0299-233009
Kunnen wij je helpen?
Chantal - Cambodja specialist
Chantal Cambodja specialist
Bel ons gerust op 0299-233009

Onze openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van
09.00 tot 17.30 uur

Contact
Reisvoorstel aanvragen

Informatie Cambodja

  • Calamiteitenfonds logo
  • ANVR logo
  • SGR logo

Goed voorbereid naar Cambodja

Cambodja ligt tussen Thailand, Vietnam en Laos in en wordt daarom vaak gecombineerd met een of meer van deze landen. Maak hier kennis met de lokale bevolking de Khmer. De Khmer wonen in houten huizen op palen in kleine dorpen en leven van voornamelijk rijst en vis. Een andere, maar veel kleinere Cambodjaanse bevolkingsgroep, is de Cham. De Cham komt oorspronkelijk uit Vietnam en leven doorgaans in plattelandsgebieden rond twee rivieren met de beroepen zilversmid, visser of slager. Plan jullie schoolvakantie naar Cambodja en combineer het land eventueel met een familiereis Thailand of Vietnam. Ontdek hieronder wat je nodig hebt ter voorbereiding van jullie reis.

Lees meer

Goed om te weten

  • Beste reistijd Voorjaarsvakantie, Pasen, meivakantie, zomervakantie en kerstvakantie
  • Klimaat Subtropisch klimaat
  • Lokaal prijsniveau Laag
  • Munteenheid Cambodjaanse Riel (KHR)
  • Tijdsverschil Zomertijd: 5 uur later. Wintertijd: 6 uur later.
  • Visum nodig Ja
  • Inentingen Aanbevolen: DTP, hepatitis A. In sommige gevallen is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht.
  • Malaria Buiten de steden en het kustgebied..
  • Direct vliegen Geen
  • Vliegen met overstap Singapore Airlines, Cathay Airways, KLM (met overstap op andere maatschappij), Korean Air
  • Vliegtijd Met overstap: vanaf 16 uur.
  • Goed om te weten
  • Praktische informatie Cambodja
  • Cambodja in het kort

Praktische informatie Cambodja

Paspoort en visum voor Cambodja

Voor reizen naar Cambodja geldt dat een paspoort nodig is dat nog 6 maanden na vertrek uit Cambodja geldig is. Kinderen vanaf 12 jaar moeten over een eigen paspoort beschikken.

Tevens is een visum nodig voor Cambodja. Het visum schaf je aan bij de grens, je hebt alleen twee pasfoto’s nodig. Er zijn kosten verbonden aan het visum. Al in het vliegtuig of in de boot (als je Cambodja daarmee binnen reist) krijg je een formulier dat je in moet vullen om het visum te verkrijgen. Een deel van het formulier krijg je terug, soms wordt het door de douanebeambte in het paspoort geniet. Dit vormt, samen met de stempel in je paspoort, je toeristenvisum. Wees er zuinig op. Je hebt dit bij het verlaten van het land nodig als bewijs dat je legaal het land binnengekomen bent en er weer uitreist.

Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen, evenals een kopie van de reis- en annuleringsverzekering en alarmnummers voor het blokkeren van je bankpassen in geval van diefstal of verlies.

Vaccinaties en gezondheid in Cambodja

Inentingen voor Cambodja zijn niet verplicht, maar Hepatitis en DTP worden aanbevolen. Als je kind via het rijksvaccinatieprogramma al vaccinaties heeft gehad, zullen er wellicht andere richtlijnen gelden. Als je binnen 10 dagen voorafgaand aan je bezoek aan Cambodja in een gele koorts gebied bent geweest, wordt een gele koorts vaccinatie verplicht gesteld. Ben je langer dan 2 weken in Cambodja wordt een inenting tegen buiktyfus aangeraden.

Malaria komt voor in Cambodja, maar niet in een paar grote steden. De grote steden als Phnom Penh en Siem Reap zijn malariavrij evenals het gebied rondom het Tonglé sap meer. Wel raden we hier een goed anti-muggenmiddel aan met deet. Ga je de bossen in, draag dan bijvoorbeeld lange mouwen en broekspijpen. Als je gaat overnachten in kleine, landelijke dorpjes in de heuvelachtige en berggebieden, vooral daar waar etnische minderheden leven is een goed malariamiddel wel aan te raden.

Voor de meest actuele informatie over de benodigde vaccinaties raden wij je aan om tijdig (minimaal 6 weken voor vertrek) instanties als je huisarts, GG&GD, Travel Clinic, Reisdokter, Wanda (België), Tropeninstituut of Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (lcr) te raadplegen.

KidsReizen werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit is een landelijk vaccinatiecentrum waarbij je thuis gevaccineerd kunt worden. Dus geen wacht- en reistijd meer! Je maakt een afspraak wanneer het jullie uitkomt, zelf ‘s avonds of in het weekend, zonder hier extra kosten voor te betalen.

Maak hier jullie afspraak met Thuisvaccinatie.

Om medicijnen die je gebruikt mee op reis te kunnen nemen, kun je bij de plaatselijke apotheek een medicijnpaspoort aan vragen. Hierin staan alle medicijnen die je gebruikt en waar je overgevoelig voor bent. Dit is handig als je in het buitenland een apotheek of arts bezoekt. Sommige medicijnen, zoals slaapmiddelen, ADHD-medicijnen of sterke pijnstillers, vallen onder de opiumwet en hiervoor heb je een aparte verklaring nodig. Voor meer informatie kijk op de website van de Rijksoverheid.

Geld en valuta in Cambodja

De Cambodjaanse munteenheid is de Riel. Op www.wisselkoers.nl kun je de huidige koers vinden.

Veel Cambodjanen maken gebruik van Amerikaanse dollars en deze valuta gebruiken ze ook gewoon door elkaar heen. Neem dus ook van te voren wat dollars mee naar Cambodja. Pinnen is prima te doen in de grote steden als Phnom Penh, Battambang en Siem Reap. Maar ook in plaatsen als Kep, Sihanoukville en Kampot kan je al aardig pinnen. Richting het noordoosten zoals in Mondulkiri is het lastig om aan geld te komen uit een automaat, zorg er voor dat je hier wat extra losgeld bij je hebt. Let er wel op of je bankpas beschikt over een Cirrus, Maestro of Visa logo. Credit Cards worden alleen geaccepteerd in de grote hotels en enkele restaurants.

Houd er rekening mee dat je je betaalpas(sen) voor je vakantieperiode instelt voor gebruik van de pinautomaten buiten Europa. Dit kan gemakkelijk via de app van je bank.

Tijdsverschil in Cambodja en acclimatiseren

In de zomertijd is het in Cambodja 5 uur later dan in Nederland, in de wintertijd 6 uur.

Door het tijdsverschil kun je na aankomst last hebben van een jetlag. Probeer op de dag van aankomst zo weinig mogelijk te slapen overdag, hooguit een uur of twee, en zo snel mogelijk het ritme van je bestemming aan te houden. Doe het rustig aan de eerste dag, zodat je kunt wennen aan het klimaat en probeer niet teveel koude drank te drinken. Wees natuurlijk ook voorzichtig met de felle zon.

Klimaat van Cambodja

Cambodja is het hele jaar door een prima vakantiebestemming. De ene keer regent het er meer dan de andere keer. Ook komen er periodes voor van flinke hitte. Over het algemeen is de gemiddelde temperatuur 27 graden.

Tijdens het natte seizoen, wat precies in onze zomervakantie valt (half juni tot half oktober), vallen er korte, hevige stortbuien. Deze duren meestal niet langer dan een uur. Vooral van half september tot half oktober kan het er flink regenen. De temperaturen in deze maanden schommelen rond de 25 graden en in de avond kan het afkoelen tot een paar graden lager. Ondanks de regentijd kan de zon ook goed doorkomen. Het landschap is groener en de watervallen en meren hebben flink wat water, dus prachtig om te zien!

De maanden april en mei zijn weer snoeiheet en droog, waarbij de temperatuur elke dag wel kan oplopen tot 40 graden.

Wereldstekker in Cambodja

Men werkt er met twee poot pluggen, maar vanwege de dunne ingang kan niet elk Nederlands apparaat hierop worden aangesloten. Voor de zekerheid kun je vooraf een reisstekker meebrengen. De netspanning in Cambodja is 230 volt op 50hz.

Wat nemen jullie mee naar Cambodja?

We raden je aan om luchtige katoenen kleding mee te nemen en een regenjas of paraplu tijdens het regenseizoen. Voor de avonden is een jasje van bijvoorbeeld fleece een aanrader. Een pet en een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor zijn voor je kids zeker nodig, evenals een T-shirt met (lange) mouwen tegen het verbranden.

Onderstaande items vormen geen volledige inpaklijst, maar zijn tips voor dingen die niet mogen ontbreken in je koffer:
– Dunne luchtige katoenen kleding, waaronder in ieder geval 1 lange broek en 1 t-shirt met lange mouwen
– Hoofddeksel/pet (zeker voor kinderen!)
– Regenjas of paraplu tijdens het regenseizoen
– Vest of sweater
– Goede wandelschoenen
– Zonnebrandcrème met een zeer hoge beschermingsfactor (30 tot 50)
– Ontsmettende zeep (te gebruiken zonder water)

Als je reist met kleinere kinderen:
– Babyfoon
– Polsbandje voor kids met daarop naam en mobiele telefoonnummer
– Snoetepoetsers voor de allerkleinsten
– Sudocreme tegen luieruitslag bij baby’s

Cambodja in het kort

Eten en drinken in Cambodja

De Cambodjaanse keuken is goed en gevarieerd. Uiteraard zal je hier wel veel rijst en noedels eten. Ook internationale gerechten, zoals spaghetti en friet, staan vaak op de menukaart in de grote steden, wat erg handig kan zijn voor de kinderen! Ahmok is HET gerecht van Cambodja: vis gemarineerd in een mengsel van kokosmelk, citroengas, rode pepers en limoen. In Kep kun je heerlijk krab eten en rond het Tonlé Sap meer is er vis in overvloed. De gerechten op het platteland zijn iets minder gevarieerd. In Cambodja zal je ook een overvloed aan vers tropisch fruit vinden en de ontbijtjes zullen je bekend voorkomen. Die zijn namelijk typisch Frans en bestaan vaak uit stokbrood en jam. Uiteten in Cambodja is goedkoop en voor een gemiddeld diner betaal je tussen de 5 en 10 dollar.

Je kunt in Cambodja geen kraanwater drinken, maar overal zijn flessen water te koop, die je ook voor het tandenpoetsen kunt gebruiken. Ook erg lekker: verse fruitsappen, deze zijn volop verkrijgbaar. Het is raadzaam om geen salades eten (kunnen gewassen zijn in leidingwater), geen ijsblokjes in je drank te laten doen en geen rauwe groenten of geschild fruit te eten. Koop ook geen schepijs, maar verpakt ijs. Eten van eetkraampjes op straat is ook niet aan te raden.

Potjes eten voor baby’s zijn te koop in supermarkten, evenals luiers.

Geschiedenis van Cambodja

Veel burgeroorlogen, bezettingen en conflicten. Het eerste Cambodjaanse koninkrijk Funan werd sterk beïnvloed door de Indiase gebruiken: het boeddhisme kwam het land binnen. Er werd al gehandeld langs de Mekong rivier, waaronder met de Khmer. Dit is het volk dat zich uiteindelijk in Cambodja vestigde en dit rijk bloeide tussen 800 en 1431. In deze tijd werd het nu zo bekende tempelcomplex van Angkor (Wat) gebouwd.

Later namen de Thai en Vietnamezen gebieden van Cambodja in en viel het Khmer koninkrijk. Cambodja sloot een verdrag met de Fransen. Zij hadden de onofficiële, maar sterke macht over het land voor bijna een eeuw. De jonge koning Norodim Sihanouk werd na WOII aangesteld en zorgde in 1953 voor de onafhankelijkheid van Cambodja.

Toch kwamen er ook stemmen tegen het koningshuis. Sihanouk trad af om staatshoofd te worden. Vanaf 1960 ontstond er een nieuwe dreiging. In eigen land en buurland Vietnam staken communistische groeperingen de kop op. In Cambodja was dit de Rode Khmer. In een samenwerking met de VS werd het oosten van Cambodja gebombardeerd. Bedoeld tegen de Rode Khmer, maar werkte averechts. De groepering groeide en nam de steden over. Er heerste een voedseltekort en het Boeddhisme werd verboden. Stedelingen werden naar het platteland gedreven.

In de jaren ’70 sloot het land onder leiding van Khmer leider Pol Pot de grenzen. Een vreselijke tijd voor de inwoners van Cambodja. De film The Killing Fields is gebaseerd op deze tijd en brengt de misdaden in beeld.

Vietnam komt Cambodja binnen en de Rode Khmer vlucht uit Phnom Penh naar de jungle. Internationaal zien ze de Khmer nog als officiële leider van Cambodja. In 1991 vertrek Vietnam en sluiten binnenlandse partijen vrede. De Rode Khmer bleef corruptie uitoefenen zonder resultaat.

Plattelandsleven in Cambodja

Mijn reisideeën

Je kunt een rondreis, excursie of onze tips opslaan om deze later gemakkelijk terug te vinden. Dit doe je door op het ‘hartje’ te klikken. Vervolgens kun je een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop ‘reisvoorstel aanvragen’ te klikken.

Wis alle reisideeën

Je hebt nog geen reisideeën toegevoegd

Je kunt reisideeën toevoegen door op het hartje te klikken bij een reis.

Reisvoorstel aanvragen

Je reisideeën verwerken we in een reisvoorstel, dat je binnenkort ontvangt. Misschien nemen we nog even contact met je op als we vragen of suggesties hebben. Liever bellen? Je kunt ons bereiken op +31(0)299-233009 om je wensen door te spreken.

Reisvoorstel aanvragen
Je reisideeën zijn verstuurd!