Hoera, de vakantie is geboekt en de voorpret van jullie mooie verre reis kan beginnen! Maar voordat jullie het vliegtuig instappen zijn er al een aantal dingen die je geregeld moet hebben, zeker als je met kleine kinderen reist. Ook hebben we praktische tips voor tijdens de reis en op je bestemming. Hier volgt een handig overzicht, altijd fijn!

Voordat je op reis gaat..
ga je vooral genieten van de voorpret, maar moet je ook even letten op de volgende zaken:

Verzekeringen, paspoorten & visa
– Zeker als je reist met kinderen is het raadzaam om een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Mocht je zelf al een (doorlopende) verzekering hebben, controleer dan of je kinderen hier ook op bijgeschreven staan.
– Controleer ruim van tevoren of je paspoort nog geldig is (in veel gevallen moet het nog een half jaar na terugkomst geldig zijn) en of je kinderen een eigen geldig paspoort hebben. Een nieuw paspoort aanvragen duurt een week.
– als een visum nodig is op een bepaalde bestemming, regel dit dan ruim van tevoren en vergeet niet dat dit ook nodig is voor je kinderen. Op de specifieke landensites geven wij aan voor welk land je een visum nodig hebt en hoe je dit kunt aanvragen. Hoewel wij onze informatie zo accuraat mogelijk geven, kunnen hier geen rechten aan ontleend worden. Controleer dus ook altijd zelf nog bij de desbetreffende instanties, want de regels kunnen tussentijds wijzigen!


Gezondheid

– Check tijdig, maar uiterlijk 6 weken voor vertrek, welke vaccinaties jullie nodig hebben, bv. bij GGD, huisarts, Reisdokter of Tropeninstituut. Als je kinderen via het rijksvaccinatieprogramma al ingeënt zijn, zullen er andere richtlijnen gelden. Dit kun je afstemmen met de desbetreffende instanties.
KidsReizen werkt samen met Thuisvaccinatie.nl, zij komen bij jullie thuis vaccineren, superhandig! Kijk op https://www.kidsreizen.nl/gezond-op-reis/ voor meer informatie.
– Als je kind verkouden is voordat je op vakantie gaat, geef het dan een paar dagen voor vertrek al neusdruppels. Met verkoudheid kun je namelijk last krijgen van oorpijn in het vliegtuig. Vergeet ook niet de neusdruppels mee het vliegtuig in te nemen.
– Ben je zwanger, controleer dan bij je verloskundige of gynaecoloog tot wanneer je mag vliegen en vraag of je je dossier en zwangerschapsverklaring mag hebben. Dit kan je nodig hebben voor vertrek in het vliegtuig of indien je onverhoopt op de plaats van bestemming in het ziekenhuis terecht komt.
De huidige regels zijn dat je tot 36 weken mag vliegen (bij meerling 32 weken), maar dat je vanaf 28 weken een ‘fit to fly’ verklaring van je arts nodig hebt.


Wat nemen we mee
Als je met kinderen reist, heb je al snel een hele berg bagage. De kunst is om het toch zoveel mogelijk te beperken, want je zult zien dat je op je bestemming eigenlijk helemaal niet zoveel nodig hebt. Neem niet teveel speelgoed mee, kinderen spelen namelijk vaak maar met een paar dingen en zullen zich in het vakantieland snel vermaken met kleine dingetjes, zoals schelpjes of krabbetjes zoeken op het strand, takjes zoeken, etc. Ook in het vliegtuig krijgen kinderen vaak een leuk vakantiepakket van de luchtvaartmaatschappij, zodat ze zich tijdens de lange reis kunnen vermaken. Het is handig om bv. kleurboekje en stiften, leesboekje(s), walkman, gameboy en een lievelingsknuffel in te pakken en ze een eigen rugzakje te geven waar ze dit in kunnen doen. Je kunt ook bij aankomst in het vakantieland je kinderen iets laten uitzoeken in een lokale speelgoedwinkel of op een marktje. Onze ervaring is, dat ze vooral met hun nieuwe aanwinst spelen!

 

 

 

 

 

 

Daar gaan we!
Koffers gepakt en off we go! Op naar het vliegveld, waar jullie avontuur begint..

Op het vliegveld
– Na het inchecken mag je de (opvouwbare) buggy, maxicosi of rugdrager van je kind meestal meenemen tot aan de gate (afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij). Deze wordt dan apart in het laadruim gelegd en krijg je na de landing vaak bij het verlaten van het vliegtuig weer terug of anders samen met de rest van de bagage op de bagageband.
– Het is handig als je vlak voor vertrek nog even op het vliegveld je baby’s luier verschoont en eventueel alvast een flesje melk klaarmaakt. Dit kan in het vliegtuig verwarmd worden.

In het vliegtuig
– Bij het opstijgen en het landen van het vliegtuig kun je je baby een flesje melk geven of een speentje, oudere kinderen iets te eten of drinken met een rietje. Door het zuigen en slikken zal je kind minder last hebben van oorpijn.
– Door de droge lucht in het vliegtuig moet je kind veel meer drinken dan normaal. Zorg dus voor voldoende flesvoeding. Water en sap is verkrijgbaar aan boord.
– Ontspan! Vaak zien ouders erg op tegen de lange vlucht, maar voor kinderen is het juist heel spannend om te vliegen! Zolang je zelf ontspannen bent, zullen je kinderen dit ook veel meer zijn. Het positieve verschil met een lange autoreis is dat je kinderen tijdens de vlucht af en toe kunnen rondlopen, tv kunnen kijken en ze vaak ook nog van de luchtvaartmaatschappij een leuk bezigheidspakket krijgen. In bijna alle vliegtuigen heb je je eigen tv scherm en kunnen je kids naar hartenlust kinderfilms kijken en gamen.
– Kinderen tot 2 jaar hebben geen recht op een eigen stoel in het vliegtuig en moeten op schoot gehouden worden. Voor baby’s kun je van tevoren een kinderbedje aanvragen. Deze bassinets zijn meestal gebonden aan een maximum gewicht (tot 12 kg) of maximumleeftijd (6 tot 9 maanden). Bij het opstijgen en landen en in geval van turbulentie moet je kind sowieso in een speciale riem bij je op schoot gehouden worden. Als de vlucht niet volgeboekt is, is het fijn als je een lege stoel naast je hebt, zodat je kind daar (in een maxicosi) kan zitten. Bij het inchecken kun je informeren naar de mogelijkheden.
– Ben je toch bang dat je kind onrustig zal worden in het vliegtuig, dan zou je van tevoren het homeopatische middel Kindival kunnen geven. Hiervan worden ze over het algemeen rustig en zullen ze lekker slapen. Let wel op dat je het van tevoren al ‘uittest’ en een paar dagen voor vertrek al begint met geven van dit middel.

Op je bestemming
– Probeer je na aankomst zo snel mogelijk aan te passen aan het ritme van het vakantieland om zo je jetlag te overwinnen. Even samen met je kids slapen overdag kan geen kwaad, maar probeer dit te beperken tot 1 a 2 uur, want anders slaap je ’s nachts niet meer. Als je ’s avonds na het eten op tijd naar bed gaat, wen je des te sneller aan het tijdsverschil.
– Doe het op de dag van aankomst lekker rustig aan en plan niet teveel activiteiten. Een wandeling in de omgeving van je hotel of een frisse duik in het zwembad kunnen de vermoeidheid tegengaan en je langzaam laten wennen aan het andere klimaat.
– Probeer niet teveel ijskoude drankjes te drinken, want zo heb je sneller kans op maag- en darmklachten.
– Let op de zon; smeer je kinderen (en jezelf natuurlijk) met een hoge beschermingsfactor in, zelfs als je in de schaduw zit of al bruin bent en geef je kinderen een pet op, liefst met klep en flappen zodat ook het voorhoofd en de nek beschermd zijn. Probeer de felle zon tussen 12.00 en 16.00u te vermijden. Als je gaat snorkelen, kun je het beste een t-shirt aantrekken.
– Zet de airco in je hotelkamer niet meteen te koud, anders wordt het in je kamer een vrieskist en is het verschil met buiten nog veel groter. Je zult zien dat het zelfs lekker koel is met de airco op 25 graden!
– Baby’s zullen sneller last hebben van luieruitslag door de hitte, dus het is raadzaam ze vaker te verschonen.

 

 

 

 

 

 

Weer thuis..
Jammer, de vakantie is weer voorbij, maar de mooie herinneringen blijven!

– Ook als je weer thuis bent, zal je weer moeten wennen aan het tijdsverschil en andere klimaat, dus ook nu zou je moeten proberen om de dag van je terugkomst door te komen met misschien 1 a 2 uurtjes slaap tussendoor en een vroege nachtrust.
– Probeer om een paar dagen voordat je kinderen weer naar school of opvang moeten thuis te zijn, zodat je kinderen ruim de tijd hebben om over hun jetlag te komen.

Herinneringen ophalen
– Als je kinderen of jijzelf een plakboek onderweg hebt gemaakt, is het leuk om dit bij thuiskomst aan te vullen met foto’s zodat het boek compleet is.
– Probeer af en toe de tijd te nemen om samen met je kids weer de foto’s of videobeelden te bekijken om de herinnering levendig te houden!

 

Laat je inspireren!

Ontdek nieuwe bestemmingen, droom weg bij mooie reiservaringen van andere gezinnen en ontvang leuke en handige vakantietips.