Praktische informatie Suriname

Klimaat

Tijdsverschil en acclimatiseren

Geld en valuta

Vervoer/taxi’s

Vaccinaties en gezondheid

Paspoort en visa

Taal

Eten en drinken

Wat mee te nemen

Communicatie

Voltage

Nuttige adressen

 

Klimaat
Suriname heeft een tropisch regenwoudklimaat. Gemiddeld is het 28-32 graden met een hoge luchtvochtigheid. In Paramaribo en andere plaatsen langs de kust is het overwegend in de ochtend en avond koel. Je staat ‘s morgens op met een gemiddelde temperatuur van 23 graden, overdag stijgt dit naar ongeveer 32 graden om vervolgens s’avonds weer af te koelen naar circa 25 graden. Ben je in het binnenland dan is het in de ochtend zelfs nog koeler, zo’n 11-15 graden. En overdag wordt het gemiddeld 28 graden.

Het land kent vier jaargetijden:

Kleine regentijd: december en januari,
Kleine droge tijd: februari en maart,
Grote regentijd: april tot half augustus,
Grote droge tijd: half augustus t/m november.

Als het regent in Suriname, is dit doorgaans hevig maar kortstondig. Van tijd tot tijd zijn er ook zeer hevige regenbuien, deze noemt men “sibi busi” (letterlijk: het vegen van het bos).

Suriname kan het hele jaar door bezocht worden, maar als je niet zo goed tegen de warmte kan dan is de beste reistijd in februari en maart.
Naar boven

Tijdsverschil en acclimatiseren
In onze winter is het vier uur vroeger in Suriname en in onze zomer is het tijdsverschil vijf uur. Door het tijdsverschil kun je na aankomst last hebben van een jetlag. Probeer op de dag van aankomst zo weinig mogelijk te slapen overdag, hooguit een uur of twee, en zo snel mogelijk het ritme van je bestemming aan te houden. Doe het rustig aan de eerste dag, zodat je kunt wennen aan het klimaat. Wees natuurlijk ook voorzichtig met de felle zon.
Naar boven

 

Geld en valuta
De munteenheid is de Surinaamse Dollar (SRD). Op www.wisselkoes.nl kan je de actuele wisselkoers vinden.
Surinaamse Dollars mogen niet worden uitgevoerd. Let erop dat indien je nog wat SRD overhebt, je deze niet kunt omwisselen voor euro’s.

Wij raden je aan om bij aankomst in Suriname meteen je geldzaken te regelen, omdat je in Nederland geen Surinaamse Dollars kunt krijgen. Op de luchthaven kun je geld pinnen of euro’s wisselen. In het centrum van Paramaribo en in diverse hotels tref je ook pinautomaten aan. Pinnen is in ieder geval mogelijk bij de pinautomaten van de RBTT Bank. In het binnenland is het moeilijk om te pinnen of te wisselen. Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd in hotels, restaurants en grote/ dure winkels in Paramaribo maar daarbuiten heel vaak niet. Op veel plaatsen worden ook wel dollars en euro’s in kleine coupures geaccepteerd, echter ben je hiermee meestal duurder uit dan met Surinaamse dollars.

In Suriname is het prijsniveau lager dan in Nederland. Ga je naar de supermarkt dan merk je dat je voor lokale producten vrij weinig geld uitgeeft. Producten uit het buitenland zijn duurder.
Qua restaurants in Paramaribo is er een uitgebreid aanbod, variërend van eenvoudige tot duurdere restaurants. Je kunt al voor €5,- een goede maaltijd krijgen.

Fooien
Het is gebruikelijk om in Suriname te tippen. Als je naar een restaurant gaat zijn de fooien zelden inbegrepen. Je kunt ongeveer 10-15% van je rekening als fooi geven. Ook excursiechauffeurs verwachten een tip. Afhankelijk van de afstand en de vriendelijkheid kun je hen een ‘baksies’ of ‘lekkers’ geven.
Naar boven

Vervoer/ taxi’s
In hartje Paramaribo kun je alles lopend doen. Als je ‘s avonds op stap gaat kan je het beste een taxi nemen. Dit is ook veiliger en de taxi’s zijn goed betaalbaar. Bij de grotere hotels zijn er taxistandplaatsen. Omdat de taxi’s in Suriname geen meter hebben, is het aan te raden om van tevoren de prijs af te spreken. Voor ritten in Paramaribo betaal je ongeveer 8 – 20 SRD. Mocht je toch een auto willen huren, dan heb je in Suriname een internationaal rijbewijs nodig. Deze kan je laten maken bij het ANWB. In tegenstelling tot Nederland wordt er in Suriname links gereden. Houd er ook rekening mee dat de wegbewijzering en de wegen ten Zuiden van Paramaribo minder goed zijn.
Naar boven

Vaccinaties en gezondheid
Inentingen voor Suriname zijn niet verplicht, maar het wordt aanbevolen om vaccinaties te nemen tegen DTP, Gele koorts en Hepatitis A. Bilharzia kan ook voorkomen.
Voor kinderen kunnen andere richtlijnen gelden, omdat ze bijvoorbeeld al via het rijksvaccinatieprogramma zijn ingeënt tegen DTP, maar het is raadzaam om dit vooraf te overleggen met de desbetreffende instanties wat er in jouw geval van toepassing is. Het malaria advies is afhankelijk van je reisduur, je medische achtergrond, en het gebied waar je naar toe gaat reizen.
Als je binnen 6 dagen voorafgaand aan je bezoek aan Suriname in een gele koorts gebied bent geweest, wordt een gele koorts vaccinatie verplicht gesteld.

Verder kan rabiës voorkomen bij zoogdieren, dus vermijd voor de zekerheid het contact met zoogdieren. Ga ze niet aaien of voeren.

Soms hebben reizigers die net in Suriname zijn aangekomen last van reizigersdiarree omdat ze moeten wennen aan het klimaat en het eten.

Voor de meest actuele informatie over de benodigde vaccinaties raden wij je aan om tijdig (minimaal 6 weken voor vertrek) instanties als je huisarts, GG&GD, Travel Clinic, Reisdokter, Tropeninstituut of Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (lcr) te raadplegen.

Thuisvaccinatie
KidsReizen werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit een landelijk werkend vaccinatiecentrum waarbij je thuis gevaccineerd kunt worden. Dus geen wacht- en reistijd meer! Je maakt een afspraak wanneer het uitkomt, zelfs ‘s avonds of in het weekend, zonder hier extra kosten voor te betalen. Kijk op http://kidsreizen.nl/gezond-reis/ voor meer informatie.
Naar boven

Paspoort en visa
Voor reizen naar Suriname geldt dat het paspoort na aankomst in Paramaribo nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn.

De regering van Suriname heeft ter bevordering van het toerisme sinds november 2011 de ‘Toeristenkaart’ geïntroduceerd, waardoor je geen visum meer nodig hebt voor reizen korter dan 90 dagen. Meer informatie over de aanschaf en kosten van de kaart vind je op http://www.consulaatsuriname.nl/content/view/151/77/lang,dutch/

Reizen met minderjarige kinderen
Let op: voor reizen met minderjarige kinderen heb je extra documenten nodig. Klik hier om de informatie op de site van het consulaat te vinden.

Vanaf 26 juni 2012 moeten alle kinderen over een geldig paspoort beschikken en is een bijschrijving in het paspoort van de ouders niet meer geldig. Deze regeling komt voort uit de gewijzigde Europese regelgeving. Meer informatie vind je terug op www.rijksoverheid.nl

Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen, evenals een kopie van de reis- en annuleringsverzekering en alarmnummers voor het blokkeren van je bankpassen in geval van diefstal of verlies.
Naar boven

Taal
Nederlands is hier de officiële taal. Verder spreekt iedere bevolkingsgroep haar eigen taal. Er zijn in Suriname ongeveer 20 talen, maar de algemene taal die door iedereen wordt gesproken en begrepen is het Sranang Tongo (oftewel Taki-Taki).
Een paar handige woorden in Sranang Tongo:

Hoe gaat het? = Fawaka? Of: Faf joe?
Goed = Boeng
Hoeveel kost het? = Omeni?
Ja= ai
Nee= no
Maak je niet druk= No span
Bedankt= (Gran) Tangi
Tot ziens = mo sjie
Houd je taai = Tang boeng
Lekker= swietie
Naar boven


Eten en drinken
Suriname staat bekend om zijn lekkere eten. Door de multiculturele bevolking kent het land een zeer gevarieerde eetcultuur. De Hindoestaanse, Creoolse, Javaanse of Chinese keuken hebben allen hun specialiteiten. In Paramaribo kun je op elk uur van de dag wel eten. Aan de Waterkant, bij ’t Vat of bij de warungs in Blauwgrond kan je eenvoudig, goedkoop en lekker eten.
Bekend zijn vooral roti met kip of lamsvlees, bami of nasi. Maar bestel ook eens andere gerechten zoals moksi alesie (mengsel van rijst, vlees, groente en peulvruchten), rijst met pom (ovenschotel met kip en pomtayer), B.B. met R (bruine bonen met rijst), heri- heri met bakkeljauw (diverse gekookte aardvruchten geserveerd met kabeljauw).
Heb je zin in een tussendoormaaltijd of snack dan kan je kiezen voor petjil (gekookte groente met pindasaus), telo met bakkeljauw (gebakken cassave met kabeljauw) of voor de diverse broodjes met toespijs zoals een broodje kousenband met zoutvlees.
Je zult merken dat voor Surinamers voorgerechten en toetjes niet gebruikelijk zijn. Soepen worden dan ook gegeten als hoofdmaaltijd. Bekende soepen zijn pindasoep met tom-tom en saoto soep. Maar heb je zin in een westerse maaltijd dan kan je die ook krijgen!

In de grote plaatsen is babyvoeding in potjes te krijgen in supermarkten en drogisterijen, evenals luiers van bekende merken.

Ondanks de eetkraampjes op straat door de overheid worden gecontroleerd is het raadzaam om voorzichtig te zijn met bijvoorbeeld rauwe salades.

Vruchtensappen en frisdranken zijn overal te koop. In Suriname wordt de nationale frisdrank Fernandes veelvuldig gedronken. Ook lekker om te proberen zijn markoesa- of tamarindesap, orgeade of gemberbier. Ondanks het feit dat kraanwater veilig is om te drinken, raden wij aan om vooral voor de kinderen mineraalwater in flessen te kopen.
Naar boven

Wat mee te nemen
Voor Suriname raden we je aan om luchtige, bij voorkeur katoenen kleding mee te nemen. Een pet/hoed en een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor zijn voor jezelf en je kinderen zeker nodig. T-shirts met (lange) mouwen bieden bescherming tegen het verbranden maar komen ook goed van pas op de koelere momenten van de dag (‘s morgens en ‘s avonds). Als je naar het binnenland gaat is het belangrijk om bedekkende kleding mee te nemen, mede in verband met de muggen. Ook je antimuggen stift of spray mag niet ontbreken.
Hoewel de buien in Suriname vaak kortstondig zijn, zijn ze wel hevig. Een regenponcho kan handig zijn.
Naar boven

Communicatie
In Paramaribo en de grotere plaatsen zijn er internetcafe’s aanwezig. Ook diverse hotels beschikken over een internetverbinding. Wel zijn de verbindingen veelal trager dan in Nederland.
Mocht je tijdens je vakantie willen bellen naar Nederland dan kun je internationale telefoonkaart of een Surinaamse pre-paid simkaart aanschaffen. Je bent dan goedkoper uit. Houd er rekening mee dat het bereik buiten Paramaribo minder goed kan zijn. Het bellen met je Nederlandse mobiele abonnement of vanuit je accommodatie raden wij je niet aan omdat de kosten erg kunnen oplopen.
Het landennummer van Suriname is 00597.
Naar boven

Voltage
De netspanning in Suriname is 110/127 volt. Maar sommige grote hotels hebben 220 volt. De stekkers zijn hetzelfde als die in Nederland.
Naar boven

Nuttige adressen
Ambassade van Suriname
Alexander Gogelweg 2
2517JH Den Haag
Tel:070-3650844

Consulaat Generaal van de Republiek Suriname
De Cuserstraat 11
1081 CK Amsterdam
Nederland
info@consulaatsuriname.nl
Tel: 020-6426137 / 020-6426717
Fax: 020- 6465311

Nederlandse ambassade in Suriname
Van Roseveltkade 5
Paramaribo
Tel: +597 477 211
Fax: +597 477 792
Alle bovenstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen.

Laat je inspireren!

Ontdek nieuwe bestemmingen, droom weg bij mooie reiservaringen van andere gezinnen en ontvang leuke en handige vakantietips.