Onlangs mochten wij op studiereis naar Sumatra en wauw, wat een mooi eiland is dat! Zeker de moeite waard om naartoe te gaan met je kind(eren) en te combineren met andere Indonesische eilanden of met Maleisië. Hieronder vind je ons reisverslag van deze prachtige reis.

Aankomst in Medan
Wij kwamen vanuit Maleisië aan in Medan, wat een vluchtje is van een half uur, dus dat was peanuts. Als je vanuit Nederland vertrekt moet je rekening houden met een vlucht van ongeveer 14 tot 16 uur als je een vlucht met tussenstop hebt. Medan is een grote en rommelige stad, waar wij niet echt een kop of staart aan konden ontdekken. Het is enorm uitgestrekt met in het centrum hoogbouw; verkeer in alle soorten en maten raast om je heen. Wij verbleven in een heerlijk en ruim opgezet hotel buiten het centrum, waar je even kan bijkomen van de reis en relaxen in de mooie tuin met zwembad.

 

 

 

 

 

 

Olifanten in Tangkahan
Medan is geen stad om lang te blijven, dus na een nachtje slapen en een bezoek aan de grote moskee ging de reis naar Tangkahan. Tangkahan zelf is niet meer dan een aantal huisjes die verspreid liggen in een natuurgebied. Ons hotel was bereikbaar via een loophangbrug over de rivier, best spannend, maar uiteindelijk viel dat wel mee. De lodge was meer dan basic, dat was iets waar we heel erg aan moesten wennen, maar oh, wat was het er mooi en wat waren de mensen daar lief. Achteraf gezien was deze basic accommodatie een van de toppertjes!
In Tangkahan maakten we een mooie trekking door de natuur om uiteindelijk oog in oog te komen met een groep olifanten (gelukkig met begeleiders erbij). Prachtig om deze dieren van dichtbij te zien en ze te mogen voeren en wassen. Een superleuke tocht op de rivier op banden (‘tuben’) maakte de pret compleet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Orang Oetans in Bukit Lawang
De reis ging verder naar Bukit Lawang, dit keer met 4 x 4 wagens omdat de wegen er niet beter op werden..Onderweg maakten we een paar stops om de prachtige natuur te bewonderen. Bukit Lawang is vergeleken met Tangkahan een grotere plaats met een aantal leuke hotelletjes en restaurantjes aan de oevers van de rivier. Ook hier wordt gebruik gemaakt van de bekende hangbruggen om de rivier over te steken, je raakt er nog eens aan gewend.
Het hoogtepunt van Bukit Lawang, en misschien wel van de hele reis, was natuurlijk de orang oetans. In het Gunung Leuser National Park gingen we samen met een ervaren gids op zoek naar deze prachtige dieren. De trekking was best pittig, maar het was de moeite meer dan waard, we zagen zes orang oetans, waaronder een stelletje met een kleintje. Wat een belevenis om deze geweldige dieren in het wild te zien! Op weg terug naar het hotel konden we nog een mooie grot bezoeken, maar omdat we hoorden dat deze best glibberig en lastig te belopen was, hielden we het voor gezien.

 

 

 

 

 

 

Tussenstop met vulkaanbeklimming in Berastagi
Op weg naar nieuwe avonturen bij het Toba Meer maakten we een tussenstop in Berastagi. Deze plaats is hoger gelegen, dus een stuk frisser dan de andere plaatsen waar we heen gingen. De plaats zelf is niet heel bijzonder, je ziet er vooral grote hotels en schreeuwerige neonverlichting, maar in de omgeving liggen twee vulkanen, die de moeite waard zijn om te beklimmen. Wij gingen voor dag en dauw de deur uit om de zonsopgang op de Sibayak vulkaan te bewonderen. Helaas gooide de bewolking roet in het eten, maar alsnog was het een prachtige klim met mooie uitzichten op de vulkaan krater en de omgeving. Soms best pittig, maar goed te doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dobberen op het Toba Meer
Na de klim ging de reis weer verder en gingen we naar het Toba Meer. Onderweg maakten we een stop bij Sipiso Piso waterval en bij een dorpje met typisch Sumatraanse houten huizen. Bij één van deze huizen mochten we binnen kijken en konden we zien hoe meerdere families bij elkaar wonen. Best knus, maar het is behelpen..
Een boottochtje van ongeveer 45 minuten bracht ons naar Samosir eiland. Daar maakten we kennis met de Batak cultuur in verschillende dorpjes, waar we ook weer die typische houten huizen zagen. Een groepje chagrijnige dansers (er kon geen lachje vanaf) trad op voor ons. We mochten na afloop meedansen, maar bedankten vriendelijk voor deze eer. We bezochten een plek waar vroeger recht werd gesproken. Hier werden misdadigers onthoofd of doodgeslagen (de gids deed het even voor bij een van onze mede reizigers, hij leeft gelukkig nog). Saillant detail is dat misdadigers niet alleen werden vermoord, maar dat ze ook deels werden opgegeten. Kannibalisme was in die tijd dus niet heel ongebruikelijk..
Relaxen konden we tijdens boottocht op het meer, even genieten van de mooie omgeving!

 

 

 

 

 

 

 

Na al deze mooie ervaringen was het weer tijd om terug te gaan naar de drukte in Medan voor onze laatste overnachting op Sumatra. We hebben ontzettend genoten van deze fantastische trip, van het leuke gezelschap en van onze lieve gidsen. Een reis om nooit te vergeten!

Wil jij ook naar dit mooie eiland en naar andere eilanden van Indonesië? Kijk dan op onze site of neem contact met ons op. We helpen je graag!

Laat je inspireren!

Ontdek nieuwe bestemmingen, droom weg bij mooie reiservaringen van andere gezinnen en ontvang leuke en handige vakantietips.