Algemene informatie
Maleisië heeft een oppervlakte van 330.290 km2, wat ongeveer 8x zo groot is als Nederland. Maleisië bestaat uit twee delen; West- Maleisië en Borneo (Maleisisch Borneo). Dit deel van Maleisië is onderverdeeld in Sabah en Sarawak. Maleisië telt bijna 33 miljoen inwoners. Het schiereiland beslaat ongeveer 40 procent van de totale oppervlakte, waar 85 procent van de bevolking woont. De Maleise bevolkingsgroep is de grootste met ruim 50% van de bevolking, gevolgd door de Chinees-Maleisische bevolkingsgroep (ruim 26%) en een Indiaas-Maleisische bevolkingsgroep (ruim 7%). Verder heb je nog diverse kleine bevolkingsgroepen, waaronder een flink aantal kleine stammen vallen die in de binnenlanden van Borneo leven. Deze stammen vormen gezamenlijk ongeveer 11% van de totale bevolking. Het schiereiland is goed ontwikkeld en oogt modern (zeker in vergelijking met andere Aziatische landen).
Geschiedenis
Maleisië heeft een rijk koloniaal verleden. Verschillende landen hebben zich er in de loop van de eeuwen gevestigd. Door de gunstige ligging aan de Straat van Melaka was het een strategische plek. De plaats Melaka was in de 15de eeuw de belangrijkste haven in Zuidoost-Azië, waar handelaren uit het Westen en Oosten elkaar troffen.
Melaka heeft in de loop der eeuwen diverse overheersers gehad: Chinezen, Portugezen, Hollanders en Engelsen. In het jaar 1957 werd de Britse vlag gestreken en is Malaya een zelfstandige staat. Het land veranderde haar naam in Malaysia. De naam Malaysia (Maleisië) is een samenvoeging van Malaya en Singapore. Later zouden Singapore en Maleisië zich weer van elkaar afsplitsen.
Religie
Het grootste deel van de bevolking is moslim (60,4%). Het boeddhisme volgt met 19,2% van de bevolking. Kleinere bevolkingsgroepen zijn de christenen (9,1%), hindoes (6,3%) en aanhangers van de Chinese religies (2,6%).
Klimaat
Maleisië heeft een tropisch klimaat, het is er dus altijd warm en vochtig, tussen circa 27 en 34 graden. In de hoger gelegen gebieden is het koeler, ongeveer 20 graden.
Het regenseizoen aan de oostkust van West-Maleisië duurt van november tot maart. Het regent daar in deze periode doorgaans heftig en veel hotels sluiten hun deuren tijdens deze moesson periode.
Van september tot en met december is het regenseizoen aan de westkust van West-Maleisië. In deze periodes valt dan dagelijks regen, meestal aan het einde van de dag. De buien zijn hevig, maar van korte duur, dus je kan ook tijdens deze periode hier naartoe.
In Oost-Maleisië (Maleisische Borneo) valt het regenseizoen tussen oktober en februari.
Tijdsverschil en acclimatiseren
In de zomertijd is het in Maleisië 6 uur later dan in Nederland, in de wintertijd 7 uur.
In de deelstaten Sabah en Sarawak in het oosten is het in de zomertijd 7 uur later, in de wintertijd 8 uur.
Door het tijdsverschil kun je na aankomst last hebben van een jetlag. Probeer op de dag van aankomst zo weinig mogelijk te slapen overdag, hooguit een uur of twee, en zo snel mogelijk het ritme van je bestemming aan te houden. Doe het rustig aan de eerste dag, zodat je kunt wennen aan het klimaat en probeer niet teveel koude drank te drinken. Wees natuurlijk ook voorzichtig met de felle zon.
Geld en valuta
De munteenheid in Maleisië is de Maleisische Ringgit (RM). Eén Ringgit bestaat uit 100 Sen. Op www.wisselkoers.nl kun je de huidige koers vinden. De maximale in- en uitvoer is 1000 ringgit per persoon. Als je meer dan 1000 ringgit in- of uitvoert dien je dit te verklaren middels het TDF-formulier (Travellers Declaration Form). Voor invoer van vreemde valuta geldt geen restrictie. Bij aankomst dien je het door jou in te voeren bedrag aan vreemde valuta aan te geven. Uitvoer van vreemde valuta mag het ingevoerde bedrag niet overschrijden.
In de meeste plaatsen in Maleisië, behalve in de meer afgelegen gebieden, kun je pinnen bij geldautomaten waar het Maestro/Cirrus logo opstaat. Bekende banken waar je met je Nederlandse pas terecht kan, zijn Maybank en HSBC. Wij raden ook aan om contant geld in euro’s of dollars mee te nemen, die je kunt inwisselen bij de meeste banken en bij money changers in kleinere plaatsen. Creditcards (Visa en Mastercard) worden in de grotere hotels, winkels en restaurants geaccepteerd.
Vaccinaties en gezondheid
Inentingen voor Maleisië zijn niet verplicht, maar over het algemeen worden vaccinaties tegen Hepatitis A en DTP aanbevolen. Als je kind via het rijksvaccinatieprogramma al vaccinaties heeft gehad, gelden er wellicht andere richtlijnen.
Als je binnen 6 dagen voorafgaand aan je bezoek aan Maleisië in een gele koorts gebied bent geweest, wordt een gele koorts vaccinatie verplicht gesteld.
Voor de meest actuele informatie over de benodigde vaccinaties raden wij je aan om tijdig (minimaal 6 weken voor vertrek) instanties als je huisarts, GG&GD, Travel Clinic, Reisdokter, Tropeninstituut of Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (lcr) te raadplegen.
KidsReizen werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit een landelijk werkend vaccinatiecentrum waarbij je thuis gevaccineerd kunt worden. Dus geen wacht- en reistijd meer! Je maakt een afspraak wanneer het uitkomt, zelfs ‘s avonds of in het weekend, zonder hier extra kosten voor te betalen. Kijk op http://kidsreizen.nl/gezond-reis/ voor meer informatie.
Paspoort en visum
Voor reizen naar Maleisië is geen visum nodig bij een verblijf van maximaal 3 maanden. Voor reizen naar Maleisië is een paspoort nodig dat nog 6 maanden geldig is bij aankomst in Maleisië. Let op dat ook kinderen een eigen paspoort nodig hebben en niet meer bijgeschreven mogen zijn in het paspoort van ouders.
Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen, evenals een kopie van de reis- en annuleringsverzekering en alarmnummers voor het blokkeren van je bankpassen in geval van diefstal of verlies.
Eten en drinken
De Maleisische keuken is zeer gevarieerd door haar diverse bevolking, bestaande uit Maleisiërs, Chinezen en Indiërs. Er zijn gerechten met zowel zoete, zure, hete als bittere smaken. De basis van de Maleisische maaltijd wordt gevormd door rijst of noedels, met daarbij verse groenten en kip, vis, garnalen, rund-, lams- en geitenvlees. Aangezien meer dan 60% van de bevolking tot de Islam behoort is varkensvlees (verboden voor moslims) in mindere mate verkrijgbaar. Het is echter niet bij wet verboden en het staat bijvoorbeeld in Chinese restaurants gewoon op de menukaart.
De straten van Maleisië zijn rijk aan eetstalletjes, foodcourts, eetmarkten (night markets) en restaurants. De voedselkwaliteit is hoog, ook aan de straat, maar let natuurlijk wel altijd op de hygiëne. In de grotere winkelcentra vind je doorgaans ook westerse eetgelegenheden, zoals (fastfood) ketens, wat erg handig kan zijn voor de kinderen.
In de luxere restaurants betaal je ongeveer 30 ringgit voor een lunch en 45 ringgit voor een diner. Frisdrankjes kosten ongeveer 4 ringgit en een biertje of een glas wijn ongeveer 8 tot 10 ringgit. Op straat en in kleinere eetgelegenheden ben je minder dan de helft hiervan kwijt.
Je kunt in Maleisië geen kraanwater drinken, maar overal zijn flessen water te koop, die je ook voor het tandenpoetsen kunt gebruiken. Het is raadzaam om geen salades te eten (kunnen gewassen zijn in leidingwater), geen ijsblokjes in je drank te laten doen en geen rauwe groenten of geschild fruit te eten. Koop daarom ook geen schepijs, maar verpakt ijs.
In de grotere supermarkten en drogisterijen is babyvoeding te koop en ook luiers zijn hier verkrijgbaar.
Wat mee te nemen
Door het tropische klimaat, raden we je aan om luchtige katoenen kleding mee te nemen en een regenjas of paraplu voor in het regenseizoen. In de bergen (Cameron Highlands, Taman Negara en Borneo) is het, vooral in de avond, koeler en is het verstandig een trui of vest mee te nemen.
Houdt rekening met het feit dat Maleisië een overwegend islamitisch land is, waardoor het bijvoorbeeld ongepast is om als vrouw (te) korte jurkjes/rokjes te dragen, zeker in de kleinere steden en dorpen. Voor kinderen zijn pet en zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor nodig, evenals t-shirt met (lange) mouwen tegen het verbranden.
Let erop dat bij een bezoek aan een moskee of tempel knieën en schouders bedekt moeten zijn en schoenen uitgetrokken moeten worden.
Onderstaande items vormen geen volledige inpaklijst, maar zijn tips voor dingen die niet mogen ontbreken in je koffer!
-dunne luchtige katoenen kleding, waaronder in ieder geval 1 lange broek en 1 t-shirt met lange mouwen
-hoofddeksel/pet (zeker voor kinderen!)
-regenjas of paraplu tijdens het regenseizoen
-vest of sweater tijdens verblijf in de bergen
-goede wandelschoenen
-zonnebrandcrème met een zeer hoge beschermingsfactor (30 tot 50)
-ontsmettende zeep (te gebruiken zonder water)
-zaklamp
Als je reist met kleinere kinderen:
-babyfoon
-polsbandje voor kids met daarop naam en mobiele telefoonnummer
-snoetepoetsers voor de allerkleinsten
-sudocreme tegen luieruitslag bij baby’s
Geneesmiddelen:
– Imodium
– (kinder) ORS
– muggenolie met deet (let op dat bij kinderen onder de 2 jaar maar 30% deet in anti-insectenmiddel mag zitten)
– middel tegen jeuk/pijn bij insectenbeten
– (kinder)paracetamol
– pleisters
– thermometer
– ontsmettingsmiddel
– pilletjes tegen reisziekte
Voltage
De netspanning in Maleisië is 220-240 volt. Wij raden aan om een wereldstekker mee te nemen. In de meer afgelegen gebieden kan de stroom sporadisch uitvallen, dus het is handig om ook een zaklamp mee te nemen.
Nuttige adressen
Ambassade van Maleisië in Nederland
Rustenburgweg 2
2517 KE Den Haag
tel.: +31 70 350 65 06
Nederlandse ambassade in Maleisië
Naza Tower Unit 1-12, Level 12, Naza Tower
No. 10, Persiaran KLCC, Platinum Park
50088 Kuala Lumpur
Tel: +60 32 168 62 00
Fax: +60 32 168 62 40
Ambassade van Maleisië in België
Avenue de Tervueren, 414A
1150 Brussels
Tel: +32 2 776 03 40
Fax: +32 2 762 50 49
Belgische ambassade in Maleisië
Suite 10-02 (10th floor) – Menara Tan & Tan 207, Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur
Tel: +60 3 216 200 25
Fax: +60 3 216 200 23
Alle bovenstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen.