Praktische informatie Zuid-Afrika

Algemene informatie

Religie

Taal

Klimaat

Tijdsverschil en acclimatiseren

Geld en valuta

Vaccinaties en gezondheid

Geboorteakte kinderen

Eten en drinken

Wat mee te nemen

Voltage

Nuttige adressen

 

Algemene informatie
Zuid-Afrika heeft een oppervlakte van ruim 1,22 miljoen km², wat ongeveer 35 keer zo groot is als Nederland. Er wonen 45 miljoen mensen in Zuid-Afrika, die onderverdeeld kunnen worden in vier groepen: de blanken, de zwarten, de kleurlingen en de Aziaten. Veruit de grootste groep is zwart en binnen deze bevolkingsgroep zijn er verschillende stammen, waarvan de Zulu’s en de Xhosa het grootst zijn.
Zuid-Afrika is verdeeld in negen provincies, te weten de Westkaap, Oostkaap en Noordkaap, Noordprovincie, Noordwest, Mpumalanga, Vrijstaat, Gauteng en Kwazulu/Natal. Tussen deze provincies liggen nog twee aparte koninkrijkjes, Lesotho en Swaziland.
Naast het prachtige natuurschoon en de wilde dieren, waar de meeste toeristen voor komen, staat Zuid Afrika ook bekend om zijn uitgestrekte wijngebieden en de goud- en diamantvondsten.
Naar boven

Religie
Bijna 80% van de Zuid-Afrikaanse bevolking in christen. Er zijn veel verschillende christelijke kerken en stromingen en veel mensen combineren het christendom met een natuurgodsdienst. Andere geloofsvormen die in Zuid-Afrika voorkomen zijn Hindoeïsme en Islam, maar deze geloven worden maar door een klein percentage van de mensen aangehangen.
Naar boven

Taal
Zuid-Afrika kent heel veel verschillende talen, waarvan er maar liefst 11 officieël zijn. Na India is Zuid-Afrika daarmee koploper in de wereld als het gaat om aantal officiële talen!
Engels en Afrikaans zijn de voertaal. Het Afrikaans, wat door 13% van de bevolking wordt gesproken, heeft zich uit het Nederlands ontwikkeld en met Afrikaans sprekende mensen kun je gewoon in het Nederlands praten.
Naar boven

Klimaat
Het grootste gedeelte van Zuid-Afrika heeft een betrekkelijk gematigd klimaat. Kaapstad en het zuidelijke gedeelte van de Westkaap heeft een mediterraans klimaat, terwijl Durban en de kust van KwaZulu-Natal subtropisch zijn.
In Zuid-Afrika is het winter in de maanden juni, juli, augustus en zomer in de maanden november tot en met februari.

Zuid-Afrika kan het hele jaar door bezocht worden. In de Zuid-Afrikaanse droge wintermaanden mei t/m augustus kun je goed wild bekijken en in september-oktober staat alles mooi in bloei. De meeste regen valt in december-februari.
Naar boven

Tijdsverschil en acclimatiseren
In onze winter is het één uur later in Zuid-Afrika en in onze zomer is er geen tijdsverschil. Je zult dus geen last hebben van een jetlag!
Naar boven

Geld en valuta
De munteenheid in Zuid-Afrika is de Rand (ZAR). Voor actuele wisselkoers informatei raden we aan te kijken op www.wisselkoers.nl
Je mag maximaal 5.000 ZAR in- of uitvoeren, bij andere valuta geldt geen minimum of maximum.
Het is geen probleem om in de grotere steden in Zuid-Afrika te pinnen bij geldautomaten, maar we raden aan om ook contact geld in euro’s of dollars mee te nemen. Creditcards (Visa en Mastercard) worden in veel hotels, restaurants en grotere winkels geaccepteerd, maar niet in de kleinere plaatsen. Voor het betalen van de borg van de huurauto is het nodig om een creditcard te hebben.
Naar boven

Vaccinaties en gezondheid
Inentingen voor Zuid-Afrika zijn niet verplicht, maar DTP wordt aanbevolen en in bijzondere gevallen Hepatitus. Voor kinderen kunnen andere richtlijnen gelden, omdat ze bijvoorbeeld al via het rijksvaccinatieprogramma zijn ingeënt tegen DTP, maar het is raadzaam om dit vooraf te overleggen met de desbetreffende instanties.
Als je binnen 6 dagen voorafgaand aan je bezoek aan Zuid-Afrika in een gele koorts gebied bent geweest, wordt een gele koorts vaccinatie verplicht gesteld.
In de provincies Mpumalanga, Kwazulu-Natal en Limpopo komt een groot deel van het jaar malaria voor (met uitzondering van onze zomermaanden) en als je naar deze gebieden reist, wordt het nemen van malariatabletten aanbevolen. Malarone is een veelgebruikt middel wat nauwelijks of geen bijwerkingen heeft en ook in junior vorm verkrijgbaar is. Ook komt in deze gebieden bilharzia voor in rivieren en meren.
Voor de meest actuele informatie over de benodigde vaccinaties raden wij je aan om tijdig (minimaal 6 weken voor vertrek) instanties als Thuisvaccinatie.nl, GG&GD, Travel Clinic, Reisdokter, Tropeninstituut of Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (lcr) te raadplegen.

KidsReizen werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit een landelijk werkend vaccinatiecentrum waarbij je thuis gevaccineerd kunt worden. Dus geen wacht- en reistijd meer! Je maakt een afspraak wanneer het uitkomt, zelf ‘s avonds of in het weekend, zonder hier extra kosten voor te betalen. Klik hier voor meer informatie over Thuisvaccinatie.nl.
Naar boven

Paspoort en visa
Voor reizen naar Zuid-Afrika geldt dat een paspoort nodig is dat nog minstens 30 dagen na vertrek uit Zuid-Afrika geldig is. Als je minder dan 90 dagen in Zuid-Afrika verblijft, is een visum niet nodig.
Voor reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kan een afwijkende regeling gelden. Reizigers dienen zelf zorg te dragen voor de juiste documenten.
Let op dat ook kinderen een eigen paspoort nodig hebben en niet meer bijgeschreven mogen staan in het paspoort van ouders!
Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen, evenals een kopie van de reis- en annuleringsverzekering en alarmnummers voor het blokkeren van je bankpassen in geval van diefstal of verlies.
Naar boven

Geboorteakte kinderen
Vanaf 1 juni 2015 is het verplicht voor reizigers naar en in Zuid-Afrika om een gecertificeerde kopie van de geboorteakte van hun minderjarige kind(eren) t/m 17 jaar vertaald in het Engels mee te nemen. Deze nieuwe regel heeft de regering ingesteld om kinderontvoering tegen te gaan.
De geboorte aktes zijn aan te vragen bij je gemeente.

Wanneer je als alleenstaande ouder of met een samengesteld gezin reist, dien je het volgende mee te nemen:
– kopie van de geboorteakte(s) vertaald in het Engels
– kopie van het paspoort van de andere ouder met een handtekening erop
– kopie van de uitspraak van de rechter over het ouderlijk gezag
– verklaring in het Engels (zie hier om te downloaden)
Naar boven

Eten en drinken
Het wordt smullen in Zuid-Afrika! Er is voor ieder wat wils: van de bekende ‘braai’ ofwel barbecue, met daarop ‘boerewors’ en steaks van allerlei soorten wild, tot heerlijk zeebanket en boboti (gehaktgerecht), Indiase curry, Thaise, Chinese, Franse en Italiaanse gerechten. En natuurlijk zijn er voor de kids ook restaurants waar frietjes en hamburgers op het menu staan.
Frisdrank is ook overal te koop en kraanwater is veilig om te drinken. Voedselverkopers op straat worden gecontroleerd door de overheid.
Naar boven

Wat mee te nemen
We raden je aan om in de Zuid-Afrikaanse zomer (onze winter) luchtige katoenen kleding mee te nemen en een trui en windjack voor ’s avonds. In de winter is dikkere kleding nodig, want dan kan het behoorlijk fris worden, zeker in de avond.
Ga je naar malariagebieden dan is het raadzaam om bij het invallen van de avond als de muggen actief worden een lange broek en shirt met lange mouwen aan te trekken.

Onderstaande items vormen geen volledige inpaklijst, maar zijn tips voor dingen die niet mogen ontbreken in je koffer!
-dunne luchtige katoenen kleding, waaronder in ieder geval 1 lange broek en 1 t-shirt met lange mouwen. In de Zuid-Afrikaanse winter is dikkere kleding nodig.
-hoofddeksel/pet (zeker voor kinderen!)
-regenjas of paraplu
-goede wandelschoenen
-zonnebrandcreme met een zeer hoge beschermingsfactor (30 tot 50)
-ontsmettende zeep (te gebruiken zonder water)
-verrekijker
-zaklamp

Geneesmiddelen:
-immodium
-(kinder) ORS
-muggenolie met deet (let op dat bij kinderen onder de 2 jaar maar 30% deet in anti-insectenmiddel mag zitten)
-middel tegen jeuk/pijn bij insectenbeten
-(kinder)paracetamol
-pleisters
-thermometer
-ontsmettingsmiddel
-pilletjes tegen reisziekte

Als je reist met kleinere kinderen:
-babyfoon
-polsbandje voor kids met daarop naam en mobiele telefoonnummer
-snoetepoetsers voor de allerkleinsten
-sudocreme tegen luieruitslag bij babies
Naar boven

Voltage
De netspanning in Zuid-Afrika is 220/230 volt. In Zuid-Afrika is een 3-polige stekker nodig (anders dan de Engelse versie). Deze is in Nederland nauwelijks verkrijgbaar, maar in Zuid-Afrika is deze makkelijk te kopen op de luchthaven of in supermarkten.
Naar boven

 

Nuttige adressen
Zuid-Afrikaans Verkeersbureau
Joseph Israëlskade 48a
1072 SB Amsterdam
Tel: 0900-2020433
info@southafricantourism.nl
www.southafrica.net

Zuid-Afrikaanse ambassade
Wassenaarseweg 40
2509 LP Den Haag
Tel: 070-3924501
Fax: 070-3458226

NL Zuid-Afrikaanse ambassade België
Rue Montoyer 17-19
1000 Brussel
Tel: +32 2 285 44 00
Fax: + 32 2 514 78 03
Naar boven

 

Laat je inspireren!

Ontdek nieuwe bestemmingen, droom weg bij mooie reiservaringen van andere gezinnen en ontvang leuke en handige vakantietips.