0299-233009
Kunnen wij je helpen?
Chantal - Vietnam specialist
Chantal Vietnam specialist
Bel ons gerust op 0299-233009

Onze openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van
09.00 tot 17.30 uur

Contact
Reisvoorstel aanvragen
Halong Bay

Informatie Vietnam

  • Calamiteitenfonds logo
  • ANVR logo
  • SGR logo

Goed voorbereid naar Vietnam

Vietnam is zo’n acht keer groter dan Nederland. Met de langgerekte vorm van het land heeft Vietnam een gevarieerd landschap wat je kunt opdelen in drie gebieden. Het noorden heeft hoge bergketens, rijstvelden, bergstammen en de indrukwekkende rotsen uit de zee in Halong Bay. Het midden van Vietnam zit vol cultuur en gezellige steden langs de kust. In het tropische zuiden vind je de Mekong Delta en in heel Vietnam zie je nog veel resten van het oorlogsverleden. Ontdek samen de veelzijdigheid van Vietnam met de juiste reisdocumenten en laat je adviseren over de beste schoolvakanties om naar Vietnam te reizen.

Lees meer

Goed om te weten

  • Beste reistijd Voorjaarsvakantie, Pasen, meivakantie en zomervakantie
  • Klimaat Tropisch klimaat
  • Lokaal prijsniveau Laag
  • Munteenheid Vietnamese Dong (VND)
  • Tijdsverschil Zomertijd: 5 uur later. Wintertijd: 6 uur later.
  • Visum nodig Ja
  • Inentingen Aanbevolen: DTP, hepatitis A. In sommige gevallen kan een gele koorts vaccinatie verplicht zijn.
  • Malaria Op het eiland Phu Quoc en in het junglegebied Cat Tien
  • Direct vliegen Geen
  • Vliegen met overstap KLM, Singapore Airlines, Cathay Pacific, Emirates, Qatar Airways, Korean Air, Turkish Airlines
  • Vliegtijd Met overstap: vanaf 16 uur.
  • Goed om te weten
  • Praktische informatie Vietnam
  • Vietnam in het kort

Praktische informatie Vietnam

Paspoort en visum voor Vietnam

Voor reizen naar Vietnam geldt dat een paspoort nodig is dat nog 6 maanden na vertrek uit Vietnam geldig is.

Ook is een visum nodig voor Vietnam voor alle reizigers, dus ook voor kinderen. Sinds 1 januari 2018 is het voor mensen met de Nederlandse nationaliteit mogelijk om een e-visum aan te vragen. De kosten hiervan zijn USD 25 p.p. en het visum heeft een geldigheidsduur van maximaal 30 dagen. Meer informatie hierover is te vinden op de volgende site: https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/trang-chu-ttdt

Ook is het mogelijk om bij de Vietnamese ambassade in Den Haag een visum te verkrijgen. Of je kiest voor een ‘visa on arrival’. Dit kan alleen als je Vietnam binnen reist per vliegtuig en arriveert op de luchthaven van Hanoi, Danang of Ho Chi Minh City. Om een visum bij aankomst te verkrijgen heb je een autorisatiebrief nodig. Dit is een soort toestemming van de regering van Vietnam om zonder visum het vliegtuig naar Vietnam in te stappen. KidsReizen kan de autorisatiebrief die je hiervoor nodig hebt regelen. De kosten hiervoor zijn € 25 per persoon. Bij aankomst moet je dan nog wel USD 25 per persoon voor het visum zelf betalen.

Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen, evenals een kopie van de reis- en annuleringsverzekering en alarmnummers voor het blokkeren van je bankpassen in geval van diefstal of verlies.

Vaccinaties en gezondheid in Vietnam

Inentingen voor Vietnam zijn niet verplicht, maar Hepatitis en DTP worden aanbevolen. Als je kind via het rijksvaccinatieprogramma al vaccinaties heeft gehad, zal het wellicht geen DTP meer nodig hebben, maar het is raadzaam om dit vooraf te overleggen met het consultatiebureau.

Als je binnen 10 dagen voorafgaand aan je bezoek aan Vietnam in een gele koorts gebied bent geweest, wordt een gele koorts vaccinatie verplicht gesteld.

Malaria komt voor in Vietnam, maar lang niet overal. De hele kuststreek en alle vlakke deltagebieden (Rode Rivier en Mekongdelta) zijn vrij van malaria. Tevens is er geen gevaar in de stedelijke gebieden. Alle provinciehoofdsteden, zelfs in malariaprovincies, zijn malariavrij, met uitzondering van Kontum. Reizigers kunnen malariagebieden overdag zonder gevaar bezoeken, want malariamuggen steken alleen als het donker is. Er dreigt dus pas gevaar als je gaat overnachten in kleine, landelijke dorpjes in de heuvelachtige en berggebieden, vooral daar waar etnische minderheden leven.

Voor de meest actuele informatie over de benodigde vaccinaties raden wij je aan om tijdig (minimaal 6 weken voor vertrek) instanties als je huisarts, GG&GD, Travel Clinic, Reisdokter, Wanda (België), Tropeninstituut of Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (lcr) te raadplegen.

KidsReizen werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit is een landelijk vaccinatiecentrum waarbij je thuis gevaccineerd kunt worden. Dus geen wacht- en reistijd meer! Je maakt een afspraak wanneer het jullie uitkomt, zelf ‘s avonds of in het weekend, zonder hier extra kosten voor te betalen.

Maak hier jullie afspraak met Thuisvaccinatie.

Om medicijnen die je gebruikt mee op reis te kunnen nemen, kun je bij de plaatselijke apotheek een medicijnpaspoort aan vragen. Hierin staan alle medicijnen die je gebruikt en waar je overgevoelig voor bent. Dit is handig als je in het buitenland een apotheek of arts bezoekt. Sommige medicijnen, zoals slaapmiddelen, ADHD-medicijnen of sterke pijnstillers, vallen onder de opiumwet en hiervoor heb je een aparte verklaring nodig. Voor meer informatie kijk op de website van de Rijksoverheid.

Geld en valuta in Vietnam

De munteenheid van Vietnam is de Vietnamese Dong (VND). De actuele wisselkoers van de Vietnamese Dong kan je terugvinden op www.wisselkoers.nl.

In- en uitvoer van de Dong is niet mogelijk en een maximum van 3000 US$ mag ingevoerd worden. Geldautomaten zijn te vinden in de grotere plaatsen, maar ook contact geld (Euro’s of dollars) of Eurocheques kunnen ingewisseld worden. Creditcards (Visa en Mastercard) worden in veel hotels, restaurants en grotere winkels geaccepteerd, maar hier kan een extra commissie voor berekend worden (1-3%). Bij de grote banken kun je met je creditcard geld opnemen.

Houd er rekening mee dat je je betaalpas(sen) voor je vakantieperiode instelt voor gebruik van de pinautomaten buiten Europa. Dit kan gemakkelijk via de app van je bank.

Tijdsverschil in Vietnam en acclimatiseren

In de zomertijd is het in Vietnam 5 uur later dan in Nederland, in de wintertijd 6 uur.

Door het tijdsverschil kun je na aankomst last hebben van een jetlag. Probeer op de dag van aankomst zo weinig mogelijk te slapen overdag, hooguit een uur of twee, en zo snel mogelijk het ritme van je bestemming aan te houden. Doe het rustig aan de eerste dag, zodat je kunt wennen aan het klimaat en probeer niet teveel koude drank te drinken. Wees natuurlijk ook voorzichtig met de felle zon.

Klimaat van Vietnam

Door de ligging en langgerektheid van het land heeft Vietnam grote verschillen in klimaat. Er is dan ook geen beste reistijd om naar Vietnam te gaan, want tijdens ieder seizoen is het wel ergens mooi weer en in een ander gebied minder goed weer. Grofweg kun je Vietnam onderverdelen in drie klimaatgebieden:

Noord-Vietnam:
– Van november tot en met april is het in het noorden relatief koel met een gemiddelde temperatuur van 20 graden overdag. Er valt niet veel regen in deze periode. In de bergen kan de temperatuur in de wintermaanden (december tot en met februari) in de avonden dalen tot rond het vriespunt.
– Van mei tot en met oktober is het warmer (gemiddeld 30 graden overdag), maar valt er meer regen. Die regen zorgt wel voor groene rijstvelden.

Centraal-Vietnam:
In dit deel van Vietnam is de temperatuur het hele jaar door lekker; tussen de 25 en 35 graden. Vanaf ongeveer januari tot en met juli is het droog. In augustus starten de regens in het noordelijke deel van Centraal-Vietnam, maar in het zuidelijke deel is het vaak in augustus en september wel ook droog. De meeste regen valt in oktober en november. Dit zijn ook de maanden dat er het meeste kans is op tyfoons.

Zuid-Vietnam:
Ook in dit deel van het land is het het hele jaar door lekker warm: tussen de 25 en 30 graden. Vanaf december tot en met april is het hier droog. Vanaf mei vallen er af en toe regenbuien, maar pas in het najaar (oktober en november) valt er echt veel regen.
Tijdens het regenseizoen vallen er korte, hevige stortbuien, die meestal niet langer dan een uur duren en meestal einde van de middag of in de avond vallen.

Wereldstekker in Vietnam

Hoewel de stopcontacten in veel gevallen overeenkomen met die van ons, raden wij aan om een universeel stekker en adapter mee te nemen. De netspanning in Vietnam is 220 volt.

Wat nemen jullie mee naar Vietnam?

We raden je aan om luchtige katoenen kleding mee te nemen en een regenjas of paraplu tijdens het regenseizoen. In het noorden heb je trui en windjack voor ’s avonds nodig. In de winter is dikkere kleding nodig.
Een pet en een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor zijn voor je kids zeker nodig, evenals een t-shirt met (lange) mouwen tegen het verbranden.
Onderstaande items vormen geen volledige inpaklijst, maar zijn tips voor dingen die niet mogen ontbreken in je koffer!
– Dunne luchtige katoenen kleding, waaronder in ieder geval 1 lange broek en 1 t-shirt met lange mouwen
– Hoofddeksel/pet (zeker voor kinderen!)
– Regenjas of paraplu tijdens het regenseizoen
– Vest of sweater tijdens het winterseizoen in het Noorden
– Goede wandelschoenen
– Zonnebrandcrème met een zeer hoge beschermingsfactor (30 tot 50)
– Ontsmettende zeep (te gebruiken zonder water)

Als je reist met kleinere kinderen:
– Babyfoon
– Polsbandje voor kids met daarop naam en mobiele telefoonnummer
– Snoetepoetsers voor de allerkleinsten
– Sudocreme tegen luieruitslag bij baby’s

Vietnam in het kort

Vietnamees eten op de lokale markt

Eten en drinken in Vietnam

Naast de bekende Vietnamese loempia heeft Vietnam nog veel meer heerlijke gerechten, die bovendien niet heet en erg gezond zijn. Vaak vormen rijst en noedels de basis met daarbij verse groenten en kip, vis of vlees. Ook internationale gerechten als spaghetti en friet staan vaak op de menukaart, wat erg handig kan zijn voor de kinderen! In Vietnam zul je ook een overvloed aan vers tropisch fruit vinden en de ontbijtjes zullen je bekend voorkomen. Die zijn nl. typisch Frans en bestaan vaak uit stokbrood en jam. Uit eten in Vietnam is erg goedkoop en voor een gemiddeld diner betaal je tussen de 2 en 6 euro.

Het kan voorkomen dat je maag- of darmklachten krijgt, vaak door oververmoeidheid, te koude drankjes of de grote temperatuurverschillen. Om deze klachten te voorkomen is het raadzaam om geen leidingwater te drinken (ook niet met tandenpoetsen), geen salades te eten (kunnen gewassen zijn in leidingwater), geen ijsblokjes in je drank te laten doen en geen rauwe groenten of geschild fruit te eten. Koop ook geen schepijs, maar verpakt ijs.

Potjes eten voor baby’s zijn te koop in supermarkten, evenals luiers.

Geschiedenis en de Vietnamoorlog

De geschiedenis van Vietnam is getekend door eeuwenlange strijd. Ondanks verschillende dynastieën bleef verdeeldheid tussen noord en zuid bestaan. Tussen de wereldoorlogen ontstonden nationalistische bewegingen, waarvan Ho Chi Minh de bekendste strijder was.

Ho Chi Minh leidde na de WOII de Viet Minh en riep de Democratische Republiek Vietnam uit. Het gevolg: grote gevechten met de Fransen. In 1954 werd Vietnam tijdelijk opgedeeld. Ho Chi Minh in het noorden en president Diem in het zuiden. Ho Chi Minh wilde dat Vietnam weer één land zou worden, maar Diem, gesteund door Amerika, niet. Dit leidde tot de Vietnamoorlog en de oprichting van de Viet Cong, het Nationale Bevrijdingsfront voor Zuid-Vietnam. Amerikaanse troepen kwamen Zuid-Vietnam helpen in 1965 en trokken zich in 1969 terug. In 1975 veroverde Noord-Vietnam Saigon (Ho Chi Minh Stad).

Vietnam bezette later nog Cambodja, wat leidde tot een slechte economische situatie en veel bootvluchtelingen. Vanaf 1986 bracht de hervormingspolitiek Doi Moi economische liberalisering. Na de terugtrekking uit Cambodja in 1989 begon Vietnam aan de opbouw van het land en zijn toekomst in een snel tempo. De resten van de oorlogen zijn door het hele land zichtbaar.

Resten van de oorlogen in Vietnam

Mijn reisideeën

Je kunt een rondreis, excursie of onze tips opslaan om deze later gemakkelijk terug te vinden. Dit doe je door op het ‘hartje’ te klikken. Vervolgens kun je een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop ‘reisvoorstel aanvragen’ te klikken.

Wis alle reisideeën

Je hebt nog geen reisideeën toegevoegd

Je kunt reisideeën toevoegen door op het hartje te klikken bij een reis.

Reisvoorstel aanvragen

Je reisideeën verwerken we in een reisvoorstel, dat je binnenkort ontvangt. Misschien nemen we nog even contact met je op als we vragen of suggesties hebben. Liever bellen? Je kunt ons bereiken op +31(0)299-233009 om je wensen door te spreken.

Reisvoorstel aanvragen
Je reisideeën zijn verstuurd!