Praktische informatie Thailand

Algemene informatie
Klimaat
Tijdsverschil en acclimatiseren
Geld en valuta
Vaccinaties en gezondheid
Paspoort en visa
Eten en drinken
Wat mee te nemen
Elektriciteit, internet en telefonie
Nuttige adressen

 

Algemene informatie

Thailand, ook wel het land van de glimlach genoemd, heeft een oppervlakte van 517.000km², wat vergelijkbaar is met de oppervlakte van een land als Frankrijk. Er wonen ongeveer 62 miljoen mensen in Thailand, waarvan ruim 10 miljoen in de hoofdstad Bangkok. Deze cijfers zijn niet exact, omdat veel mensen niet geregistreerd staan.

Thailand is verdeeld in vier gebieden:
-het Noorden met zijn jungle en tropische regenwoud, waar nog bergvolkeren wonen en o.a. rijstvelden en teakplantages te vinden zijn;
-het Noordoosten, ook wel Isaan genoemd, wat voor het grootste gedeelte uit het droge Korat Plateau bestaat en waar o.a. rijst, mais en cassave wordt geproduceerd;
-het Centraal laagland met Bangkok en de Chao Phraya rivier, die door dit gebied stroomt en aan weerszijden omgeven wordt door uitgestrekte rijstvelden die ervoor zorgen dat Thailand de één na grootste rijstexporteur ter wereld is;
-het Zuiden wat bestaat uit een kuststrook van zo’n 2500 km met een heuvelachtig binnenland en vele bekende en paradijselijke (schier)eilanden als Ko Samui en Phuket.

Thailand is een koninkrijk, tot oktober 2016 stonden koning Bhumibol of Rama IX en zijn vrouw, koningin Sirikit, 70 jaar aan het hoofd van dit koninkrijk. Zijn zoon, kroonprins Maha Vajiralongkorn zal hem opvolgen. Overal in het straatbeeld komt de koninklijke verering tot uiting en zie je grote portretten van de koning hangen. De Thai zullen geen kwaad woord spreken over hun koning, die zich erg inzet voor de ontwikkeling van zijn land en veel invloed heeft op het politieke en religieuze leven.
Hoewel het land democratisch is, heeft het leger een grote invloed en zijn er in de loop van de tijd al een aantal staatsgrepen gepleegd.
naar boven

Klimaat

Thailand heeft een tropisch klimaat met drie seizoenen:
-maart – mei: heet en droog, gemiddelde temperatuur 27-35 graden
-juni – oktober: regenseizoen, gemiddelde temperatuur 24-32 graden
-november–februari: koel en droog, gemiddelde temperatuur 18-32 graden

Tijdens het regenseizoen vallen er korte, hevige stortbuien, die meestal niet langer dan een uur duren en op het einde van de middag plaatsvinden.
In het noorden valt een stuk minder regen en kan het ’s avonds nog behoorlijk afkoelen. Ook in het noordoosten valt minder regen en daar kan men zelfs last van droogte hebben.
naar boven

Tijdsverschil en acclimatiseren

In de zomertijd is het in Thailand 5 uur later dan in Nederland, in de wintertijd 6 uur. Omdat Thailand dicht bij de evenaar ligt, is het er ’s avonds vroeg donker.

Door het tijdsverschil kun je na aankomst last hebben van een jetlag. Probeer op de dag van aankomst zo weinig mogelijk te slapen overdag, hooguit een uur of twee, en zo snel mogelijk het ritme van je bestemming aan te houden. Doe het rustig aan de eerste dag, zodat je kunt wennen aan het klimaat en probeer niet teveel koude drank te drinken. Wees natuurlijk ook voorzichtig met de felle zon.
naar boven

Geld en valuta

De Thaise munteenheid is de Baht. Voor wisselkoers zie:  http://www.wisselkoers.nl/thailand_baht.De maximale in- en uitvoer is 50.000 THB per persoon en 100.000 THB per familie reizend op hetzelfde paspoort.
Met een bankpas kan eenvoudig geld uit de geldautomaat getrokken worden en zelfs in de kleinste dorpjes is een pinautomaat te vinden. Creditcards (Visa en Mastercard) worden in veel hotels en winkels geaccepteerd. In Bangkok en Chiang Mai kun je ook pinnen met je creditcard, maar wel tegen extra kosten.
naar boven

Vaccinaties en gezondheid

Inentingen voor Thailand zijn niet verplicht, maar over het algemeen worden vaccinaties tegen Hepatitus A en DTP aanbevolen. Als je kind via het rijksvaccinatieprogramma al vaccinaties heeft gehad, zullen er wellicht andere richtlijnen gelden.
Als je binnen 10 dagen voorafgaand aan je bezoek aan Thailand in een gele koorts gebied bent geweest, wordt een gele koorts vaccinatie verplicht gesteld.
Voor de meest actuele informatie over de benodigde vaccinaties raden wij je aan om tijdig (minimaal 6 weken voor vertrek) instanties als je huisarts, GG&GD, Travel Clinic, Reisdokter, Tropeninstituut of Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (lcr) te raadplegen.

Thuisvaccinatie

KidsReizen werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit een landelijk werkend vaccinatiecentrum waarbij je thuis gevaccineerd kunt worden. Dus geen wacht- en reistijd meer! Je maakt een afspraak wanneer het uitkomt, zelfs ‘s avonds of in het weekend, zonder hier extra kosten voor te betalen. Kijk op http://kidsreizen.nl/gezond-reis/ voor meer informatie.
naar boven

Paspoort en visa

Voor reizen naar Thailand geldt voor mensen met de Nederlandse of Belgische nationaliteit dat een paspoort nodig is dat nog 6 maanden na vertrek uit Thailand geldig is. Voor een verblijf langer dan 30 dagen in Thailand dien je een visum aan te vragen. Dit kan bij de Thaise ambassade in Den Haag of in België bij de Thaise ambassade in Brussel of het Thais Consulaat in Antwerpen (zie nuttige adressen).Voor reizigers die niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben, kan een afwijkende regeling gelden. Reizigers dienen zelf zorg te dragen voor de juiste documenten.
Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen, evenals een kopie van de reis- en annuleringsverzekering en alarmnummers voor het blokkeren van je bankpassen in geval van diefstal of verlies.
naar boven
Eten en drinken
In Thailand kun je heerlijk en goedkoop eten en drinken. De basis van de Thaise maaltijd wordt gevormd door rijst of noedels met daarbij verse groenten en kip, vis of vlees. Sommige gerechten kunnen vrij pittig zijn, maar kunnen ook minder pittig gemaakt worden als je daarom vraagt (‘Mai Pet’ in het Thais). Ook internationale gerechten als spagetti en friet staan vaak op de menukaart, wat erg handig kan zijn voor de kinderen! Om je kinderen al te laten wennen aan het eten in Thailand, zou je bijvoorbeeld al een keer Thais kunnen eten in Nederland.

Het kan voorkomen dat je maag- of darmklachten krijgt, vaak door oververmoeidheid, te koude drankjes of de grote temperatuurverschillen. Om deze klachten te voorkomen is het raadzaam om geen leidingwater te drinken (ook niet met tandenpoetsen), geen salades te eten (kunnen gewassen zijn in leidingwater), geen ijsblokjes in je drank te laten doen en geen rauwe groenten of geschild fruit te eten. Koop ook geen schepijs, maar verpakt ijs.

In Thailand zul je veel eetkraampjes op straat vinden, waar etenswaren verkocht worden. Over het algemeen zijn deze kraampjes vrij betrouwbaar, in tegenstelling tot veel andere Aziatische landen, maar kijk toch goed uit of ze hygiënisch zijn en of het er vers uitziet voordat je er iets koopt.

De prijs van een Thaise lunch ligt rond de 100-200 THB, voor een diner betaal je tussen de 200 en 400 THB. Frisdrank kost ongeveer 20-40 THB en voor een Thais biertje betaal je rond de 60-80 THB. Wijn is relatief duur en kost ongeveer 200 THB per glas.

In de grotere supermarkten en drogisterijen is babyvoeding te koop en ook luiers zijn hier verkrijgbaar.
naar boven

Wat mee te nemen
We raden je aan om luchtige katoenen kleding mee te nemen en een regenjas of paraplu voor in het regenseizoen. Voor kinderen zijn pet en zonnebrandcreme met hoge beschermingsfactor nodig, evenals t-shirt met (lange) mouwen tegen het verbranden. Let erop dat bij een bezoek aan een tempel je schouders en knieën bedekt moeten zijn.
Onderstaande items vormen geen volledige inpaklijst, maar zijn tips voor dingen die niet mogen ontbreken in je koffer!

-dunne luchtige katoenen kleding, waaronder in ieder geval 1 lange broek en 1 t-shirt met lange mouwen
-hoofddeksel/pet (zeker voor kinderen!)
-regenjas of paraplu tijdens het regenseizoen
-goede wandelschoenen
-zonnebrandcreme met een zeer hoge beschermingsfactor (30 tot 50)
-evt. lakenzak in geval van verblijf bij bergstammen in het noorden
-ontsmettende zeep (te gebruiken zonder water)

Geneesmiddelen:

-immodium
-(kinder) ORS
-muggenolie met deet (let op dat bij kinderen onder de 2 jaar maar 30% deet in anti-insectenmiddel mag zitten)
-middel tegen jeuk/pijn bij insectenbeten
-(kinder)paracetamol
-pleisters
-thermometer
-ontsmettingsmiddel
-pilletjes tegen reisziekte

Als je reist met kleinere kinderen:

-babyfoon
-polsbandje voor kids met daarop naam en mobiele telefoonnummer
-snoetepoetsers voor de allerkleinsten
-sudocreme tegen luieruitslag bij babies
naar boven

Elektriciteit, internet en telefonie

De netspanning in Thailand is 220 volt. Wij raden aan om een universeel stekker mee te nemen. Vooral in de meer afgelegen gebieden kan de stroom weleens uitvallen, dus het is handig om ook een zaklamp mee te nemen.

Wij raden u aan om uw mobiele smart phone, phablet en/of tablet mee te nemen naar Thailand. Omdat u in het buitenland ook (fors) betaalt voor inkomende gesprekken is het verstandig om de simkaart te vervangen door een Thais prepaid exemplaar. Die koopt u bij iedere supermarkt vanaf 2 euro met 1 uur beltegoed. Daarmee kunt u niet alleen in Thailand voordelig bellen, maar ook naar Nederland of België.
Toets eerst +31 of +32 en dan het kengetal zonder 0, gevolgd door het abonneenummer.

De meeste hotels bieden tegen een kleine vergoeding of gratis WiFi. Alleen in de grote steden is er een G4 netwerk, G3 is in heel Thailand beschikbaar.
naar boven

Nuttige adressen
Thailand Ambassade                                    Thaise Ambassade te Brussel
Laan Copes van Cattenburch 123                Chaussee de Waterloo 876
2585 EZ Den Haag                                        1000 Brussel
Tel.: 070 3459703                                          Tel. 02-6406810

Tourism Authority of Thailand                    Thaise Consulaat te Antwerpen
Sarphatistraat 628                                         Onze Lieve Vrouwestraat 6
1018 AV Amsterdam                                      2600 Antwerpen (Berchem)
Tel.: 020 6386667                                          Tel. 0495-229900
Fax: 020 6380283
naar boven

Laat je inspireren!

Ontdek nieuwe bestemmingen, droom weg bij mooie reiservaringen van andere gezinnen en ontvang leuke en handige vakantietips.