IJslandse paarden, foto Gerard ScheppinkAlgemene informatie
IJsland heeft een oppervlakte van 103.000 km2 en heeft ongeveer 365.000 inwoners. Het land is dus 2,5 keer zo groot als Nederland.

Religie
Er is een vrijheid van godsdienst in IJsland. Het merendeel van de IJslanders is aanhanger van de Evangelisch–Lutherse kerk.

Klimaat
Het koude zeeklimaat is het kenmerk van het klimaat van IJsland. Zowel in het binnenland als aan de kust vind je ook een toendraklimaat. Wel is het weer zeer wisselvallig. Ook al ligt IJsland vlak bij de noordpoolcirkel, toch is het klimaat wat zachter door de ligging van het eiland in de Noordelijke Atlantische Oceaan. Regelmatig kun je het noorderlicht spotten in IJsland in de wintermaanden.

Tijdsverschil en acclimatiseren
In de zomertijd is het in IJsland twee uur vroeger dan in Nederland, in de wintertijd dus 1 uur vroeger. Het fijne van deze bestemming is dus dat je helemaal geen tijd nodig hebt om te acclimatiseren; je hebt immers geen jetlag.

IJslandse KroonGeld en valuta
De munteenheid in IJsland is de IJslandse Kroon. De actuele wisselkoers van de IJslandse Kroon kan je terugvinden op www.wisselkoers.nl
Net als in Nederland kun je gemakkelijk gebruik maken van je pinpas. Je haalt de IJslandse kronen gewoon uit de pinautomaat bij aankomst op het vliegveld. Uiteraard kun je ook contante Euro’s meenemen en deze bij een grenswisselkantoor bij aankomst inwisselen.

Vaccinaties en gezondheid
Voor IJsland zijn geen inentingen verplicht.
Voor de meest actuele informatie over de benodigde vaccinaties raden wij je aan om tijdig (minimaal 6 weken voor vertrek) instanties als je huisarts, GG&GD, Travel Clinic, Reisdokter, Tropeninstituut of Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (lcr) te raadplegen.
KidsReizen werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit een landelijk werkend vaccinatiecentrum waarbij je thuis gevaccineerd kunt worden. Dus geen wacht- en reistijd meer! Je maakt een afspraak wanneer het uitkomt, zelf ‘s avonds of in het weekend, zonder hier extra kosten voor te betalen.
Kijk voor meer informatie op https://kidsreizen.nl/gezond-reis/

Paspoort en visum
Een geldig paspoort of Europese Identiteitskaart is vereist. Controleer of het document nog wel ruim voldoende geldig is (minimaal drie maanden na terugkomst in Nederland), mocht je onverwachts langer moeten blijven. Let op dat kinderen ook hun eigen paspoort / ID hebben. Denk er wel aan dat, wanneer je doorreist naar bijvoorbeeld Amerika, dat een identiteitskaart niet voldoende is en dat je over een geldig paspoort moet beschikken.

Voor een bezoek aan IJsland heb je geen visum nodig.

Wanneer je samen met kinderen op reis gaat en niet allebei de ouders gaan mee op reis, dan heb je toestemming nodig van de andere ouder om minderjarige kinderen mee te nemen naar het buitenland. Kijk voor meer informatie op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen
Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen, evenals een kopie van de reis- en annuleringsverzekering en alarmnummers voor het blokkeren van je bankpassen in geval van diefstal of verlies.

Rijbewijs
Wanneer je zelf rijdt in IJsland, dan is je Nederlandse of Belgische rijbewijs voldoende, maar deze moet je wel minimaal 1 jaar in je bezit hebben. Wanneer je een auto huurt, moet je minimaal 20 jaar of ouder zijn.

ReykjavikEten en drinken
In de IJslandse keuken werd vroeger veel lokaal eten geserveerd in de restaurants, dit kwam natuurlijk door de ligging. Inmiddels is er eigenlijk voor iedereen wel wat lekkers te vinden in de keukens.
Je vindt veel vis op het menu, maar ook gerechten van schaap of paard staat er veelvuldig op het menu. Er wordt door de autoriteiten geadviseerd om geen roggen-, haaien- of walvisvlees te eten. Vegetarisch eten in IJsland is geen probleem. Zeker in Reykjavik zijn speciale vegetarische of ook veganistische restaurants te vinden.
De lokale drank in IJsland is koffie, overal vind je dit op de kaart. Gezellige restaurantjes bieden vaak een tweede kopje koffie gratis aan. Kies voor Brennivin als je van een drankje houdt, het is gebaseerd op aardappel en karwijzaad en heeft 37,5% alcohol. Ook kun je overal een wijntje of biertje krijgen.

Wat mee te nemen
We raden je aan om warme kleding mee te nemen. Met name het dragen van vele laagjes over elkaar heen, zorgen ervoor dat je lekker warm blijft.
Onderstaande items vormen geen volledige inpaklijst, maar zijn tips voor dingen die niet mogen ontbreken in je koffer!
– hoofddeksel/pet (zeker voor kinderen!)
– regenjas/poncho of paraplu
– vest of sweater
– goede wandelschoenen
– ontsmettende zeep (te gebruiken zonder water)
– neem snowboots mee in de wintermaanden
– een winterjas mee, niet alleen voor in de winter, maar ook in het voor- en najaar kan het nog koud zijn

Als je reist met kleinere kinderen:
– babyfoon
– polsbandje voor kids met daarop naam en mobiele telefoonnummer
– snoetepoetsers voor de allerkleinsten
– sudocrème tegen luieruitslag bij baby’s

Neem een voorraad mee voor de eerste dagen aan luiers/ voeding etc. De rest voor de normale dagelijkse verzorging kun je ook gewoon vinden in de IJslandse winkels.

Geneesmiddelen:
– Imodium
– (kinder) ORS
– middel tegen jeuk/pijn bij insectenbeten
– (kinder) paracetamol
– pleisters
– thermometer
– ontsmettingsmiddel
– pilletjes tegen reisziekte
– evt. injectienaalden

Voltage
In IJsland levert het stroomnetwerk 230 Volt. De stopcontacten zijn hetzelfde als dat wij hebben in Nederland, dus je hebt geen reisstekker nodig.

Nuttige adressen

Consulaat van IJsland in Nederland
Blaak 31
3011 GA Rotterdam
Tel. +31 10 224 6703
Fax: +31 10 224 6280

Ambassade van IJsland in België
Archimedesstraat 17
1000 Brussel, België
Tel: +32 2 238 50 00

Nederlandse ambassade in IJsland
Tryggvagata 11, 2. etage
101 Reykjavík
Tel: 0354 533 1002
Tel: 0354 848 3450 (alleen bij nood)

Belgische ambassade in IJsland
Gardaber Lynghels 2
Reykjavik Iceland
Tel: +35 4 570 0300
Fax: +35 4 570 0301

Alle bovenstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat je inspireren!

Ontdek nieuwe bestemmingen, droom weg bij mooie reiservaringen van andere gezinnen en ontvang leuke en handige vakantietips.