. Op vakantie kunnen ze die dieren in het wild zien. Dat is extra bijzonder voor ze!

Bestemmingen voor een vakantie met kleine kinderen

Wil je op vakantie met kleine kinderen? Wij bieden je tal van mogelijkheden. Bezoek om inspiratie op te doen op onze pagina met bestemmingenKids in de WestkaapKids op Bali en Kids in Thailand zijn echte topvakanties voor jullie ukkies. Graag gaan wij met je in gesprek om samen met jou een reis samen te stellen die voor jong en oud een superbelevenis zal zijn.

 

Laat je inspireren!

Ontdek nieuwe bestemmingen, droom weg bij mooie reiservaringen van andere gezinnen en ontvang leuke en handige vakantietips.