Praktische informatie Marokko

 

Klimaat

Tijdsverschil

Religie

Geld en valuta

Vaccinaties en gezondheid

Paspoort en visa

Eten en drinken

Wat mee te nemen

Fooien

Veiligheid

Voltage

Nuttige adressen

 

Klimaat
Het klimaat van Marokko is gematigd subtropisch. In het binnenland liggen de temperaturen hoog, met hete zomers en relatief koude winters. De beste maanden om het land te bezoeken zijn april en mei, maar aan de kust is het ook in de zomermaanden goed toeven. Tijdens die maanden is het in het binnenland wel heel erg warm.
Marokko heeft een divers landschap en de temperatuur kan daardoor erg verschillen per streek. In de woestijn in het Zuiden en Zuidoosten van Marokko is het heet, terwijl het in de gebergten tijdens de nachten kan vriezen. In het Atlasgebergte zijn de winters relatief koud en de zomers gematigd warm.
In steden als Marrakech is het het hele jaar door zonnig en helder weer. In de zomer kan het er wel erg warm worden met temperaturen boven de 36° C. De luchtvochtigheid is laag, waardoor deze hoge temperaturen toch redelijk goed te verdragen zijn. ‘s Winters kan er flinke neerslag vallen, wat de nachten heel koud maakt.
Andere steden, bijvoorbeeld Fez, kennen wat extremere temperaturen. ‘s Zomers kan het tot 45° C worden en ‘s winters kan het er tot -10° C vriezen. De beste tijd om Fez te bezoeken is dan ook in het voorjaar of in de herfst. Het klimaat is er dan droog en warm.
Marokko is het gehele jaar te bereizen, maar het voor- en najaar zijn de beste periodes om het land te bezoeken. De temperatuur is er dan heel aangenaam en er is nauwelijks regen.
Naar boven

Tijdsverschil
Tijdens de wintertijd is het in Marokko 1 uur vroeger dan Nederland. In de zomertijd is het in Marokko 2 uur vroeger.
Naar boven

Religie
Meer dan 98 procent van de bevolking in Marokko is moslim. De overige 2 procent zijn christenen en joden.
Ramadan
De Ramadan is een onderdeel van het Islamitische geloof en is eigenlijk een maand van vasten. De Ramadan start elk jaar weer op een andere datum doordat de Islamitische kalender 11 tot 12 dagen korter is dan de Gregoriaanse kalender die wij gebruiken. De Ramadan start in de negende maand van de Islamitische kalender, de precieze datum wordt gebaseerd op de stand van de maan. In 2017 is de Ramadan vanaf ongeveer 27 mei tot 24 juni. Tijdens de vastenmaand wordt er tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten, gedronken of gerookt. Gelovigen staan voor de zonsopgang op voor een snel ontbijt en het gebed. Na zonsondergang wordt er vaak met familie of vrienden gegeten. In de steden zijn de avonden vaak gevuld met activiteiten.
Nadat de Ramadan is afgelopen volgt het driedaagse Suikerfeest, waarbij mensen op hun paasbest gekleed bij elkaar op bezoek gaan om te vieren dat de vastentijd goed is volbracht.
Naar boven

Geld en valuta
De munteenheid van Marokko is de Dirham. Op www.wisselkoers.nl kan je de actuele koers bekijken. In bijna alle steden is het mogelijk om te pinnen en bijna overal zijn banken, waar je geld kunt omwisselen. In de kleinere plaatsen is het lastiger om te pinnen, dus als je bijvoorbeeld de woestijn in gaat, zorg dan voor voldoende cash.
Let op dat je betaalkaart geschikt is voor het buitenland.
In veel winkels, restaurants en duurdere hotels kun je ook betalen met Visa en Mastercard.
Naar boven

Vaccinaties en gezondheid
Voor Marokko zijn geen inentingen verplicht, maar Hepatitus A en DTP inentingen worden aanbevolen. Neem voor een accuraat en up-to-date advies contact op met bevoegde instanties als de GGD of het Tropenziekenhuis in Rotterdam. In Marokko is het risico om ziek te worden iets groter dan in Nederland. De gezondheidszorg is in de steden redelijk ontwikkeld. Ook heb je op reis vaak een lagere weerstand en is de hygiëne wellicht minder goed dan je thuis gewend bent. Drink water alleen uit flessen en controleer bij aanschaf, ook in restaurants of de dop goed gesloten is.

Voor de meest actuele informatie over de benodigde vaccinaties raden wij je aan om tijdig (minimaal 6 weken voor vertrek) instanties als je huisarts, GGD of Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (lcr) te raadplegen.
KidsReizen werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit een landelijk werkend vaccinatiecentrum waarbij je thuis gevaccineerd kunt worden. Dus geen wacht- en reistijd meer! Je maakt een afspraak wanneer het uitkomt, zelf ‘s avonds of in het weekend, zonder hier extra kosten voor te betalen. Kijk op http://kidsreizen.nl/gezond-reis/ voor meer informatie.
Naar boven
Paspoort en visa
Voor Nederlanders en Belgen geldt dat je voor een reis naar Marokko een geldig paspoort (Reispas) nodig hebt dat nog tenminste 6 maanden geldig is bij terugkomst in Nederland. Omdat deze informatie door ambassade/consulaat eenzijdig gewijzigd kan worden, kun je voor de laatste actuele informatie het beste contact met hen opnemen (zie adres onder Nuttige adressen). Een identiteitskaart is niet voldoende.
Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen, evenals een kopie van de reis- en annuleringsverzekering en alarmnummers voor het blokkeren van je bankpassen in geval van diefstal of verlies.
Naar boven

 

Eten en drinken
De Marokkaanse keuken is heerlijk met lekkere gekruide gerechten, die niet scherp zijn. Het bekendste Marokkaanse gerecht is couscous. De couscous wordt traditioneel met de hele familie gegeten na het vrijdagse moskeebezoek. Andere belangrijke gerechten zijn pastila (hartige taart met kip), kefta (gekruide gehaktballetjes aan een spies) en harira (soep). Of probeer eens een heerlijk smeuig gerecht uit de tajine. Dit is een aardewerk stoofpot waarin gerechten gestoomd worden waarbij de smaken optimaal gemengd worden.
Je zult in de grotere steden marktkraampjes vinden waar je eten kan kopen. Hier kan je gerust eten, het eten is er over het algemeen goed. Handig is het om te kijken bij welke kraam veel mensen zijn, dat is vaak een goed teken!

De jaarlijkse vastenmaand Ramadan heeft grote invloed op het openbare leven. Tussen zonsopgang en zonsondergang vasten de Marokkanen. De zonsondergang tijdens Ramadan is een feestelijke gebeurtenis: dan mag er eindelijk weer gegeten worden.

Muntthee is het drankje wat het meest wordt gedronken in Marokko. De basis is groene thee, waaraan blaadjes munt worden toegevoegd, waarna er heel veel suiker in het theepotje wordt gedaan.
Er is ook frisdrank verkrijgbaar zoals cola en vruchtensap. Let wel op dat dit niet met leidingwater aangelengd wordt, want dit is in Marokko niet drinkbaar. Kijk ook uit met ijsklontjes en rauwe groenten of fruit die in dit leidingwater gewassen kunnen zijn.
Omdat Marokko een islamitisch land is, wordt er door de lokale bevolking over het algemeen geen alcohol gedronken. Het kan dus zijn dat je in sommige zaken geen alcohol kunt bestellen, maar in de meeste hotels en restaurants war buitenlanders komen, wordt dit wel geschonken.
In de grotere supermarkten zijn potjesvoeding en luiers te koop voor de allerkleinsten, maar het is raadzaam om dit ook van huis mee te nemen. Luierdoekjes zijn niet overal verkrijgbaar.
Naar boven

Wat mee te nemen
We raden je aan om luchtige katoenen kleding mee te nemen en bij een bezoek aan moskee knieen en schouders bedekt te hebben.
Voor kinderen zijn pet en zonnebrandcreme met hoge beschermingsfactor nodig, evenals t-shirt met (lange) mouwen tegen het verbranden.
In de wintermaanden is het raadzaam om ook dikkere kleding mee te nemen om je te beschermen tegen de kou in de gebergtes.

Onderstaande items vormen geen volledige inpaklijst, maar zijn tips voor dingen die niet mogen ontbreken in je koffer!
-dunne luchtige katoenen kleding
-dikkere kleding bij verblijf in de wintermaanden (fleecejack, lange broek etc)
-zonnebril en hoofddeksel/pet (zeker voor kinderen!)
-goede wandelschoenen
-zaklamp
-zonnebrandcreme met een zeer hoge beschermingsfactor (30 tot 50)
-ontsmettende zeep (te gebruiken zonder water)

Geneesmiddelen:
-immodium
-(kinder) ORS
-muggenolie met deet (let op dat bij kinderen onder de 2 jaar maar 30% deet in anti-insectenmiddel mag zitten)
-middel tegen jeuk/pijn bij insectenbeten
-(kinder)paracetamol
-pleisters
-thermometer
-ontsmettingsmiddel
-pilletjes tegen reisziekte

Als je reist met kleinere kinderen:
-buggy en/of rugdrager
-babyfoon
-luiers en luierdoekje
-eventueel potjesvoeding en melkpoeder
-polsbandje voor kids met daarop naam en mobiele telefoonnummer
-snoetepoetsers voor de allerkleinsten
-sudocreme tegen luieruitslag bij babies
Naar boven

Fooien
Het geven van fooi is gebruikelijk in Marokko als je gebruik maakt van de service in hotels, gidsen, chauffeurs en in restaurants. Het is een manier waarop je laat zien dat je tevreden bent over de geleverde service. In Marokko liggen de lonen laag, hierdoor is een extraatje altijd meegenomen. Er zijn geen vaste regels bij het geven van fooi, je bepaalt dus zelf hoeveel jij wilt geven.
Naar boven

Veiligheid
Marokko is geen onveilig land, maar we raden toch aan om geld en kostbaarheden altijd bij je te hebben, tenzij je hotelkamer een kluis heeft. Scan je belangrijkste documenten en zet ze in een mailbox die je vanuit het buitenland gemakkelijk kunt bereiken. Op drukke plaatsen zoals de souks kunnen zakkenrollers actief zijn en hier is het raadzaam om je tas voor je te dragen, of je geld op te bergen onder je kleren in een speciale tas. Laat geen spullen onbeheerd op het strand liggen als je gaat zwemmen.
Naar boven

Voltage
De netspanning in Marokko is 220 volt, je hebt geen aparte stekkers nodig. Vooral in de meer afgelegen gebieden kan de stroom weleens uitvallen, dus het is handig om ook een zaklamp mee te nemen.
Naar boven

Nuttige adressen
Ambassade van Marokko
Oranjestraat 9
2514 JB Den Haag
Tel: 070 346 96 17
Fax: 070 361 45 03
info@marokkaanse-ambassade.nl

Nederlandse Ambassade in Marokko:
40 Rue de Tunis
Quartier Tour
Hassan – Rabat
Tel: 00212 37 219600
Fax: 00212 37 219665
Naar boven

Alle bovenstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen.

Laat je inspireren!

Ontdek nieuwe bestemmingen, droom weg bij mooie reiservaringen van andere gezinnen en ontvang leuke en handige vakantietips.