De wereld zit nog zo goed als op slot en reizen buiten (en ook steeds meer binnen) Europa is niet mogelijk. Ondertussen werken landen hard om op een verantwoorde corona proof manier weer toeristen te ontvangen. Costa Rica is een van de landen waar je op dit moment veilig naartoe zou kunnen reizen (alleen nog even van die code oranje af zien te komen!), maar wat zijn de protocollen die in Costa Rica zijn opgesteld en waar moet je dus rekening mee houden als je hier op vakantie gaat?

Costa Rica heeft haar gezondheidsprotocollen sterk aangescherpt en werd daardoor onlangs erkend met een Safe Travels-stamp door de World Travel & Tourism Council (WTTC). De Safe Travels-stempel is ’s werelds eerste wereldwijde veiligheids- en hygiënestempel, uitgegeven door de WTTC en biedt reizigers de mogelijkheid bestemmingen en bedrijven te identificeren die de wereldwijd gestandaardiseerde gezondheids- en hygiëneprotocollen hebben overgenomen.

Waar moet je rekening mee houden bij aankomst in Costa Rica?

De regering van Costa Rica heeft drie vereisten opgesteld voor toeristen die het land willen bezoeken. Internationale bezoekers moeten:
1) een medische reisverzekering hebben;
2) een negatieve Covid-19 test bij aankomst en
3) een digitaal ingevuld gezondheidsformulier, beschikbaar op: https://salud.go.cr/

Reis je naar Costa Rica, maar dekt je verzekeringspolis met internationale dekking geen Covid-19 kosten? Dan kan je een medische reisverzekering afsluiten die wordt aangeboden door een van de door de General Superintendent of Insurance (SUGESE) erkende verzekeringsmaatschappijen in Costa Rica. Tot nu toe zijn er twee opties, namelijk National Insurance Institute (INS) en Sagicor.

De reisverzekering moet voldoen aan drie vereisten:
1) De verzekering moet actief zijn tijdens het bezoek aan Costa Rica.
2) De verzekering moet voorzien zijn van gegarandeerde dekking van medische kosten in het geval van ziekte door Covid-19 terwijl de reiziger in Costa Rica is, voor ten minste $ 50.000.
3) Minimale dekking van $ 2.000 voor verlengde verblijfskosten vanwege het virus.

Bij aankomst op de luchthaven moet je een certificaat van de internationale verzekeringsmaatschappij in het Engels of Spaans afgeven, waarbij de drie bovengenoemde minimumvoorwaarden worden geverifieerd.

Reizen in Costa Rica
In Costa Rica geldt dat mondkapjes verplicht zijn in overdekte openbare ruimtes, evenals in taxi’s en bussen. Zorg dus dat je voldoende mondkapjes meeneemt op reis. Bij de ingang van winkels, restaurants en andere gelegenheden zijn zeep/desinfecterende middelen verkrijgbaar, waarmee je je handen kan wassen voordat je naar binnen gaat.
Een afstand van 1,8 meter moet aangehouden worden (meetlat mee!).

Er zijn gebieden in het land die zijn aangewezen als Orange Alert Zones. Dit zijn gebieden waar een concentratie van covid-19-gevallen is – voornamelijk in het stedelijk gebied in en rond de hoofdstad San Jose. In de oranje zones zijn er meer beperkingen. Alleen essentiële bedrijven (apotheken en supermarkten) zijn open. Deze zones worden continu bijgewerkt en kan je hier bekijken.

Laat je inspireren!

Ontdek nieuwe bestemmingen, droom weg bij mooie reiservaringen van andere gezinnen en ontvang leuke en handige vakantietips.