15-daagse rondreis Ontdek Noord- en Midden-Vietnam

Een bijzondere rondreis door het noorden en midden van Vietnam! Je ontmoet de bergstammen in het hoge noorden tijdens en trekking, en je maakt een boottocht en gaat fietsen in Ninh Binh, ook wel het Halong Bay op het land genoemd. Natuurlijk wordt de echte Halong Bay ook niet overgeslagen! In de keizersstad Hue maak je een tochtje per drakenboot naar een pagode. Als afsluiter van deze reis ga je naar het gezellige Hoi An, waar je kunt relaxen aan het strand, maar ook actief kan zijn. Wat wil je nog meer?!

 • Actieve en avontuurlijke reis
 • Slapen in een homestay
 • Cruisen door Halong Bay
 • Overzicht
 • Detailbeschrijving

Reisschema

Dag 1 – 2 Hanoi
Dag 3 Hanoi vertrek nachttrein
Dag 4– 5 Sapa
Dag 6 Hanoi
Dag 7 - 8 Ninh Binh
Dag 9 Halong Bay
Dag 10 - 11 Hue
Dag 12 – 14 Hoi An
Dag 15 Vertrek Hoi An

Reissom

 • Volwassene: vanaf € 1.490 per persoon
 • Kind 2 t/m 17 jaar: vanaf € 1.240 per persoon
 • Reissom gebaseerd op 2 volwassenen en 2 kinderen
 • Wij maken een voorstel o.b.v. jullie gezinssamenstelling


Dag 1 Aankomst Hanoi
Welkom in Vietnam!

Na aankomst in Hanoi worden jullie opgewacht door een gids en chauffeur en naar jullie hotel in Hanoi gebracht, wat in The Old Quarter ligt. Hier kunnen jullie bijkomen van de lange reis en wennen aan het klimaat!

De stad Hanoi is zowel bedrijvig als gemoedelijk tegelijk. Je komt ogen te kort; overal rijden brommertjes, en de straten zijn vol met winkels, straatverkopers, kleurrijke markten, eerbiedwaardige pagodes en tempeltjes. Opvallend zijn de smalle hoge huizen, de zogenaamde rakethuizen. Het oude centrum, The Old Quarter, staat er vol mee. Dit is dé wijk om lekker rond te slenteren. Elk van de 36 straatjes in deze wijk was bestemd voor één ambacht. Tegenwoordig vind je hier souvenirwinkels en moderne eetcafés tussen de traditionele winkels. In het weekend wordt The Old Quarter omgetoverd tot een avondmarkt. Heel anders is de Franse wijk, met brede straten en grootse Frans-koloniale bouwwerken. Hanoi is een groene stad met veel parken, boomrijke boulevards en meren. Vroeg op, maar erg leuk; ieder ochtend beoefenen de locals Tai Chi aan de oever van het Hoan Kiem meer.

Overnachting in Hanoi, La Belle Vie Hotel ***
Inclusief transfer

Dag 2 Hanoi
Op verkenning in de hoofdstad

De meeste bezienswaardigheden in Hanoi zijn gemakkelijk te voet te bereiken. Is het erg warm? Kies dan voor een rit per cyclo (fietstaxi) of gewone taxi. De grote Tempel van de Literatuur mag je niet missen. Ook mooi vinden wij de Tran Quoc-tempel aan het West Lake, dit is een van de oudste pagodes van Vietnam. De roerige geschiedenis van Vietnam komt tot leven in het Hanoi Hilton, niet het hotel maar het gevangenismuseum. Achter het mausoleum van Ho Chi Minh is een park waar het 'Huis van oom Ho' staat. In dit eenvoudige huis op palen heeft hij gewoond. Wandel door het park en bewonder de unieke houten éénzuilige pagode; middenin een lotusvijver.

Hou je wel van lekker eten? Boek dan een foodtour! Met een gids wandel je door The Old Quarter. Een heel andere kijk op dit deel van de stad, want nu is je blik gericht op eten. Onderweg wijst de gids je op (voor ons) vreemd voedsel dat verkocht wordt. Hoe avontuurlijk ben je? Wat durf je wel te proeven en wat niet? Daar houdt de gids natuurlijk rekening mee. Je schuift bij verschillende eettentjes aan. Net als de Vietnamezen zit je op een laag krukje. De complex gekruide heerlijkheden van Vietnam worden vers bereid. Smullen! Een aanrader is Bánh mì (het Vietnamese stokbroodje met vlees, paté en groenten). Uiteraard mag een kom Pho, de bekende Vietnamese noedelsoep, niet ontbreken. Echt Vietnamees soul food! Een mooie afsluiter is een kopje Egg Coffee, de zoet Vietnamese koffie met eierdooier en gecondenseerde melk. Met een gevulde buik word je terug naar je hotel gebracht.

Overnachting in Hanoi.
Inclusief ontbijt

Dag 3 Hanoi, vertrek nachttrein

Vandaag hebben jullie nog een dag om Hanoi op jullie gemak te verkennen. In de avond word je naar het treinstation gebracht. Hier vertrekt de nachttrein naar de noordelijke bergen. Het is een hele belevenis. Met vier personen kunnen jullie in één coupé slapen. Als jullie Hanoi uitrijden is het donker en zien jullie vooral omtrekken van de schaars verlichte bebouwing. Als er op de deur van jullie coupé wordt geklopt is de kans groot dat het de catering is om een drankje en wat te knabbelen te verkopen. De trein komt op gang, remt af, komt weer op gang, remt af, en zo gaat het maar door. Het wiebelt, piept en kraakt. Wat een bijzondere ervaring is zo’n reis per nachttrein!

Overnachting in de trein.
Inclusief ontbijt, transfer en treinreis

Dag 4 Lao Cai - Sapa
Hoog in de noordelijke bergen

Een uurtje voor aankomst worden jullie gewekt. Trek de gordijnen van jullie coupé open en verwonder je: gisteren vertrok je uit de vol gebouwde stad, en nu is het ruimte en groen wat je door het raam ziet. Met een kopje koffie/thee worden jullie rustig wakker, terwijl jullie genieten van het landschap dat voorbijraast. Bij aankomst in Lao Cai neemt jullie chauffeur jullie eerst mee naar een lokaal restaurantje voor een goed ontbijt. Proberen jullie de Vietnames Pho (een soort noedelsoep) of toch een meer bekend stokbroodje? En dan naar jullie lodge tussen de rijstterrassen buiten Sapa.

De rest van de dag kunnen jullie doen wat jullie willen. Te voet de landelijke omgeving verkennen, of liever het rommelige bergstadje Sapa bezoeken? Sapa is ooit door de Fransen gesticht als vakantieoord vanwege het koelere klimaat hoog in de bergen. Hellende straatjes en steile trappen verbinden de diverse niveaus met elkaar. Dagelijks komen bergvolkeren uit de wijde omgeving naar Sapa om hier hun goederen te verhandelen. Leuk om de locals in hun verschillende soorten kleurrijke klederdracht te zien.

Overnachting bij Sapa, Eco Bungalows ***
Inclusief ontbijt en transfer

Dag 5 Sapa - Ta Van
Logeren bij de locals

Je wandelt naar de Muong Hoa-rivier. Eerst over de verharde weg, maar al snel daal je af via een smal pad de vallei in. Neem de tijd om goed om je heen te kijken en de weidse uitzichten over de bergen met rijstterrassen in je op te nemen. Vandaag wandel je zo’n 15 kilometer, over vrij vlakke paden. Het tempo is rustig. Omdat je alleen met je gezin wandelt kun je de zwaarte met je gids afstemmen. Als nodig kan de route ook ingekort worden. In de vallei wandel je naar een dorp waar de H’mong leven, de grootste minderheid in het gebied rondom Sapa. Ze zijn trots op hun cultuur en houden hun tradities zoveel mogelijk in stand. Zo hebben ze hun eigen taal en dragen (bijna) allemaal nog hun traditionele indigoblauwe kleding. Door naar het dorp Ta Van, je eindbestemming van vandaag. In Ta Van wonen de Giay, een kleine bergstam. Slenter nog rustig rond door het dorp voordat je de homestay waar je verblijft opzoekt.

Deze avond verblijf je bij een lokale familie in een homestay. Vaak is dit een slaapzaal voor toeristen op het erf van de lokale familie. Eenvoudig, maar wel een goede manier om dichtbij de locals te komen. Als je het leuk vindt, mag je de gastvrouw deze avond helpen de maaltijd te bereiden. Vraag je gids voor je te tolken.

Overnachting in een homestay in Ta Van.
Inclusief ontbijt, lunch, diner en wandeltocht

Dag 6 Ta Van - Hanoi
Wandelen door de vallei

Na het ontbijt kunnen jullie nog even proeven van het leven in Ta Van, voordat jullie de wandelschoenen weer aandoen om opnieuw een trekking te gaan doen door de mooie omgeving. Jullie wandelen door de vallei en stoppen onderweg bij een waterval en een bekende rotan brug om te lunchen. Hierna gaan jullie verder naar het klein dorpje Giang Ta Chai waar de Dzao mensen wonen. Ook hier kan je zien hoe de lokale bevolking leeft en na deze mooie ervaring worden jullie weer terug naar Sapa gebracht. Halverwege de middag vertrekken jullie per Express Bus terug naar Hanoi, waar jullie in de avond aankomen.

Overnachting in Hanoi, La Belle Vie Hotel ***
Inclusief ontbijt, wandeltocht en Express Bus

Dag 7  Hanoi - Ninh Binh
Vanuit Hanoi worden jullie in ongeveer drie uur naar Ninh Binh gebracht.

Ninh Binh wordt ook 'Halong Bay op het land' genoemd. Niet zonder reden; het groen begroeide karstgebergte rijst steil uit het landschap met rijstvelden en waterwegen op. Bijzonder mooi! Een boottochtje door dit gebied is daarom ook een must. In de provincie Ninh Binh, ligt ook de stad Ninh Binh. Dit is een grote stad met een relatief klein centrum met wat restaurantjes én de opstapplaats voor de boottochtjes naar Tam Coc (letterlijk vertaald: drie grotten). Naast Tam Coc zijn er ook andere plaatsen waar de roeibootjes klaarliggen om je door het prachtige landschap te vervoeren. Een leuk weetje is dat de dijk die Ninh Binh beschermt tegen overstromingen met behulp van Nederlandse kennis is aangelegd.

Overnachting in Ninh Binh, Tam Coc Ricefields ***
Inclusief ontbijt en transfer

Op de fiets door VietnamDag 8 Ninh Binh
Varen en fietsen door Halong Bay op het droge

Met een roeiboot vaar je door Tam Coc. De locals doen dat hier nog op de traditionele manier: met hun voeten! Je hoeft gelukkig niet zelf te roeien, al mag je het wel even proberen. Je vaart door een landschap van rijstvelden en weelderig begroeide kalkstenen rotsen. De boot vaart ook door drie grotten. Spannend! Aan het eind van de boottocht staan de fietsen klaar. Je maakt een ontspannen fietstocht via een rustig weggetje door de landelijke omgeving naar Bich Dong (de groene grot). Beklim de steile trappen naar de grot. Al fietsend kom je gemakkelijk in contact met de vriendelijke mensen. Je ziet waterbuffels die gewoon over straat lopen. Het fietsen duurt een uurtje of langer als je dat wil.

Overnachting in Ninh Binh.
Inclusief ontbijt, boottocht en fietstocht

halong-bay-bootDag 9 Ninh Binh - Halong Bay
Een nachtje op een schip

Op naar de kust! Vanuit Ninh Binh word je naar de haven van Halong Bay gebracht. Daar ga je rond het middaguur aan boord van het schip. Even de tijd om je te installeren, en voor je het weet vaart het schip al af de beroemde Halong Bay in. De lunch wordt geserveerd; een buffet dus de kids kunnen zelf uitkiezen wat ze lekker vinden. Op het menu staat natuurlijk wel veel vis, want je bent immers op zee. Na de eerste drukte in de haven, met veel schepen die af en aan varen, wordt het steeds rustiger om je heen. Alle schepen hebben een eigen vaarroute, en Halong Bay is een heel groot gebied.

Ga op het dek zitten om van het uitzicht over de beroemde rotspieken te genieten. Ze hebben namen als Cho Da Cho Da (stenen hond) en Ga Choi (vechtende hanen). Zie je de gelijkenis? Je vaart langs kleine en grotere rotseilanden, die hoog oprijzen uit zee. Het schip gaat voor anker. Met een klein bootje (tender) worden jullie naar een strandje gebracht. Even de benen strekken, en zwemmen in zee. ’s Avonds staat er weer een buffet voor jullie klaar op het schip. Ga daarna naar het dek om de sterrenhemel te bewonderen. De boot ligt voor anker in de baai zachtjes mee te deinen op de bewegingen van de zee. Vanavond word je in slaap gewiegd.

Overnachting in Halong Bay op een schip van Pelican Cruise ***
Inclusief ontbijt, lunch, diner, transfer en excursies tijdens cruise

Dag 10 Halong Bay – Hue
Tai Chi op het dek

Zijn jullie vroege vogels? Doe dan mee aan de Tai Chi les op het dek. Daarna ontbijten en met een volle buik op naar de enorme Surprise-grot. Wat een ruimte, met enorme stalactieten en stalagmieten. Beste spannend om door zo’n grot te wandelen. Hierna vaart het schip rustig terug naar de haven van Halong Bay, ondertussen geniet je van een brunch.

Rond het middaguur meert het schip weer af in de haven van Halong Bay. Dan is het tijd om naar de luchthaven van Hanoi te gaan voor de vlucht naar Hue. Daar aangekomen worden jullie verwelkomd door de gids en chauffeur en hebben jullie een transfer naar het hotel.

Hue heeft een rijk verleden en veel historische monumenten die hieraan herinneren. Niet voor niets wordt Hue ook wel de 'Keizerlijke stad' genoemd. Van 1802 tot 1945 was Hue de hoofdstad van Vietnam en zetelden de Vietnamese keizers hier. De Parfumrivier deelt de stad in tweeën. De boulevard is 's avonds sfeervol verlicht. Hier flaneren de locals. In het centrum zijn heel veel restaurants en terrasjes te vinden. Leuk om te doen: maak een tochtje per cyclo (fietstaxi) door het stadcentrum en langs de rivier.

Overnachting in Hue, Ecolodge **
Inclusief ontbijt, brunch, excursies tijdens cruise, transfers en binnenlandse vlucht

hueDag 11 Hue
Een tochtje met een drakenboot

Aan de oever van de Parfumrivier liggen draken! In een rijtje liggen boten, met hun gelgekleurde drakenkoppen, op je te wachten. Een van die drakenboten brengt je naar de Thien Mu-pagode. Je ziet de pagode al van ver, want hij ligt aan de rivier en heeft een toren met maar liefst zeven verdiepingen. Bewonder de pagode en het park met verschillende beelden die allemaal een andere god vereren. Stap daarna in het busje dat al op je staat te wachten. Je rijdt naar de rand van de stad, naar de indrukwekkende keizerlijke tombe van Ming Mang. Naar onze mening één van de mooiste graftombes die Hue rijk is. Het is een enorm parkachtig complex, dus neem de tijd hier rond te dwalen. Dan door naar de keizerlijke citadel met daarbinnen de Verboden Purperen Stad. In deze enorme vesting met paleizen, tempels, vijvers en tuinen kun je zien hoe de keizerlijke familie in gehele afzondering leefde. Een stad binnen een stad. Einde van de dag struin je nog even rond op de kleurrijke Dong Ba-markt. Er wordt hier van alles verkocht: fruit, groente, vis, kleding, cosmetica. Je kijkt je ogen uit.

Overnachting in Hue.
Inclusief ontbijt en dagtocht

hoi-an-straat-2Dag 12 Hue - Hoi An
Via de wolkenpas

Op route van Hue naar Hoi An maak je leuke stops. Vanaf Hue is het niet ver naar het veel bejubelde deel van de route: de indrukwekkende Wolkenpas. De slingerende route brengt je letterlijk hoog in de wolken. Vanaf het uitzichtpunt heb je een onvergetelijk uitzicht over de fraaie kust en de Zuid-Chinese Zee. Tijd voor een fotostop! Als je de Wolkenpas gepasseerd bent kun je in Danang het Cham museum bezoeken. In dit kleine museum bewonder je de mooiste beelden van het Cham Koninkrijk. Geen zin in een museumbezoek? Rij dan gelijk door naar de Marble Mountains; vijf bergrotsen van marmer die oprijzen uit het vlakke land. Op de top van de Waterberg zie je betoverend mooie pagodes, tempels en altaren in grotten. Gelukkig hoef je niet omhoog te klimmen in de hitte; er is een lift die je naar de top van de berg brengt. Vanaf hier is het niet ver meer naar Hoi An.

Het schilderachtige stadje Hoi An was vroeger één van de belangrijkste havensteden van Zuidoost-Azië. Dat is goed terug te zien aan de chique Chinese huizen en kleurrijke tempels in het centrum. Een aantal van deze huizen en tempels mag je van binnen bewonderen. Beroemd is de Japanse overdekte brug, één van de weinige houten boogbruggen die bewaard is gebleven. Het lijkt hier of de tijd heeft stilgestaan. Hoi An is gelegen aan de Thu Bon-rivier. 's Avonds drijven honderden bakjes met kaarsen op de rivier. Laat zelf een kaarsje te water, en doe een wens! Tip: laat voordelig kleding, schoenen of tassen op maat maken bij één van de vele kleer-/schoenmakers in Hoi An. ’s Avonds is het autovrije centrum sfeervol verlicht met honderden gekleurde lampions. Wat een sprookje!

Overnachting in Hoi An, Little Beach Boutique Resort ****
Inclusief ontbijt en transfer

Dag 13 Hoi An
Kies je voor ontspanning of actie, of beide?

Stap op de fiets en rij langs de rivier, door rijstvelden en langs dorpjes naar het strand. Het strandbedje staat al voor je klaar. Het is makkelijk fietsen over de vlakke paden, en de afstand van zo’n 5 kilometer heb je zo afgelegd. Of fiets naar het stadje Hoi An, en dwaal dan verder te voet door de wirwar van straatjes. Koop bij het toeristenbureau een strippenkaart waarmee je in vijf huizen/tempels een kijkje kunt nemen.

Overnachting in Hoi An.
Inclusief ontbijt

Dag 14 Hoi An
Tip: ga fietsen en koken

Bewegen en smullen! Dat ga je doen als je deze excursie toevoegt aan je reisroute.

Vanuit je hotel fiets je op rustig tempo over het platteland in ongeveer een half uurtje naar het dorp Tra Que. Je maakt een wandeling door de moestuin, waar heel veel soorten kruiden worden verbouwd. Help je mee in de tuin? Bijvoorbeeld met het bemesten van het land met zeewier, aanharken, zaaien, water geven en het plukken van fruit. Wel goed de handen wassen voordat je gaat koken. De lokale familie leert je 'Tam Huu' loempia's en ‘Banh Xeo' (een soort pannenkoek) te maken. Daar krijg je trek van! Natuurlijk mag je je eigen baksels ook opeten. Dan is het helaas alweer tijd om afscheid te nemen van de familie en terug te fietsen naar je hotel.

Overnachting in Hoi An.
Inclusief ontbijt

Dag 15 Vertrek Hoi An

Helaas komt aan jullie bijzondere reis een einde. Jullie worden naar het vliegveld in Danang gebracht voor jullie vlucht terug naar huis.

Vervoer

 • Transfers
 • Binnenlandse vlucht
 • Treinrit

Reisduur

 • 15 dagen / 14 nachten

Inclusief

 • Alle overnachtingen met ontbijt
 • Overige vermelde maaltijden
 • Vermelde transfers
 • Vermelde excursies
 • Binnenlandse vlucht Hanoi - Hue
 • Treinreis Hanoi - Lao Cai
 • Volledige CO2 compensatie van jullie reis

Exclusief

 • Intercontinentale vluchten
 • Verzekeringen
 • Overige maaltijden en excursies
 • Fooien en andere persoonlijke uitgaven

Laat je inspireren!

Ontdek nieuwe bestemmingen, droom weg bij mooie reiservaringen van andere gezinnen en ontvang leuke en handige vakantietips.