Algemene informatie Vietnam
Vietnam heeft een oppervlakte van 330.363km², daarmee is Vietnam ongeveer 8x zo groot als Nederland. De afstand vanaf de Mekong Delta in het zuiden tot aan de Chinese grens in het noorden is 1650 kilometer lang. Er wonen ruim 102 miljoen mensen in Vietnam, waarvan ruim 78% op het platteland woont en van de rijstbouw leeft. Bijna 90% van de bevolking is etnisch-Vietnamees en van de overige 10% etnische groepen zijn de etnisch-Chinezen met ongeveer 1,2 miljoen bewoners de grootste groep.
Vietnam heeft een heel gevarieerd landschap wat uit drie regionale gebieden bestaat:
Het tropische zuiden met de Mekong Delta
Het droge centrale gebied langs de kust
Het noorden met de Rode Rivier delta en de hoge bergketens
Geschiedenis
De geschiedenis van Vietnam kent heel veel oorlogen en strijd, waarbij China Vietnam’s grootste vijand was. Al in 200 voor Christus bezette China het land, wat op dat moment een groot deel van Zuid-China en Noord-Vietnam besloeg, en maakte het een provincie van China. Deze bezetting duurde ruim 1000 jaar, tot 938 na Christus, en nu nog kun je aan bijvoorbeeld de cultuur, literatuur en taal van Vietnam zien dat de Chinezen hier zolang hebben gezeten. Vanaf 1010 na Christus werd Vietnam geleid door verschillende dynastieën, maar er bleef altijd verdeeldheid tussen noord en zuid Vietnam.
Vanaf 1802 kwam de Nguyen dynastie aan de macht, die gesteund werd door de Fransen. Door deze steun kregen de Fransen veel meer te zeggen in Vietnam, maar toen dit langzaam werd afgenomen, greep Frankrijk militair in en in 1887 hadden ze heel Indochina (Vietnam, Laos en Cambodja) veroverd. De Fransen gedroegen zich slecht en hierdoor ontstonden er tussen de twee wereldoorlogen allerlei nationalistische bewegingen, die tegen Frankijk waren en weer een eigen, onafhankelijk land wilde hebben. Ho Chi Minh was de bekendste strijder van deze beweging.
Onder leiding van Ho Chi Minh veroverde de Viet Minh na de tweede wereldoorlog grote delen van Vietnam en werd de onafhankelijke democratische republiek Vietnam (DVR) uitgeroepen. Maar Frankrijk had nog steeds veel invloed en er ontstonden bloedige gevechten tussen de Fransen en de Viet Minh, waarbij Frankrijk uiteindelijk na 8 jaar zich overgaf. Tijdens de Conferentie in Geneve in 1954 werd besloten dat Vietnam tijdelijk opgedeeld zou worden in noord en zuid. Ho Chi Minh werd leider van het noorden en president Diem regeerde over het zuiden.
Ho Chi Minh wilde dat Vietnam weer één land zou worden, maar hier was president Diem van het zuiden, die werd gesteund door Amerika, het niet mee eens. In 1960 werd het Nationale Bevrijdingsfront voor Zuid-Vietnam (ook wel Viet Cong) opgericht en begon een guerrillastrijd tegen president Diem, die in 1964 samen met zijn broer werd vermoord. In 1965 stuurde Amerika troepen om Zuid-Vietnam te helpen om de Viet Cong te verdrijven en in vier jaar tijd had Amerika ruim 540.000 manschappen in Vietnam. Na steeds meer protesten in Amerika en ook andere landen van de wereld trokken de Amerikaanse troepen zich vanaf 1969 geleidelijk aan terug. In 1975 veroverde Noord-Vietnam de hoofdstad van het zuiden, Saigon, en werd Vietnam weer één land. De hele oorlog heeft ontzettend veel leed veroorzaakt in Vietnam; zo zijn er wel drie keer zoveel bommen gegooid in Vietnam dan in de hele tweede wereldoorlog.
In de jaren tachtig raakte Vietnam in een isolement, omdat ze Cambodja bezette en ontstond er een belabberde economische situatie in het land. Ruim 1 miljoen mensen ontvluchtten het land, onder andere met bootjes (de zogenaamde bootvluchtelingen).
Vanaf 1986 werd de hervormingspolitiek Doi Moi geïntroduceerd, waardoor de economie geliberaliseerd werd. Toen Vietnam zich in 1989 terugtrok uit Cambodja kreeg het weer contact met veel andere landen en kon het beginnen aan de opbouw van het land en zijn toekomst, wat in een enorm tempo is gebeurd.
Tijdsverschil en acclimatiseren
In de zomertijd is het in Vietnam 5 uur later dan in Nederland, in de wintertijd 6 uur.
Door het tijdsverschil kun je na aankomst last hebben van een jetlag. Probeer op de dag van aankomst zo weinig mogelijk te slapen overdag, hooguit een uur of twee, en zo snel mogelijk het ritme van je bestemming aan te houden. Doe het rustig aan de eerste dag, zodat je kunt wennen aan het klimaat en probeer niet teveel koude drank te drinken. Wees natuurlijk ook voorzichtig met de felle zon.
Klimaat
Door de ligging en langgerektheid van het land heeft Vietnam grote verschillen in klimaat. Er is dan ook geen beste reistijd om naar Vietnam te gaan, want tijdens ieder seizoen is het wel ergens mooi weer en in een ander gebied minder goed weer. Grofweg kun je Vietnam onderverdelen in drie klimaatgebieden:
Noord-Vietnam:
– Van november tot en met april is het in het noorden relatief koel met een gemiddelde temperatuur van 20 graden overdag. Er valt niet veel regen in deze periode. In de bergen kan de temperatuur in de wintermaanden (december tot en met februari) in de avonden dalen tot rond het vriespunt.
– Van mei tot en met oktober is het warmer (gemiddeld 30 graden overdag), maar valt er meer regen. Die regen zorgt wel voor groene rijstvelden.
Centraal-Vietnam:
In dit deel van Vietnam is de temperatuur het hele jaar door lekker; tussen de 25 en 35 graden. Vanaf ongeveer januari tot en met juli is het droog. In augustus starten de regens in het noordelijke deel van Centraal-Vietnam, maar in het zuidelijke deel is het vaak in augustus en september wel ook droog. De meeste regen valt in oktober en november. Dit zijn ook de maanden dat er het meeste kans is op tyfoons.
Zuid-Vietnam:
Ook in dit deel van het land is het het hele jaar door lekker warm: tussen de 25 en 30 graden. Vanaf december tot en met april is het hier droog. Vanaf mei vallen er af en toe regenbuien, maar pas in het najaar (oktober en november) valt er echt veel regen.
Tijdens het regenseizoen vallen er korte, hevige stortbuien, die meestal niet langer dan een uur duren en meestal einde van de middag of in de avond vallen.
Inentingen en gezondheid
Inentingen voor Vietnam zijn niet verplicht, maar Hepatitis en DTP worden aanbevolen. Als je kind via het rijksvaccinatieprogramma al vaccinaties heeft gehad, zal het wellicht geen DTP meer nodig hebben, maar het is raadzaam om dit vooraf te overleggen met het consultatiebureau.
Als je binnen 10 dagen voorafgaand aan je bezoek aan Vietnam in een gele koorts gebied bent geweest, wordt een gele koorts vaccinatie verplicht gesteld.
Malaria komt voor in Vietnam, maar lang niet overal. De hele kuststreek en alle vlakke deltagebieden (Rode Rivier en Mekongdelta) zijn vrij van malaria. Tevens is er geen gevaar in de stedelijke gebieden. Alle provinciehoofdsteden, zelfs in malariaprovincies, zijn malariavrij, met uitzondering van Kontum. Reizigers kunnen malariagebieden overdag zonder gevaar bezoeken, want malariamuggen steken alleen als het donker is. Er dreigt dus pas gevaar als je gaat overnachten in kleine, landelijke dorpjes in de heuvelachtige en berggebieden, vooral daar waar etnische minderheden leven.
Voor de meest actuele informatie over de benodigde vaccinaties raden wij je aan om tijdig (minimaal 6 weken voor vertrek) instanties als je huisarts, GG&GD, Travel Clinic, Reisdokter, Tropeninstituut of Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (lcr) te raadplegen.
KidsReizen werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit een landelijk werkend vaccinatiecentrum waarbij je thuis gevaccineerd kunt worden. Dus geen wacht- en reistijd meer! Je maakt een afspraak wanneer het uitkomt, zelf ‘s avonds of in het weekend, zonder hier extra kosten voor te betalen.
Kijk voor meer informatie op http://kidsreizen.nl/gezond-reis/
Paspoort en visa
Voor reizen naar Vietnam geldt dat een paspoort nodig is dat nog 6 maanden na vertrek uit Vietnam geldig is.
Ook is een visum nodig voor Vietnam. Sinds 1 januari 2018 is het voor mensen met de Nederlandse nationaliteit mogelijk om een e-visum aan te vragen. De kosten hiervan zijn USD 25 p.p. en het visum heeft een geldigheidsduur van maximaal 30 dagen. Meer informatie hierover is te vinden op de volgende site: https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/trang-chu-ttdt
Ook is het mogelijk om bij de Vietnamese ambassade in Den Haag een visum te verkrijgen. Of je kiest voor een ‘visa on arrival’. Dit kan alleen als je Vietnam binnen reist per vliegtuig en arriveert op de luchthaven van Hanoi, Danang of Ho Chi Minh City. Om een visum bij aankomst te verkrijgen heb je een autorisatiebrief nodig. Dit is een soort toestemming van de regering van Vietnam om zonder visum het vliegtuig naar Vietnam in te stappen. KidsReizen kan de autorisatiebrief die je hiervoor nodig hebt regelen. De kosten hiervoor zijn € 25 per persoon. Bij aankomst moet je dan nog wel USD 25 per persoon voor het visum zelf betalen.
Let op dat voor alle deelnemers aan de reis, dus ook kinderen, een visum aanvraag gedaan moet worden. Voor reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kan een afwijkende regeling gelden. Reizigers dienen zelf zorg te dragen voor de juiste documenten.
Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen, evenals een kopie van de reis- en annuleringsverzekering en alarmnummers voor het blokkeren van je bankpassen in geval van diefstal of verlies.
Geld en valuta
De munteenheid van Vietnam is de Vietnamese Dong (VND). De actuele wisselkoers van de Vietnamese Dong kan je terugvinden op www.wisselkoers.nl. In- en uitvoer van de Dong is niet mogelijk en een maximum van 3000 US$ mag ingevoerd worden. Geldautomaten zijn te vinden in de grotere plaatsen, maar ook contact geld (Euro’s of dollars) of Eurocheques kunnen ingewisseld worden. Creditcards (Visa en Mastercard) worden in veel hotels, restaurants en grotere winkels geaccepteerd, maar hier kan een extra commissie voor berekend worden (1-3%). Bij de grote banken kun je met je creditcard geld opnemen.
Eten en drinken
Naast de bekende Vietnamese loempia heeft Vietnam nog veel meer heerlijke gerechten, die bovendien niet heet en erg gezond zijn. Vaak vormen rijst en noedels de basis met daarbij verse groenten en kip, vis of vlees. Ook internationale gerechten als spaghetti en friet staan vaak op de menukaart, wat erg handig kan zijn voor de kinderen! In Vietnam zul je ook een overvloed aan vers tropisch fruit vinden en de ontbijtjes zullen je bekend voorkomen. Die zijn nl. typisch Frans en bestaan vaak uit stokbrood en jam.
Uit eten in Vietnam is erg goedkoop en voor een gemiddeld diner betaal je tussen de 2 en 6 euro.
Het kan voorkomen dat je maag- of darmklachten krijgt, vaak door oververmoeidheid, te koude drankjes of de grote temperatuurverschillen. Om deze klachten te voorkomen is het raadzaam om geen leidingwater te drinken (ook niet met tandenpoetsen), geen salades te eten (kunnen gewassen zijn in leidingwater), geen ijsblokjes in je drank te laten doen en geen rauwe groenten of geschild fruit te eten. Koop ook geen schepijs, maar verpakt ijs.
Potjes eten voor baby’s zijn te koop in supermarkten, evenals luiers.
Religie
In Vietnam bestaan veel verschillende religies, zoals het Protestante en Katholieke Christendom, de Islam, Taoisme, Theravada en Mahayana boeddhisme, Hindoeisme, Cao Daisme (een mengeling van boeddhisme, Taoisme, Christendom en Islam), Hoa Hao (boeddhistische sekte) en het aanbidden van geesten en voorouders, To Tien. Het Confucianisme heeft de meeste invloed gehad in Vietnam en mede door deze leer, die groot belang hecht aan educatie en onderwijs, zijn veel Vietnamezen goed geschoold, in tegenstelling tot andere Aziatische landen.
Wat mee te nemen
We raden je aan om luchtige katoenen kleding mee te nemen en een regenjas of paraplu tijdens het regenseizoen. In het noorden heb je trui en windjack voor ’s avonds nodig. In de winter is dikkere kleding nodig.
Een pet en een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor zijn voor je kids zeker nodig, evenals een t-shirt met (lange) mouwen tegen het verbranden.
Onderstaande items vormen geen volledige inpaklijst, maar zijn tips voor dingen die niet mogen ontbreken in je koffer!
-dunne luchtige katoenen kleding, waaronder in ieder geval 1 lange broek en 1 t-shirt met lange mouwen
-hoofddeksel/pet (zeker voor kinderen!)
-regenjas of paraplu tijdens het regenseizoen
-vest of sweater tijdens het winterseizoen in het Noorden
-goede wandelschoenen
-zonnebrandcrème met een zeer hoge beschermingsfactor (30 tot 50)
-ontsmettende zeep (te gebruiken zonder water)
Als je reist met kleinere kinderen:
– babyfoon
– polsbandje voor kids met daarop naam en mobiele telefoonnummer
– snoetepoetsers voor de allerkleinsten
– sudocreme tegen luieruitslag bij baby’s
Geneesmiddelen:
– Imodium
– (kinder) ORS
– muggenolie met deet (let op dat bij kinderen onder de 2 jaar maar 30% deet in anti-insectenmiddel mag zitten)
– middel tegen jeuk/pijn bij insectenbeten
– (kinder)paracetamol
– pleisters
– thermometer
– ontsmettingsmiddel
– pilletjes tegen reisziekte
– evt. injectienaalden
Voltage
De netspanning in Vietnam is 220 volt. Hoewel de stopcontacten in veel gevallen overeenkomen met die van ons, raden wij aan om een universeel stekker en adapter mee te nemen. Het kan weleens kan voorkomen dat de stroom uitvalt, dus het is handig om ook een zaklamp mee te nemen.
Nuttige adressen
Ambassade van Vietnam in Nederland:
Nassauplein 12
2585 EB Den Haag
Tel.: +31 (0)70 36 48 917
Fax: +31 (0)70 36 48 656
Ambassade van Vietnam in België:
Generaal Jacqueslaan 1
1050 Brussel
Tel: +31 23 79 27 37
Fax: +32 23 74 93 76
Nederlandse ambassade in Vietnam:
BIDV Tower, 7th floor
194 Tran Quang Khai Street
Hoan Kiem District
Hanoi
Tel: +84 24 38 31 56 50
Fax: +84 24 38 31 56 55
Belgische ambassade in Vietnam:
Hanoi Towers – 9th fl.
49 Hai Bà Trưng
Hanoi
Tel: +84 4 393 461 79 of +84 91 322 15 00 (noodnummer buiten de openingsuren)
Alle bovenstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen.