Praktische informatie Cambodja

Algemene informatie

Geschiedenis

Religie

Klimaat

Tijdsverschil en acclimatiseren

Geld en valuta

Vaccinaties en gezondheid

Paspoort en visa

Eten en drinken

Wat mee te nemen

Voltage

Nuttige adressen

 

Algemene informatie

Cambodja grenst aan Vietnam, Laos, Thailand en in het zuid westen aan de golf van Thailand. Bijna twee derde van Cambodja bestaat uit vruchtbaar laagland. Dit wordt in het noorden omringd door uitlopers van de Himalaya; in het noorden het Dangrekgebergte, in het oosten door de Moiheuvels, in het zuidwesten door de Olifantsketen en in het westen door de hoogste bergketen van Cambodja, het Cardamomgebergte. De hoogste top van Cambodja is de Phnom Aural met 1813 meter. Ongeveer 5 procent van de oppervlakte van Cambodja bestaat uit rivieren en meren. De grootste rivieren zijn de Mekong, die het land in noord-zuid richting doorstroomt, en de Tonlé Sap, die in het centrum van West-Cambodja het gelijknamige meer vormt.

Terug naar boven

Geschiedenis

De geschiedenis van Cambodja is niet vlekkeloos te noemen. Veel burgeroorlogen, bezettingen en internationale conflicten. De oorsprong van Cambodja is te vinden in het Funan koninkrijk dat de eerst bekende beschaving is op de plek van het huidige Cambodja. Dit rijk kwam op in de eerste eeuw voor Christus en was sterk beïnvloed door Indiase gebruiken. Zo vroeg als deze tijd is ook het boeddhisme al de regio binnen gekomen. Archeologische vondsten laten zien dat er in deze eerste eeuwen al gehandeld werd langs de Mekong rivier. Onder deze relaties bevonden zich ook de Khmer. Het volk dat zich uiteindelijk in Cambodja vestigde.
Van 800 tot 1431 had het rijk dat de Khmer had gesticht een grote bloeiperiode. Handel was gunstig en dreigingen van naburige rijken werden succesvol afgehouden. Koning Jayavarman I en diens opvolgers bouwden in deze tijd het nu zo bekende tempelcomplex van Angkor.

Toen uiteindelijk de Thai steeds meer gebied innamen, viel het koninkrijk. De magere jaren van Cambodja begonnen en zouden duren tot diep in de 19e eeuw. Dit is een punt in de geschiedenis van Cambodja omdat het de negatieve kijk op Vietnam verklaard. Het Khmer rijk was namelijk slachtoffer van een voortdurend landje innemen tussen de Thai en Vietnamezen. Om het laatste beetje land dat Cambodja nog bezat te verdedigen sloot koning Norodom uiteindelijk een verdrag met de Fransen. Zij hadden de onofficiële, maar sterke macht over het land voor bijna een eeuw. Na de tweede wereldoorlog zou het land sterke veranderingen ondergaan.

Na de nodige ellende kwam Cambodja ook na de tweede wereldoorlog onder gezag van Frankrijk. De jonge koning Norodim Sihanouk werd aangesteld. Hij ontglipte aan de Franse beperkingen en zorgde op 9 november 1953 voor de onafhankelijkheid van Cambodja. Ondertussen kwamen echter ook stemmen op tegen het koningshuis. Sihanouk maakte een strategische keuze en trad af om staatshoofd te worden. Op deze manier hield hij de oppositie af. Vanaf 1960 ontstond er een nieuwe dreiging voor (het koningshuis van) Cambodja. In eigen land en buurland Vietnam staken communistische groeperingen de kop op. In Cambodja was dit de Rode Khmer. In een samenwerking met de VS werd het oosten van Cambodja gebombardeerd. Deze aanval was bedoeld tegen de Rode Khmer, maar werkte averechts. De groepering groeide en nam langzaamaan de steden over. Toen de ook de hoofdstad viel werden ingrijpende regels doorgevoerd. Er heerste een voedseltekort en door het communistische gedachtegoed werd het boeddhisme verboden en werden stedelingen naar het platte land gedreven. In de jaren ’70 sloot het land onder leiding van Khmer leider Pol Pot de grenzen. Een periode van gruwelijkheden volgde voor de inwoners van Cambodja. De film The Killing Fields is gebaseerd op deze tijd en brengt de misdaden in beeld.

Al eeuwen waren de betrekkingen met Vietnam niet erg gunstig en dat resulteerde nu in de invasie van Cambodja door het buurland. Het leger van de Rode Khmer vertrok uit Phnom Penh en vluchtte naar de jungle. Internationaal bleef de Khmer regering als officiële leider van Cambodja gezien worden. Na verloop van tijd vertrok Vietnam en in 1991 sloten binnenlandse partijen vrede. Een periode van relatieve rust brak aan. Maar ondanks de nieuwe verkiezingen en de aanwezigheid van VN vredessoldaten, bleef de Rode Khmer corruptie uitoefenen. Toch gaan andere partijen een steeds grotere rol spelen en verliest de Rode Khmer aan aanzien. Eén voor een worden er kopstukken opgespoord en Pol Pot wordt voor een showtribunaal gezet. In het afgelopen decennia heeft de strijd zich beperkt tot onenigheden binnen het parlement. Een nieuw tribunaal werd opgezet om de Rode Khmer leden te berechten.

 

Terug naar boven

 

Religie

Binnen Cambodja tref je een mix van religies of geloofsovertuigingen aan. Cambodja maakte van oudsher deel uit van een handelsroute vanuit India en China. De grootste invloed hadden de religieuze ontwikkelingen die plaatshadden in India, Nepal en Sri Lanka op Cambodja. In het begin werd Cambodja beïnvloed door het Hindoeïsme. Later is dit overgegaan in het Boeddhisme. Veel tempels rondom Angkor Wat laten dit nog duidelijk zien.Tegenwoordig is het Boeddhisme het hoofdgeloof in Cambodja maar ook de Islam en het Christendom nemen nog een kleine rol in. Veel afstammelingen van de Champas in zuidelijk Vietnam zijn Moslims. Door de komst van de Fransen tref je ook nog een aanzienlijk percentage (zo`n 10 procent) christenen aan in Cambodja.
Naast de reguliere geloven zijn er nog een klein aantal aanhangers van het Cao Dai geloof. De meeste bergvolkeren in het noorden en noord-oosten van Cambodja zijn animisten en geloven in voorouder-verering en geesten.

Terug naar boven

 

Klimaat

Cambodja is het hele jaar door een prima vakantiebestemming. De ene keer regent het er meer dan de andere keer. Ook komen er periodes voor van flinke hitte. Over het algemeen is de gemiddelde temperatuur 27 graden. Tijdens het natte seizoen (half juni tot half oktober) wat precies in onze zomervakantie valt, vallen er korte, hevige stortbuien, die meestal niet langer dan een uur duren. Vooral van half september tot half oktober kan het er flink regenen. De temperaturen in deze maanden schommelen zo rond de 25 graden en in de avond kan het afkoelen tot een paar graden lager. Ondanks de regeltijd kan de zon ook goed doorkomen. Het landschap is groener en de watervallen en meren hebben flink wat water, dus prachtig om te zien!
De maanden april en mei zijn weer snoeiheet en droog, waarbij de temperatuur elke dag wel kan oplopen tot 40 graden.

Terug naar boven

 

Tijdsverschil en acclimatiseren

In de zomertijd is het in Cambodja 5 uur later dan in Nederland, in de wintertijd 6 uur.
Door het tijdsverschil kun je na aankomst last hebben van een jetlag. Probeer op de dag van aankomst zo weinig mogelijk te slapen overdag, hooguit een uur of twee, en zo snel mogelijk het ritme van je bestemming aan te houden. Doe het rustig aan de eerste dag, zodat je kunt wennen aan het klimaat en probeer niet teveel koude drank te drinken. Wees natuurlijk ook voorzichtig met de felle zon.

Terug naar boven

 

Geld en valuta

De Cambodjaanse munteenheid is de Riel. De huisige wisselkoers kan je hier vinden. Veel Cambodjanen maken gebruik van Amerikaanse dollars en deze valuta gebruiken ze ook gewoon door elkaar heen. Neem dus ook van te voren wat dollars mee naar Cambodja. Pinnen is prima te doen in de grote steden als Phnom Penh, Battambang en Siem Reap. Maar ook in plaatsen als Kep en Kampot kan je al aardig pinnen. Richting het noordoosten zoals in Mondulkiri is het lastig om aan geld te komen uit een automaat, zorg er voor dat je hier wat extra losgeld bij je hebt. Let er wel op of je bankpas beschikt over een Cirrus, Maestro of Visa logo. Credit Cards worden alleen geaccepteerd in de grote hotels en enkele restaurants.

Terug naar boven

 

Vaccinaties en gezondheid

Inentingen voor Vietnam zijn niet verplicht, maar Hepatitus en DTP worden aanbevolen. Als je kind via het rijksvaccinatieprogramma al vaccinaties heeft gehad, zullen er wellicht andere richtlijnen gelden. De speciale kindervaccinaties voor Hepatitus A en B zijn voor een lange periode van 20-25 jaar geldig en zijn tegenwoordig zelfs in landen als Turkije en Egypte nodig. Als je binnen 10 dagen voorafgaand aan je bezoek aan Cambodja in een gele koorts gebied bent geweest, wordt een gele koorts vaccinatie verplicht gesteld. Ben je langer dan 2 weken in Cambodja wordt een inenting tegen buiktyfus aangeraden.

Malaria komt voor in Cambodja maar niet in een paar grote steden. De grote steden als Phnom Penh en Siem Reap zijn malariavrij evenals het gebied rondom het Tonglé sap meer. Wel raden we hier een goed anti muggenmiddel aan met deet. Ga je de bossen in, draag dan bijvoorbeeld lange mouwen en broekspijpen. Als je gaat overnachten in kleine, landelijke dorpjes in de heuvelachtige en berggebieden, vooral daar waar etnische minderheden leven is een goed malariamiddel wel aan te raden.

Voor de meest actuele informatie over de benodigde vaccinaties raden wij je aan om tijdig (minimaal 6 weken voor vertrek) instanties als je huisarts, GG&GD, Travel Clinic, Reisdokter, Tropeninstituut of Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (lcr) te raadplegen.

KidsReizen werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit een landelijk werkend vaccinatiecentrum waarbij je thuis gevaccineerd kunt worden. Dus geen wacht- en reistijd meer! Je maakt een afspraak wanneer het uitkomt, zelf ‘s avonds of in het weekend, zonder hier extra kosten voor te betalen. Klik hier voor meer informatie over Thuisvaccinatie.nl.

Terug naar boven

 

Paspoort en visa

Voor reizen naar Cambodja geldt dat een paspoort nodig is dat nog 6 maanden na vertrek uit Cambodja geldig is. Kinderen vanaf 12 jaar moeten over een eigen paspoort beschikken. Tevens is een visum nodig voor Cambodja. Het visum is ter plaatse verkrijgbaar op de vliegvelden van Siem Reap en Phnom Penh, als je Cambodja per vlucht binnen reist. Als je over land reist vanuit Thailand kan je bij de grens een visum aanschaffen. Voor 30 USD (cash) en een pasfoto koop je een visum dat geldig is voor een periode van 30 dagen. Soms kan het visumbedrag wat verschillen als je over land Cambodja binnenkomt. Cambodjanen aan de grens nemen het ‘nogal ruim’ met de betalingen van de visa. Bij de grensovergang van Laos en Cambodja is het niet altijd mogelijk om een visum te regelen. Daarom raden wij aan om het visum voor vertrek al in bezit te hebben voor Laos/Cambodja. Het visum is ook eventueel al te regelen in Nederland via het internet (e-visa) maar niet noodzakelijk. Let op, bestel een visum niet te vroeg via het internet anders is het visum niet meer geldig op het moment van reizen.

Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen, evenals een kopie van de reis- en annuleringsverzekering en alarmnummers voor het blokkeren van je bankpassen in geval van diefstal of verlies.

Terug naar boven

 

Eten en drinken

De Cambodjaanse keuken is goed en gevarieerd. Uiteraard zal je hier wel veel rijst en noedels eten. Ook internationale gerechten als spaghetti en friet staan vaak op de menukaart in de grote steden, wat erg handig kan zijn voor de kinderen! Ahmok is HET gerecht van Cambodja, dit bestaat uit vis gemarineerd in een mengsel van kokosmelk, citroengas, rode pepers en limoen. In Kep kan je heerlijk krab eten en rond het Tonglé sap meer is er vis in overvloed. De gerechten op het platteland zijn iets minder gevarieerd. In Cambodja zal je ook een overvloed aan vers tropisch fruit vinden en de ontbijtjes zullen je bekend voorkomen. Die zijn namelijk typisch Frans net als in Vietnam en bestaan vaak uit stokbrood en jam. Uit eten in Cambodja is goedkoop en voor een gemiddeld diner betaal je tussen de 5 en 10 dollar.

Je kunt in Cambodja geen kraanwater drinken, maar overal zijn flessen water te koop, die je ook voor het tandenpoetsen kunt gebruiken. Verse fruitsappen zijn ook volop verkrijgbaar.

Het is raadzaam om geen salades eten (kunnen gewassen zijn in leidingwater), geen ijsblokjes in je drank te laten doen en geen rauwe groenten of geschild fruit te eten. Koop ook geen schepijs, maar verpakt ijs. Eten van eetkraampjes op straat is ook niet aan te raden. Potjes eten voor baby’s zijn te koop in supermarkten, evenals luiers.

Terug naar boven

 

Wat mee te nemen

We raden je aan om luchtige katoenen kleding mee te nemen en een regenjas of paraplu tijdens het regen seizoen.Voor de avonden is een jasje bv van fleece een aanrader.
Een pet en een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor zijn voor je kids zeker nodig, evenals een t-shirt met (lange) mouwen tegen het verbranden.

Onderstaande items vormen geen volledige inpaklijst, maar zijn tips voor dingen die niet mogen ontbreken in je koffer!
-dunne luchtige katoenen kleding, waaronder in ieder geval 1 lange broek en 1 t-shirt met lange mouwen
-hoofddeksel/pet (zeker voor kinderen!)
-regenjas of paraplu tijdens het regenseizoen
-vest of sweater
-goede wandelschoenen
-zonnebrandcreme met een zeer hoge beschermingsfactor (30 tot 50)
-ontsmettende zeep (te gebruiken zonder water)

Als je reist met kleinere kinderen:
-babyfoon
-polsbandje voor kids met daarop naam en mobiele telefoonnummer
-snoetepoetsers voor de allerkleinsten
-sudocreme tegen luieruitslag bij babies

Geneesmiddelen:
-immodium
-(kinder) ORS
-muggenolie met deet (let op dat bij kinderen onder de 2 jaar maar 30% deet in anti-insectenmiddel mag zitten)
-Middel tegen jeuk/pijn bij insectenbeten
-(kinder)paracetamol
-pleisters
-thermometer
-ontsmettingsmiddel
-pilletjes tegen reisziekte
-evt. injectienaalden

Terug naar boven

 

Voltage

De netspanning in Cambodja is 230 volt op 50hz. Men werkt er met twee poot pluggen, maar vanwege de dunne ingang kan niet elk Nederlands apparaat hierop worden aangesloten.
Voor de zekerheid kun je vooraf een adapter meebrengen. Neem ook altijd een zaklamp mee!

Terug naar boven

 

Nuttige adressen

Cambodja heeft geen ambassade of consulaat in Nederland. Voor het aanvragen van een visum of andere consulaire zaken kun je terecht bij de ambassade van Cambodja in België.
Ambassade van Cambodja
264A, Avenue de Tervuren
1150 Brussel
België
Tel. 00-(32)-277 20 372
Fax 00-(32)-277 08 999
E-mail: amcambel@skynet.be

Nederland heeft geen ambassade of consulaat in Cambodja. Voor consulaire zaken kun je terecht bij de ambassade van Nederland in Thailand. België heeft wel een honorair consulaat in Cambodja.
Ambassade van Nederland
15 Soi Tonson, Ploenchit Road
Lumpini, Pathumwan
Bangkok 10330
Thailand
Tel. +66 (0)2 309 5200
Fax +66 (0)2 309 5205
E-mail: ban@minbuza.nl

Consulaat van België
Phnom Penh Center Sihanouk Bldg.
Corner Sotheros Street Block Entrance F – Floor 7
Phnom Penh
Cambodja
Tel. +855 23 214 024
E-mail: belco@online.com.kh

Terug naar boven

 

Alle bovenstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen.

 

Laat je inspireren!

Ontdek nieuwe bestemmingen, droom weg bij mooie reiservaringen van andere gezinnen en ontvang leuke en handige vakantietips.