Praktische informatie China

Algemene informatie

Religie

Klimaat

Tijdsverschil en acclimatiseren

Geld en valuta

Vaccinaties en gezondheid

Paspoort en visa

Eten en drinken

Wat mee te nemen

Voltage

Nuttige adressen

 

Algemene informatie
China is het op vier na grootste land ter wereld en heeft een oppervlakte van 9.596.961 km². Dit is 231 keer zo groot als Nederland! Er wonen meer dan 1,3 miljard mensen in China (dit is ongeveer 20% van de wereldbevolking), waarvan bijna 14 miljoen binnen de grenzen van de stad Beijing. Iets meer dan 90% van de bevolking bestaat uit Han-Chinezen en de overige 8% bestaat uit 56 etnische groepen. Deze 8% van de mensen woont op meer dan de helft van het totale gebied van China.

China grenst in het Noorden aan de Gobi woestijn, wordt in het Westen begrensd door het Tibetaanse plateau, en heeft een 6400 kilometer lange kust. Gezien de grootte van het land betekent dit een grote diversiteit aan klimaatzones.
Naar boven

Religie
De grondwet van de Volksrepubliek China voorziet in godsdienstvrijheid, maar godsdienstbeoefening wordt niet aangemoedigd. China heeft vijf officieel door de staat erkende religies: boeddhisme, taoïsme, islam, protestantisme en katholicisme.
Traditioneel werden het confucianisme, het boeddhisme, taoïsme en de voorvaderverering uitgeoefend. Deze godsdiensten hebben een heropleving ervaren. De islam wordt voornamelijk in het westen beoefend. Er is ook een kleine maar groeiende christelijke minderheid.
Naar boven

Klimaat
China heeft een divers klimaat, van warm gematigde klimaten, zoals het klimaat in het zuiden tot specifieke gebergte- en woestijnklimaten in het westen en noorden. In het algemeen is het er nat in de zomer en droog in de winter. Er zijn grote regionale verschillen tussen de hooglanden van Tibet waar zich eeuwige sneeuw bevindt, de woestijn en de steppen van Sinkiang en Binnen-Mongolië (B-klimaten), en in het vasteland van China. Het noorden van China is algemeen droger dan het midden en het zuiden van het land. Hoewel het moeilijk is een ideale reisperiode aan te wijzen, kun je zeggen dat het in de lente en de herfst het aangenaamst is. Echter, ook in de zomer is China prima te bereizen.
Naar boven

Tijdsverschil en acclimatiseren
Het is in China 8 uur later dan in Nederland, zowel in de zomer als in de winter. Dit geldt voor het hele land.
Door het tijdsverschil kun je na aankomst last hebben van een jetlag. Probeer op de dag van aankomst zo weinig mogelijk te slapen overdag, hooguit een uur of twee, en zo snel mogelijk het ritme van je bestemming aan te houden. Doe het rustig aan de eerste dag, zodat je kunt wennen aan het klimaat en probeer niet teveel koude drank te drinken. Wees natuurlijk ook voorzichtig met de felle zon.
Naar boven

Geld en valuta
De munteenheid van China is de Renminbi (letterlijke vertaling ‘geld van het volk’ (RMB). De actuele wisselkoers kan je terugvinden op www.wisselkoers.nl. Voor China geldt een vrije in- en uitvoer van maximum 6000 RMB in contanten; hogere bedragen moeten worden aangegeven. Men mag niet meer geld uitvoeren dan is ingevoerd. Geldautomaten zijn te vinden in de grotere plaatsen, maar ook contact geld (Euro’s of dollars) kan bij een bank ingewisseld worden. Creditcards (Visa en Mastercard) worden in veel hotels, restaurants en grotere winkels geaccepteerd, maar hier kan een extra commissie voor berekend worden (1-3%). Bij de grote banken kun je met je creditcard geld opnemen.
Naar boven

Vaccinaties en gezondheid
China stelt geen vaccinaties verplicht, maar Hepatitis, Buiktyphus en DTP worden aanbevolen. Als je kind via het rijksvaccinatieprogramma al vaccinaties heeft gehad, zal het wellicht geen DTP meer nodig hebben. De speciale kindervaccinaties voor Hepatitis A en B zijn voor een lange periode van 20-25 jaar geldig en zijn tegenwoordig zelfs in landen als Turkije en Egypte nodig.
Voor de meest actuele informatie over de benodigde vaccinaties raden wij je aan om tijdig (minimaal 6 weken voor vertrek) instanties als je huisarts, GG&GD, Travel Clinic, Reisdokter, Tropeninstituut of Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (LCR) te raadplegen.

KidsReizen werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit een landelijk werkend vaccinatiecentrum waarbij je thuis gevaccineerd kunt worden. Dus geen wacht- en reistijd meer! Je maakt een afspraak wanneer het uitkomt, zelf ‘s avonds of in het weekend, zonder hier extra kosten voor te betalen. Klik hier voor meer informatie over Thuisvaccinatie.nl.
Naar boven

Paspoort en visa
Voor reizen naar China geldt dat een paspoort nodig is dat nog 6 maanden na vertrek uit China geldig is.

Reizigers met een Nederlands of Belgisch paspoort moeten ook altijd een China visum in het paspoort gestempeld hebben. Voor het aanvragen van een visum heb je de volgende zaken nodig:
– een pasfoto;
– een ingevuld en ondertekend aanvraagformulier;
– een kopie van je vliegticket;
– een dag-tot-dag programma van je reisorganisatie.

Het aanvraagformulier kun je downloaden van de site van het Chinese Visa Application Service Center (http://www.visaforchina.org/HAG_EN/) . Op deze site vind je meer informatie over de aanvraag procedure.
Voor aanvragen in België is dit: http://www.visaforchina.org/BRU_EN/

Met bovenstaande zaken kan de aanvraag gedaan worden bij het Chinese Visa Application Service Center. Adres: 6e verdieping Rijswijkseweg 60, 2516 EH Den Haag.
Let op: geen visumaanvragen bij de Chinese Ambassade.

De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 15.00 uur (paspoort ophalen tot 16.00 uur). Het is mogelijk om een ingevuld en ondertekend formulier voor een ander, zoals bv je familieleden of vrienden die meereizen, in te dienen.
Na afgifte van het visum moet je binnen 3 maanden naar China gaan.

De normale verwerkingsduur voor het aanvragen van het visum is 4 werkdagen. De kosten zijn € 126 per persoon. Let op dat voor alle deelnemers aan de reis, dus ook kinderen, een visum aanvraag gedaan moet worden.

Voor reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kan een afwijkende regeling gelden. Reizigers dienen zelf zorg te dragen voor de juiste documenten.
Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen op reis, evenals een kopie van de reis- en annuleringsverzekering en alarmnummers voor het blokkeren van je bankpassen in geval van diefstal of verlies.
Naar boven

Eten en drinken
Naast de bekende Peking Eend heeft China nog veel meer heerlijke gerechten, die bovendien meestal niet heet en erg gezond zijn. Vaak vormen rijst en noedels de basis met daarbij verse groenten en kip, vis of vlees. In grote steden of toeristische plaatsen als Yangshuo staan ook internationale gerechten als spaghetti en friet vaak op de menukaart, wat erg handig kan zijn voor de kinderen! In China zul je afhankelijk van het seizoen ook een overvloed aan vers tropisch fruit vinden. Het ontbijt in het hotel bestaat meestal uit een chinees en westers buffet. Het westerse ontbijt bestaat meestal uit brood met jam of gebakken/gekookt ei. Uit eten in China is erg goedkoop en voor een gemiddeld diner betaal je tussen de 3 en 6 euro per persoon.

In China wordt met stokjes gegeten. In veel restaurants is geen bestek aanwezig. Probeer in Nederland al eens te oefenen met het eten met stokjes. Als je problemen voorziet, neem dan een (reis)bestek mee.

Je kunt in China geen kraanwater drinken, maar overal zijn flessen water te koop, die je ook voor het tandenpoetsen kunt gebruiken.
Het is raadzaam om geen salades eten (kunnen gewassen zijn in leidingwater), geen ijsblokjes in je drank te laten doen en geen rauwe groenten te eten. Koop alleen geschild fruit als het voor je ogen is geschild (bijvoorbeeld verse ananas). Koop ook geen schepijs, maar verpakt ijs. Eten van eetkraampjes op straat is alleen aan te raden als het eten voor je ogen gebakken wordt en als je ziet dat lokale mensen er hun eten kopen.

Potjes eten voor baby’s zijn te koop in supermarkten, evenals luiers, behalve in de kleinere steden als Pingyao.
Naar boven

Wat mee te nemen
We raden je aan om luchtige katoenen kleding mee te nemen en een regenjas of paraplu. In het voorjaar en najaar heb je trui en windjack voor ’s avonds nodig. In de winter is dikkere kleding nodig. Een pet en een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor zijn voor je kids zeker nodig, evenals een t-shirt met (lange) mouwen tegen het verbranden.

Onderstaande items vormen geen volledige inpaklijst, maar zijn tips voor dingen die niet mogen ontbreken in je koffer!
-dunne luchtige katoenen kleding, waaronder in ieder geval 1 lange broek en 1 t-shirt met lange mouwen
-hoofddeksel/pet (zeker voor kinderen!)
-regenjas/poncho of paraplu tijdens het regenseizoen
-iets dikkere kleding (trui/sweater)voor voor- of najaar
-goede wandelschoenen en sandalen of slippers
-zonnebrandcreme met een zeer hoge beschermingsfactor (30 tot 50)
-ontsmettende zeep (te gebruiken zonder water)
-verrekijker
-zaklamp

Als je reist met kleinere kinderen:
-babyfoon
-polsbandje voor kids met daarop naam en mobiele telefoonnummer
-snoetepoetsers voor de allerkleinsten
-sudocreme tegen luieruitslag bij babies
Geneesmiddelen:
-middel tegen diarree (immodium)
-(kinder) ORS
-insectenwerend middel met deet (let op dat bij kinderen onder de 2 jaar maar 30% deet in anti-insectenmiddel mag zitten)
-anti jeuk middel bij insectenbeten
-(kinder)paracetamol
-pleisters
-thermometer
-ontsmettingsmiddel
-pilletjes tegen reisziekte
Naar boven

Voltage
De netspanning in China is 220 volt. Wij raden aan om een wereldstekker en adapter mee te nemen. Het kan voorkomen dat de stroom uitvalt, dus het is handig om ook een zaklamp mee te nemen.
Naar boven

Nuttige adressen
Chinese Ambassade
Willem Lodewijklaan 10
2517 JT Den Haag
Tel.: 070 3065090 of 070 3065091
Openingstijden: 9:00-12:00 van maandag t/m vrijdag (feestdagen uitgezonderd)
http://www.chinaembassy.nl/eng/ls/fhqz/default.htm

Chinese Visa Application Service Center
6e verdieping Rijswijkseweg 60
2516 EH Den Haag
http://www.visaforchina.org/HAG_EN/
Naar boven

Alle bovenstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen.

Laat je inspireren!

Ontdek nieuwe bestemmingen, droom weg bij mooie reiservaringen van andere gezinnen en ontvang leuke en handige vakantietips.