Algemene informatie
Indonesië, officieel de Republiek Indonesië, bestaat uit een archipel van 16.056 eilanden en is daarmee ’s werelds grootste eilandstaat. Indonesië heeft een totale oppervlakte van ongeveer 1,9 miljoen vierkante kilometer. Om heel Indonesië in 1x te bezoeken is dus echt onmogelijk, je zult keuzes moeten maken. Er wonen bijna 268 miljoen mensen in Indonesië. Het is qua inwonersaantal het op drie na grootste land ter wereld. Het is tevens het land met de grootste moslimbevolking.
De meeste mensen wonen op Java; hoewel het eiland niet eens zo groot is, telt het ongeveer 55 % van het totaal aantal inwoners. Het hart en ziel van Indonesië is het dorp. Zo’n 80 % leeft nog steeds in landbouwgemeenschappen.

Geschiedenis
Java was een van de vroegste woonplaatsen van de mens. Op Midden-Java is de fossiele schedel van de Javamens ontdekt. Vanaf ongeveer 40.000 jaar geleden kwamen vroege australiden Nieuw-Guinea en de Kleine Sunda-eilanden binnen. Andere groepen kwamen 30.000 jaar geleden vanuit zuidelijk China de archipel binnen. Indiase missionarissen brachten het Boeddhisme naar Indonesië en het Mahajana Boeddhisme ontwikkelde zich. Het Indonesisch-Indiase tijdperk bereikte het hoogtepunt in het 14e-eeuwse Oost-Javaanse Majapahit Rijk, dat beschouwd wordt als de Gouden Eeuw van Indonesië.
In de 4de eeuw begonnen Arabieren naar Indonesië te komen; ze dreven handel tussen de grote beschavingen van het Middellandse Zee gebied, India, Zuidoost-Azië en China. De islam sloeg aan en kreeg vaste voet in die gebieden van Indonesië, die het minst beïnvloed waren door de hindoeïstische beschavingen. De Portugezen waren de eerste Europeanen in Indonesië, zij kwamen hier vanaf omstreeks 1512. Vroeg in de 17de eeuw waren de Engelsen de directe rivalen van de Nederlanders in de exploitatie van Oost-Indië. De twee zeemachten hadden zelfs posten naast elkaar in Banten, Makassar, Jakarta en Ambon. In 1816 werd uit politieke overwegingen ‘Indië’ aan de Hollanders overgedaan.
De Nederlanders begonnen in het begin van de 16de eeuw hun betrokkenheid als handelaars; zij kwamen in 1596 het eerst binnen bij Banten (West-Java) met slechts vier schepen. Toen deze veilig in Holland terugkwamen met hun waardevolle lading specerijen, was wilde speculatie het gevolg. Twaalf expedities volgden. Er werden steunpunten gevestigd en de macht werd verstevigd. De VOC was inmiddels geboren, de eerste multinational ter wereld. De Hollanders bleven de overheersers tot de Tweede Wereldoorlog, toen de Japanners het eilandenrijk binnenvielen. In 1945 riepen Sukarno en Hatta de onafhankelijkheid uit.
Politionele acties volgden. In 1948 erkende Nederland de onafhankelijkheid. Eind jaren vijftig kwam ook het laatste stukje Nederlands-Indië bij Indonesië: Irian-Jaya wat tegenwoordig Papua heet.

Religie
Indonesië kent een grote verscheidenheid aan religies. Het grootste deel van de bevolking is moslim, de staatsgodsdienst is de islam. Op Sumatra hangt een grote groep het christelijke geloof aan, met name rond het Tobameer. Java is voornamelijk islamitisch, terwijl Bali een hindoeïstisch eiland is. In Torajaland op Sulawesi is men christelijk, terwijl de overige bewoners grotendeels islamitisch zijn. Sommige eilanden zijn nog puur animistisch (natuurelementen spelen er een belangrijke rol). Welk geloof men ook belijdt, de eeuwenoude tradities uit het animisme blijven heel belangrijk.

Ramadan
Als de ramadan in je reis valt: je kunt tijdens deze periode prima reizen in Indonesië. De meeste chauffeurs houden zich niet aan het vasten (geven aan dat ze het later inhalen, dit mag volgens de koran).
Je hoeft je niet ongemakkelijk te voelen als je een chauffeur hebt die vast, men is er snel aan gewend en is blij dat hij werk heeft. Veel restaurants zijn open, onze chauffeurs weten waar je terecht kunt.

Klimaat
Indonesië kent een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van rond de 30˚ C. De evenaar loopt dwars door het land (Sumatra). Je zult merken dat er niet altijd een strakblauwe lucht is, de temperatuur blijft echter prettig. In de berggebieden kan het koeler zijn. In de zogenaamde moessonperioden kun je ook goed reizen; de luchtvochtigheid is hoger, maar het heeft ook zijn voordelen. Het is wat minder stoffig en er zijn meer vruchten. Het betekent niet, dat het in de moessontijd steeds regent. In feite kan het het hele jaar door iedere dag regenen. Die tropische buien veroorzaken in korte tijd een enorme regenval, de straten lijken soms wel riviertjes, maar het is ook zo weer weg.
Als het regent is dat meestal in de namiddag of avond. Meestal regent het niet, zoals bij ons, achter elkaar door. Een indicatie van de moessonperioden (maar het kan ook anders uitpakken):
• Sumatra: van half oktober tot maart
• Java en Bali: van december tot maart
• Zuid-Sulawesi en Midden-Sulawesi (Torajaland): december tot februari
• Noord-Sulawesi (Manado): van mei tot juli
• Kleine Sunda-eilanden: mei en juni (zuidkusten), december tot maart (noordkusten)
• Kalimantan: november tot januari
• Molukken: de meeste regen valt in tegenstelling tot de meeste andere eilanden in juni, juli en augustus.
• Papua (Irian Jaya): het hele jaar door valt er regen; er is geen echte regentijd aan te geven. Houdt u er rekening mee dat het in de Baliemvallei fris kan zijn; neem een extra warme trui en sokken mee.

Tijdverschil en acclimatiseren
Indonesië is zo groot, je hebt hier daarom ook verschillende tijdzones.
Als uitgangspunt nemen wij onze zomertijd (in de winter komt er een uur bij):
• Sumatra en Java: 5 uur later
• Sulawesi, Bali, Lombok en de andere Kleine Sunda-eilanden: 6 uur later
• Kalimantan is verdeeld over twee tijdzones.
• Molukken en Papua (Irian Jaya): 6 uur

Door het tijdsverschil kun je na aankomst last hebben van een jetlag. Probeer op de dag van aankomst zo weinig mogelijk te slapen overdag, hooguit een uur of twee, en zo snel mogelijk het ritme van je bestemming aan te houden. Doe het rustig aan de eerste dag, zodat je kunt wennen aan het klimaat en probeer niet teveel koude drank te drinken. Wees natuurlijk ook voorzichtig met de felle zon.

Geld en valuta
De munteenheid in Indonesië is de Rupiah (IDR). Voor de meest actuele wisselkoers kun je kijken op www.wisselkoers.nl Je mag maximaal 5.000.000 IDR in- of uitvoeren, bij andere valuta geldt geen minimum of maximum.
Het gemakkelijkste is om geld te pinnen, dat kan bijna bij alle pinautomaten welke voorzien zijn van het Cirrus logo. Traveller Cheques zijn niet nodig om mee te nemen en de koers is lager dan wanneer je pint of contact geld wisselt. Indien je contact geld wilt wisselen, kun je dat het beste bij een bank doen of een officiële geldwisselaar. Probeer grote coupures te wisselen in kleinere, want vaak is het moeilijk met grote coupures te betalen. Let op: dollarbiljetten van voor 2002 worden niet geaccepteerd! Je dient hier dus in Nederland goed op te letten. Grote hotels wisselen in de regel ook dollars en euro’s, zowel cheques als cash. De koers die berekend wordt kan van bank tot bank verschillen. De bekende creditcards worden in de belangrijke centra op Bali en Lombok vrijwel overal geaccepteerd bij banken. Visa en Mastercard worden aanbevolen. Er kan een extra commissie berekend worden (1-3%) op creditcard betalingen. Bij de grote banken kun je met je creditcard geld opnemen.
Het is onverstandig om alleen op je pinpas te vertrouwen voor het halen van geld. Als een lokale pinautomaat bijvoorbeeld geen verbinding kan krijgen om je pincode te verifiëren, lukt het niet. Voor meer informatie over pinlocaties in Indonesië kun je kijken op de website www.mastercard.com.
Houd er rekening mee dat je je pas moet deblokkeren gedurende de vakantieperiode voor gebruik van de pinautomaten buiten Europa. Dit kan gemakkelijk via je bank-app.

Vaccinaties en gezondheid
Voor veel zijn vaccinaties niet verplicht, maar worden wel aangeraden. In de regel worden vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus, polio), Hepatitis-A en soms ook tegen buiktyfus aangeraden. Malariapillen: je hoeft deze vaak niet meer van te voren en tijdens de reis te slikken. De artsen adviseren een noodpakket voor het geval dat je malaria oploopt. Voor kinderen is dat anders, sommige artsen adviseren wel preventieve malariapillen voor hen.
Voor de meest actuele informatie over de benodigde vaccinaties raden wij je aan om tijdig (minimaal 6 weken voor vertrek) instanties als je huisarts, Thuisvaccinatie, GG&GD, Travel Clinic, Reisdokter, Tropeninstituut of Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (LCR) te raadplegen.
KidsReizen werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit een landelijk werkend vaccinatiecentrum waarbij je thuis gevaccineerd kunt worden. Dus geen wacht- en reistijd meer! Je maakt een afspraak wanneer het uitkomt, zelf ‘s avonds of in het weekend, zonder hier extra kosten voor te betalen.
Kijk voor meer informatie op http://kidsreizen.nl/gezond-reis/

Paspoort en visum
Voor reizen naar Indonesië geldt dat een paspoort nodig is dat nog 6 maanden na vertrek uit Bali geldig is. Let op dat ook kinderen een eigen paspoort nodig hebben.
Bij aankomst op een van de grote luchthavens in Indonesië (Medan, Jakarta, Denpasar, Surabaya en Batam) ontvang je een gratis visum dat 30 dagen geldig is.
Bij een verblijf langer dan 30 dagen moet een visum vooraf zijn aangeschaft via de Indonesische ambassade.
Wanneer je samen met kinderen op reis gaat en niet allebei de ouders gaan mee op reis, dan heb je toestemming nodig van de andere ouder om minderjarige kinderen mee te nemen naar het buitenland. Kijk voor meer informatie op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen
Voor reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kan een afwijkende regeling gelden. Reizigers dienen zelf zorg te dragen voor de juiste documenten.
Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen, evenals een kopie van de reis- en annuleringsverzekering en alarmnummers voor het blokkeren van je bankpassen in geval van diefstal of verlies.

Binnenlandse vluchten
De bagagelimiet op de binnenlandse vluchten kan afwijken van de regels voor de intercontinentale vluchten. De bagagelimiet is dan soms 10 of 15 kg (meestal is dat bij vluchten naar meer onbekende gebieden). Op je tickets kunt je de bagagelimiet terugvinden. Overbagage is in Indonesië in de regel niet duur. Gemiddeld betaal je ongeveer Rp. 10.000 tot Rp. 40.000 per kg overbagage.

Eten en drinken
De Indonesische keuken is voor ons erg bekend en op bijna alle eilanden vind je de rijsttafels en satéstokjes op de menukaart. Sommige gerechten kunnen heet zijn, maar vaak hebben restaurants de smaak aangepast en het wat milder gemaakt. Veel restaurants hebben een menukaart met zowel internationale als Indonesische gerechten, dus er is voor ieder wat wils! Indonesië heeft een overvloed aan heerlijk vers tropisch fruit, zoals bananen, papaja’s en ananassen.
Uit eten in Indonesië is erg goedkoop; voor een gemiddeld diner betaal je tussen de 8 en 10 euro.
Je kunt in Indonesië geen kraanwater drinken, maar overal zijn flessen water te koop, dit kost nog geen euro per fles.
Je kunt beter geen salades eten (kunnen gewassen zijn met leidingwater), geen ijsblokjes in je drank laten doen en geen rauwe groenten of geschild fruit eten. Koop ook geen schepijs, maar verpakt ijs.

Wat mee te nemen
We raden je aan om luchtige katoenen kleding mee te nemen en een regenjas of paraplu tijdens het regenseizoen. Een dikke trui of vest is handig om mee te nemen wanneer je ’s morgens vroeg op pad gaat (zoals de zonsopkomst bij de Bromo). Een pet en een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor zijn voor je kids zeker nodig, evenals een T-shirt met (lange) mouwen tegen het verbranden.
Onderstaande items vormen geen volledige inpaklijst, maar zijn tips voor dingen die niet mogen ontbreken in je koffer!
– dunne luchtige katoenen kleding, waaronder in ieder geval 1 lange broek en 1 T-shirt met lange mouwen
– hoofddeksel/pet (zeker voor kinderen!)
– regenjas of paraplu tijdens het regenseizoen
– vest of sweater voor in de treinen of bijv. op de Bromo-vulkaan
– goede wandelschoenen
– zonnebrandcrème met een zeer hoge beschermingsfactor (30 tot 50)
– ontsmettende zeep (te gebruiken zonder water)
Als je reist met kleinere kinderen:
– babyfoon
– polsbandje voor kids met daarop naam en mobiele telefoonnummer
– snoetepoetsers voor de allerkleinsten
– sudocrème tegen luieruitslag bij baby’s

Geneesmiddelen:
– Imodium
– (kinder-) ORS
– muggenolie met deet (let op dat bij kinderen onder de 2 jaar maar 30% deet in anti-insectenmiddel mag zitten)
– middel tegen jeuk/pijn bij insectenbeten
– (kinder-) paracetamol
– pleisters
– thermometer
– ontsmettingsmiddel
– pilletjes tegen reisziekte
– evt. injectienaalden

Voltage
De netspanning in Indonesië is 220 volt, maar een enkele keer komt 110 volt voor. Nederlandse stekkers passen op de meeste ongeaarde stopcontacten al moet je soms een beetje duwen.
Het kan weleens kan voorkomen dat de stroom uitvalt, dus het is handig om ook een zaklamp mee te nemen.

Nuttige adressen
Indonesische ambassade in Nederland
Tobias Asserlaan 8
2517 KC Den Haag
Tel.: +31 70 310 81 00
Fax: +31 70 364 33 31

Nederlandse ambassade in Indonesië
Jalan H.R. Rasuna Said Kav. S-3
Kuningan Jakarta 12950
Tel: +62 21 524 82 00
Fax: +62 21 570 07 34

Indonesische ambassade in België
Tervurenlaan 294
1150 Brussel
Tel: +32 2 771 20 14
Fax: +32 2 771 22 91

Belgische ambassade in Indonesië
Deutsche Bank Building – 16de verdieping
Jalan Imam Bonjol 80
10310 Jakarta
Tel: +62 21 316 20 30
Fax: +62 21 316 20 35

Alle bovenstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen.

Laat je inspireren!

Ontdek nieuwe bestemmingen, droom weg bij mooie reiservaringen van andere gezinnen en ontvang leuke en handige vakantietips.