Algemene informatie
Costa Rica is met een oppervlakte van 51.100 km² ongeveer 1,2 keer zo groot als Nederland. Het land telt ongeveer 4 miljoen inwoners, ‘Tico’s’ en ‘Tica’s’ genoemd, waarvan het grootste gedeelte (95%) afstamt van de Europeanen (vooral van de Spanjaarden). Minder dan twee procent van de bevolking is van negroïde afkomst en woont voornamelijk aan de Caribische kust. De meesten van hen stammen af van Jamaicaanse slaven, die in de vorige eeuw werden ingezet op de bananenplantages. De oorspronkelijke Indiaanse bevolking maakt tegenwoordig iets meer dan één procent van de totale bevolking uit.
Er zijn twee lange kuststroken; één aan de Caribische zee in het oosten en de andere aan de Stille Oceaan in het westen van het land. De kustvlakten zijn laag maar daartussen liggen lange bergketens. De hoofdstad van Costa Rica, San Jose, ligt in het centrale hoogland en is omringd door vulkanen. De hoogste top van het land, de Cerro Chirripó, is ruim 3800 m hoog. Een heel groot deel van Costa Rica is beschermd natuurgebied, waar zo’n 200 soorten zoogdieren, 350 reptielen en amfibieën, 850 vogels, 10.000 planten en zo’n 40.000 insecten te vinden zijn. Costa Rica heeft regenwouden, nevelwouden, actieve vulkanen, savannen, mangrovebossen, hooggebergte, palmstranden en koraalriffen.
Geschiedenis
In 1502 arriveerde Christopher Columbus, tijdens zijn 4e en laatste reis, in de baai van Cariari. Toen hij de indianen zag, de oorspronkelijke bewoners, die indrukwekkende gouden versierselen droegen, verwachtte hij grote rijkdommen te vinden. Hij noemde het land daarom Costa Rica, wat ‘Rijke Kust’ betekent. Later in de 16e eeuw werd Costa Rica door de Spanjaarden voor het goud veroverd, zij kwamen er al snel achter dat er weinig goud te halen was. De werkelijke rijkdom van het land bleek echter het overweldigende natuurschoon te zijn.
Aan het begin van de 19e eeuw werd het land onderdeel van de Verenigde Staten van Centraal-Amerika. In 1840 viel deze federatie alweer uiteen en werd Costa Rica een republiek. Vanaf 1899 is Costa Rica, met 2 relatief kleine onderbrekingen door militaire coups, altijd een rustig en democratisch land gebleven. Na de burgeroorlog in 1948 kwam José Figueres Ferrer (Don Pepe) aan de macht. Er werd een algemeen kiesrecht ingevoerd, een minimumloon en gratis gezondheidszorg voor iedereen. Alle banken en verzekeringsmaatschappijen werden genationaliseerd en het leger werd geheel afgezet.
Religie
Het grootste gedeelte van de bevolking van Costa Rica is rooms-katholiek. Dit werd door de Spaanse kolonisten opgelegd. Zij gebruikten het geloof als belangrijk machtsmiddel om de bevolking te onderdrukken. In Costa Rica is 85% van de bevolking Rooms-katholiek en 15% Protestant.
Klimaat
Costa Rica heeft een tropisch klimaat en de temperaturen variëren tussen de 20 graden in het hoogland tot zo’n 30 graden aan de kusten. ’s Nachts kan het in de bergen wel erg afkoelen.
De Stille Oceaankant en de Centrale Vallei kennen twee seizoenen:
regentijd: april t/m november
droge tijd. december t/m april
De Caribische kust heeft meer regen dan de andere gebieden. De seizoenen lopen hier als volgt:
Regentijd: november t/m maart, juni t/m augustus
Droge tijd: april, mei, september, oktober
De droogste periode om naar Costa Rica te gaan is van november t/m maart en de natste maanden zijn september en oktober (met uitzondering van de Caribische kust), maar eigenlijk is er geen beste of slechtste reistijd voor Costa Rica. In het regenseizoen staat alles prachtig in bloei en is het veel groener. De Costa Ricanen noemen dit dan ook het ‘groene seizoen’. De ochtenden zijn meestal mooi zonnig, waarna het ‘s middags tot een bui kan komen die alles lekker afkoelt.
Tijdsverschil en acclimatiseren
In de zomertijd is het in Costa Rica 8 uur vroeger dan in Nederland, in de wintertijd 7 uur.
Door het tijdsverschil kun je na aankomst last hebben van een jetlag. Probeer op de dag van aankomst zo weinig mogelijk te slapen overdag, hooguit een uur of twee, en zo snel mogelijk het ritme van je bestemming aan te houden. Doe het rustig aan de eerste dag, zodat je kunt wennen aan het klimaat en probeer niet teveel koude drank te drinken. Wees natuurlijk ook voorzichtig met de felle zon.
Geld en valuta
De munteenheid van Costa Rica is de colon (CRC). Op www.wisselkoers.nl kun je de huidige koers vinden. Geldautomaten zijn overal te vinden, maar ook contant geld kan ingewisseld worden, waarbij de wisselkoers van dollars gunstiger kan uitvallen dan van euro’s. De dollar kunnen ook als betaalmiddel gebruikt worden en ook creditcards (Visa en Mastercard) worden bijna overal geaccepteerd.
Let op dat je een creditcard nodig hebt bij het ophalen van de huurauto!
Vaccinaties en gezondheid
Inentingen voor Costa Rica zijn niet verplicht, maar Hepatitus A en DTP worden aanbevolen. Als je kind via het rijksvaccinatieprogramma al vaccinaties heeft gehad, zullen er wellicht andere richtlijnen gelden. Als je voorafgaand aan je bezoek aan Costa Rica in een gele koorts gebied bent geweest, wordt een gele koorts vaccinatie verplicht gesteld.
Voor de meest actuele informatie over de benodigde vaccinaties raden wij je aan om tijdig (minimaal 6 weken voor vertrek) instanties als je huisarts, GG&GD, Travel Clinic, Reisdokter, Tropeninstituut of Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (lcr) te raadplegen. De websites van deze instanties kun je terugvinden onder het menu ‘handige links’.
KidsReizen werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit een landelijk werkend vaccinatiecentrum waarbij je thuis gevaccineerd kunt worden. Dus geen wacht- en reistijd meer! Je maakt een afspraak wanneer het uitkomt, zelfs ‘s avonds of in het weekend, zonder hier extra kosten voor te betalen. Kijk op http://kidsreizen.nl/gezond-reis/ voor meer informatie.
Paspoort en visum
Voor reizen naar Costa Rica geldt dat een paspoort nodig is dat nog 6 maanden na vertrek uit Costa Rica geldig is. Voor een verblijf van minder dan 90 dagen is geen visum nodig.
LET OP: de meeste vluchten naar Costa Rica gaan via de Verenigde Staten. Vanaf 12 januari 2009 zijn alle reizigers (dus ook kinderen) die onder het visa-waiver programma vallen (waaronder Nederlanders en Belgen) en naar of via de VS reizen, verplicht om via internet hun persoons- en reisgegevens door te geven. Je kan ernstige vertragingen ondervinden bij aankomst op de luchthaven of de toegang tot de Verenigde Staten kan zelfs ontzegd worden als je deze aanvraag niet doet. Je bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van de reistoestemming. Meer informatie is te vinden op https://esta.cbp.dhs.gov. Hier kan je ook je gegevens invullen. Let op dat er kosten aan verbonden zijn, die betaald moeten worden met creditcard.
Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen, evenals een kopie van de reis- en annuleringsverzekering en alarmnummers voor het blokkeren van je bankpassen in geval van diefstal of verlies.
Eten en drinken
Het eten in Costa Rica is vrij eenvoudig en niet sterk gekruid. Rijst met bonen (zogenaamde pinto) is een populair gerecht wat als ontbijt, lunch of diner gegeten kan worden en wat erg machtig is. Maaltijden met kip, vlees of vis met rijst zijn veelvoorkomend en de porties die je krijgt zijn groot! In de steden kan je ook pizza’s, pasta’s en chinees eten.
Je kan in Costa Rica kraanwater drinken, maar als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, dan kan je ook flessen water kopen. Lekker zijn ook de verse vruchtensappen en -salades.
Het is raadzaam om geen geschild fruit van standjes langs de weg te eten. Potjes eten voor baby’s zijn te koop in supermarkten, evenals luiers.
Wat mee te nemen
We raden je aan om luchtige katoenen kleding mee te nemen. ’s Avonds is een lange broek en een t-shirt met lange mouwen of dunne coltrui handig om je te beschermen tegen de muggen. Daarnaast zijn een trui/sweater en regenjas of poncho nodig, evenals een paraplu.
Een pet en een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor zijn voor je kids zeker nodig, evenals een t-shirt met (lange) mouwen of UV werende zwemkleding tegen het verbranden.
Onderstaande items vormen geen volledige inpaklijst, maar zijn tips voor dingen die niet mogen ontbreken in je koffer!
– dunne luchtige katoenen kleding, waaronder in ieder geval 1 lange broek en 1 t-shirt met lange mouwen
– hoofddeksel/pet (zeker voor kinderen!)
– regenjas/poncho
– iets dikkere kleding (trui/sweater)voor koelere avonden in de hoger gelegen gebieden
– goede (waterdichte) wandelschoenen en sandalen of slippers
– zonnebrandcrème met een zeer hoge beschermingsfactor (30 tot 50)
– ontsmettende zeep (te gebruiken zonder water)
– verrekijker
– zaklamp
Als je reist met kleinere kinderen:
– babyfoon
– polsbandje voor kids met daarop naam en mobiele telefoonnummer
– snoetepoetsers voor de allerkleinsten
– sudocreme tegen luieruitslag bij baby’s
Geneesmiddelen:
– middel tegen diarree (Imodium)
– (kinder) ORS
– insectenwerend middel met deet (let op dat bij kinderen onder de 2 jaar maar 30% deet in anti-insectenmiddel mag zitten)
– anti jeuk middel bij insectenbeten
– (kinder) paracetamol
– pleisters
– thermometer
– ontsmettingsmiddel
– pilletjes tegen reisziekte
Voltage
De netspanning in Costa Rica is 110 volt. De stopcontacten zijn Amerikaans. Wij raden je aan om een universeel stekker en adapter mee te nemen. Het kan weleens kan voorkomen dat de stroom uitvalt, dus het is handig om ook een zaklamp mee te nemen.
Nuttige adressen
Ambassade Costa Rica in Nederland
Laan Copes van Caatenburch 46
2585 GB Den Haag
Tel: +31 70 354 07 80
Nederlandse ambassade in Costa Rica
Oficentro Sabana Surs, Edificio 3, piso 3
San Jose
Tel. +506 22961490
Ambassade van Costa Rica in België
Louizalaan 489
1050 Brussel
Tel: + 32 26 40 55 41
Belgische ambassade in Costa Rica
75 metros sur plaza Rose
diagonal al restaurante Madfish – San Rafael Escazu
San José
Tel:+22 89 50 58
Alle bovenstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen