8-daagse bouwsteen Schatzoekers en zandkastelen

Klimmen en klauteren in de culturele driehoek. Bezoek de grottempels van Dambulla. Beklim de leeuwenrots en ga op zoek naar olifanten. Een uitstekende combinatie van cultuur en natuur voor jong en oud. Een bijzonder avontuur in Sri Lanka!

 • Olifantensafari
 • Spelende aapjes in de bomen
 • De Aradhana Gala-rots beklimmen
 • Overzicht
 • Detailbeschrijving

Reisschema

Dag 1 Anuradhapura
Dag 2 Culturele driekhoek
Dag 3 Culturele driekhoek
Dag 4 Culturele driekhoek
Dag 5 Pasikudah
Dag 6 Pasikudah
Dag 7 Pasikudah
Dag 8 Vertrek Pasikudah

Reissom

 • Volwassene: vanaf € 440 per persoon
 • Kind 2 t/m 17 jaar: vanaf € 360 per persoon
 • Reissom gebaseerd op 2 volwassenen en 2 kinderen
 • Wij maken een voorstel o.b.v. jullie gezinssamenstelling

Dag 1 Aankomst Anuradhapura
U arriveert bij uw accommodatie in Anuradhapura.

Een bezoek aan Anuradhapura wordt vaak gezien als één van de hoogtepunten van een rondreis door Sri Lanka. De stad is onderdeel van de culturele driehoek en is opgedeeld in een oud en een nieuw gedeelte. Het is een bijzondere stad voor boeddhisten want jaren geleden is hier een boom geplant met een stekje van de heilige bo-tree. De originele bo-tree staat in India. Deze boom is zo bijzonder omdat Boeddha hier tot verlichting kwam. Het stekje in Anuradhapura, wat inmiddels tot een enorme boom is uitgegroeid, wordt dagelijks door honderden lokale bewoners bezocht om bloemen te offeren. De zee van kleurrijke bloemen ziet er prachtig uit net als de vrouwen in hun mooiste sari. Het levert mooie foto’s op.

Anuradhapura lijkt wel een openluchtmuseum. De ruïnes van de stad liggen verspreid over een gebied van maar liefst 8 km2. Wandel, fiets of stap in een tuktuk om de stad te doorkruisen en stop bij één van de vele stoepa’s (bolvormig bouwwerk), tempels of ruïnes. De Ruwanweliseya stoepa, ook wel Grote Stoepa genoemd, is één van de hoogste ter wereld. De felle zon weerkaatst op de kraakwitte bol. Als u bij een tempel naar binnen gaat vergeet dan niet om uw schoenen uit te doen, ze worden netjes bewaakt. Sokken meenemen is een goed idee want de tegels kunnen door de warme zonnestralen behoorlijk heet worden

Overnachting in Anuradhapura, Lake Side at Nuwarawewa ****
Inclusief ontbijt

Dag 2 Anuradhapura – Habarana, culturele driehoek
Prachtig uitzicht vanaf de Aradhana Gala-rots

De komende dagen heeft u de beschikking over een privé-busje met chauffeur. De chauffeur spreekt Engels. Het reizen met een privé-busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met Sri Lanka. U bent volledig flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt.

Op de route naar Habarana in de culturele driehoek kunt u een stop maken in Mihintale, een bedevaartsplaats. Beklim hier de Aradhana Gala-rots want op de top heeft u een geweldig uitzicht over de omgeving. Hierna rijdt u door naar Habarana midden in de culturele driehoek. U bent vandaag ongeveer 1,5 uur onderweg.

Naast Habarana zijn ook de plaatsen Anuradhapura, Dambulla, Sigiriya en Polonnaruwa onderdeel van de culturele driehoek. Deze regio staat bekend om de ruïnes, tempels, pagodes en stoepa’s. Naast cultuur snuiven kunt u hier ook nog op safari gaan in één van de nationale parken Minneriya en Kandulla. Er is dus genoeg te zien en beleven in dit gebied.

Dambulla
Koning Valagam Bahu heeft ooit de bijzondere rotstempels van Dambulla laten bouwen als bedankje. Beklim de 360 treden tellende trap naar de vijf grotten en ontdek binnen de tientallen gouden Boeddhabeelden en bijzondere muurschilderingen. Kijk goed om u heen en spot op de route naar boven spelende aapjes in de bomen. De top bereikt? Dan wordt u beloond met een prachtig uitzicht. Neem de tijd om een aantal grotten te bezoeken. Het is best mysterieus om ineens een enorme gouden boeddha te zien schitteren door de paar zonnestralen die naar binnen schijnen.

Polonnaruwa
Polonnaruwa was ooit de hoofdstad van Sri Lanka. De stad staat vol met goed bewaarde ruïnes, pagodes en enorme Boeddhabeelden. Het zijn misschien wel de mooiste ruïnes van Sri Lanka. Het is dan ook niet voor niks dat dit tempelcomplex op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Lang leden heersten koningen in deze stad maar in de tussentijd zijn de aapjes de baas. In en rondom de ruïnes houden de, af en toe brutale, aapjes de wacht. Verken deze mooie stad op de fiets of met de auto.

Sigirya
Er wonen geen leeuwen in Sri Lanka maar er is wel een leeuwenrots. De enorme rots van 200m hoogte doemt op vanuit de omliggende jungle. Hij valt ook meteen op tussen al dat groen. Waaraan dankt deze rots dan zijn naam? Aan de twee stenen klauwen aan de voet van de rots. Het uitzicht vanaf de top is fantastisch, maar om dat te kunnen zien moet u eerst een pittige klim naar boven maken. De weg omhoog begint met 430 treden met af en toe een platform om even te rusten. Ons advies is om de klim ’s ochtends vroeg of aan het einde van de middag te maken zodat het wat koeler is. U krijgt het waarschijnlijk al warm genoeg van de klim naar boven. Stop onderweg nog even bij de Cobrarots die vol staat met geel-rode fresco’s (rotstekeningen) voordat u aankomt op de top. Even bijkomen! Lang geleden stond hier een paleis van Koning Kasyapa. Daar is niet veel meer van over maar het uitzicht maakt alles goed. Regent het dan kunt u de klim beter niet maken want de treden kunnen dan erg glad zijn.

Nationale parken Minneriya, Kaudulla en Hurulu
Ga op olifantensafari in één van deze nationale parken en spot deze grote vriendelijke reuzen in het wild. In de periode juni tot oktober kunt u het beste Minneriya N.P. bezoeken en de beste tijd voor een bezoek aan Kaudulla is in de maanden juli tot december. Uw chauffeur zet u af bij de ingang waar u een jeep huurt voor een 3 uur durende safari door het park. Beide parken staan bekend om de olifanten maar er leven daarnaast nog veel meer dieren zoals apen, herten, wilde zwijnen en luipaarden. Met een beetje geluk zit u deze prachtige dieren tijdens de jeeptocht. De gids zal er alles aan doen om de dieren te spotten tussen de begroeiing. In de regentijd trekken de olifanten richting het Hurulu Ecopark waar het in die periode wat droger is. Hier is dan ook meer eten voor ze te vinden. In de maanden januari tot en met mei kunt u dus het beste een bezoek brengen aan dit park. De kans is heel groot dat u in één van deze parken olifanten gaat zien. Het is een hele bijzondere ervaring om een moeder met kind voorbij te zien sjokken door de jungle.

Overnachting in Habarana.
Inclusief ontbijt, privé-auto/privé-busje met chauffeur

Dag 3 Habarana, culturele driehoek

De grote vriendelijke reuzen nog niet gezien de afgelopen dagen? Ga dan op olifantensafari in één van deze nationale parken spot ze in het wild. In de periode juni tot oktober kunt u het beste Minneriya N.P. bezoeken en de beste tijd voor een bezoek aan Kaudulla is in de maanden juli tot december. Uw chauffeur zet u af bij de ingang waar u een jeep huurt voor een 3 uur durende safari door het park. Beide parken staan bekend om de olifanten maar er leven daarnaast nog veel meer dieren zoals apen, herten, wilde zwijnen en luipaarden. Met een beetje geluk zit u deze prachtige dieren tijdens de jeeptocht. De gids zal er alles aan doen om de dieren te spotten tussen de begroeiing. In de regentijd trekken de olifanten richting het Hurulu Ecopark waar het in die periode wat droger is. Hier is dan ook meer eten voor ze te vinden.

In de maanden januari tot en met mei kunt u dus het beste een bezoek brengen aan dit park. De kans is heel groot dat u in één van deze parken olifanten gaat zien. Het is een hele bijzondere ervaring om een moeder met kind voorbij te zien sjokken door de jungle.

Overnachting in Habarana, Sorowwa Resort & Spa ****
Inclusief ontbijt, treinreis, privé-auto/privé-busje met chauffeur

Dag 4 Habarana, culturele driehoek
Al fietsend terug in de tijd in de koningsstad

Op de trappers door de koningsstad Polonnaruwa. Kies een mooie fiets uit en ga terug in de tijd. Polonnaruwa staat vol met ruïnes, pagodes en enorme Boeddhabeelden. Het zijn de mooiste ruïnes van Sri Lanka. Het is dan ook niet voor niks dat dit tempelcomplex op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Lang geleden heersten koningen in deze stad maar in de tussentijd zijn de aapjes de baas. In en rondom de ruïnes houden de, af en toe brutale, aapjes de wacht. Er zijn fietsen te huur voor alle leeftijden en voor de allerkleinsten zijn er kinderzitjes aanwezig. Omdat de bezienswaardigheden wat uit elkaar liggen bent u zeker 4 á 5 uur onderweg vandaag, afhankelijk van de fietssnelheid.

Genoeg olifanten gezien de afgelopen dagen? Breng dan een bezoekje aan het onderzoekscentrum in Polonnaruwa en kom alles te weten over de apen die leven in Sri Lanka. Het centrum is onderdeel van het Amerikaanse Smithsonian en wordt ook wel 'Monkey Camp' genoemd. Het centrum staat midden in de jungle en naast apen komen er gekko's, vogels en kikkers voor.

Overnachting in Habarana.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeu, fietsexcursie Polonnaruwa

Dag 5 Habarana, culturele driehoek - Pasikudah

Nog niet alles gezien in de culturele driehoek? Dan heeft u op de route naar Pasikudah nog genoeg tijd om te stoppen. De route gaat namelijk dwars door de culturele driehoek. Onderweg ziet u verschillende aangelegde meren, zogenaamde tanks. Ze zijn vaak bedekt met de meest kleurrijke lotusbloemen. Een prachtig plaatje! De wegen van Sri Lanka zijn goed maar pas op voor overstekende koeien, dat is hier de normaalste zaak van de wereld. U bent vandaag ongeveer 4 uur onderweg, zonder stops, voordat u aankomt in het schattige Pasikudah. U neemt afscheid van uw chauffeur.

Relaxen op een heerlijk witgeel strand. Dat kan perfect in Pasikudah. En ook van witgeel zand kun je de mooiste zandkastelen bouwen. Even alle indrukken verwerken die u de laatste dagen heeft opgedaan tijdens uw rondreis door het prachtige Sri Lanka. Dus kies een mooie strandstoel uit en geniet van even helemaal niks. De beste periode om aan de oostkust te verblijven is van mei tot en met september dus perfect tijdens de Nederlandse zomervakantie. Vanaf oktober tot en met april valt uw verblijf aan deze kant van Sri Lanka een beetje in het water vanwege het regenseizoen.

Overnachting in Pasikudah, Amaya Beach Resort ****
Inclusief ontbijt, privé-auto/privé-busje met chauffeur

Dag 6 Pasikudah

Zin in wat actievers dan chillen op het strand? Er worden langs de kust van Pasikudah verschillende activiteiten op het water aangeboden. Van kanoën tot waterskiën en van een ritje op een bananenboot tot windsurfen, het kan allemaal. Snorkelen kan perfect bij Elephant Rocks. Regel ter plaatse een bootexcursie en ga op ontdekking onder water.

Overnachting in Pasikudah
Inclusief ontbijt

Dag 7 Pasikudah

Deze dag is ter vrije besteding.

Overnachting in Pasikudah.
Inclusief ontbijt

Dag 8 Vertrek Pasikudah
Na het ontbijt einde van dit arrangement.

Inclusief ontbijt

Vervoer

 • Privé-auto / privé-busje met chauffeur

Reisduur

 • 8 dagen / 7 nachten

Inclusief

 • Alle overnachtingen met ontbijt
 • 4 dagen autohuur
 • Fietsexcursie Polonnaruwa

Exclusief

 • Intercontinentale vlucht
 • Verzekeringen
 • Maaltijden & excursies
 • Persoonlijke uitgaven en fooien

Laat je inspireren!

Ontdek nieuwe bestemmingen, droom weg bij mooie reiservaringen van andere gezinnen en ontvang leuke en handige vakantietips.