Algemene informatie
Zuid-Afrika heeft een oppervlakte van ruim 1,22 miljoen km², wat ongeveer 35 keer zo groot is als Nederland. Er wonen 45 miljoen mensen in Zuid-Afrika, die onderverdeeld kunnen worden in vier groepen: de blanken, de zwarten, de kleurlingen en de Aziaten. Veruit de grootste groep is zwart en binnen deze bevolkingsgroep zijn er verschillende stammen, waarvan de Zulu’s en de Xhosa het grootst zijn.
Zuid-Afrika is verdeeld in negen provincies, te weten de Westkaap, Oostkaap en Noordkaap, Noordprovincie, Noordwest, Mpumalanga, Vrijstaat, Gauteng en Kwazulu-Natal. Tussen deze provincies liggen nog twee aparte koninkrijkjes, Lesotho en Swaziland.
Naast het prachtige natuurschoon en de wilde dieren, waar de meeste toeristen voor komen, staat Zuid-Afrika ook bekend om zijn uitgestrekte wijngebieden en de goud- en diamantvondsten.
Geschiedenis
Zuid-Afrika kent een eeuwenlange geschiedenis. In de 16e eeuw was Zuid-Afrika het thuisland van de spookschiplegende “de Vliegende Hollander”, maar de Nederlanders hebben zich op andere manieren onsterfelijk gemaakt in zijn geschiedenis. Je hebt vast wel eens gehoord van de Hottentotten, ofwel Khoikhoi, de eerste bewoners in de geschiedenis van Zuid-Afrika. Het was hun wereld die onherroepelijk veranderde toen de Nederlander Jan van Riebeeck in 1652 besloot een VOC-tussenstation in de Tafelbaai te stichten, en de kolonisatie begon. Later kwamen ook de Fransen in Zuid-Afrika terecht, maar het waren de Britten die rond het begin van de 19e eeuw het land overnamen.
In 1835 werd de slavernij afgeschaft, maar in de 20ste eeuw was Apartheid een normaal gegeven. In 1948 kwam “Nationale Partij” aan de macht en was de Apartheid een feit. Het is haast niet meer in te denken, maar op basis van huidskleur werd de Zuid-Afrikaanse bevolking ingedeeld in een wettelijk classificatiesysteem, waarin blanken alle privileges verdienden. Er werd bepaald waar mensen mochten wonen, werken of onderwijs kregen. Er kwamen aparte toiletten, deuren en scholen voor zwarte mensen en de beste banen werden gereserveerd voor de blanken. Miljoenen zwarten werden uit hun huizen verdreven en naar speciaal ingerichte gebieden verbannen. Liefde over de kleurbarrière betekende een gevangenisstraf en zwarte politieke partijen waren illegaal. Vrijheidsstrijder Nelson Mandela was leider van het ANC (Afrikaans Nationaal Congres), en werd naar de gevangenis op Robbeneiland verbannen. Internationaal werd de situatie in Zuid-Afrika bekritiseerd en sancties waren het gevolg. In 1990 besloot president Willem de Klerk de discriminatiewetten af te schaffen. Mandela werd na 27 jaar vrijgelaten, en de hele wereld keek toe. Hij werd in 1994 de eerste zwarte president.
Religie
Bijna 80% van de Zuid-Afrikaanse bevolking in christen. Er zijn veel verschillende christelijke kerken en stromingen en veel mensen combineren het christendom met een natuurgodsdienst. Andere geloofsvormen die in Zuid-Afrika voorkomen zijn Hindoeïsme en Islam, maar deze geloven worden maar door een klein percentage van de mensen aangehangen.
Klimaat
Het grootste gedeelte van Zuid-Afrika heeft een betrekkelijk gematigd klimaat. Kaapstad en het zuidelijke gedeelte van de Westkaap heeft een mediterraans klimaat, terwijl Durban en de kust van KwaZulu-Natal subtropisch zijn.
In Zuid-Afrika is het winter in de maanden juni, juli, augustus en zomer in de maanden oktober tot en met februari.
Zuid-Afrika kan het hele jaar door bezocht worden. In de Zuid-Afrikaanse droge wintermaanden mei t/m augustus kun je goed wild bekijken en in september-oktober staat alles mooi in bloei. De meeste regen valt in december-februari.
Tijdsverschil en acclimatiseren
In onze winter is het één uur later in Zuid-Afrika en in onze zomer is er geen tijdsverschil. Je zult dus geen last hebben van een jetlag!
Geld en valuta
De munteenheid in Zuid-Afrika is de Rand (ZAR). Op www.wisselkoers.nl kun je de huidige koers vinden. Het is geen probleem om in de grotere steden in Zuid-Afrika te pinnen bij geldautomaten, maar we raden aan om ook contact geld in euro’s mee te nemen. Creditcards (Visa en Mastercard) evenals uw bankpas (vergeet deze niet op werelddekking te zetten) worden over het algemeen overal geaccepteerd. Voor het betalen van de borg van de huurauto is het nodig om een creditcard te hebben.
Vaccinaties en gezondheid
Het wordt aangeraden om u tegen een aantal ziektes te vaccineren. In de regel worden vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus, polio), Hepatitis-A en buiktyfus aangeraden.
Mocht u naar een gebied reizen waar malaria voorkomt, dient u voorafgaand aan de reis malariatabletten slikken. Dit geldt voor volwassenen als ook voor kinderen. We adviseren u voor vertrek contact op te nemen met uw huisarts, GGD of andere instantie voor de laatste en juiste informatie. We hebben een aantal belangrijke instanties op een rij gezet:
• Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, Amsterdam
• Tropencentrum AMC, Amsterdam
• Het LUMC (speciale afdeling van het ziekenhuis), Leiden
• Havenziekenhuis Travel Clinic, Rotterdam
• Vaccinatiebureau Nederland, Amsterdam
• GGD Nederland
• Gezond op reis
• Vaccinatiepunt.
Als bewijs ontvangt u een vaccinatieboekje, waarin de vaccinaties zijn genoteerd. Neemt u dit ‘gele boekje’ mee als u op reis gaat.
* Deze informatie is bestemd voor houders van een Nederlands paspoort.
KidsReizen werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit een landelijk werkend vaccinatiecentrum waarbij je thuis gevaccineerd kunt worden. Dus geen wacht- en reistijd meer! Je maakt een afspraak wanneer het uitkomt, zelfs ‘s avonds of in het weekend, zonder hier extra kosten voor te betalen. Kijk op http://kidsreizen.nl/gezond-reis/ voor meer informatie.
Bent u woonachting in België? Leest u dan meer over de diverse vaccinaties op de website van één van de onderstaande instanties.
• UZ Gent
• UZ Leuven
• GGD/FOD België.
* Deze informatie is bestemd voor houders van een Belgisch paspoort
Paspoort en visum
Voor reizen naar Zuid-Afrika geldt dat een paspoort nodig is dat nog minstens 30 dagen na vertrek uit Zuid-Afrika geldig is. Als je minder dan 90 dagen in Zuid-Afrika verblijft, is een visum niet nodig.
Let op dat ook kinderen een eigen paspoort nodig hebben en niet meer bijgeschreven mogen staan in het paspoort van ouders!
Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen, evenals een kopie van de reis- en annuleringsverzekering en alarmnummers voor het blokkeren van je bankpassen in geval van diefstal of verlies.
Geboorteakte kinderen
Wanneer u een reis Zuid-Afrika combineert met een van de buurlanden, dan is het verplicht voor reizigers om een gecertificeerde kopie van de geboorteakte van hun minderjarige kind(eren) t/m 17 jaar vertaald in het Engels mee te nemen. Deze nieuwe regel heeft de regering ingesteld om kinderontvoering tegen te gaan.
De geboorteaktes zijn aan te vragen bij je gemeente.
Wanneer je als alleenstaande ouder of met een samengesteld gezin reist, dien je het volgende mee te nemen:
– kopie van de geboorteakte(s) vertaald in het Engels
– kopie van het paspoort van de andere ouder met een handtekening erop
– kopie van de uitspraak van de rechter over het ouderlijk gezag
– verklaring in het Engels
Meer informatie kunt u terugvinden op de website van het Ministerie van Defensie: http://www.defensie.nl/onderwerpen/reisdocumenten/inhoud/reizen-met-kinderen
LET OP!: dit formulier moet ondertekend worden door de persoon die toestemming geeft. Vervolgens moet de handtekening bij het gemeentekantoor of notaris worden gelegaliseerd (dat heet officieel het legaliseren van de handtekening). In het Engels noemt men dit ook wel een ‘Commissioner of oaths’. De persoon die toestemming geeft moet daarbij aanwezig zijn. Dit document zal dan worden gestempeld of getekend als bewijs. : Er is bij sommige gemeentekantoren wat verwarring omdat ze het document niet kennen, terwijl het in feite slechts om het legaliseren van de handtekening gaat.
Eten en drinken
Het wordt smullen in Zuid-Afrika! Er is voor ieder wat wils: van de bekende ‘braai’ ofwel barbecue, met daarop ‘boerewors’ en steaks van allerlei soorten wild, tot heerlijk zeebanket en boboti (gehaktgerecht), Indiase curry, Thaise, Chinese, Franse en Italiaanse gerechten. En natuurlijk zijn er voor de kids ook restaurants waar frietjes en hamburgers op het menu staan.
Frisdrank is ook overal te koop en kraanwater is veilig om te drinken. Voedselverkopers op straat worden gecontroleerd door de overheid.
In de grotere supermarkten en drogisterijen is babyvoeding te koop en ook luiers zijn hier verkrijgbaar.
Wat mee te nemen
We raden je aan om in de Zuid-Afrikaanse zomer (onze winter) luchtige katoenen kleding mee te nemen en een trui en windjack voor ’s avonds. In de winter is dikkere kleding nodig, want dan kan het behoorlijk fris worden, zeker in de avond.
Ga je naar malariagebieden dan is het raadzaam om bij het invallen van de avond als de muggen actief worden een lange broek en shirt met lange mouwen aan te trekken.
Onderstaande items vormen geen volledige inpaklijst, maar zijn tips voor dingen die niet mogen ontbreken in je koffer!
– dunne luchtige katoenen kleding, waaronder in ieder geval 1 lange broek en 1 t-shirt met lange mouwen. In de Zuid-Afrikaanse winter is dikkere kleding nodig.
– hoofddeksel/pet (zeker voor kinderen!)
– regenjas of paraplu
– goede wandelschoenen
– zonnebrandcrème met een zeer hoge beschermingsfactor (30 tot 50)
– ontsmettende zeep (te gebruiken zonder water)
– verrekijker
– zaklamp
Als je reist met kleinere kinderen:
– babyfoon
– polsbandje voor kids met daarop naam en mobiele telefoonnummer
– snoetepoetsers voor de allerkleinsten
– sudocréme tegen luieruitslag bij baby’s
Geneesmiddelen:
– Imodium
– (kinder-) ORS
– muggenolie met deet (let op dat bij kinderen onder de 2 jaar maar 30% deet in anti-insectenmiddel mag zitten)
– middel tegen jeuk/pijn bij insectenbeten
– (kinder-) paracetamol
– pleisters
– thermometer
– ontsmettingsmiddel
– pilletjes tegen reisziekte
Voltage
De netspanning in Zuid-Afrika is 220/230 volt. In Zuid-Afrika is een 3-polige stekker nodig (anders dan de Engelse versie). Deze is in Nederland nauwelijks verkrijgbaar, maar in Zuid-Afrika is deze makkelijk te kopen op de luchthaven of in supermarkten.
Nuttige adressen
Ambassade van Zuid-Afrika in Nederland
40 Wassenaarseweg
2596 CJ Den Haag
Tel: +31 70 392 45 01
Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika
210 Florence Ribeiro / Queen Wilhelmina Avenue
Cnr Muckleneuk Street
0181 New Muckleneuk
Pretoria
Tel: +27 12 425 45 00
Fax +27 12 425 45 11
Ambassade van Zuid-Afrika in België
Rue Montoyer 17-19
1000 Brussel
Tel: +32 2 285 44 00
Fax: +32 2 514 78 03
Belgische ambassade in Zuid-Afrika
1 Thibault Square, 19th floor – FORESHORE
8001 Kaapstad
Tel: +27 21 419 46 90
Fax: +27 21 421 11 21
Alle bovenstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen.