- Goed om te weten
- Praktische informatie Indonesië
- Indonesië in het kort
De meest bezochte eilanden zijn Bali, Java, Sumatra en de Gili’s (Lombok). Met een gemiddelde temperatuur van 30 graden zijn de tropische Indonesische eilanden met uitgerekte stranden een heerlijke vakantiebestemming voor jullie. Combineren jullie meerdere eilanden of gaan jullie één Indonesisch eiland ontdekken? Waar jullie ook voor kiezen, een goede voorbereiding is het halve werk. Wij helpen jullie gezin graag bij de benodigdheden en adviseren jullie over de beste schoolvakanties om in te reizen.
Voor reizen naar Indonesië geldt dat een paspoort nodig is dat nog 6 maanden na vertrek uit Indonesië geldig is. Let op dat ook kinderen een eigen paspoort nodig hebben.
Op de luchthaven in Indonesië koop je een visa on arrival (VoA) voor 30 dagen. Hier zijn kosten aan verbonden, welke moeten worden voldaan op de luchthaven van aankomst. We raden aan om deze in cash te betalen (onder andere in Euro of Dollars). Slechts enkele luchthavens accepteren ook creditcardbetalingen. Afhankelijk van de luchthaven waar jullie aankomen is het mogelijk om een visum online aan te vragen via https://molina.imigrasi.go.id/
Uit ervaring weten wij dat het aanvragen van een visum online niet altijd duidelijk is en lang duurt. Wij raden aan om het visum bij aankomst aan te schaffen.
De Visa on Arrival (VoA) is 30 dagen geldig. Dit visum kan online met 30 dagen worden verlengd. Dit doe je tussen de 14 – 7 dagen voordat het eerste visum verloopt. Wij raden aan om het visum 14 dagen voor het verloopt gelijk te verlengen. De kosten voor dit tweede visum zijn gelijk aan het eerste visum. Is de Indonesiëreis langer dan 60 dagen? Dan vraag je je visum bij de Indonesische ambassade in Den Haag aan (alleen mogelijk via internet).
Wanneer je samen met kinderen op reis gaat en niet allebei de ouders gaan mee op reis, dan heb je toestemming nodig van de andere ouder om minderjarige kinderen mee te nemen naar het buitenland. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.
Voor reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kan een afwijkende regeling gelden. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk om over de juiste documenten te beschikken.
Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen, evenals een kopie van de reis- en annuleringsverzekering en alarmnummers voor het blokkeren van je bankpassen in geval van diefstal of verlies.
Voor veel zijn vaccinaties niet verplicht, maar worden wel aangeraden. In de regel worden vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus, polio), Hepatitis-A en soms ook tegen buiktyfus aangeraden.
Malariapillen: je hoeft deze vaak niet meer van te voren en tijdens de reis te slikken. De artsen adviseren een noodpakket voor het geval dat je malaria oploopt. Voor kinderen is dat anders, sommige artsen adviseren wel preventieve malariapillen voor hen.
Voor de meest actuele informatie over de benodigde vaccinaties raden wij je aan om tijdig (minimaal 6 weken voor vertrek) instanties als je huisarts, GG&GD, Travel Clinic, Reisdokter, Wanda (België), Tropeninstituut of Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (lcr) te raadplegen.
KidsReizen werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit is een landelijk vaccinatiecentrum waarbij je thuis gevaccineerd kunt worden. Dus geen wacht- en reistijd meer! Je maakt een afspraak wanneer het jullie uitkomt, zelf ‘s avonds of in het weekend, zonder hier extra kosten voor te betalen.
Maak hier jullie afspraak met Thuisvaccinatie.
Om medicijnen die je gebruikt mee op reis te kunnen nemen, kun je bij de plaatselijke apotheek een medicijnpaspoort aan vragen. Hierin staan alle medicijnen die je gebruikt en waar je overgevoelig voor bent. Dit is handig als je in het buitenland een apotheek of arts bezoekt. Sommige medicijnen, zoals slaapmiddelen, ADHD-medicijnen of sterke pijnstillers, vallen onder de opiumwet en hiervoor heb je een aparte verklaring nodig. Voor meer informatie kijk op de website van de Rijksoverheid.
De munteenheid in Indonesië is de Indonesische Rupiah (IDR). Voor de meest actuele wisselkoers kun je kijken op www.wisselkoers.nl. Je mag maximaal 5.000.000 IDR in- of uitvoeren, bij andere valuta geldt geen minimum of maximum.
Het gemakkelijkste is om geld te pinnen, dat kan bijna bij alle pinautomaten welke voorzien zijn van het Cirrus logo. Traveller Cheques zijn niet nodig om mee te nemen en de koers is lager dan wanneer je pint of contact geld wisselt. Indien je contact geld wilt wisselen, kun je dat het beste bij een bank doen of een officiële geldwisselaar. Probeer grote coupures te wisselen in kleinere, want vaak is het moeilijk met grote coupures te betalen. Let op: dollarbiljetten van voor 2002 worden niet geaccepteerd. Grote hotels wisselen in de regel ook dollars en euro’s, zowel cheques als cash. De koers die berekend wordt kan van bank tot bank verschillen.
De bekende creditcards worden in de belangrijke centra op Bali en Lombok vrijwel overal geaccepteerd bij banken. Visa en Mastercard worden aanbevolen. Er kan een extra commissie berekend worden (1-3%) op creditcard betalingen. Bij de grote banken kun je met je creditcard geld opnemen.
Het lukt niet altijd om met je pinpas geld te pinnen. Als een lokale pinautomaat bijvoorbeeld geen verbinding kan krijgen om je pincode te verifiëren, lukt het niet. Voor meer informatie over pinlocaties in Indonesië kun je kijken op de website www.mastercard.com.
Houd er rekening mee dat je je betaalpas(sen) voor je vakantieperiode instelt voor gebruik van de pinautomaten buiten Europa. Dit kan gemakkelijk via de app van je bank.
Indonesië is zo groot, je hebt hier daarom ook verschillende tijdzones.
Als uitgangspunt nemen wij onze zomertijd (in de winter komt er een uur bij):
– Sumatra en Java: 5 uur later
– Sulawesi, Bali, Lombok en de andere Kleine Sunda-eilanden: 6 uur later
– Kalimantan is verdeeld over twee tijdzones.
– Molukken en Papua (Irian Jaya): 6 uur
Door het tijdsverschil kun je na aankomst last hebben van een jetlag. Probeer op de dag van aankomst zo weinig mogelijk te slapen overdag, hooguit een uur of twee, en zo snel mogelijk het ritme van je bestemming aan te houden. Doe het rustig aan de eerste dag, zodat je kunt wennen aan het klimaat en probeer niet teveel koude drank te drinken. Wees natuurlijk ook voorzichtig met de felle zon.
Indonesië kent een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van rond de 30˚C. De evenaar loopt dwars door het land (Sumatra). Je zult merken dat er niet altijd een strakblauwe lucht is, de temperatuur blijft echter prettig. In de berggebieden kan het koeler zijn.
In de zogenaamde moessonperioden kun je ook goed reizen; de luchtvochtigheid is hoger, maar het heeft ook zijn voordelen. Het is wat minder stoffig en er zijn meer vruchten. Het betekent niet, dat het in de moessontijd steeds regent. In feite kan het het hele jaar door iedere dag regenen. Die tropische buien veroorzaken in korte tijd een enorme regenval, de straten lijken soms wel riviertjes, maar het is ook zo weer weg.
Als het regent is dat meestal in de namiddag of avond. Meestal regent het niet, zoals bij ons, achter elkaar door.
Een indicatie van de moessonperioden (maar het kan ook anders uitpakken):
– Bali en Java: van december tot maart
– Sumatra: van half oktober tot maart
– Zuid-Sulawesi en Midden-Sulawesi (Torajaland): december tot februari
– Noord-Sulawesi (Manado): van mei tot juli
– Kleine Sunda-eilanden: mei en juni (zuidkusten), december tot maart (noordkusten)
– Kalimantan: november tot januari
– Molukken: de meeste regen valt in tegenstelling tot de meeste andere eilanden in juni, juli en augustus.
– Papua (Irian Jaya): het hele jaar door valt er regen; er is geen echte regentijd aan te geven. Houdt u er rekening mee dat het in de Baliemvallei fris kan zijn; neem een extra warme trui en sokken mee.
Nederlandse stekkers passen op de meeste ongeaarde stopcontacten al moet je soms een beetje duwen. De netspanning in Indonesië is 220 volt, maar een enkele keer komt 110 volt voor.
We raden je aan om luchtige katoenen kleding mee te nemen en een regenjas of paraplu tijdens het regenseizoen. Een dikke trui of vest is handig om mee te nemen wanneer je ’s morgens vroeg op pad gaat, zoals de zonsopkomst bij de Bromo vulkaan. Een pet en een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor zijn voor je kids zeker nodig, evenals een T-shirt met (lange) mouwen tegen het verbranden.
Onderstaande items vormen geen volledige inpaklijst, maar zijn tips voor dingen die niet mogen ontbreken in je koffer!
– Dunne luchtige katoenen kleding, waaronder in ieder geval 1 lange broek en 1 T-shirt met lange mouwen
– Hoofddeksel/pet (zeker voor kinderen!)
– Regenjas of paraplu tijdens het regenseizoen
– Vest of sweater voor in de treinen of bijv. op de Bromo-vulkaan
– Goede wandelschoenen
– Zonnebrandcrème met een zeer hoge beschermingsfactor (30 tot 50)
– Ontsmettende zeep (te gebruiken zonder water)
Als je reist met kleinere kinderen:
– Babyfoon
– Polsbandje voor kids met daarop naam en mobiele telefoonnummer
– Snoetepoetsers voor de allerkleinsten
– Sudocrème tegen luieruitslag bij baby’s
De Indonesische keuken is ons bekend en op bijna alle eilanden vind je de rijsttafels en satéstokjes op de menukaart. Sommige gerechten kunnen heet zijn, maar veel restaurants hebben het wat milder gemaakt. Ook kun je vragen of ze het iets minder pittig willen maken, dat is geen probleem. Veel restaurants hebben een menukaart met zowel internationale als Indonesische gerechten. Geniet daarnaast van vers tropisch fruit.
Je kunt in Indonesië geen kraanwater drinken. Je kunt beter geen salades eten (kunnen gewassen zijn met leidingwater), geen ijsblokjes in je drank laten doen en geen rauwe groenten of geschild fruit eten. Koop ook geen schepijs, maar verpakt ijs.
Reizen tijdens de Ramadan: je kunt tijdens deze periode prima reizen in Indonesië. Je hoeft je niet ongemakkelijk te voelen als je een chauffeur hebt die vast, hij is eraan gewend en blij dat hij werk heeft. Veel restaurants zijn open, onze chauffeurs weten waar je terecht kunt.
Je kunt een rondreis, excursie of onze tips opslaan om deze later gemakkelijk terug te vinden. Dit doe je door op het ‘hartje’ te klikken. Vervolgens kun je een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop ‘reisvoorstel aanvragen’ te klikken.
Je kunt reisideeën toevoegen door op het hartje te klikken bij een reis.
Je reisideeën verwerken we in een reisvoorstel, dat je binnenkort ontvangt. Misschien nemen we nog even contact met je op als we vragen of suggesties hebben. Liever bellen? Je kunt ons bereiken op +31(0)299-233009 om je wensen door te spreken.
Reisvoorstel aanvragen