Praktische informatie Cuba

Tijdens je Cuba vakantie gaat alles toch vaak net even anders als je gewend bent. Of je nu gereisd hebt in Europa, Azië of Latijns Amerika, bereid je goed voor op je reis naar Cuba!
Zo is dit eiland in de Cariben nog een van de weinige landen waarvoor Nederlanders nog een visum moeten hebben. Daarnaast betaal je als toerist met een andere valuta dan de lokale bevolking en is pinnen bijna niet mogelijk is op Cuba. Hieronder lees je er meer over en vind je nog praktische informatie die kunt gebruiken tijdens de voorbereidingen van je Cuba vakantie. Wanneer je een ander paspoort hebt dan het Nederlandse, kunnen andere voorwaarden m.b.t. grensdocumenten, visa en inentingen gelden.

Klimaat

Tijdsverschil

Paspoort, visa en verzekeringen

Geld en valuta

Vaccinaties en gezondheid

Voltage

Nuttige adressen


Klimaat
Cuba heeft een subtropisch klimaat met het hele jaar temperaturen van circa 27°C en veel dagen zon. ’s Avonds koelt het iets af.
De beste periode voor je Cuba vakantie is van november tot april, het is er dan droog en zonnig weer. In het voorjaar en de zomer kan er af en toe een tropische bui vallen. Meestal duren ze een uurtje en waaien dan weer over, soms blijven ze de hele middag hangen. Omdat Cuba een eiland is trekken de luchten onder invloed van de zeewind snel weer open. In deze periode is de luchtvochtigheid hoog en voelt het snel klam aan. Juli en augustus zijn de warmste maanden, met een gemiddelde temperatuur van ruim 30°C.
Voor het gehele Caribische gebied geldt een officieel orkaanseizoen van juli tot ongeveer half november. September en oktober zijn hierin de piekmaanden. De meeste orkanen treffen Cuba aan de zuidoostelijke kant van eiland en eenmaal boven land neemt de orkaan dan snel in kracht af. Ondanks de kans op orkanen, reizen er veel reizigers in juli en augustus naar Cuba. Dit zijn dan ook hoogseizoensmaanden voor Cuba.
Mocht je Cuba bezoeken tijdens het orkaanseizoen, dan wordt geadviseerd gedurende deze periode de berichtgeving in de media goed te volgen. Voor het laatste nieuws over de dreiging van orkanen kan je kijken op de website van Cuba Hurricanes.
Naar boven


Tijdsverschil
Zomertijd: -6 uur (vroeger dan in Nederland/België)
Wintertijd: -5 uur (vroeger dan in Nederland/België)

Door het tijdsverschil kun je na aankomst last hebben van een jetlag. Probeer op de dag van aankomst zo weinig mogelijk te slapen overdag, hooguit een uur of twee, en zo snel mogelijk het ritme van je bestemming aan te houden. Doe het rustig aan de eerste dag, zodat je kunt wennen aan het klimaat en probeer niet teveel koude drank te drinken. Wees natuurlijk ook voorzichtig met de felle zon.
Naar boven

 

Paspoort, visa en verzekeringen
Reizigers naar Cuba met een Nederlandse of Belgische identiteit hebben een paspoort (Reispas) nodig dat nog 6 maanden na terugkomst geldig is. Daarnaast is een toeristenkaart vereist, ook wel visum genoemd. De toeristenkaart bestaat uit twee identieke helften, waarvan de douane in Cuba de ene helft inneemt bij aankomst. Bewaar de andere helft goed; je levert het bij vertrek weer in, als bewijs dat je Cuba weer verlaat. KidsReizen zal je informeren hoe je de toeristenkaart makkelijk kan regelen.

Houd hiernaast rekening met het feit dat je voldoende verzekerd dient te zijn voor medische kosten of kosten van medisch beleid. Naast je ziektekostenverzekering is het van belang dat je over een reisverzekering (reisbijstandsverzekering) beschikt die deze kosten dekt. Zorg ervoor dat je bij aankomst op Cuba kunt aantonen dat je voor zowel de reis- als de ziektekostenverzekering over een polis beschikt in Nederland/België. Hiervoor dien je een geldig bewijs mee te nemen zoals een verzekeringspas of polisblad. Cuba accepteert geen verzekeringen die lopen bij een Amerikaans bedrijf. Mocht je ter plaatse niet in het bezit zijn van de gewenste verzekeringen, dan word je verplicht deze op Cuba af te sluiten. Omdat dit hoge kosten met zich mee kan brengen en dit aan het begin van je reis veel tijd in beslag kan nemen bij de douane, raden wij dit af.
Naar boven

 

Geld en valuta
In Cuba bestaan twee officiële valuta, de CUC is de Cuban Peso Convertible voor buitenlanders. De CUP (Cuban Peso) is voor de lokale bevolking. De koers van de CUC fluctueert tussen de €0,70 en €0,90. Sinds november 2004 wordt op Cuba niet meer met US dollars betaald. Op Cuba kun je niet pinnen met bank of giropas. Ons advies: neem cash euro’s mee (absoluut geen dollars!) en wissel het grootste deel bij aankomst meteen al op de luchthaven om in CUC’s. Bewaar het geld vervolgens op verschillende plaatsen in je bagage.

Tijdens de reis kun je geld wisselen bij banken, bij officiële wisselkantoren (‘Casas de Cambio’ van Cadeca) of bij je hotel. Cash euro’s omwisselen in CUC’s kost je het minste tijd/geld. Instanties nemen de dagkoers en geen commissie, hotels nemen wel vaak een vergoeding.

Neem absoluut ook een creditcard mee wanneer je naar Cuba op vakantie gaat. Visa-, Euro- of Mastercards worden geaccepteerd, Diners’ Club of American Express niet. Met een Visacard en pincode kun je bij sommige bankautomaten geld opnemen. Met andere creditcards kun je betalen in winkels en hotels of geld opnemen bij de bank. Je betaalt circa 3% commissie.

Je geld uitgeven zal weinig problemen opleveren, maar toch nog even dit:

– Met de Convertible peso kun je in restaurants en winkels betalen, taxi’s en autohuur betalen, etc. Met de Cubaanse Peso die Cubanen gebruiken kan dit allemaal niet. Cubanen willen graag aan Convertible peso’s komen om zodoende iets van ‘luxe’ te kunnen aanschaffen. Men wil je tas dragen, je schoenen poetsen, je auto bewaken, je een rondleiding geven, sigaren verkopen, je in huis uitnodigen voor een maaltijd, overnachting, etc. etc. Alles om de felbegeerde CUC te bemachtigen. Het is begrijpelijk dat de lokale bevolking dit doet maar het voelt af en toe een beetje opdringerig.

– CUC terugwisselen in euro aan het eind van de vakantie is mogelijk op de luchthaven van Havana. Dit is natuurlijk zonde want zo betaal je dubbele koers. Zorg daarom dat je de meeste CUC’s alvast opmaakt.

– Fooien zijn niet verplicht maar taxichauffeurs, restaurantbediening en hotelpersoneel verwachten zo’n 10% fooi.

– Hoeveel geld je uiteindelijk uitgeeft en dus mee moet nemen, is helemaal van jezelf afhankelijk. Om je toch een idee te geven: reken gemiddeld genomen op circa € 35 per dag per persoon voor lunch, diner, drank, fooi en ‘overig’. Dit is dan wel exclusief benzinegeld voor de auto; reken dan op circa € 50 per dag per persoon.
Naar boven

 

Vaccinaties en gezondheid
Vaccinaties zijn niet verplicht als je naar Cuba reist, maar inentingen tegen hepatitis en DTP worden aangeraden, evenals buiktyphus behalve als je korter dan 2 weken naar Cuba gaat. Vaccinatie tegen gele koorts wordt alleen aangeraden wanneer je in een infectiegebied van gele koorts bent geweest voordat je naar Cuba gaat. Malariatabletten zijn niet nodig er is geen malaria op het eiland.

De meest voorkomende kwaal bij toeristen is diarree. Dit wordt meestal veroorzaakt door het drinkwater (gebruik flessenwater, verkrijgbaar bij de supermarktjes) of de andere voeding. Gebruik een diarreeremmend middel zoals Diacure of Immodium (met mate) of eet wat droge rijst.

Daarnaast komt Dengue voor. Het is een ziekte die in veel tropische gebieden voorkomt en wordt overgedragen door steekmuggen. Dit is voornamelijk in kleinstedelijke en landelijke gebieden en meestal steekt de mug overdag. Om de ziekte te voorkomen is het goed om plaatsen met stilstaand water te vermijden, bedekkende kleding te dragen en anti-muggenmiddel te gebruiken. Meer informatie kan je op de website van de LCR vinden of je kan een medisch instituut raadplegen.

Als je medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee, zodat er geen twijfel over kan bestaan dat je geen drugsgebruiker bent en zorg een extra voorraadje mee te nemen zodat je niet hoeft te zoeken in Cubaanse apotheken mocht je iets kwijtraken. Neem een Engelse brief van je arts mee over dit medicijngebruik. Het valt te overwegen een schoon setje injectiespuiten en naalden mee te nemen. Denk hierbij ook aan een artsenverklaring.

De gezondheidszorg op Cuba is goed maar voor toeristen meestal niet op het Nederlandse niveau. Bovendien vraagt men hoge bedragen voor behandelingen en moeten alle rekeningen voor zorg contant in vreemde valuta worden voldaan. Zorg dus voor een goede reisverzekering.

Wij raden aan altijd ook zelf contact op te nemen met instanties als GGD of Tropeninstituut om de laatste stand van zaken te vernemen.

Kijk op: http://www.lcr.nl/ of http://www.tropenzorg.nl/ voor meer informatie.
Naar boven

 

Voltage
De meeste stopcontacten in Cuba – enkele, vaak duurdere, hotels uitgezonderd – hebben een voltage van 110Volt/60 Herz. De stopcontacten zijn gemaakt voor Amerikaanse (platte) stekkers. Het is daarom raadzaam een verloopstekker mee te nemen voor je elektronische apparaten.
Naar boven


Nuttige adressen

Nederland:

Ambassade Cuba
Scheveningseweg 9
2517 KS Den Haag
Tel. nr. 070-3606061
Fax: 070-3647586
E-mail: embacuba@xs4all.nl
Website: www.cubadiplomatica.cu/holanda

 

België:

Ambassade Cuba
Brugmannlaan 80
1190 VORST
Tel. nr. 02.343.00.20
Fax: 02.344.96.61
E-mail: consulado@embacuba.be
Website: www.embacuba.be
Naar boven

Alle bovenstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen

Laat je inspireren!

Ontdek nieuwe bestemmingen, droom weg bij mooie reiservaringen van andere gezinnen en ontvang leuke en handige vakantietips.