Algemene informatie
Thailand, ook wel het land van de glimlach genoemd, heeft een oppervlakte van 517.000km², wat vergelijkbaar is met de oppervlakte van een land als Frankrijk. Er wonen ongeveer 62 miljoen mensen in Thailand, waarvan ruim 10 miljoen in de hoofdstad Bangkok. Deze cijfers zijn niet exact, omdat veel mensen niet geregistreerd staan.
Thailand is verdeeld in vier gebieden:
– het Noorden met zijn jungle en tropische regenwoud, waar nog bergvolkeren wonen en o.a. rijstvelden en teakplantages te vinden zijn;
– het Noordoosten, ook wel Isaan genoemd, wat voor het grootste gedeelte uit het droge Korat Plateau bestaat en waar o.a. rijst, mais en cassave wordt geproduceerd;
– het Centraal laagland met Bangkok en de Chao Phraya rivier, die door dit gebied stroomt en aan weerszijden omgeven wordt door uitgestrekte rijstvelden die ervoor zorgen dat Thailand de één na grootste rijstexporteur ter wereld is;
– het Zuiden wat bestaat uit een kuststrook van zo’n 2500 km met een heuvelachtig binnenland en vele bekende en paradijselijke (schier)eilanden als Ko Samui en Phuket.

Geschiedenis
Thailand, dat ‘het land der vrijen’ betekent, is het enige land in Zuidoost-Azië dat nooit is gekoloniseerd. De Thai is nog altijd trots op het feit dat ze altijd onafhankelijk zijn gebleven. Pas in 1939 kreeg het land de huidige naam Thailand, daarvoor werd het land Siam genoemd.
De Khmer uit Cambodja namen steeds meer de overhand in Thailand. De Thai begon zich steeds meer te verzetten tegenover hun overheersers. In 1238 wierpen de Thai in Sukhothai de Khmer met succes omver. In Sukhothai, wat betekent ‘het begin van geluk’, werd dan ook het eerste Thaise koninkrijk gesticht. In 1376 werd de hoofdstad verplaatst naar het steeds machtiger wordende koninkrijk Atutthaya. Ayutthaya werd geregeerd door de 1e koning van Thailand; Koning Ramathibodi I. Hij riep het Boeddhisme uit tot het nationale geloof. Ruim 400 jaar is Ayutthaya het meest welvarende land in Zuidoost-Azië. In 1767 kwam hier een einde aan toen het koninkrijk werd verwoest en ingenomen door de Birmezen. Deze overheersing duurde echter niet lang, al in 1769 werd het rijk heroverd door de Thaise generaal Taksin, ook wel ‘Taksin de Grote’ genoemd door de bevolking. Taksin vertrok naar het rivierplaatsje Thonburi aan de Chao Praya rivier waar hij zijn nieuwe koninkrijk opzette. Deze plaats is nu de huidige hoofdstad Bangkok. Lang was hij niet aan de macht. Taksin zag zichzelf als de volgende Boeddha, maar de Thai zagen dat anders. Hij werd in 1782 geëxecuteerd. Maar een populaire Thaise legende beweert dat een plaatsvervanger werd gedood en dat Taksin verder leefde als monnik.

De tientallen jaren die daarop volgden, gingen gepaard met veel politieke onrust. De ene na de andere staatsgreep volgde met telkens weer een nieuw militair regiem. In de jaren tachtig werd hard gewerkt aan een stabiele democratie. In 1997 resulteerde dit tot de eerste Thaise grondwet. In 2001 werd een nieuw mijlpaal bereikt; de volledige regering werd door het volk gekozen.
Voormalig koning Rama IX is tijdens decennia lange onrust de stabiele factor geweest. Tot oktober 2016 stonden koning Bhumibol (ook wel Rama IX) en zijn vrouw, koningin Sirikit, 70 jaar aan het hoofd van dit koninkrijk. Zijn zoon, kroonprins Maha Vajiralongkorn zal hem opvolgen. van zijn land en veel invloed heeft op het politieke en religieuze leven.

Religie
Het grootste deel van de bevolking praktiseert het Theravada Boeddhisme. Ongeveer 4% van de Thaise bevolking is islamitisch. De meerderheid van de Thaise moslims woont in de meest zuidelijke provincies in de buurt van de Maleisische grens. Andere religies in Thailand zijn het Hindoeïsme, het Confucianisme, Taoïsme en het Christendom, die meestal beoefend wordt door mensen in Bangkok, waar multiculturele burgers wonen van Indiase, Chinese, Japanse en Europese afkomst.

Klimaat
Thailand heeft een tropisch klimaat met drie seizoenen:
– maart t/m mei: heet en droog, gemiddelde temperatuur 27-35 graden
– juni t/m oktober: regenseizoen, gemiddelde temperatuur 24-32 graden
– novembert/mfebruari: koel en droog, gemiddelde temperatuur 18-32 graden
Tijdens het regenseizoen vallen er korte, hevige stortbuien, die meestal niet langer dan een uur duren en op het einde van de middag plaatsvinden.
In het noorden valt een stuk minder regen en kan het ’s avonds nog behoorlijk afkoelen. Ook in het noordoosten valt minder regen en daar kan men zelfs last van droogte hebben.

Tijdsverschil en acclimatiseren
In de zomertijd is het in Thailand 5 uur later dan in Nederland, in de wintertijd 6 uur.
Door het tijdsverschil kun je na aankomst last hebben van een jetlag. Probeer op de dag van aankomst zo weinig mogelijk te slapen overdag, hooguit een uur of twee, en zo snel mogelijk het ritme van je bestemming aan te houden. Doe het rustig aan de eerste dag, zodat je kunt wennen aan het klimaat en probeer niet teveel koude drank te drinken. Wees natuurlijk ook voorzichtig met de felle zon.

Geld en valuta
De Thaise munteenheid is de Baht (THB). Op www.wisselkoers.nl kun je de huidige koers vinden. De maximale in- en uitvoer is 50.000 THB per persoon en 100.000 THB per familie reizend op hetzelfde paspoort.
Met een bankpas kan eenvoudig geld uit de geldautomaat getrokken worden en zelfs in de kleinste dorpjes is een pinautomaat te vinden. Creditcards (Visa en Mastercard) worden in veel hotels en winkels geaccepteerd. In Bangkok en Chiang Mai kun je ook pinnen met je creditcard, maar wel tegen extra kosten.
Vaccinaties en gezondheid
Inentingen voor Thailand zijn niet verplicht, maar over het algemeen worden vaccinaties tegen Hepatitus A en DTP aanbevolen. Als je kind via het rijksvaccinatieprogramma al vaccinaties heeft gehad, zullen er wellicht andere richtlijnen gelden.
Als je binnen 10 dagen voorafgaand aan je bezoek aan Thailand in een gele koorts gebied bent geweest, wordt een gele koorts vaccinatie verplicht gesteld.

Voor de meest actuele informatie over de benodigde vaccinaties raden wij je aan om tijdig (minimaal 6 weken voor vertrek) instanties als je huisarts, GG&GD, Travel Clinic, Reisdokter, Tropeninstituut of Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (lcr) te raadplegen. De websites van deze instanties kun je terugvinden onder het menu ‘handige links’.
KidsReizen werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit een landelijk werkend vaccinatiecentrum waarbij je thuis gevaccineerd kunt worden. Dus geen wacht- en reistijd meer! Je maakt een afspraak wanneer het uitkomt, zelfs ‘s avonds of in het weekend, zonder hier extra kosten voor te betalen. Kijk op http://kidsreizen.nl/gezond-reis/ voor meer informatie.

Paspoort en visum
Voor reizen naar Thailand geldt dat een paspoort nodig is dat nog 6 maanden na vertrek uit Thailand geldig is. Voor een verblijf langer dan 30 dagen in Thailand dien je een visum aan te vragen.

Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen, evenals een kopie van de reis- en annuleringsverzekering en alarmnummers voor het blokkeren van je bankpassen in geval van diefstal of verlies.

Eten en drinken
In Thailand kun je heerlijk en goedkoop eten en drinken. De basis van de Thaise maaltijd wordt gevormd door rijst of noedels met daarbij verse groenten en kip, vis of vlees. Sommige gerechten kunnen vrij pittig zijn, maar kunnen ook minder pittig gemaakt worden als je daarom vraagt (‘Mai Pet’ in het Thais). Ook internationale gerechten als spaghetti en friet staan vaak op de menukaart, wat erg handig kan zijn voor de kinderen! Om je kinderen al te laten wennen aan het eten in Thailand, zou je bijvoorbeeld al een keer Thais kunnen eten in Nederland.
Je kunt in heel Thailand geen kraanwater drinken, maar overal zijn flessen water te koop, kost nog geen euro per fles.
Je kunt beter geen salades eten (kunnen gewassen zijn in leidingwater), geen ijsblokjes in je drank laten doen en geen rauwe groenten of geschild fruit eten. Koop ook geen schepijs, maar verpakt ijs. In Thailand zul je veel eetkraampjes op straat vinden, waar etenswaren verkocht worden. Over het algemeen zijn deze kraampjes vrij betrouwbaar, in tegenstelling tot veel andere Aziatische landen, maar kijk toch goed uit of ze hygiënisch zijn en of het er vers uitziet voordat je er iets koopt.
De prijs van een Thaise lunch bij een lokaal restaurant ligt rond de 100-200 THB, voor een diner betaal je tussen de 200 en 400 THB. Frisdrank kost ongeveer 20-40 THB en voor een Thais biertje betaal je rond de 60-80 THB. Wijn is relatief duur en kost ongeveer 200 THB per glas. De prijzen kunnen wel erg verschillen wanneer je bij het hotel zelf eet, dan ben je een stuk duurder uit.
In de grotere supermarkten en drogisterijen is babyvoeding te koop en ook luiers zijn hier verkrijgbaar.

Wat mee te nemen
We raden je aan om luchtige katoenen kleding mee te nemen en een regenjas of paraplu voor in het regenseizoen. Voor kinderen zijn pet en zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor nodig, evenals T-shirt met (lange) mouwen tegen het verbranden. Let erop dat bij een bezoek aan een tempel je schouders en knieën bedekt moeten zijn.

Onderstaande items vormen geen volledige inpaklijst, maar zijn tips voor dingen die niet mogen ontbreken in je koffer!
– dunne luchtige katoenen kleding, waaronder in ieder geval 1 lange broek en 1 T-shirt met lange mouwen
– hoofddeksel/pet (zeker voor kinderen!)
– regenjas of paraplu tijdens het regenseizoen
– goede wandelschoenen
– zonnebrandcrème met een zeer hoge beschermingsfactor (30 tot 50)
– evt. lakenzak in geval van verblijf bij bergstammen in het noorden
– ontsmettende zeep (te gebruiken zonder water)

Als je reist met kleinere kinderen:
– babyfoon
– polsbandje voor kids met daarop naam en mobiele telefoonnummer
– snoetepoetsers voor de allerkleinsten
– sudocrème tegen luieruitslag bij baby’s

Geneesmiddelen:
– Imodium
– (kinder) ORS
– muggenolie met deet (let op dat bij kinderen onder de 2 jaar maar 30% deet in anti-insectenmiddel mag zitten)
– middel tegen jeuk/pijn bij insectenbeten
– (kinder)paracetamol
– pleisters
– thermometer
– ontsmettingsmiddel
– pilletjes tegen reisziekte

Voltage
De netspanning in Thailand is 220 volt. Wij raden aan om een universeel stekker mee te nemen. Vooral in de meer afgelegen gebieden kan de stroom weleens uitvallen, dus het is handig om ook een zaklamp mee te nemen.

Nuttige adressen
Thaise ambassade in Nederland
Laan Copes Van Cattenburch 123
2585EZ ‘s-Gravenhage
Tel: +31 70 345 97 03
Fax: +31 70 345 19 29

Royal Thai Consulate in Nederland
De Lairessestraat 127
1075HJ Amsterdam
Tel: +31 20 465 15 32
Fax: +31 20 465 15 43

Nederlandse ambassade in Thailand
15 Soi Ton Son
Lumphini, Pathumwan
Bangkok 10330
Tel: +662 309 52 00
Fax: +662 309 52 05

Thaise ambassade in België
Chaussee de Waterloo 876
1000 Brussel
Tel. +32 2 640 68 10
Fax. +32 2 648 30 66

Belgische ambassade in Thailand
16de verdieping – Sathorn Square – 98 North Sathorn Road
Silom Sub-District, Bangrak District
10500 Bangkok
Tel: +662 108 18 00
Fax: +662 108 18 08
Tel: +66 81 833 99 87 (in geval van nood buiten openingstijden)

Alle bovenstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen

 

Laat je inspireren!

Ontdek nieuwe bestemmingen, droom weg bij mooie reiservaringen van andere gezinnen en ontvang leuke en handige vakantietips.