Verre reizen maken met kinderen is fantastisch, maar voordat jullie de koffers pakken en op avontuur gaan, moet je je uiteraard goed voorbereiden op jullie reis. Zo is het nodig om goede voorzorgsmaatregelen te nemen om gezond op reis te gaan met je kind(eren) en te voorkomen dat ze ziek worden. In veel landen zijn de medische voorzieningen aanzienlijk slechter dan bij ons in Nederland. Bovendien zijn kinderen vaak kwetsbaarder voor infectieziekten en is specialistische medische zorg voor kinderen van mindere kwaliteit. Gelukkig kun je je kinderen tegen een groot aantal gezondheidsrisico’s beschermen.
Let op de hygiëne
Een aantal reizigersziekten wordt verspreid door slechte hygiëne. Denk bijvoorbeeld aan een verkoper op een lokale markt die na een toiletbezoek zijn handen niet goed wast. De ziekteverwekkers die bijvoorbeeld hepatitis A en buiktyfus kunnen veroorzaken, kunnen dan gemakkelijk terechtkomen op die sappige meloen die je bij een marktkraampje koopt. Onze westerse lijven zijn minder goed opgewassen tegen deze ziekteverwekkers dan die van een local. Kleine kinderen zitten vaker met hun handen in hun mond waardoor de kans op besmetting bij kinderen nog groter is. Zorg dan ook altijd dat de persoonlijke hygiëne optimaal is. Je kunt jezelf en je kinderen ook vaccineren tegen hepatitis A en Buiktyfus.
Muggen
Naast een slechte hygiëne zijn muggen eveneens een belangrijke veroorzaker van het verspreiden van reizigersziekten. Je hebt vast wel eens gehoord van malariamuggen die de ziekte malaria overbrengen. Maar ook gele koorts, chikungunya, zika en dengue (knokkelkoorts) worden verspreid via muggenbeten. Voor jonge kinderen op reis is malaria een ernstigste ziekte. Bij deze groep is een ernstig verloop van malaria namelijk vele malen groter dan bij volwassenen. Wanneer je bij jouw kinderen symptomen als koorts en griepachtige verschijnselen signaleert op reis, is het van belang om direct medische hulp in te schakelen.
Voor sommige gebieden is het risico op een malaria-infectie zo groot dat malariapillen worden aanbevolen voor de kinderen en voor jezelf. Check daarom altijd voor vertrek of er in jouw reisbestemming malaria voorkomt! De arts van Thuisvaccinatie geeft een persoonlijk advies. Daarnaast is het altijd belangrijk om mug werende maatregelen te treffen: draag bedekkende kleding, smeer de blote huid in met een middel dat DEET bevat en slaap ‘s nachts onder een klamboe.
Dieren
Rabiës (hondsdolheid) is een zeldzame maar levensgevaarlijke virusinfectie van de hersenen en het zenuwstelsel. Als er niet snel en adequaat na een (mogelijk) besmettelijke beet wordt gehandeld, heeft het virus kans om in het lichaam te komen. Als er zich eenmaal klachten voordoen, heeft het virus meestal een dodelijke afloop. Rabiës komt in veel landen voor. Zo kun je onder meer hondsdolheid oplopen in enkele Oost-Europese landen, Azië, Afrika en Zuid- en Midden-Amerika. Het rabiës-virus bevindt zich in het speeksel van besmette dieren. Hondsdolheid wordt overgebracht door een beet of lik van een besmet zoogdier. Dit kunnen naast honden bijvoorbeeld ook katten, apen of vleermuizen zijn. Laat kinderen daarom nooit dieren aaien op reis! Indien je gekrabd, gelikt of gebeten wordt is het belangrijk om zo snel mogelijk naar een ziekenhuis te gaan.
Vaccinaties
Het is verstandig om jullie 4 tot 6 weken voor vertrek te laten vaccineren. Afhankelijk van de reis kunnen de benodigde vaccinaties verschillen. Sommige vaccinaties dienen herhaald te worden voor de reis, zo hebben jullie hier nog voldoende de tijd voor.
Reisvaccinaties
Een aantal gezondheidsrisico’s kunnen deels zelf voorkomen worden. Toch kan het nodig zijn om reisvaccinaties te halen. Soms zijn deze vaccinaties zelfs verplicht. Landen zoals Brazilië, Bolivia, Kenia en Indonesië stellen bijvoorbeeld (in bepaalde situaties) de gele koorts vaccinatie verplicht. Maar veel vaker is het voor je eigen gezondheid en die van de kinderen beter om tijdig voor vertrek te vaccineren met de benodigde reisvaccinaties voor de reisbestemming. Dat kan bijvoorbeeld via Thuisvaccinatie.nl.
KidsReizen werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit is een landelijk vaccinatiecentrum waarbij je thuis gevaccineerd kunt worden. Dus geen wacht- en reistijd meer! Je maakt een afspraak wanneer het jullie uitkomt, zelf ‘s avonds of in het weekend, zonder hier extra kosten voor te betalen.