Algemene informatie
Bali maakt deel uit van de Soenda-eilanden en is gelegen tussen de eilanden Java en Lombok. Er wonen rond de 4.4 miljoen Balinezen op het eiland. Het eiland heeft een oppervlakte van 5.633 km2, dit is te vergelijken met Noord- en Zuid-Holland samen. Een ideale bestemming dus voor reizen met kinderen, omdat de reisafstanden niet zo groot zijn.
Religie
De meeste Balinezen zijn hindoe, in tegenstelling tot de rest van Indonesië waar de meerderheid moslim is.
De Balinezen hebben hun eigen vorm van hindoeïsme en dit geloof bepaalt de hele cultuur en het sociale leven op Bali. Volgens hun religie zijn tegenstellingen, zoals hemel en hel, goed en kwaad, licht en donker, even belangrijk om zo de harmonie van de wereld in evenwicht te houden. Hierdoor hebben Balinezen evenveel aandacht voor goden als voor demonen en beiden moeten op dezelfde manier vereerd worden. Iedere Balinees begint de ochtend met het neerleggen van offermandjes voor de deur, in de familietempel en zelfs voor restaurants, winkels en op gevaarlijke kruispunten vind je deze van palmbladen gemaakte mandjes gevuld met rijst, bladeren en vruchten. Dit alles om de goden te verblijden en de demonen mild te stemmen. Ook wierookstokjes worden gebrand zodat het kwaad uitblijft en het goede kan komen.
De hindoeïstische Balinezen geloven sterk in reïncarnatie en voorwaarde voor wedergeboorte is dat het lichaam vernietigd moet worden door vuur, dat reinigende kracht heeft. Van de vele ceremonieën die er tijdens het leven worden gehouden, is de crematie de heiligste religieuze ceremonie. De lijkverbranding gaat gepaard met veel rituelen, maar zonder het vloeien van tranen, want dan zou het voor de ziel moeilijker worden om afscheid te nemen.
Klimaat
Bali heeft een tropisch warm en vochtig klimaat met weinig temperatuurschommelingen. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 25 en 30 graden.
Bali kent twee seizoenen:
Mei – september: droge seizoen
Oktober – maart: regenseizoen
Tijdens het regenseizoen valt de meeste regen in de nacht of in de vroege ochtend en als het overdag regent, zijn de buien kort en hevig en breekt daarna de zon weer door. Wel is de luchtvochtigheid hoog tijdens het regenseizoen.
Tijdsverschil en acclimatiseren
In de zomertijd is het op Bali 6 uur later dan in Nederland, in de wintertijd 7 uur.
Door het tijdsverschil kun je na aankomst last hebben van een jetlag. Probeer op de dag van aankomst zo weinig mogelijk te slapen overdag, hooguit een uur of twee, en zo snel mogelijk het ritme van je bestemming aan te houden. Doe het rustig aan de eerste dag, zodat je kunt wennen aan het klimaat en probeer niet teveel koude drank te drinken. Wees natuurlijk ook voorzichtig met de felle zon.
Geld en valuta
De munteenheid in Indonesië is de Rupia (IDR). Voor de meest actuele wisselkoers kun je kijken op www.wisselkoers.nl Je mag maximaal 5.000.000 IDR in- of uitvoeren, bij andere valuta geldt geen minimum of maximum.
Het gemakkelijkste is om geld te pinnen, dat kan bijna bij alle pinautomaten welke voorzien zijn van het Cirrus logo. Traveller Cheques zijn niet nodig om mee te nemen en de koers is lager dan wanneer je pint of contact geld wisselt. Indien je contact geld wilt wisselen, kun je dat het beste bij een bank doen of een officiële geldwisselaar. Probeer grote coupures te wisselen in kleinere, want vaak is het moeilijk met grote coupures te betalen. Let op: dollarbiljetten van voor 2002 worden niet geaccepteerd! Je dient hier dus in Nederland goed op te letten. Grote hotels wisselen in de regel ook dollars en euro’s, zowel cheques als cash. De koers die berekend wordt kan van bank tot bank verschillen. De bekende creditcards worden in de belangrijke centra op Bali en Lombok vrijwel overal geaccepteerd bij banken. Visa en Mastercard worden aanbevolen. Er kan een extra commissie berekend worden (1-3%) op creditcard betalingen. Bij de grote banken kun je met je creditcard geld opnemen.
Het is onverstandig om alleen op je pinpas te vertrouwen voor het halen van geld. Als een lokale pinautomaat bijvoorbeeld geen verbinding kan krijgen om je pincode te verifiëren, lukt het niet. Voor meer informatie over pinlocaties in Indonesië kun je kijken op de website www.mastercard.com.
Houd er rekening mee dat je je pas moet deblokkeren gedurende de vakantieperiode voor gebruik van de pinautomaten buiten Europa. Dit kan gemakkelijk via je bank-app.
Vaccinaties en gezondheid
Vaccinaties zijn voor veel bestemmingen niet verplicht, maar worden wel aangeraden. In de regel worden vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus, polio), Hepatitus-A en soms ook tegen buiktyfus aangeraden. Malariapillen: je hoeft deze vaak niet meer van te voren en tijdens de reis te slikken. De artsen adviseren een noodpakket voor het geval dat je malaria oploopt. Voor kinderen is dat anders, sommige artsen adviseren wel preventieve malariapillen voor hen.
Voor de meest actuele informatie over de benodigde vaccinaties raden wij je aan om tijdig (minimaal 6 weken voor vertrek) instanties als je huisarts, Thuisvaccinatie, GG&GD, Travel Clinic, Reisdokter, Tropeninstituut of Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (lcr) te raadplegen.
KidsReizen werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit een landelijk werkend vaccinatiecentrum waarbij je thuis gevaccineerd kunt worden. Dus geen wacht- en reistijd meer! Je maakt een afspraak wanneer het uitkomt, zelf ‘s avonds of in het weekend, zonder hier extra kosten voor te betalen.
Kijk voor meer informatie op http://kidsreizen.nl/gezond-reis/
Paspoort en visum
Voor reizen naar Bali geldt dat een paspoort nodig is dat nog 6 maanden na vertrek uit Bali geldig is. Let op dat ook kinderen een eigen paspoort nodig hebben.
Bij aankomst op een van de grote luchthavens in Indonesië (Medan, Jakarta, Denpasar, Surabaya en Batam) ontvang je een gratis visum dat 30 dagen geldig is.
Bij een verblijf langer dan 30 dagen moet een visum vooraf zijn aangeschaft via de Indonesische ambassade.
Wanneer je samen met kinderen op reis gaat en niet allebei de ouders gaan mee op reis, dan heb je toestemming nodig van de andere ouder om minderjarige kinderen mee te nemen naar het buitenland. Kijk voor meer informatie op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen
Voor reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kan een afwijkende regeling gelden. Reizigers dienen zelf zorg te dragen voor de juiste documenten.
Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen, evenals een kopie van de reis- en annuleringsverzekering en alarmnummers voor het blokkeren van je bankpassen in geval van diefstal of verlies.
Eten en drinken
De Indonesische keuken is voor ons erg bekend en op bijna alle eilanden vind je de rijsttafels en satéstokjes op de menukaart. Sommige gerechten kunnen heet zijn, maar vaak hebben restaurants de smaak aangepast en het wat milder gemaakt. Veel restaurants hebben een menukaart met zowel internationale als Indonesische gerechten, dus er is voor ieder wat wils! Bali heeft een overvloed aan heerlijk vers tropisch fruit, zoals bananen, papaja’s en ananassen.
Uit eten in Indonesië is erg goedkoop; voor een gemiddeld diner betaal je tussen de 8 en 10 euro.
Je kunt op Bali geen kraanwater drinken, maar overal zijn flessen water te koop, dit kost nog geen euro per fles.
Je kunt beter geen salades eten (kunnen gewassen zijn met leidingwater), geen ijsblokjes in je drank laten doen en geen rauwe groenten of geschild fruit eten. Koop ook geen schepijs, maar verpakt ijs.
Wat mee te nemen
We raden je aan om luchtige katoenen kleding mee te nemen en een regenjas of paraplu tijdens het regenseizoen. Een pet en een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor zijn voor je kids zeker nodig, evenals een t-shirt met (lange) mouwen tegen het verbranden.
Onderstaande items vormen geen volledige inpaklijst, maar zijn tips voor dingen die niet mogen ontbreken in je koffer!
– dunne luchtige katoenen kleding, waaronder in ieder geval 1 lange broek en 1 T-shirt met lange mouwen
– hoofddeksel/pet (zeker voor kinderen!)
– regenjas of paraplu tijdens het regenseizoen
– goede wandelschoenen
– zonnebrandcrème met een zeer hoge beschermingsfactor (30 tot 50)
– ontsmettende zeep (te gebruiken zonder water)
Als je reist met kleinere kinderen:
– babyfoon
– polsbandje voor kids met daarop naam en mobiele telefoonnummer
– snoetepoetsers voor de allerkleinsten
– sudocrème tegen luieruitslag bij baby’s
Geneesmiddelen:
– Imodium
– (kinder) ORS
– muggenolie met deet (let op dat bij kinderen onder de 2 jaar maar 30% deet in anti-insectenmiddel mag zitten)
– middel tegen jeuk/pijn bij insectenbeten
– (kinder)paracetamol
– pleisters
– thermometer
– ontsmettingsmiddel
– pilletjes tegen reisziekte
– evt. injectienaalden
Voltage
De netspanning op Bali is 220 volt, maar een enkele keer komt 110 volt voor. Nederlandse stekkers passen op de meeste ongeaarde stopcontacten al moet je soms een beetje duwen.
Het kan weleens kan voorkomen dat de stroom uitvalt, dus het is handig om ook een zaklamp mee te nemen.
Nuttige adressen
Indonesische ambassade in Nederland
Tobias Asserlaan 8
2517 KC Den Haag
Tel.: +31 70 310 81 00
Fax: +31 70 364 33 31
Nederlandse ambassade in Indonesië
Jalan H.R. Rasuna Said Kav. S-3
Kuningan Jakarta 12950
Tel: +62 21 524 82 00
Fax: +62 21 570 07 34
Indonesische ambassade in België
Tervurenlaan 294
1150 Brussel
Tel: +32 2 771 20 14
Fax: +32 2 771 22 91
Belgische ambassade in Indonesië
Deutsche Bank Building – 16de verdieping
Jalan Imam Bonjol 80
10310 Jakarta
Tel: +62 21 316 20 30
Fax: +62 21 316 20 35
Alle bovenstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen.