Algemene informatie
De Verenigde Staten heeft een oppervlakte van 9.826.675 km2 en is 250 keer zo groot als Nederland. Er wonen rond de 325 miljoen mensen.

Religie
Meer dan 75% van de Amerikanen is christelijk. Een groot deel is protestants en een deel is rooms-katholiek. Iets meer dan 2% van de bevolking is Joods. Verder wonen er moslims, hindoes, boeddhisten en aanhangers van de oude inheemse religies in het land. Overigens is ongeveer 15% van de bevolking atheïst.

Klimaat
De Verenigde Staten van Amerika is natuurlijk een enorm groot land, met daardoor verschillende klimaatzones, die niet in één zin zijn samen te vatten. De zomer in de Verenigde Staten loopt globaal gezien van mei tot en met september. En de winter is globaal van oktober/november tot en met februari/maart.

Tijdsverschil en acclimatiseren
Aangezien de Verenigde Staten zo enorm groot zijn, zijn er diverse tijdzones.
Een overzichtje, geldend voor de wintertijd:
Alaska Daylight Time (AKDT), bijvoorbeeld in Anchorage: 10 uur vroeger dan Nederland
Pacific Daylight Time (PDT), bijvoorbeeld in San Francisco en Los Angeles: 9 uur vroeger dan Nederland
Mountain Daylight Time (MDT), bijvoorbeeld in Denver: 8 uur vroeger dan Nederland
Central Daylight Time (CDT), bijvoorbeeld in Chicago: 7 uur vroeger dan Nederland
Eastern Daylight Time (EDT), bijvoorbeeld in New York: 6 uur vroeger dan Nederland
In de meeste staten van de USA, met uitzondering van Alaska en Hawaii heeft men ook zomer- en wintertijd. In de Verenigde Staten heet dat Daylight Saving Time.

Door het tijdsverschil kun je na aankomst last hebben van een jetlag. Probeer op de dag van aankomst zo weinig mogelijk te slapen overdag, hooguit een uur of twee, en zo snel mogelijk het ritme van je bestemming aan te houden. Doe het rustig aan de eerste dag, zodat je kunt wennen aan het klimaat en probeer niet teveel koude dranken te drinken. Wees natuurlijk ook voorzichtig met de felle zon.

Geld en valuta
De munteenheid in de Verenigde Staten is de Amerikaanse Dollar (USD). De actuele wisselkoers van de Amerikaanse Dollar kan je terugvinden op www.wisselkoers.nl
Creditcards zijn het meest gangbare betaalmiddel in Noord-Amerika. Verhoog eventueel de limiet op je creditcard. Je kunt in alle landen pinnen met je pinpas en creditcard. Je kunt dollars pinnen op Schiphol bij de ABN Amro bank en bij het Grenswisselkantoor.

Vaccinaties en gezondheid
Voor de Verenigde Staten zijn geen inentingen verplicht.
Voor de meest actuele informatie over de benodigde vaccinaties raden wij je aan om tijdig (minimaal 6 weken voor vertrek) instanties als je huisarts, GG&GD, Travel Clinic, Reisdokter, Tropeninstituut of Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (lcr) te raadplegen.
KidsReizen werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit een landelijk werkend vaccinatiecentrum waarbij je thuis gevaccineerd kunt worden. Dus geen wacht- en reistijd meer! Je maakt een afspraak wanneer het uitkomt, zelf ‘s avonds of in het weekend, zonder hier extra kosten voor te betalen.
Kijk voor meer informatie op http://kidsreizen.nl/gezond-reis/

Paspoort en visum
Een geldig paspoort is vereist. Controleer of het document nog wel ruim voldoende geldig is, mocht je onverwachts langer moeten blijven. Let op dat kinderen ook hun eigen paspoort hebben.

Het voordeel van reizen naar Amerika is dat je geen visum nodig hebt. Je hoeft alleen een ESTA-formulier (Amerika) in te vullen. Dan heb je beide documenten nodig. Ook als je bij de Niagara Falls staat en de watervallen van de andere kant wilt bekijken. Zelfs dan heb je een reisdocument nodig, al is het maar voor een bezoekje van een half uur.
Met een ESTA-formulier kun je tot 90 dagen in Amerika blijven. Wil je langer blijven? Dan dient je een visum aan te vragen bij de Amerikaanse ambassade.
Maar hoe gaat het aanvragen van een ESTA-formulier in zijn werk? Misschien heb je wel eens van kennissen vernomen dat het best lastig kan zijn. Er zijn dan ook behoorlijk wat stappen die je moet doorlopen. Als je de juiste documenten bij de hand hebt en er even 10 minuten voor uittrekt, is het zo aangevraagd. Houdt er rekening mee dat je voor het volledige reisgezelschap een ESTA aanvraagt. Dit is dus ook van belang voor kinderen en baby’s.
Het aanvragen kun je het beste via de website: https://application-esta.us.com/doen. Je vult hier je persoonlijke gegevens in, paspoortgegevens, Social Media accounts, bedrijfsgegevens (ook als je geen eigen baas bent), je reisplan en beantwoordt een aantal vragen of je al eerder de Verenigde Staten hebt bezocht en of je een crimineel verleden hebt. Als alles ingevuld is, doe je de betaling met je creditcard en wordt je aanvraag binnen een week in behandeling genomen. Je krijgt via de mail een akkoord met een digitaal ESTA-formulier. Deze blijft 2 jaar geldig. Ideaal als je op korte termijn nog eens naar Amerika wilt afreizen.
Het aanvragen van een ESTA-formulier kost rond de 15 USD per persoon, ongeveer 13 EUR.
Wanneer je samen met kinderen op reis gaat en niet allebei de ouders gaan mee op reis, dan heb je toestemming nodig van de andere ouder om minderjarige kinderen mee te nemen naar het buitenland. Kijk voor meer informatie op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen
Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen, evenals een kopie van de reis- en annuleringsverzekering en alarmnummers voor het blokkeren van je bankpassen in geval van diefstal of verlies.

Rijbewijs
Het Nederlandse rijbewijs wordt bij autohuur niet altijd als geldig document geaccepteerd. Wij adviseren u dringend om naast het Nederlandse rijbewijs ook een IRB (Internationaal Rijbewijs) mee te nemen.

Bagagelimiet binnenlandse vluchten
De bagagelimiet op de binnenlandse vluchten kan afwijken van de regels voor de intercontinentale vluchten.

Hotdogs eten in AmerikaEten en drinken
Richtlijnen voor je maaltijden zijn voor Noord-Amerika lastig aan te geven. Eet je bij een typisch Amerikaanse fastfoodketen, een eenvoudig restaurant op een foodmarket of ga je naar een fine dining restaurant. De prijs varieert al snel van enkele dollars tot 30 USD per persoon. Een broodje als picknickontbijt kost een paar dollar, een ontbijt in een restaurant kost al snel 15 USD.

Wat mee te nemen
We raden je aan om luchtige kleding mee te nemen en verschillende dingen die je over elkaar aan kunt trekken. Zo kan je ’s avonds een trui aandoen of een jas.
Een pet en een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor zijn voor je kids zeker nodig, evenals een T-shirt met (lange) mouwen om in te zwemmen tegen het verbranden.
Onderstaande items vormen geen volledige inpaklijst, maar zijn tips voor dingen die niet mogen ontbreken in je koffer!
– hoofddeksel/pet (zeker voor kinderen!)
– regenjas/poncho of paraplu
– vest of sweater
– goede wandelschoenen
– zonnebrandcrème met een zeer hoge beschermingsfactor (30 tot 50)
– ontsmettende zeep (te gebruiken zonder water)

Als je reist met kleinere kinderen:
– babyfoon
– polsbandje voor kids met daarop naam en mobiele telefoonnummer
– snoetepoetsers voor de allerkleinsten
– sudocrème tegen luieruitslag bij baby’s

Neem een voorraad mee voor de eerste dagen aan luiers/ voeding etc. De rest voor de normale dagelijkse verzorging kun je ook gewoon vinden in de Amerikaanse winkels. Pindakaas en jam is er ook te koop en in de grote wallmart vind je soms ook nog wel hagelslag/vlokken.

Geneesmiddelen:
– Imodium
– (kinder-) ORS
– muggenolie met deet (let op dat bij kinderen onder de 2 jaar maar 30% deet in anti-insectenmiddel mag zitten)
– middel tegen jeuk/pijn bij insectenbeten
– (kinder-) paracetamol
– pleisters
– thermometer
– ontsmettingsmiddel
– pilletjes tegen reisziekte
– evt. injectienaalden

Voltage
In de VS levert het stroomnetwerk 110 Volt. In Nederland is dat 230 Volt. Apparaten als telefoons, laptops, tablets etc. werken in bijna alle gevallen zonder problemen op zowel 110 Volt als 230 Volt.
Apparaten die vaak problemen geven zijn bijvoorbeeld een krultang, scheerapparaat of een föhn.
Controleer voor de reis of je elektrische apparaten en opladers geschikt zijn voor 110 Volt netstroom. Tevens zijn de stopcontacten in Amerika anders. Een reisstekker is dan ook handig.

Nuttige adressen
Ambassade van de Verenigde Staten van Amerika in Nederland
John Adams Park 1
2244 BZ Wassenaar
Tel: +31 70 310 22 09
Fax: +31 70 310 22 07

Ambassade van de Verenigde Staten van Amerika in België
Regentlaan 27
B-1000 Brussel
Telefoon: +32 281 14 000
Fax: +32 281 14 500

Nederlandse ambassade in de Verenigde Staten van Amerika
4200 Linnean Avenue NW
Washington, DC 20008
Tel : +1 202 244 53 00
Fax: +1 202 362 34 30

Belgische ambassade in de Verenigde Staten van Amerika
1430 K Street NW, Suite 101
Washington, D.C. 20005
Tel.: +1 202 333 69 00
Tel.: +1 202 352 64 28 – Noodnummer enkel voor Belgische burgers in nood, buiten de openingsuren

Alle bovenstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen.

Laat je inspireren!

Ontdek nieuwe bestemmingen, droom weg bij mooie reiservaringen van andere gezinnen en ontvang leuke en handige vakantietips.