Algemene informatie
Marokko, officieel het Koninkrijk Marokko, ligt in het noorden van Afrika. Marokko heeft een oppervlakte van 446.550 km2, dat is 11x zo groot als Nederland. Zelf hanteert Marokko het cijfer van 710.850 km², dat is inclusief de Westelijke Sahara. Het land telt ruim 37 miljoen inwoners. Ruim de helft van de bevolking leeft in de grote steden. Marokko heeft een vrij jonge bevolking, meer dan de helft van de bevolking is jonger dan dertig jaar.
Geschiedenis
De eerste bewoners van Marokko waren de Berbers. De Berberstammen waren wijdverspreid over Marokko en woonde op grote afstand van elkaar. Hierdoor was het gemakkelijk voor andere volken om het land binnen te vallen. In de twaalfde eeuw voor Christus vielen de Phoeniciërs als eersten het land binnen, en veroverden met gemak de kuststroken. Zij werden vervolgens door de Carthagiërs aangevallen en verslagen. De Carthagiërs vestigden handelsroutes en begonnen handel te drijven met de Berbervolken. In de tweede eeuw voor Christus vielen de Romeinen Marokko binnen en veroverden alle schatten van de Carthagiërs. De Romeinen regeerden hun bezette gebiedsdelen door allianties met de plaatselijke stammen aan te gaan. In de tweede eeuw na Christus werd het Christendom in het land geïntroduceerd, en sommige stedelingen, Berber-slaven en landbouwers bekeerden zich.
In de zevende eeuw na Christus veroverden de Arabieren het land en brachten daarbij hun beschaving en cultuur mee. De Islam vond groot gevolg, en ook vele Berbers bekeerde zich. Zij gaven hun eigen vorm aan de Islam en omarmden schismatische sectes. Van 741 tot 1058 was de regio Barghawata het eerste islamitische land. Marokko werd hiermee een centrum van religieus onderwijs. Tussen 1579 en 1603 kwamen ook de Joden en Moren uit Spanje zich in Marokko vestigen. Al deze invloeden droegen bij tot de rijkgeschakeerde kunst en cultuur die Marokko heden ten dage te bieden heeft.
In de eerste jaren van de twintigste eeuw waren het vooral de Europese landen die hun machtsinvloed wilden uitbreiden, in het bijzonder Frankrijk, die zijn belangen in Noord-Afrika wilde vergroten. Toen de Fransen in 1904 werden erkend voor hun invloedssfeer in Marokko, kwamen er heftige reacties van de Duitsers. In 1905-1906 werd een resolutie bereikt en werd de controle over een groot deel van Marokko aan de Fransen toevertrouwd, samen met Spanje, dat het protectoraat over noordelijk en zuidelijk Marokko kreeg.
In 1950 deed de Sultan van Marokko het verzoek tot onafhankelijkheid. Niet lang nadat Sultan Mohammed in 1957 koning was geworden, liet Spanje alle controle varen. In 1974 deed Koning Hassan een poging om de controle over de Sahara terug te krijgen, tot dan toe in bezit van Spanje. Dankzij zijn niet aflatende inspanningen en na lange onderhandelingen, werd de Sahara opgedeeld in Marokko, Spanje en Mauretanië. In 1978 slaagde Polisaro erin om Mauretanië uit de Sahara te verdrijven, en tot vandaag de dag is het gebied een betwist territorium, ondanks een door de VN georganiseerd referendum waarin algemene overeenstemming werd gevonden. Op 23 Juli 1999 stierf Koning Hassan, na 38 jaar monarchie in de moderne geschiedenis. Zijn zoon, kroonprins Mohammed, besteeg direct daarna de troon. Koning Mohammed staat bekend om zijn moderne ideeën en zijn enorme inspanningen om Marokko naar de vooruitgang en tot grotere hoogten te leiden.
Religie
Meer dan 98% van de bevolking in Marokko is moslim. De overige 2 procent zijn christenen en joden. Marokkaanse moslims beleven hun geloof elk op hun eigen manier. Oudere generaties op het platteland hebben een strengere interpretatie van de islam dan de jongeren in de steden. Hoewel de meeste berbers zich als goede moslim beschouwen, blijven ze ook trouw aan hun eigen traditionele gebruiken.
Ramadan
Als de ramadan in je reis valt: je kunt tijdens deze periode prima reizen door Marokko. De meeste chauffeurs houden zich niet aan het vasten (geven aan dat ze het later inhalen, dit mag volgens de koran).
Je hoeft je niet ongemakkelijk te voelen als je een chauffeur hebt die vast, men is er snel aan gewend en hij is blij dat hij werk heeft. Veel restaurants zijn open, onze chauffeurs weten waar je terecht kunt.
Klimaat
Het klimaat van Marokko is gematigd subtropisch. In het binnenland liggen de temperaturen hoog, met hete zomers en relatief koude winters. De beste maanden om het land te bezoeken zijn april en mei, maar aan de kust is het ook in de zomermaanden goed toeven. Tijdens die maanden is het in het binnenland wel heel erg warm.
Marokko heeft een divers landschap en de temperatuur kan daardoor erg verschillen per streek. In de woestijn in het zuiden en zuidoosten van Marokko is het heet, terwijl het in de gebergten tijdens de nachten kan vriezen. In het Atlasgebergte zijn de winters relatief koud en de zomers gematigd warm.
In steden als Marrakech is het het hele jaar door zonnig en helder weer. In de zomer kan het er wel erg warm worden met temperaturen boven de 36° C. De luchtvochtigheid is laag, waardoor deze hoge temperaturen toch redelijk goed te verdragen zijn. ‘s Winters kan er flinke neerslag vallen, wat de nachten heel koud maakt.
Andere steden, bijvoorbeeld Fez, kennen wat extremere temperaturen. ‘s Zomers kan het tot 45° C worden en ‘s winters kan het er tot -10° C vriezen. De beste tijd om Fez te bezoeken is dan ook in het voorjaar of in de herfst. Het klimaat is er dan droog en warm.
Marokko is het gehele jaar te bereizen, maar het voor- en najaar zijn de beste periodes om het land te bezoeken. De temperatuur is er dan heel aangenaam en er is nauwelijks regen.
Tijdsverschil
Tijdens de wintertijd is het in Marokko 1 uur vroeger dan Nederland. In de zomertijd is het in Marokko 2 uur vroeger.
Geld en valuta
De munteenheid van Marokko is de Dirham. Op www.wisselkoers.nl kan je de actuele koers bekijken. In bijna alle steden is het mogelijk om te pinnen en bijna overal zijn banken, waar je geld kunt omwisselen. In de kleinere plaatsen is het lastiger om te pinnen, dus als je bijvoorbeeld de woestijn in gaat, zorg dan voor voldoende cash.
Let op dat je betaalkaart geschikt is voor het buitenland.
In veel winkels, restaurants en duurdere hotels kun je ook betalen met Visa en Mastercard.
Vaccinaties en gezondheid
Voor Marokko zijn geen inentingen verplicht, maar Hepatitis A en DTP inentingen worden aanbevolen. Als je kind via het rijksvaccinatieprogramma al vaccinaties heeft gehad, zal het wellicht geen DTP meer nodig hebben, maar het is raadzaam om dit vooraf te overleggen met het consultatiebureau. Neem voor een accuraat en up-to-date advies contact op met bevoegde instanties als de GGD of het Tropenziekenhuis in Rotterdam. In Marokko is het risico om ziek te worden iets groter dan in Nederland. De gezondheidszorg is in de steden redelijk ontwikkeld. Ook heb je op reis vaak een lagere weerstand en is de hygiëne wellicht minder goed dan je thuis gewend bent. Drink water alleen uit flessen en controleer bij aanschaf, ook in restaurants of de dop goed gesloten is.
Voor de meest actuele informatie over de benodigde vaccinaties raden wij je aan om tijdig (minimaal 6 weken voor vertrek) instanties als je huisarts, GGD of Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (lcr) te raadplegen.
KidsReizen werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit een landelijk werkend vaccinatiecentrum waarbij je thuis gevaccineerd kunt worden. Dus geen wacht- en reistijd meer! Je maakt een afspraak wanneer het uitkomt, zelf ‘s avonds of in het weekend, zonder hier extra kosten voor te betalen. Kijk op http://kidsreizen.nl/gezond-reis/ voor meer informatie.
Paspoort en visum
Voor Nederlanders en Belgen geldt dat je voor een reis naar Marokko een geldig paspoort (Reispas) nodig hebt dat nog tenminste 6 maanden geldig is bij terugkomst in Nederland. Let op dat ook kinderen een eigen paspoort nodig hebben. Een identiteitskaart is niet voldoende.
Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen, evenals een kopie van de reis- en annuleringsverzekering en alarmnummers voor het blokkeren van je bankpassen in geval van diefstal of verlies.
Eten en drinken
De Marokkaanse keuken is heerlijk met lekkere gekruide gerechten, die niet scherp zijn. Het bekendste Marokkaanse gerecht is couscous. De couscous wordt traditioneel met de hele familie gegeten na het vrijdagse moskeebezoek. Andere belangrijke gerechten zijn pastila (hartige taart met kip), kefta (gekruide gehaktballetjes aan een spies) en harira (soep). Of probeer eens een heerlijk smeuïg gerecht uit de tajine. Dit is een aardewerk stoofpot waarin gerechten gestoomd worden waarbij de smaken optimaal gemengd worden.
Je zult in de grotere steden marktkraampjes vinden waar je eten kan kopen. Hier kan je gerust eten, het eten is er over het algemeen goed. Handig is het om te kijken bij welke kraam veel mensen zijn, dat is vaak een goed teken!
Muntthee is het drankje wat het meest wordt gedronken in Marokko. De basis is groene thee, waaraan blaadjes munt worden toegevoegd, waarna er heel veel suiker in het theepotje wordt gedaan.
Er is ook frisdrank verkrijgbaar zoals cola en vruchtensap. Let wel op dat dit niet met leidingwater aangelengd wordt, want dit is in Marokko niet drinkbaar. Kijk ook uit met ijsklontjes en rauwe groenten of fruit die in dit leidingwater gewassen kunnen zijn.
Omdat Marokko een islamitisch land is, wordt er door de lokale bevolking over het algemeen geen alcohol gedronken. Het kan dus zijn dat je in sommige zaken geen alcohol kunt bestellen, maar in de meeste hotels en restaurants waar buitenlanders komen, wordt dit wel geschonken.
In de grotere supermarkten zijn potjesvoeding en luiers te koop voor de allerkleinsten, maar het is raadzaam om dit ook van huis mee te nemen. Luierdoekjes zijn niet overal verkrijgbaar.
Wat mee te nemen
We raden je aan om luchtige katoenen kleding mee te nemen en bij een bezoek aan een moskee knieën en schouders bedekt te hebben.
Voor kinderen zijn pet en zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor nodig, evenals t-shirt met (lange) mouwen tegen het verbranden.
In de wintermaanden is het raadzaam om ook dikkere kleding mee te nemen om je te beschermen tegen de kou in de gebergtes.
Onderstaande items vormen geen volledige inpaklijst, maar zijn tips voor dingen die niet mogen ontbreken in je koffer!
– dunne luchtige katoenen kleding
– dikkere kleding bij verblijf in de wintermaanden (fleecejack, lange broek etc)
– zonnebril en hoofddeksel/pet (zeker voor kinderen!)
– goede wandelschoenen
– zaklamp
– zonnebrand crème met een zeer hoge beschermingsfactor (30 tot 50)
-ontsmettende zeep (te gebruiken zonder water)
Als je reist met kleinere kinderen:
– buggy en/of rugdrager
– babyfoon
– luiers en luierdoekje
– eventueel potjesvoeding en melkpoeder
– polsbandje voor kids met daarop naam en mobiele telefoonnummer
– snoetepoetsers voor de allerkleinsten
– sudocrème tegen luieruitslag bij baby’s
Geneesmiddelen:
– Imodium
– (kinder-) ORS
– muggenolie met deet (let op dat bij kinderen onder de 2 jaar maar 30% deet in anti-insectenmiddel mag zitten)
– middel tegen jeuk/pijn bij insectenbeten
– (kinder-) paracetamol
– pleisters
– thermometer
– ontsmettingsmiddel
– pilletjes tegen reisziekte
Voltage
De netspanning in Marokko is 220 volt, je hebt geen aparte stekkers nodig. Vooral in de meer afgelegen gebieden kan de stroom weleens uitvallen, dus het is handig om ook een zaklamp mee te nemen.
Nuttige adressen
Ambassade van Marokko in Nederland
Oranjestraat 9
2514 JB Den Haag
Tel: 070 346 96 17
Fax: 070 361 45 03
Nederlandse Ambassade in Marokko
40 Rue de Tunis
Quartier Tour
Hassan – Rabat
Tel: +212 37 219600
Fax: +212 37 219665
Ambassade van Marokko in België
St. Michielslaan 29
1040 Etterbeek
Tel: +32 2 736 11 00
Fax: +32 2 734 64 68
Ambassade van België in Marokko
Avenue Mohammed el-Fassi 4-6
Tour Hassan – Rabat
Tel: +212 537 26 80 60
Fax: +212 537 76 70 03
Alle bovenstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen.