Ieder jaar in maart vindt het Nyepi feest plaats, een bijzonder feest op Bali waar je als toerist ook rekening mee moet houden. Tijdens Nyepi komt het dagelijkse leven op Bali namelijk tot stilstand..

Wat is Nyepi?

Nyepi is een hindoeïstische feestdag op Bali dat jaarlijks plaatsvindt op de nieuwjaarsdag van de kalender die het eiland aanhoudt. Nyepi, betekent stil, wat inhoudt dat het hele eiland ‘gesloten’ is. Op deze dag wordt er geen gebruik gemaakt van gemotoriseerde voertuigen. Er wordt bijvoorbeeld zelfs geen water gekookt.  Alle winkels, scholen, banken en andere instellingen zijn gesloten en de lichten blijven uit. Ook wordt op deze dag de toegang tot het eiland ontzegd, waardoor je het niet kan bezoeken per vliegtuig of boot. Tijdens deze dag wordt er gemediteerd en gevast.


 

 

 

 

 

 

 

Wat betekent Nyepi voor de Balinezen?

Voor Balinezen betekent Nyepi heel veel. Onze Balinese collega omschrijft het als volgt:

“Men heeft een paar honderden of zelfs duizenden jaren gedacht dat mensen te individualistisch zijn. Dat zij niet om elkaar en hun omgeving geven, daardoor is deze ceremonie ontstaan. Er is ons gevraagd om onze aarde slechts één dag per jaar te laten “ademen”. Ja, de lucht is erg fris deze dag, omdat er geen vervuiling plaatsvindt. Wij Balinezen hebben de mogelijkheid om de gehele familie te ontmoeten, omdat er geen enkel familielid aan het werk is. Het geeft ons de kans om echt te praten met onze familie, want er is geen ander amusement. Stel je voor dat de hele wereld deze ceremonie slechts één dag per jaar houden, dat zou toch geweldig zijn.’’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat betekent het voor de toeristen?

Van toeristen die zich al op het eiland zijn, wordt verwacht dat zij zich op deze dag ingetogen gedragen. Er wordt verzocht om binnen in het hotel te blijven. Maar juist de festiviteiten rondom Nyepi trekken veel toeristen naar het eiland. Drie dagen voor Nyepi vindt er een zuiveringsceremonie plaats in de Pura Segara (zeetempel). Dit is volgens de beste tijd om de cultuur van de Balinezen te proeven, omdat de parasols, spandoeken en kleine beeltenissen zorgen voor een cultureel spektakel. De dag voor Nyepi wordt juist veel lawaai gemaakt met bamboekanonnen, potten en pannen. Alle dorpen op Bali houden op deze dag een grote exorcisme-ceremonie. Er worden reuzenpoppen gemaakt die de Ogoh-ogoh-monsters symboliseren. De boze geesten worden op deze manier uit het leven van de Balinezen verdreven.

Laat je inspireren!

Ontdek nieuwe bestemmingen, droom weg bij mooie reiservaringen van andere gezinnen en ontvang leuke en handige vakantietips.