Praktische informatie over het visum, klimaat en de belangrijkste inentingen voor al je reizen naar Bali/Indonesië.

Op deze pagina vind je alle reisinformatie die je nodig hebt voor jouw rondreis naar Bali. Van inentingen, het Indonesische visum en valuta tot wat je het beste kan meenemen op reis. Bereid je voor op een onvergetelijke reis voor jou en je kinderen.

Tijdsverschil en acclimatiseren

Klimaat

Vaccinaties en gezondheid

Paspoort en visa

Geld en valuta

Vertrekbelasting

Eten en drinken

Religie

Wat mee te nemen

Voltage

Nuttige adressen

 

Tijdsverschil en acclimatiseren op Bali
In de zomertijd is het op Bali 6 uur later dan in Nederland, in de wintertijd 7 uur.
Door het tijdsverschil kun je na aankomst last hebben van een jetlag. Probeer op de dag van aankomst zo weinig mogelijk te slapen overdag, hooguit een uur of twee, en zo snel mogelijk het ritme van je bestemming aan te houden. Doe het rustig aan de eerste dag, zodat je kunt wennen aan het klimaat en probeer niet teveel koude drank te drinken. Wees natuurlijk ook voorzichtig met de felle zon.
Naar boven

Klimaat
Bali heeft een tropisch warm en vochtig klimaat met weinig temperatuurschommelingen. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 25 en 30 graden.
Bali kent twee seizoenen:
Mei – september: droge seizoen
Oktober – maart: regenseizoen

Tijdens het regenseizoen valt de meeste regen in de nacht of in de vroege ochtend en als het overdag regent, zijn de buien kort en hevig en breekt daarna de zon weer door. Wel is de luchtvochtigheid enorm hoog tijdens het regenseizoen.
Naar boven


Inentingen en gezondheid

Inentingen voor Bali zijn niet verplicht, maar Hepatitus, DTP en buiktyfus worden aanbevolen. Op Lombok kan malaria voorkomen, waar je maatregelen tegen moet nemen.
Als je kind via het rijksvaccinatieprogramma al vaccinaties heeft gehad, zal het wellicht geen DTP meer nodig hebben, maar het is raadzaam om dit vooraf te overleggen met het consultatiebureau.
Als je binnen 6 weken voorafgaand aan je bezoek aan Bali in een gele koorts gebied bent geweest, wordt een gele koorts vaccinatie verplicht gesteld.

Voor de meest actuele informatie over de benodigde vaccinaties raden wij je aan om tijdig instanties als je huisarts, GG&GD, Travel Clinic, Reisdokter, Tropeninstituut of Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (lcr) te raadplegen.
Naar boven

Paspoort en visa voor Indonesië 
Voor reizen naar Bali geldt dat een paspoort nodig is dat nog 6 maanden na vertrek uit Bali geldig is. Let op dat ook kinderen een eigen paspoort nodig hebben.
Bij aankomst op een van de grote luchthavens in Indonesië (Medan, Jakarta, Denpasar(Bali), Surabaya en Batam) ontvang je een gratis visum wat 30 dagen geldig is.
Bij een verblijf langer dan 30 dagen moet een visum vooraf zijn aangeschaft via de Indonesische ambassade.

Voor reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kan een afwijkende regeling gelden. Reizigers dienen zelf zorg te dragen voor de juiste documenten.

Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen, evenals een kopie van de reis- en annuleringsverzekering en alarmnummers voor het blokkeren van je bankpassen in geval van diefstal of verlies. Handig is om deze documenten te scannen en op te slaan in je mail, zodat je ze niet kan verliezen en er altijd bij kan op het moment dat het nodig is.
Naar boven

 

Geld en valuta
De munteenheid in Indonesië is de Rupia (IDR). Voor de meest actuele wisselkoers kan jij kijken op www.wisselkoers.nl
Je mag maximaal 5.000.000 IDR in- of uitvoeren, bij andere valuta geldt geen minimum of maximum.

Het gemakkelijkste is om geld te pinnen, dat kan bijna bij alle pinautomaten welke voorzien zijn van het Cirrus logo. Traveller Cheques zijn niet nodig om mee te nemen en de koers is lager dan wanneer je pint of contact geld wisselt. Indien je contact geld wilt wisselen, kun je dat het beste bij een bank doen of een officiële geldwisselaar. Probeer grote coupures te wisselen in kleinere, want vaak is het moeilijk met grote coupures te betalen. Let op: dollarbiljetten van voor 2002 worden niet geaccepteerd! Je dient dus in Nederland hier goed op te letten. Grote hotels wisselen in de regel ook dollars en euro’s, zowel cheques als cash. De koers die berekend wordt kan van bank tot bank verschillen. De bekende creditcards worden in de belangrijke centra op Bali en Lombok vrijwel overal geaccepteerd bij banken. Visa en Mastercard worden aanbevolen. Er kan een extra commissie berekend worden (1-3%) op creditcard betalingen. Bij de grote banken kun je met je creditcard geld opnemen.
Het is onverstandig om alleen op je pinpas te vertrouwen voor het halen van geld. Als een lokaal pinautomaat bijvoorbeeld geen verbinding kan krijgen om je pincode te verifiëren, lukt het niet. Voor meer informatie over pinlocaties in Indonesië kun je kijken op de website www.mastercard.com.
Naar boven


Departure tax (vertrekbelasting)

Voor vertrek vanuit Indonesië moet een vertrek belasting (departure tax) betaald worden op het vliegveld. Met vertrek vanuit Bali is deze tax 40.000 Rupiah (ongeveer € 2,50) voor binnenlandse vluchten en 200.000 Rupiah (ongeveer € 13) voor intercontinentale vluchten.
Naar boven

 

Eten en drinken
De Indonesische keuken is voor ons erg bekend en ook op Bali zul je de rijsttafels en satéstokjes op de menukaart zien staan. Sommige gerechten kunnen heet zijn, maar vaak hebben restaurants de smaak aangepast en wat milder gemaakt. Veel restaurants hebben een menukaart met zowel internationale als Indonesische gerechten, dus er is voor ieder wat wils! Bali heeft een overvloed aan heerlijk vers tropisch fruit, zoals bananen, papaja’s en ananassen.
Uit eten op Bali is erg goedkoop en voor een gemiddeld diner betaal je tussen de 8 en 10 euro.

Je kunt op Bali geen kraanwater drinken, maar overal zijn flessen water te koop.
Je kunt beter geen salades eten (kunnen gewassen zijn in leidingwater), geen ijsblokjes in je drank laten doen en geen rauwe groenten of geschild fruit eten. Koop ook geen schepijs, maar verpakt ijs. Hoewel de satéstokjes die bij de eetkraampjes op straat worden gebakken heerlijk ruiken, is het geen aanrader om hier te eten.
Naar boven


Religie

De meeste Balinezen zijn hindoe, in tegenstelling tot de rest van Indonesië waar de meerderheid moslim is.
De Balinezen hebben hun eigen vorm van hindoeïsme en dit geloof bepaalt de hele cultuur en het sociale leven op Bali. Volgens hun religie zijn tegenstellingen, zoals hemel en hel, goed en kwaad, licht en donker, even belangrijk om zo de harmonie van de wereld in evenwicht te houden. Hierdoor hebben Balinezen evenveel aandacht voor goden als voor demonen en beiden moeten op dezelfde manier vereerd worden. Iedere Balinees begint de ochtend met het neerleggen van offermandjes voor de deur, in de familietempel en zelfs voor restaurants, winkels en op gevaarlijke kruispunten zul je deze van palmbladen gemaakte mandjes gevuld met rijst, bladeren en vruchten vinden. Dit alles om de goden te verblijden en de demonen mild te stemmen. Ook wierookstokjes worden gebrand zodat het kwaad uitblijft en het goede kan komen.
De hindoeïstische Balinezen geloven sterk in reïncarnatie en voorwaarde voor wedergeboorte is dat het lichaam vernietigd moet worden door vuur, dat reinigende kracht heeft. Van de vele ceremonieën die er tijdens het leven worden gehouden, is de crematie de heiligste religieuze ceremonie. De lijkverbranding gaat gepaard met veel rituelen, maar zonder het vloeien van tranen, want dan zou het voor de ziel moeilijker worden om afscheid te nemen.
Naar boven

Wat mee te nemen
Onderstaande items vormen geen volledige inpaklijst, maar zijn tips voor dingen die niet mogen ontbreken in je koffer!
-dunne luchtige katoenen kleding, waaronder in ieder geval 1 lange broek en 1 t-shirt met lange mouwen
-hoofddeksel/pet (zeker voor kinderen!)
-regenjas of paraplu tijdens het regenseizoen
-goede wandelschoenen
-zonnebrandcrème met een zeer hoge beschermingsfactor (30 tot 50)
-ontsmettende zeep (te gebruiken zonder water)
-zaklamp

Geneesmiddelen:
-immodium
-(kinder) ORS
-muggenolie met deet (let op dat bij kinderen onder de 2 jaar maar 30% deet in anti-insectenmiddel mag zitten)
-middel tegen jeuk/pijn bij insectenbeten
-(kinder)paracetamol
-pleisters
-thermometer
-ontsmettingsmiddel
-pilletjes tegen reisziekte
-neusspray bij verkoudheid in vliegtuig

Als je reist met kleinere kinderen:
-babyfoon
-polsbandje voor kids met daarop naam en mobiele telefoonnummer
-snoetepoetsers voor de allerkleinsten
-sudocreme tegen luieruitslag bij babies
Naar boven


Stekker en voltage

De netspanning op Bali is 220 volt, maar een enkele keer komt 110 volt voor. Nederlandse stekkers passen op de meeste ongeaarde stopcontacten al moet je soms een beetje duwen.
Het kan weleens kan voorkomen dat de stroom uitvalt, dus het is handig om ook een zaklamp mee te nemen.
Naar boven

Nuttige adressen
Indonesische ambassade in Nederland
Tobias Asserlaan 8
2517 KC Den Haag
Tel.: 070 3108100
Fax: +31 70 3643331
Openingstijden | ma t/m vr : 9:00-13:00 en 14:00-17:00 + visa en paspoort : 9:00-13:00

Nederlandse ambassade in Indonesië
Jalan H.R. Rasuna Said Kav. S-3
Kuningan Jakarta 12950
Tel: +62 21 5248200
Fax: +62 21 5700734
Openingstijden | ma t/m do : 8:00-16:00 + vr : 8:00-14:00

Indonesische ambassade in België
Tervurenlaan 294
1150 Brussel
Tel: 02.771.20.14
Fax: 02.771.22.91

Belgische ambassade in Indonesië
Deutsche Bank Building – 16de verdieping
Jalan Imam Bonjol 80
10310 Jakarta
Tel: +62 21 3162030
Fax: +62 21 3162035
Openingstijden | ma t/m vr : 9:00-17:00
Naar boven

Alle bovenstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen.

Laat je inspireren!

Ontdek nieuwe bestemmingen, droom weg bij mooie reiservaringen van andere gezinnen en ontvang leuke en handige vakantietips.