15-daagse natuurreis Pura Vida Costa Rica

Ontdek prachtige natuurgebieden en tropische paradijsjes! Je gaat door de dichtbegroeide jungle, ziet dampende vulkanen en veel dieren. Dat wordt genieten! Ga als een echte Freek in het Wild op zoek naar de wilde dieren die hier in overvloed te vinden zijn. Wat dacht je van brulapen, gifgroene en knalrode kikkertjes, kaaimannen en schildpadden? Verrekijker mee! Je logeert in leuke lodges in de natuur en kan na al die activiteiten lekker het zwembad in om af te koelen!

 • Cowboy voor een dag
 • Zeeschildpadden spotten
 • Nachtwandeling in het regenwoud
 • Overzicht
 • Detailbeschrijving

Reisschema

Dag 1 – 2 San José
Dag 3 – 4 Tortuguero National Park
Dag 5 – 6 Arenal National Park
Dag 7 – 8 Rincón de la Vieja National Park
Dag 9 – 10 Monteverde
Dag 11 – 13 Sámara
Dag 14 San José
Dag 15 Vertrek San José

Reissom

 • Volwassene: vanaf € 1.550 per persoon
 • Kind 2 t/m17 jaar: vanaf € 1.240 per persoon
 • Reissom gebaseerd op 2 volwassenen en 2 kinderen
 • Wij maken een reisvoorstel o.b.v. jullie gezinsssamenstelling

Dag 1 Aankomst San Jose
Bienvenidos, welkom in San José!

Na aankomst op de luchthaven van San José worden jullie opgehaald en naar het hotel gebracht.

San José is de hoofdstad van Costa Rica en is gelegen in het hart van het land. Het is een typisch Latijns-Amerikaanse stad met veel mensen op straat, muziek uit de speakers en kleurrijke gebouwen. Daarnaast is het ook een stad met veel parken, koloniale gebouwen, musea en markten. Avenida Central is de winkelstraat van de stad en een autovrij gebied. Je vindt hier de grote winkel- en restaurantketens, maar ook kleine boetiekwinkels en een aantal musea. ‘La Chola’ staat midden in de winkelstraat: een bronzen beeld van een donkere Latina vrouw met rondingen. De Tico’s slaan op haar billen voor geluk, waarna ze een paar meter verderop een lot voor de loterij kopen.

Overnachting in San Jose, Auténtico hotel ****
Inclusief transfer

Dag 2 San José

Er is genoeg te zien en te beleven in en rondom de stad San José. Breng een bezoek aan één van de markten in de stad. Voor souvenirs kun je gaan shoppen bij Mercado Artesanal of bij Mercado Central, waar je ook heel goed terecht kunt voor een typische Costa Ricaanse lunch. San José kent een aantal interessante musea. In het National Museum of Costa Rica wordt de geschiedenis van het land duidelijk en beknopt uitgelegd. Het museum is gevestigd in een felgeel koloniaal pand met een wapperende Costa Ricaanse vlag op het dak. Niet te missen dus. Breng ook zeker een bezoek aan het Nationale Theater, ook wel de parel van San José genoemd. Het is dan ook een prachtig gebouw met een entreehal vol met marmer, bladgoud en kristal. Een perfecte stop voor een kopje koffie of koop een kaartje voor een show vanavond. Een leuke wijk om ’s avonds te gaan eten is Escalante. Regel een taxi en kies één van de restaurants of de overdekte foodmarket in deze hippe en gezellige wijk.

Overnachting in San José.
Inclusief ontbijt

Dag 3 San José - Tortuguero National Park
Ontdek het land van de schildpadden

Vroeg uit de veren vandaag! In de ochtend worden jullie per bus en boot naar jullie volgende bestemming gebracht, een heerlijke lodge middenin de natuur in het Tortuguero National Park. Onderweg stop je nog voor een heerlijk ontbijtje. Daarna rij je verder naar de pier in Guápiles. Je stapt in de boot en vaart de dichtbegroeide jungle in. Je wordt bij je accommodatie afgezet. Onderweg zie je misschien al apen, varanen, luiaards, ara’s en andere exotische vogels. Bij aankomst in de accommodatie staat er een buffetlunch voor je klaar. Daarna is het tijd voor een wandeling. Je brengt, onder begeleiding van een gids, een bezoek aan het lokale dorp. Leer meer over het natuurgebied, de mensen en dieren die hier wonen en kijk wat rond bij de winkeltjes.

Denk je bij Tortuguero ook aan Tortugas (schildpadden)? Dat komt omdat Tortuguero ‘land van de schildpadden’ betekent. Deze naam dankt het gebied en ook het dorp aan de vele schildpadden die hier aan land komen om eieren te leggen. Van de zeven soorten schildpadden ter wereld komen er vijf voor in Costa Rica. Vier hiervan komen in Tortuguero National Park aan land om eieren te leggen. De beste periode om de groene zeeschildpad aan land te zien komen is van juli tot en met oktober. De grootste schildpad ter wereld, de ‘leatherback’, komt hier ook aan land om eieren te leggen. Wel komen deze nog maar weinig voor, waardoor zij met rust gelaten worden.

Overnachting in Tortuguero National Park, Mawamba Lodge ***
Inclusief ontbijt, lunch, diner, transfer, boottocht en excursie


Dag 4 Tortuguero National Park
Boottocht en wandeling

In de ochtend ga je per boot de jungle in. De apen zijn al druk in de weer, de varanen liggen te genieten van de ochtendzon en de vogels fluiten vrolijk. Jullie gaan vandaag op zoek naar zoveel mogelijk dieren en vogels. Zie je de luiaard al hoog in de boom of een krokodil aan de waterkant? Het kan allemaal tijdens deze boottocht onder begeleiding van een gids.
Bij de accommodatie kun je in de middag een wandeling maken met de gids. Hij vertelt je graag over de verschillende planten en bomen rondom de accommodatie. Ga op zoek naar hele kleine felgekleurde gifkikkers, en neem ook een kijkje bij de zoetwaterschildpadden.

In de middag vaar je nog een keer de jungle in. Je zult merken dat de ervaring in de middag geheel anders is dan in de ochtend. Veel dieren vinden het warm. De luiaards liggen in een opgerolde bol te slapen en de apen houden zich rustig. De natuur is nog steeds prachtig!

Overnachting in Tortuguero National Park.
Inclusief ontbijt, lunch, diner en excursie

Dag 5 Tortuguero National Park - Arenal National Park

Na het ontbijt vertrekt de boot die je terugbrengt naar Guápiles. De lunch staat weer voor je klaar bij hetzelfde restaurant als op de heenweg. De komende dagen maak je gebruik van een huurauto. Na de lunch rijden jullie via Sarapiquí in ongeveer 2 uur naar La Fortuna, gelegen aan de voet van de Arenal vulkaan.

De Arenal is een kegelvormige vulkaan die sinds een aantal jaren slaapt. Aan de voet van de vulkaan ligt La Fortuna. Een druk en gezellig dorp waar toeristen en tico’s elkaar ontmoeten op het dorpsplein. In La Fortuna vind je restaurants, souvenirwinkels, een supermarkt en tankstation. Daarnaast vind je hier verschillende ‘hotsprings’ (warmwaterbaden). Een heerlijke plek om bij te komen na een stevige wandeling. Het water in de baden wordt op natuurlijke wijze verwarmd door de vulkaan.

Overnachting nabij Arenal National Park, Casa Luna ***
Inclusief ontbijt, lunch, boottocht en huurauto

Dag 6 Arenal National Park
Wandelen of zwemmen bij de waterval

Een vrije dag in de omgeving van de Arenal vulkaan. Je wordt wakker met, hopelijk, een vrij uitzicht op de indrukwekkende vulkaan. Al kan het hier nog wel eens bewolkt zijn, dus het is even afwachten. Er is van alles te doen in deze regio. Ga wandelen in het nationale park. Er zijn wandelroutes uitgezet. De kortste is 1 kilometer, en dan kom je ook al langs een punt waar lava heeft gestroomd. Wees gerust; dit was in 1968. Dus met de kids is het hier prima wandelen. Aan de voet van de vulkaan sta je in het tropische regenwoud. Kijk goed om je heen, want misschien spot je wel een intens blauwe vlinder, een kleurrijke toekan of hoor je een brulaap brullen.

Geen zin om te wandelen? Maak een rit langs het grootste meer in Costa Rica: Laguna de Arenal. Maak af en toe een stop voor een spectaculair uitzicht op het kunstmatig aangelegde meer, met de vulkaan op de achtergrond. Er staat vaak een verfrissend windje, dus windsurfers en kitesurfers kunnen hun hart ophalen hier. Aan de voet van de vulkaan Chato, het kleine zusje van de Arenal kun je zwemmen bij een waterval. Het water van de Catarata de la Fortuna klettert naar beneden vanaf een hoogte van 70m te midden van de groene jungle. Een betere plek voor een dip in het water is er niet. Je moet wel een korte wandeling maken om er te komen.

Overnachting nabij Arenal National Park.
Inclusief ontbijt en huurauto

Dag 7 Arenal National Park - Rincón de la Vieja National Park

Heb je het meer ‘Laguna de Arenal’ nog niet bezocht? Dan kan dat in de ochtend voordat je doorrijdt naar de volgende bestemming, Rincón de la Vieja, in het droge noorden. Vervolgens rij je verder richting Rincón de la Vieja via Cañas en Bagaces. Je bent vandaag, zonder stops, ongeveer 4 uur onderweg. Het laatste stuk (ca. 20 km) hobbel je over een bergachtige grindweg en passeer je finca’s (boerderijen) met grazende koeien en stoere cowboys.

In Rincon de la Vieja vind je alles waar je hart als natuurliefhebber sneller van gaat kloppen: rivieren, watervallen, meren, thermale wateren, een vulkanische krater met een meer op de bergtop, zwavelbronnen, vulkanische modder, tropische bossen, vogels, zoogdieren, reptielen en insecten. Een prachtig gebied om een paar dagen te vertoeven.

Overnachting nabij Rincón de la Vieja, Hacienda Guachipelin ***
Inclusief ontbijt en huurauto

Dag 8 Rincón de la Vieja
Cowboy voor een dag!

Deze dag is ter vrije besteding. Wij geven wat tips die jullie vandaag kunnen gaan doen.

Dompel onder in Rio Negro Termales, wissel van bad, smeer jezelf in met modder of spring in de koude rivier. Voor de avonturier raden wij de mountainbiketour bij de vulkaan aan, wat een ervaring! Op zoek naar een bijzondere beleving? Bezoek een boerderij of ga een dagje mee met de cowboys in dit gebied. Koeien melken, picknicken en te paard de dieren hoeden, maken deze ervaring helemaal compleet.

Overnachting nabij Rincón de la Vieja.
Inclusief ontbijt en huurauto

Dag 9  Rincón de la Vieja National Park - Monteverde
Naar het 'sprookjesbos'

Je verlaat het gebied van de finca’s en cowboys en rijdt, via Liberia, in ongeveer 3 uur naar het hoger gelegen nevelwoud Monteverde. Neem de afslag naar Monteverde vanaf de hoofdweg waarna je met een uurtje rijden via een kronkelweg in het dorp aankomt.

Welkom in het mysterieuze nevelwoud van Monteverde! Dit gebied is vaak gehuld in nevel waardoor het groener dan groen is, en het ook wel als een ‘sprookjesbos’ wordt omschreven. Daarnaast trekt het ontzettend veel dieren aan. Kleurrijke vlinders, gifgroene kikkers, verschillende soorten slangen en één van de meest bijzondere vogels ter wereld: de quetzal. Niet alleen dieren kleuren het nevelwoud, vele plantsoorten zoals orchideeën, varens en bromelia’s dragen hier ook aan bij. Je bent hier in hoger gelegen gebied. Het is vaak wat frisser dan in de rest van Costa Rica.

Overnachting Monteverde, Cloud Forest Lodge ***
Inclusief ontbijt en huurauto

Dag 10 Monteverde
Nachtdieren spotten

Overdag kunnen jullie Monteverde nog op eigen gelegenheid ontdekken. Onze tips:

Bewonder het Monteverde Cloud Forest vanaf grote hoogte in het Selvatura Park. Een route van 8 hangbruggen brengt je dichterbij de natuur en alles wat hier leeft. Op zoek naar iets meer spanning en avontuur? Ga dan voor de Canopy tour en slinger van boom naar boom. In de vlindertuin zie je meer dan 40 soorten vlinders van dichtbij. Van rups tot de meest kleurrijke vlinders. Liefhebbers van bloemen kunnen hun hart ophalen in de orchideeëntuin. Liefhebber van koffie? Dan ben je in één van de koffieplantages van Monteverde aan het goede adres. Bezoek één van de kleinschaligere plantages waar ze op een duurzame manier koffie produceren. Je volgt het proces van koffieboon tot kopje koffie. Natuurlijk eindigt de tour met het proeven van de koffie.

In de avond hebben wij een spannende excursie voor jullie gepland. Jullie gaan in het donker de jungle in. Allerlei onbekende geluiden weerklinken, overal is geritsel en je ziet zonder zaklamp echt geen hand voor ogen. De gids gaat op zoek naar allerlei dieren die vooral ’s nachts actief zijn en die je overdag niet zo snel zult zien. Insecten, spinnen en reptielen zijn de engere varianten. Maar wie weet zien jullie ook zoogdieren zoals de ocelot (civetkat), het stekelvarken, of de voor ons wat onbekende olingo of kinkajoe (twee soorten beertjes). De tour begint overigens al vroeg in de avond, als de zon onder is. Geen zorgen dus dat het te laat wordt voor de kinderen! De avondwandeling duurt twee uur.

Overnachting in Monteverde.
Inclusief ontbijt, avondexcursie en huurauto

Dag 11 Monteverde -  Sámara
Op naar het strand!

Jullie verlaten het nevelwoud van Monteverde via een deels onverharde weg. Links en rechts passeer je weilanden, grazende koeien en kleurrijke finca’s. Het laatste stuk gaat over een goede geasfalteerde weg richting de westkust. Je bent vandaag zonder stops ca. 4,5 uur onderweg.

In het tropische paradijsje Sámara genieten jullie nog een paar dagen van zon, zee en strand. Sámara is een gemoedelijk plaatsje. Het brede strand loopt langzaam af in zee dus dat maakt het zwemmen heel aangenaam. Aan het einde van de middag komen de Tico’s naar het strand om te voetballen, picknicken en samen te zijn met familie en vrienden. Er zijn een aantal restaurants aan het strand waar je met je voeten in het zand heerlijk kunt eten. De perfecte afsluiting van de dag!

Overnachting Sámara, Hotel Giada **
Inclusief ontbijt en huurauto

Strand met blauwe zee in Costa RicaDag 12 Sámara
Bezoek de strandjes in de omgeving

Jullie hebben vandaag een vrije dag in Sámara. Je kunt relaxen op het mooie strand, maar je kunt ook verschillende uitstapjes maken in de omgeving. Wij hebben de volgende tips:

Playa Carillo ligt iets ten zuiden van Sámara. Hier vind je wuivende palmbomen, wit zandstrand en een kalme zee. Er zijn hier geen faciliteiten dus neem zelf eten en drinken mee. Het is de perfecte plek voor een picknicklunch. Er staat vaak wel iemand ‘pipa frio’ (kokosnoot water) te verkopen. Idyllischer dan dat wordt het niet.

Of ga naar Islita en het bijbehorende strand. Maak een korte wandeling door het dorp en hou je ogen open voor de straatkunst waar dit dorp bekend om is. Het strand, ‘Playa Islita’, is slecht één kilometer lang maar de moeite zeker waard. De laatste keer dat wij hier waren zagen we zelfs een groep rood blauwe ara’s overvliegen. De perfect gevormde baai is omringd door een grillige rotsachtige klif. De rit ernaartoe is al een avontuur. De weg kronkelt naar beneden met aan weerszijden jungle.

Overnachtingen in Sámara.
Inclusief ontbijt en huurauto

Dag 13 Sámara
Zon, zee en strand

Nog een laatste dag aan het strand van Sámara.

Overnachting in Sámara.
Inclusief ontbijt en huurauto


Dag 14 Sámara - San José

Terug naar de hoofdstad. Jullie laatste vakantiedag in Costa Rica is helaas aangebroken. Met een koffer vol mooie herinneringen rij je in ca. 4 uur terug naar San José. Onderweg zien jullie genoeg sodas (typisch Tico familierestaurant) langs de weg waar u nog één keer kunt genieten van het Costa Ricaanse eten.

De huurauto wordt aan het einde van de dag bij het hotel opgehaald.

Overnachting in San José, Auténtico Hotel ***
Inclusief ontbijt en huurauto

Dag 15 Vertrek San José

Helaas komt er vandaag toch echt een einde aan jullie mooie reis. Jullie worden naar het vliegveld gebracht voor jullie vlucht terug naar huis.

Inclusief ontbijt en transfer

Vervoer

 • Huurauto
 • Transfers

Reisduur

 • 15 dagen / 14 nachten

Inclusief

 • Alle overnachtingen met ontbijt
 • Overige vermelde maaltijden
 • Vermelde transfers
 • Vermelde excursies
 • Autohuur, 10 dagen
 • Volledige CO2 compensatie van jullie reis

Exclusief

 • Intercontinentale vluchten
 • Entreegelden nationale parken
 • Overige maaltijden en excursies
 • Fooien en persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen

Laat je inspireren!

Ontdek nieuwe bestemmingen, droom weg bij mooie reiservaringen van andere gezinnen en ontvang leuke en handige vakantietips.