- Goed om te weten
- Praktische informatie Australië
- Australië in het kort
Aan de andere kant van de wereld vind je het enorme land Australië, 185 keer groter dan Nederland! Breek de lange vliegreis op in tweeën door een leuke stedentrip toe te voegen in bijvoorbeeld Singapore. Zo kunnen jullie ook stap voor stap te wennen aan het tijdsverschil. Australië ligt op het zuidelijk halfrond waardoor de winters en zomers omgekeerd zijn in vergelijking tot die in Nederland. De zomer in Australië loopt van december tot en met februari en de winter van juni tot en met augustus.
Een geldig paspoort is vereist. Controleer of het document nog wel ruim voldoende geldig is, mocht je onverwachts langer moeten blijven. Let op dat kinderen ook hun eigen paspoort hebben. Voor reizen naar Australië heb je een geldig visum nodig. Dit geld ook voor kinderen. Een visum voor Australië is 12 maanden geldig en je mag hiermee 3maanden in Australië verblijven. Paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst.
Alle buitenlandse reizigers, met uitzondering van inwoners van Nieuw-Zeeland, dienen vooraf een elektronisch visum aan te vragen. Dit heet officieel een ETA, electronic travel authority. Je kunt dit thuis achter de computer doen en hoeft niet naar een ambassade. Daarmee ontvang je toestemming voor een verblijf van maximaal 3 maanden. Je vult je persoonlijke gegevens en reisgegevens in. Voor de aanvraag heb je een geldig Nederlands paspoort nodig, dat nog 6 maanden geldig moet zijn bij aankomst in Australië. De ETA kan je aanvragen via https://australianvisaauthority.org/visa-info/ en kost $20,- p.p. welke je met een creditcard betaald. Houd rekening met een verwerkingstijd van 24 uur. Als je langer dan 3 maanden in Australië wilt blijven, of wilt werken in Australië, heb je een ander visum nodig. Meer informatie kun je vinden op de website van de Australische overheid.
Wanneer je samen met kinderen op reis gaat en niet allebei de ouders gaan mee op reis, dan heb je toestemming nodig van de andere ouder om minderjarige kinderen mee te nemen naar het buitenland. Kijk voor meer informatie op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen
Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen, evenals een kopie van de reis- en annuleringsverzekering en alarmnummers voor het blokkeren van je bankpassen in geval van diefstal of verlies.
Voor Australië zijn geen inentingen verplicht.
Voor de meest actuele informatie over de benodigde vaccinaties raden wij je aan om tijdig (minimaal 6 weken voor vertrek) instanties als je huisarts, GG&GD, Travel Clinic, Reisdokter, Wanda (België), Tropeninstituut of Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (lcr) te raadplegen.
KidsReizen werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit is een landelijk vaccinatiecentrum waarbij je thuis gevaccineerd kunt worden. Dus geen wacht- en reistijd meer! Je maakt een afspraak wanneer het jullie uitkomt, zelf ‘s avonds of in het weekend, zonder hier extra kosten voor te betalen.
Maak hier jullie afspraak met Thuisvaccinatie.
Om medicijnen die je gebruikt mee op reis te kunnen nemen, kun je bij de plaatselijke apotheek een medicijnpaspoort aan vragen. Hierin staan alle medicijnen die je gebruikt en waar je overgevoelig voor bent. Dit is handig als je in het buitenland een apotheek of arts bezoekt. Sommige medicijnen, zoals slaapmiddelen, ADHD-medicijnen of sterke pijnstillers, vallen onder de opiumwet en hiervoor heb je een aparte verklaring nodig. Voor meer informatie kijk op de website van de Rijksoverheid.
Australië ligt op het zuidelijk halfrond waardoor de winters en zomers omgekeerd zijn in vergelijking tot die in Nederland. De zomer in Australië loopt van december tot en met februari en de winter van juni tot en met augustus. Australië is een groot land en heeft daardoor verschillende klimaten. Het centrum van het land heeft een woestijnklimaat. Om het centrum heen is een steppe klimaat te vinden en meer naar het noorden is een subtropisch klimaat. Het zuiden van Australië heeft een zeeklimaat.
Als je in de zomervakantie naar Australië reist, dan kun je het beste in het noorden en oosten van Australië zijn! Het is daar dan het droge seizoen en de temperaturen zijn aangenaam.
Doordat Australië een groot land is, is het land ingedeeld in drie verschillende tijdzones. Een overzicht van het tijdsverschil, geldend in de wintertijd:
Australian Western Standard Time (AWST), bijvoorbeeld in Perth: 7 uur later dan in Nederland.
Australian Central Standard Time (ACST), bijvoorbeeld in Darwin: 8,5 uur later dan in Nederland.
Australian Eastern Standard Time (AEST), bijvoorbeeld in Sydney: 9 uur later dan in Nederland.
De munteenheid in Australië is de Australische Dollar. (AUD). De actuele wisselkoers van de Australische Dollar kan je terugvinden op www.wisselkoers.nl
In grote steden worden bankpassen en creditcards geaccepteerd. Creditcards zijn bijvoorbeeld nodig bij hotels en het huren van een auto. Wanneer je naar het binnenland gaat wordt geadviseerd om contant geld mee te nemen. Je kunt Australische Dollars pinnen op Schiphol, bij wisselkantoren of in de steden in Australië.
Houd er rekening mee dat je je betaalpas(sen) voor je vakantieperiode instelt voor gebruik van de pinautomaten buiten Europa. Dit kan gemakkelijk via de app van je bank.
We raden je aan om luchtige kleding mee te nemen en verschillende dingen die je over elkaar aan kunt trekken. Zo kan je ’s avonds een trui aandoen of een jas.
Een pet en een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor zijn voor je kids zeker nodig, evenals een T-shirt met (lange) mouwen om in te zwemmen tegen het verbranden.
Onderstaande items vormen geen volledige inpaklijst, maar zijn tips voor dingen die niet mogen ontbreken in je koffer!
– hoofddeksel/pet (zeker voor kinderen!)
– regenjas/poncho of paraplu
– vest of sweater
– goede wandelschoenen
– zonnebrandcrème met een zeer hoge beschermingsfactor (30 tot 50)
– ontsmettende zeep (te gebruiken zonder water)
Als je reist met kleinere kinderen:
– babyfoon
– polsbandje voor kids met daarop naam en mobiele telefoonnummer
– snoetepoetsers voor de allerkleinsten
– sudocrème tegen luieruitslag bij baby’s
Neem een voorraad mee voor de eerste dagen aan luiers/ voeding etc. De rest voor de normale dagelijkse verzorging kun je ook gewoon vinden in de Amerikaanse winkels. Pindakaas en jam is er ook te koop en in de grote wallmart vind je soms ook nog wel hagelslag/vlokken.
Door het tijdsverschil kun je na aankomst last hebben van een jetlag. Probeer op de dag van aankomst zo weinig mogelijk te slapen overdag, hooguit een uur of twee, en zo snel mogelijk het ritme van je bestemming aan te houden. Doe het rustig aan de eerste dag, zodat je kunt wennen aan het klimaat en probeer niet teveel koude dranken te drinken. Wees natuurlijk ook voorzichtig met de felle zon.
In Australië kan je het zo gek maken als je het zelf wilt met betrekking tot eten en drinken. De prijzen van uit eten gaan zijn vergelijkbaar met de Nederlandse prijzen, alleen vlees, fruit en groente zijn goedkoper. Houd rekening met AUD 25 voor het ontbijt bijvoorbeeld.
Je kunt een rondreis, excursie of onze tips opslaan om deze later gemakkelijk terug te vinden. Dit doe je door op het ‘hartje’ te klikken. Vervolgens kun je een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop ‘reisvoorstel aanvragen’ te klikken.
Je kunt reisideeën toevoegen door op het hartje te klikken bij een reis.
Je reisideeën verwerken we in een reisvoorstel, dat je binnenkort ontvangt. Misschien nemen we nog even contact met je op als we vragen of suggesties hebben. Liever bellen? Je kunt ons bereiken op +31(0)299-233009 om je wensen door te spreken.
Reisvoorstel aanvragen