Algemene informatie Sri Lanka
Sri Lanka is een eiland in de Indische Oceaan en ligt ten zuidoosten van India. Het land staat bekend om haar uitgestrekte vlakten met bijzondere bergtoppen, theeplantages en schitterende tempels.

De totale oppervlakte van het land bedraagt 65.610 vierkante kilometer en daarmee is Sri Lanka ongeveer 1,5 keer zo groot als Nederland. Van noord naar zuid meet Sri Lanka 445 kilometer en van oost naar west maximaal 225 kilometer. De totale kustlijn van Sri Lanka bedraagt ca. 1340 kilometer. Er wonen ruim 21 miljoen mensen op Sri Lanka.

Het land was tot 1972 bekend onder de naam Ceylon. Tegenwoordig wordt deze naam nog alleen gebruikt voor de thee die uit Sri Lanka afkomstig is. Deze thee hoort samen met rubber, diamanten, robijnen, kokosnoten, textiel en kleding tot de belangrijkste exportproducten van het land. Ondanks dat het na de burgeroorlog steeds beter gaat met het land leeft ongeveer één vijfde van de bevolking van Sri Lanka nog steeds onder de armoedegrens. De laatste decennia is Sri Lanka een steeds populairdere bestemming aan het worden voor westerse toeristen. Met name de vele bezienswaardigheden, het aangename klimaat, de korte rij-afstanden (wat ideaal is met kinderen) en de vriendelijke bevolking zorgen ervoor dat er steeds meer toeristen naar Sri Lanka afreizen.

Geschiedenis
In de Middeleeuwen vestigden vele Tamils, afkomstig van het zuidelijk deel van India, zich vooral in het noorden van Sri Lanka. Met de komst van de Tamils ontstonden de eerste spanningen tussen de Tamils en de Singalezen.

In de 16e eeuw brak in Sri Lanka de periode aan van de kolonisatie met de komst van de Portugezen.

In 1603 arriveerde de eerste Nederlandse expeditie op Sri Lanka. Zij werden hartelijk ontvangen door de koning van Kandy. Ook een volgende expeditie werd hartelijk ontvangen, de Singalezen zagen in de Nederlanders een mogelijkheid om van de Portugezen af te komen. De VOC was vooral geïnteresseerd in de handel van kaneel, Galle werd de belangrijkste vestgingsplaats van de VOC in Sri Lanka. De VOC werd heer en meester in Sri Lanka wat uiteindelijk leidde tot spanningen met de koning van Kandy. In de 18e eeuw arriveerden de Engelsen. De koning van Kandy sloot zich aan bij de Engelsen wat er uiteindelijk toe leidde dat in 1802 de laatste bezittingen van de VOC werden overgedragen aan de Engelsen.

De Tamils waren vooral woonachtig in het noorden en het oosten van Sri Lanka, het meer welvarende gedeelte van Sri Lanka ligt aan de west- en zuidkust waar vooral de Singalezen wonen. Veel handel werd bedreven door de Singalezen en na de installatie van een regering door de Singalezen voor geheel Ceylon nam de ontevredenheid bij de Tamils toe. Zij voelden zich steeds minder betrokken bij Sri Lanka en voelden zich ook achtergesteld. De Tamils richtten een beweging op om op politiek vlak autonomie te bewerkstelligen. Dit proces verliep zeer langzaam waardoor de militanten groepen binnen de Tamilbeweging steeds meer de overhand kregen. Dit leidde in 1983 tot een dieptepunt, 13 Singaleze soldaten werden in een hinderlaag gelokt en gedood. Dit was het begin van de burgeroorlog in Sri Lanka.

In 1987 kwam het met behulp van India tot een staakt-het-vuren, maar de spanningen bleven. Het lukte India niet de Tamil Tijgers te ontwapenen. India lag in feite in een spagaat: het leger diende op te treden tegen haar eigen bevolking (de Tamils waren tenslotte Indiërs) en aan de andere kant was India geen voorstander van een autonome provincie voor de Tamils in Sri Lanka, want dat zou wel eens geleid kunnen hebben tot grote onrust in het landdeel Tamil in India. India trok zich daarom terug waarmee de burgeroorlog weer oplaaide. Ondanks deze burgeroorlog was Sri Lanka wel bereisbaar, echter het noorden en het oosten van het land konden niet worden bezocht.

In 2002 werd, met behulp van Noorwegen, een nieuw staakt-het-vuren overeengekomen. Dit leek stand te houden tot de moord op een politicus en een bomaanslag van de Tamil Tijgers in 2005. Het leger van Sri Lanka startte een offensief wat in 2009 leidde tot de inname van het Tamil-bolwerk Kilinochchi. In datzelfde jaar riep de Singaleze regering de overwinning uit en niet veel later verklaarden ook de Tamiltijgers dat de strijd verloren was. Dit betekende het definitieve einde van het conflict.

Het noorden en oosten van Sri Lanka zijn sindsdien ook volledig bereisbaar waardoor de reizigers nu ook kunnen genieten van de prachtige stranden in het oosten van het land.

Religie
Sri Lanka is het land waar verschillende geloven samen leven. De belangrijkste religie is het boeddhisme, welke het geloof is van de Singalezen, In heel Sri Lanka zijn dan ook tempels en Boeddhabeelden te zien. De Tamils zijn aanhanger van het hindoeïsme. Naast deze religies leven er ook christenen en moslims. Op de Malediven is de bevolking Islamitisch.

Tijdsverschil en acclimatiseren op Sri Lanka
In onze zomertijd is het op Sri Lanka 3,5 uur later dan in Nederland, in onze wintertijd 4,5 uur. Op de Malediven is het net even anders. Daar is het in onze zomertijd 3 uur later en onze wintertijd 4 uur later.

Door het tijdsverschil kun je na aankomst last hebben van een jetlag. Probeer op de dag van aankomst zo weinig mogelijk te slapen overdag, hooguit een uur of twee, en zo snel mogelijk het ritme van je bestemming aan te houden. Doe het rustig aan de eerste dag, zodat je kunt wennen aan het klimaat en probeer niet teveel koude dranken te drinken. Wees natuurlijk ook voorzichtig met de felle zon.

Klimaat
Het is het hele jaar door warm, zo tussen de 28˚ en 30˚ C. In de bergen zoals Nuwara Eliya kan het een stuk koeler zijn.

Sri Lanka kent twee moessons:
– Zuidwestelijke moesson: brengt regen van mei tot september in het zuiden, de hooglanden en het westen van Sri Lanka.
– Noordoostelijke moesson: brengt regen van oktober tot en met april in het noorden en oosten van het eiland.
Sri Lanka is hierdoor het gehele jaar door goed te bereizen.

Tijdens het regenseizoen valt de meeste regen in de nacht of in de vroege ochtend en als het overdag regent, zijn de buien kort en hevig en breekt daarna de zon weer door. Wel is de luchtvochtigheid enorm hoog tijdens het regenseizoen.

Inentingen en gezondheid
Inentingen voor Sri Lanka zijn niet verplicht, maar Hepatitus, DTP en buiktyfus worden aanbevolen. Er komt wel malaria voor, maar doorgaans worden er geen malariapillen voorgeschreven. Gebruik wel altijd een deethoudend middel.
Als je kind via het rijksvaccinatieprogramma al vaccinaties heeft gehad, zal het wellicht geen DTP meer nodig hebben, maar het is raadzaam om dit vooraf te overleggen met het consultatiebureau of de huisarts.
Voor de meest actuele informatie over de benodigde vaccinaties raden wij je aan om tijdig instanties als je huisarts, GG&GD, Travel Clinic, Reisdokter, Tropeninstituut of Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (lcr) te raadplegen.

KidsReizen werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit een landelijk werkend vaccinatiecentrum waarbij je thuis gevaccineerd kunt worden. Dus geen wacht- en reistijd meer! Je maakt een afspraak wanneer het uitkomt, zelf ‘s avonds of in het weekend, zonder hier extra kosten voor te betalen.
Kijk voor meer informatie op http://kidsreizen.nl/gezond-reis/

Paspoort en visa
Voor reizen naar Sri Lanka geldt dat een paspoort nodig is dat nog 6 maanden na vertrek uit Sri Lanka geldig is. Let op dat ook kinderen een eigen paspoort nodig hebben.
Daarnaast is er een visum nodig voor Sri Lanka. Deze dien je vooraf te regelen door online een ETA visum formulier in te vullen. Het visum is 30 dagen geldig en de kosten hiervoor bedragen 35 USD per persoon. Je kunt dit autorisatieformulier online invullen via de website: www.eta.gov.lk Je hoeft hiervoor niet naar de ambassade. Binnen enkele dagen ontvangt je het visum per email.
Let op dat voor alle deelnemers aan de reis, dus ook kinderen, een visum aanvraag gedaan moet worden. Voor reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kan een afwijkende regeling gelden. Reizigers dienen zelf zorg te dragen voor de juiste documenten.

Als je alleen op de Malediven verblijft dan krijg je bij aankomst een 30 dagen visum, je paspoort dient nog wel 6 maanden na terugkomst geldig te zijn.

Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen, evenals een kopie van de reis- en annuleringsverzekering en alarmnummers voor het blokkeren van je bankpassen in geval van diefstal of verlies. Handig is om deze documenten tevens in te scannen en op te slaan in je mail, zodat je ze niet kunt verliezen en er altijd bij kunt op het moment dat het nodig is.

Geld en valuta
De lokale munt is de Sri Lankaanse Rupee (LKR). De lokale munt op de Malediven is de Maldivian Rufiya (MVR). Voor de meest actuele wisselkoers kan jij kijken op www.wisselkoers.nl
Je mag maximaal 5.000 LKR invoeren en maximaal 15.000 USD. Bedragen die hoger zijn dan dit moeten worden aangegeven. De uitvoer van LKR is gelimiteerd tot 20.000 LKR.

Je kunt overal in rupees betalen en vaak ook in Amerikaanse dollar. Creditcards worden in de wat grotere hotels geaccepteerd. Pinnen kan bijna overal, zeker in de grotere plaatsen. De buitenlandse valuta die hier door de banken geaccepteerd worden zijn de Amerikaanse dollar en de Euro.

Malediven:
Bij de resorts kun je zowel in de lokale munteenheid, US Dollars, Euro’s en met creditca rd betalen. In de resorts is er geen pinautomaat aanwezig, maar bij aankomst op de luchthaven in Male en in het centrum van Male zijn er wel pinautomaten. Veelal wordt alles op de creditcard gezet. De laatste avond van je verblijf betaal je dit bedrag bij de receptie.

Eten en drinken
De Sri Lankaanse keuken bestaat voornamelijk uit rijst en curry. Veelal met vis maar met kip of vlees kan ook. Veel (weg)restaurants en hotels bieden een buffet aan. Zowel voor lunch als diner. Hierdoor is er voor iedereen genoeg keuze. Bij á la carte menu’s staan ook vaak internationale gerechten zoals spaghetti, friet of een club sandwich, ideaal voor kinderen. Sommige gerechten kunnen vrij pittig zijn, maar kunnen ook minder pittig gemaakt worden als je daarom vraagt.

Uit eten op Sri Lanka is erg goedkoop, voor een gemiddeld diner bij een lokaal restaurant betaal je tussen de 8 en 10 euro. Wanneer je bij het hotel eet of bij een luxer restaurant ben je rond de 15 euro kwijt voor een diner.

Malediven:
Op de resorts zijn de prijzen een stuk hoger dan het verblijf op Sri Lanka. Reken hier op Europese prijzen.

Het kan voorkomen dat je maag- of darmklachten krijgt, vaak door oververmoeidheid, te koude drankjes of de grote temperatuurverschillen. Om deze klachten te voorkomen is het raadzaam om geen leidingwater te drinken (ook niet met tandenpoetsen), geen salades te eten (kunnen gewassen zijn in leidingwater), geen ijsblokjes in je drank te laten doen en geen rauwe groenten of geschild fruit te eten. Koop ook geen schepijs, maar verpakt ijs.

Wat mee te nemen
Onderstaande items vormen geen volledige inpaklijst, maar zijn tips voor dingen die niet mogen ontbreken in je koffer!
– dunne luchtige katoenen kleding, waaronder in ieder geval 1 lange broek en 1 t-shirt met lange mouwen
– hoofddeksel/pet (zeker voor kinderen!)
– regenjas of paraplu tijdens het regenseizoen
– goede wandelschoenen
– zonnebrandcrème met een zeer hoge beschermingsfactor (30 tot 50)
– ontsmettende zeep (te gebruiken zonder water)
– zaklamp
Als je reist met kleinere kinderen:
– babyfoon
– polsbandje voor kids met daarop naam en mobiele telefoonnummer
– snoetepoetsers voor de allerkleinsten
– sudocreme tegen luieruitslag bij baby’s

Geneesmiddelen:
– Imodium
– (kinder-) ORS
– muggenolie met deet (let op dat bij kinderen onder de 2 jaar maar 30% deet in anti-insectenmiddel mag zitten)
– middel tegen jeuk/pijn bij insectenbeten
– (kinder-) paracetamol
– pleisters
– thermometer
– ontsmettingsmiddel
– pilletjes tegen reisziekte
– neusspray bij verkoudheid in vliegtuig

Stekkers en voltage
Het voltage is 230 volt. Veelal kun je met de driepootstekker uit de voeten komen. Bij bijv. de ANWB kun je een wereldstekker kopen.
Het kan weleens kan voorkomen dat de stroom uitvalt, dus is het handig om ook een zaklamp mee te nemen.

Nuttige adressen
Ambassade van Sri Lanka in Nederland
Javastraat 2C
2585 AM Den Haag
Tel: +31 70 365 59 10
Fax: +31 70 346 55 96

Ambassade van Sri Lanka in België
Jules Lejeunestraat 27
1050 Brussel
Tel: +32 (0)2 344 53 94
Fax: +32 (0)2 344 67 37

Nederlandse ambassade in Sri Lanka
25 Torrington Avenue
Colombo 07
Tel: +94 11 251 02 00
Fax: +94 11 250 28 55

Belgische ambassade in Sri Lanka
05, Alwis Place
LK-00300 Colombo 03
Tel: +94 11 238 75 11
Fax: +94 11 238 75 10

Alle bovenstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen.

 

Laat je inspireren!

Ontdek nieuwe bestemmingen, droom weg bij mooie reiservaringen van andere gezinnen en ontvang leuke en handige vakantietips.