Kangoeroe in AustralieAlgemene informatie
Naast een continent is Australië ook een land op zich. Australië heeft een oppervlakte van 7.692.000 km2 en is 185 keer zo groot als Nederland. Er wonen rond de 25,36 miljoen mensen.

Religie
Ongeveer 60% van de Australiërs zijn christelijk waarvan de helft katholiek is. 20% van de Australiërs zegt helemaal geen geloof te hebben. Ook wonen er moslims, hindoes en boeddhisten. De Aboriginals hebben hun eigen religie waar zij in geloven.

Klimaat
Australië ligt op het zuidelijk halfrond waardoor de winters en zomers omgekeerd zijn in vergelijking tot die in Nederland. De zomer in Australië loopt van december tot en met februari en de winter van juni tot en met augustus. Australië is een groot land en heeft daardoor verschillende klimaten. Het centrum van het land heeft een woestijnklimaat. Om het centrum heen is een steppe klimaat te vinden en meer naar het noorden is een subtropisch klimaat. Het zuiden van Australië heeft een zeeklimaat.
Als je in de zomervakantie naar Australië reist, dan kun je het beste in het noorden en oosten van Australië zijn! Het is daar dan het droge seizoen en de temperaturen zijn aangenaam.

Tijdsverschil en acclimatiseren
Doordat Australië een groot land is, is het land ingedeeld in drie verschillende tijdzones. Een overzicht van het tijdsverschil, geldend in de wintertijd:
Australian Western Standard Time (AWST), bijvoorbeeld in Perth: 7 uur later dan in Nederland.
Australian Central Standard Time (ACST), bijvoorbeeld in Darwin: 8,5 uur later dan in Nederland.
Australian Eastern Standard Time (AEST), bijvoorbeeld in Sydney: 9 uur later dan in Nederland.

Door het tijdsverschil kun je na aankomst last hebben van een jetlag. Probeer op de dag van aankomst zo weinig mogelijk te slapen overdag, hooguit een uur of twee, en zo snel mogelijk het ritme van je bestemming aan te houden. Doe het rustig aan de eerste dag, zodat je kunt wennen aan het klimaat en probeer niet teveel koude dranken te drinken. Wees natuurlijk ook voorzichtig met de felle zon.

Australische dollarGeld en valuta
De munteenheid in Australië is de Australische Dollar. (AUD). De actuele wisselkoers van de Australische Dollar kan je terugvinden op www.wisselkoers.nl
In grote steden worden bankpassen en creditcards geaccepteerd. Creditcards zijn bijvoorbeeld nodig bij hotels en het huren van een auto. Wanneer je naar het binnenland gaat wordt geadviseerd om contant geld mee te nemen. Je kunt Australische Dollars pinnen op Schiphol, bij wisselkantoren of in de steden in Australië.

Vaccinaties en gezondheid
Voor Australië zijn geen inentingen verplicht.

Voor de meest actuele informatie over de benodigde vaccinaties raden wij je aan om tijdig (minimaal 6 weken voor vertrek) instanties als je huisarts, GG&GD, Travel Clinic, Reisdokter, Tropeninstituut of Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (lcr) te raadplegen.

KidsReizen werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit een landelijk werkend vaccinatiecentrum waarbij je thuis gevaccineerd kunt worden. Dus geen wacht- en reistijd meer! Je maakt een afspraak wanneer het uitkomt, zelf ‘s avonds of in het weekend, zonder hier extra kosten voor te betalen.
Kijk voor meer informatie op http://kidsreizen.nl/gezond-reis/

Paspoort en visum
Paspoort:
Een geldig paspoort is vereist. Controleer of het document nog wel ruim voldoende geldig is, mocht je onverwachts langer moeten blijven. Let op dat kinderen ook hun eigen paspoort hebben. Voor reizen naar Australië heb je een geldig visum nodig. Dit geld ook voor kinderen. Een visum voor Australië is 12 maanden geldig en je mag hiermee 3maanden in Australië verblijven. Paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst.

Visum:
Alle buitenlandse reizigers, met uitzondering van inwoners van Nieuw-Zeeland, dienen vooraf een elektronisch visum aan te vragen. Dit heet officieel een ETA, electronic travel authority. Je kunt dit thuis achter de computer doen en hoeft niet naar een ambassade. Daarmee ontvang je toestemming voor een verblijf van maximaal 3 maanden. Je vult je persoonlijke gegevens en reisgegevens in. Voor de aanvraag heb je een geldig Nederlands paspoort nodig, dat nog 6 maanden geldig moet zijn bij aankomst in Australië. De ETA kan je aanvragen via https://australianvisaauthority.org/visa-info/ en kost $20,- p.p. welke je met een creditcard betaald. Houd rekening met een verwerkingstijd van 24 uur. Als je langer dan 3 maanden in Australië wilt blijven, of wilt werken in Australië, heb je een ander visum nodig. Meer informatie kun je vinden op de website van de Australische overheid.

Wanneer je samen met kinderen op reis gaat en niet allebei de ouders gaan mee op reis, dan heb je toestemming nodig van de andere ouder om minderjarige kinderen mee te nemen naar het buitenland. Kijk voor meer informatie op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen
Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen, evenals een kopie van de reis- en annuleringsverzekering en alarmnummers voor het blokkeren van je bankpassen in geval van diefstal of verlies.

Rijbewijs
Het Nederlandse rijbewijs is in Australië niet geldig zonder een IRB (internationaal rijbewijs). Een IRB kan je aanvragen bij de ANWB. Let op dat u op reis beide documenten meeneemt, zowel rijbewijs als IRB.

Bagagelimiet binnenlandse vluchten
De bagagelimiet op de binnenlandse vluchten kan afwijken van de regels voor de intercontinentale vluchten.

Wijn in AustralieEten en drinken
In Australië kan je het zo gek maken als je het zelf wilt met betrekking tot eten en drinken. De prijzen van uit eten gaan zijn vergelijkbaar met de Nederlandse prijzen, alleen vlees fruit en groente zijn goedkoper. Wanneer je elke dag uit eten gaat kan je rekening houden met AU$25 p.p. per dag.

Wat mee te nemen
We raden je aan om luchtige kleding mee te nemen en verschillende dingen die je over elkaar aan kunt trekken. Zo kan je ’s avonds een trui aandoen of een jas.
Een pet en een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor zijn voor je kids zeker nodig, evenals een T-shirt met (lange) mouwen om in te zwemmen tegen het verbranden.
Onderstaande items vormen geen volledige inpaklijst, maar zijn tips voor dingen die niet mogen ontbreken in je koffer!
– hoofddeksel/pet (zeker voor kinderen!)
– regenjas/poncho of paraplu
– vest of sweater
– goede wandelschoenen
– zonnebrandcrème met een zeer hoge beschermingsfactor (30 tot 50)
– ontsmettende zeep (te gebruiken zonder water)

Als je reist met kleinere kinderen:
– babyfoon
– polsbandje voor kids met daarop naam en mobiele telefoonnummer
– snoetepoetsers voor de allerkleinsten
– sudocrème tegen luieruitslag bij baby’s
Neem een voorraad mee voor de eerste dagen aan luiers/ voeding etc. De rest voor de normale dagelijkse verzorging kun je ook gewoon vinden in de Amerikaanse winkels. Pindakaas en jam is er ook te koop en in de grote wallmart vind je soms ook nog wel hagelslag/vlokken.

Geneesmiddelen:

– Imodium
– (kinder-) ORS
– muggenolie met deet (let op dat bij kinderen onder de 2 jaar maar 30% deet in anti-insectenmiddel mag zitten)
– middel tegen jeuk/pijn bij insectenbeten
– (kinder-) paracetamol
– pleisters
– thermometer
– ontsmettingsmiddel
– pilletjes tegen reisziekte
– evt. injectienaalden

Voltage
Het voltage in Australië is vergelijkbaar met het voltage van Nederland, namelijk 230 volt. Als je vanuit Nederland naar Australië reist heb je een reisstekker nodig. De stopcontacten zijn namelijk anders dan die in Nederland.

Nuttige adressen

Ambassade van Australië in Nederland
Carnegielaan 4
2517 KH Den Haag
Telefoon: +31 70 310 8200
Fax: +31 70 310 8250

Ambassade van Australië in België
Kunstlaan 56
1000 Brussel, België
Telefoon: +32 2 286 05 00
Fax: +32 22860576

Nederlandse ambassade in Australië
120 Empire Circuit
Yarralumla ACT 2600, Canberra
Telefoon: +61262209400
Fax: +61262733386

Belgische ambassade in Australië
19 Arkana Street
Yarralumla ACT 2600, Canberra
Telefoon: +61 (2) 62.73.25.01 / 2
Fax: +61 (2) 62.73.33.92

Laat je inspireren!

Ontdek nieuwe bestemmingen, droom weg bij mooie reiservaringen van andere gezinnen en ontvang leuke en handige vakantietips.