Algemene informatie
Canada is gelegen in het noorden van Noord-Amerika. Canada is met een oppervlakte van 9.984.670 km2 op Rusland na het grootste land ter wereld. Van oost naar west is de grootste afstand 5514 kilometer en van noord naar zuid 4634 kilometer. Canada heeft ruim 37,5 miljoen inwoners. Twee-derde van het land is onbewoond. Ruim 80% van de bevolking woont niet meer dan 200 kilometer van de grens met de Verenigde Staten vandaan.
Bijna de gehele huidige bevolking van Canada bestaat uit immigranten en hun nakomelingen. Ruim 25% is van Britse en Ierse afkomst, ca. 24% is van oorsprong Frans, 4% Duits, 3% Italiaans, 2% Oekraïens, 1,4% Nederlands. Ongeveer een kwart miljoen Canadezen zijn van oorsprong Nederlander en zij wonen voornamelijk in de provincies Ontario en Québec. Vancouver heeft met 100.000 Chinezen de op een na grootste Chinese gemeenschap buiten het Verre Oosten, net na die van San Francisco.
Religie
Meer dan 80% van de Canadezen is christelijk. Een deel is protestants en een deel is rooms-katholiek. Verder wonen er Joden, moslims, hindoes en boeddhisten in het land. Overigens is bijna 15% van de bevolking atheïst.
Klimaat
Het grootste gedeelte van Canada kent een gematigd landklimaat. Toch komen er een aantal verschillen voor vanwege de grootte van de bestemming.
• Westkust:
Hier heerst een gematigd zeeklimaat wat zorgt voor milde winters en warme zomers. Het gehele jaar valt er regelmatig regen, waardoor het westen geen droog seizoen kent. Het westen staat daarom ook wel bekend als het natste gebied van Canada.
• De Rockies:
Gelegen in het westen van Canada en kent een hooggebergteklimaat. De temperaturen in de zomermaanden komen soms maar net boven de nul graden uit. De Rocky Mountains zorgen in de winter voor een zeer koude poollucht waardoor het hier tot wel -35 graden kan vriezen.
• Oost-Canada:
Hier is een toendraklimaat van toepassing. Hier zijn de winters zeer koud, maar de zomers juist zacht en valt er weinig neerslag.
Ondanks dat er diverse klimaatzones in Canada zijn, is de beste reistijd van mei tot oktober. In de lente heb je nog veel kans op sneeuwval of vrieskou. In de zomermaanden (juli en augustus) is het erg aangenaam en kun je in diverse steden met een korte broek en t-shirt rondlopen. Echter kan het dan in de Rockies nog koud aanvoelen vanwege de wind, dus pak veel laagjes in als je je koffer pakt. Stop ook voor kinderen wat extra dikke truien in de koffer.
Als je in september of oktober naar Canada afreist, heb je kans om de Indian Summer mee te maken. Deze benaming houdt in dat de nachten koud zijn met temperaturen onder het vriespunt en in de loop van de ochtend de zon al snel doorkomt, zodat je overdag aangename temperaturen ervaart.
Tijdsverschil en acclimatiseren
Omdat Canada zo’n enorm groot land is, zijn er diverse tijdzones.
Een overzichtje, geldend voor de wintertijd:
In Newfoundland is het 4,5 uur vroeger dan in Nederland
In Nova Scotia is het 5 uur vroeger dan in Nederland
In Ontario is het 6 uur vroeger dan in Nederland
In het centrale deel van Canada is het 7 uur vroeger dan in Nederland
In West-Canada, waar o.a. Vanvouver ligt is het 9 uur vroeger dan in Nederland
Canada kent zomer- en wintertijd. In Canada heet dat Daylight Saving Time.
Door het tijdsverschil kun je na aankomst last hebben van een jetlag. Probeer op de dag van aankomst zo weinig mogelijk te slapen overdag, hooguit een uur of twee, en zo snel mogelijk het ritme van je bestemming aan te houden. Doe het rustig aan de eerste dag, zodat je kunt wennen aan het klimaat en probeer niet teveel koude drank te drinken. Wees natuurlijk ook voorzichtig met de felle zon.
Geld en valuta
De munteenheid in Canada is de Canadese Dollar (CAD). De actuele wisselkoers van de Canadese Dollar kan je terugvinden op www.wisselkoers.nl. Je mag maximaal 10.000 CAD mee in- of uitvoeren.
Creditcards zijn het meest gangbare betaalmiddel in Canada. Verhoog eventueel de limiet op je creditcard. Je kunt in Canada pinnen met uw pinpas en creditcard. Je kunt dollars pinnen op Schiphol bij de ABN Amro bank en bij het Grenswisselkantoor.
Vaccinaties en gezondheid
Voor Canada zijn geen inentingen verplicht.
Voor de meest actuele informatie over de benodigde vaccinaties raden wij je aan om tijdig (minimaal 6 weken voor vertrek) instanties als je huisarts, Thuisvaccinatie, GG&GD, Travel Clinic, Reisdokter, Tropeninstituut of Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (lcr) te raadplegen.
KidsReizen werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit een landelijk werkend vaccinatiecentrum waarbij je thuis gevaccineerd kunt worden. Dus geen wacht- en reistijd meer! Je maakt een afspraak wanneer het uitkomt, zelf ‘s avonds of in het weekend, zonder hier extra kosten voor te betalen.
Kijk voor meer informatie op http://kidsreizen.nl/gezond-reis/
Paspoort en visa
Een geldig paspoort is vereist. Controleer of het document nog wel ruim voldoende geldig is, mocht je onverwachts langer moeten blijven. Let op dat kinderen ook hun eigen paspoort hebben.
Het voordeel van reizen naar Canada is dat je geen visum nodig hebt, je hoeft alleen een ETA-formulier in te vullen. Het is belangrijk dat als je bij ons de boeking gemaakt hebt, je direct een ETA-formulier aanvraagt. Wacht hier niet te lang mee, want dan kun je het alleen maar vergeten. Voordat je het vliegtuig instapt, moet je in het bezit zijn van het document. Je kunt het ETA zien als een digitaal visum om tot 6 maanden vrij te reizen in Canada.
Het aanvragen van een ETA is veel makkelijker dan een ESTA-formulier voor Amerika. Via de Canadese website: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/eta/apply.html kun je een aanvraag indienen. Je vult je persoonlijke gegevens in, paspoortgegevens en beantwoordt een aantal vragen of je al eerder Canada bezocht hebt en of er eerder een visum geweigerd is. Als je alles naar waarheid hebt ingevuld, druk je op de verzendknop. Het duurt dan max. 72 uur voordat je het ETA-formulier in je mailbox ontvangt.
Het ETA-formulier blijft 5 jaar geldig. Je hoeft binnen 5 jaar dus niet opnieuw een ETA-formulier aan te vragen. Wel onder één voorwaarde: als je paspoort niet binnen 5 jaar verloopt. Is dit wel het geval? Dan dien je bij een nieuw paspoort ook een nieuw ETA-formulier aan te vragen.
Het aanvragen van een ETA-formulier kost 7 Canadese Dollar, ongeveer 6,00 EUR. Voor elke reiziger, dus ook voor kinderen, moet een ETA-formulier worden ingevuld.
Voor reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kan een afwijkende regeling gelden. Reizigers dienen zelf zorg te dragen voor de juiste documenten.
Wanneer je samen met kinderen op reis gaat en niet allebei de ouders gaan mee op reis, dan heb je toestemming nodig van de andere ouder om minderjarige kinderen mee te nemen naar het buitenland. Kijk voor meer informatie op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen
Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen, evenals een kopie van de reis- en annuleringsverzekering en alarmnummers voor het blokkeren van je bankpassen in geval van diefstal of verlies.
Rijbewijs
Het Nederlandse rijbewijs wordt bij autohuur niet altijd als geldig document geaccepteerd. Wij adviseren daarom dringend om naast het Nederlandse rijbewijs ook een IRB (Internationaal Rijbewijs) mee te nemen.
Eten en drinken
Richtlijnen voor de kosten voor je maaltijden zijn voor Canada lastig aan te geven. Ga er van uit dat het prijspeil in Canada ongeveer gelijk is aan dat in Nederland. Eet je bij een typisch fastfoodketen, reken dan op een bedrag van 10 Euro p.p. Ga je naar een restaurant dan ben je tussen de 25 en 40 Euro p.p. kwijt. Voor een diner in een fine dining restaurant ben je iets meer dan 40 Euro p.p. kwijt. Een broodje als picknickontbijt kost een paar dollar, een ontbijt in een restaurant kost al snel 15 Euro.
Wat mee te nemen
We raden je aan om laagjes kleding mee te nemen en een regenjas of paraplu. In de ochtend en avond kan het namelijk in de bergen behoorlijk fris worden, en overdag zomers warm. Een pet en zonnebrandmiddel is ook geen overbodige luxe, want als het zonnetje schijnt, doet die zeker zijn werk!
Onderstaande items vormen geen volledige inpaklijst, maar zijn tips voor dingen die niet mogen ontbreken in je koffer!
– laagjes kleding met T-shirt, trui en warm vest voor de koele avonden/ochtenden
– korte én lange broeken
– hoofddeksel/pet (zeker voor kinderen!)
– regenjas of paraplu voor een regenachtige (mid)dag
– winterkleding als u reist onze winter
– waterschoentjes voor zwemmen in rivier/meer
– goede wandelschoenen
– zonnebrandcrème
Als je reist met kleinere kinderen:
– babyfoon
– polsbandje voor kids met daarop naam en mobiele telefoonnummer
– snoetepoetsers voor de allerkleinsten
– sudocrème tegen luieruitslag bij baby’s
Neem een voorraad mee voor de eerste dagen aan luiers/ voeding etc. De rest voor de normale dagelijkse verzorging kun je ook gewoon vinden in de Canadese winkels. Pindakaas en jam is er ook te koop en in de grote wallmart vind je soms ook nog wel hagelslag/vlokken.
Geneesmiddelen:
– Imodium
– (kinder-) ORS
– muggenolie met deet (let op dat bij kinderen onder de 2 jaar maar 30% deet in anti-insectenmiddel mag zitten)
– middel tegen jeuk/pijn bij insectenbeten
– (kinder-)paracetamol
– pleisters
– thermometer
– ontsmettingsmiddel
– pilletjes tegen reisziekte
– evt. injectienaalden
Voltage
In Canada levert het stroomnetwerk 120 Volt. In Nederland is dat 230 Volt. Apparaten als telefoons, laptops, tablets etc. werken in bijna alle gevallen zonder problemen op zowel 110 Volt als 230 Volt. Apparaten die vaak problemen geven zijn bijvoorbeeld een krultang, scheerapparaat of een föhn. Controleer voor de reis of je elektrische apparaten en opladers geschikt zijn voor 110 Volt netstroom. Tevens zijn de stopcontacten in Canada anders. Een reisstekker is dan ook handig.
Het kan weleens kan voorkomen dat de stroom uitvalt, dus het is handig om ook een zaklamp mee te nemen.
Nuttige adressen
Ambassade van Canada in Nederland:
Sophialaan 7
2514 JP Den Haag
Tel. 31 (0) 70 311 16 00
Fax: 31 (0) 70 311-1620
Ambassade van Canada in België:
Avenue des Arts 58
1000 Brussels
Tel: +32 2 741 0611
Fax: +32 2 741 0643
Nederlandse ambassade in Canada:
350 Albert Street | Suite 2020
Ottawa, ON K1R 1A4
Tel: +16 132 37 50 31
Fax: +16 132 37 64 71
Belgische ambassade in Canada:
1000, rue Sherbrooke Ouest – Suite 1400
H3A 3G4 Montréal, QC
Tel: +1 514 849 73 94
Tel: +1 514 236 54 02 – Noodnummer enkel voor Belgische burgers in nood, buiten de openingsuren