16-daagse rondreis Apen, kratermeren en witte stranden

Dik twee weken reizen op Sumatra. In de jungle gaan jullie orang-oetans spotten en olifanten wassen. Alles over de lokale Batak stam komen jullie te weten op Samosir. En tijdens deze reis kunnen jullie zwemmen in het Tobameer, onder een waterval en in zee bij de witte stranden van Padang.

 • Slingerende orang-oetans
 • Olifanten wassen
 • Varen over het Tobameer
 • Overzicht
 • Detailbeschrijving

Reisschema

Dag 1 Aankomst Medan
Dag 2 - 3 Tobameer Samosir
Dag 4 Brastagi
Dag 5 - 6 Bukit Lawang
Dag 7 - 8 Tangkahan
Dag 9 Medan
Dag 10 - 11 Bukittinggi
Dag 12 - 13 Harauvallei
Dag 14 - 16 Padang
Dag 16 Vertrek Padang

Reissom

 • Volwassene: vanaf € 1.270 per persoon
 • Kind 2 t/m 12 jaar: vanaf € 1.040 per persoon
 • Reissom gebaseerd op 2 volwassenen en 2 kinderen
 • Wij maken een voorstel o.b.v. jullie gezinssamenstelling

Dag 1 Aankomst Medan

Jullie worden op de luchthaven van Medan opgewacht door jullie chauffeur en naar het hotel gebracht.

Hebben jullie nog energie over? Dan kunnen jullie het centrum van Medan vandaag vast verkennen.
Medan zelf is niet echt een mooie stad, maar in het oude centrum zijn toch nog een aantal koloniale gebouwen te vinden.

Overnachting in Medan, Traveller suites ***
Inclusief transfer

Dag 2 Medan - Tobameer, Samosir
Op pad met jullie busje met de chauffeur

De komende dagen hebben jullie een minibusje met chauffeur ter beschikking, waarmee jullie het mooie Sumatra op je eigen manier kunnen ontdekken. Onderweg stoppen voor een foto of een gezellig lunchmoment? Laat het de chauffeur weten!
Op naar het Tobameer vandaag, supergaaf! De rit naar de haven van Prapat duurt ongeveer 4 uur.
Vervolgens varen jullie per ferry naar het eiland Samosir. De chauffeur gaat gewoon met jullie mee, hij blijft bij jullie op het eiland.

De komende dagen verblijven jullie op het gemoedelijke Samosir. Dit eiland ligt in het Tobameer. Samosir is de perfecte plek om even lekker samen bij te komen en activiteiten te ondernemen. Van oorsprong is Samosir het leefgebied van de Bataks. Verspreid over het eiland staan nog authentieke huizen met zadelvormige daken, versierd met prachtig houtsnijwerk. Ontzettend leuk om te zien!

Overnachting op het eiland Samosir, Samosir Villa Resort ***
Inclusief privébusje met chauffeur en de ferry

Dag 3 Tobameer, Samosir
Mooie Batakhuizen langs het meer

Ga er vandaag lekker op uit! Op het eiland Samosir is genoeg te zien en te doen.
Zijn jullie benieuwd naar de Batak cultuur? Ga dan naar de Batak dorpen, waar je in de omgeving ook prachtig kunt wandelen. Vinden jullie het leuk om zelf actief bezig te zijn? Maak dan een wandeling naar de het panoramapunt van het Tobameer en maak een leuke gezinsfoto.
Ook erg leuk om te doen is het huren van een fiets. Spring op de trappers en ontdek de prachtige natuur van dit eiland op jullie eigen tempo! Voor de waterratten is het huren van een kano een echte aanrader.

Overnachting op het eiland Samosir.
Inclusief ontbijt en privébusje met chauffeur

Dag 4 Tobameer, Samosir - Brastagi

Tijd om afscheid te nemen van het Tobameer. Jullie gaan vandaag met de ferry terug naar het vasteland en daarna door naar Brastagi.

Het hooggelegen Brastagi ligt middenin het Batak gebied, met de opvallende huizen met zadeldak. Als je in dit gebied aankomt, zul je de vulkanen Sibayak en Sinabung direct zien liggen. Brastagi is meestal een doorgangsplaats in jullie reis, maar als je de tijd hebt is er nog genoeg te doen.

Overnachting in Brastagi, Sinabung Hills hotel ***
Inclusief ontbijt, privébusje met chauffeur en de ferry

Dag 5 Brastagi - Bukit Lawang
Op naar het Gunung Leuser National Park

Als jullie het leuk vinden, kunnen jullie eerst een bezoek brengen aan het Karo-Batakdorpje Peceren.
Daarna rijden jullie in ruim 4,5 uur door naar Bukit Lawang, een hoogtepunt in jullie reis!
Jullie chauffeur neemt vandaag afscheid van jullie.

Bukit Lawang ligt aan de Bohorok-rivier, in het Gunung Leuser National Park. Deze spectaculaire jungle is een van de laatste plekken in Azië waar je de orang-oetangs nog in het wild kunt spotten. Hoe gaaf is dat?! Dit wordt echt een ervaring om nooit meer te vergeten!

Overnachtin in Bukit Lawang, Ecolodge Bukit Lawang Cottages ***
Inclusief ontbijt en privébusje met chauffeur

Dag 6 Bukit Lawang

Vandaag is het tijd om op pad te gaan! Maak jullie klaar voor een fantastische trekking door het National Park. Wie van jullie spot er als eerste een wilde orang-oetang? Er zijn verschillende trekkingen, variërend van enkele uren tot enkele dagen. Wij denken graag met jullie mee welke het beste bij jullie past.

Ook erg leuk om te doen is tuben. In de grote binnenband van een auto zakken jullie de Bohorok rivier af. Liever iets meer actie? Dan kunnen jullie ook gaan raften. Willen jullie liever droog blijven? Een andere leuke manier om de omgeving te ontdekken is per fiets of per gemotoriseerde betjak (fietstaxi). Je gaat dan de omgeving van Bukit Lawang in en brengt een bezoek aan verschillende dorpjes.

Overnachting in Bukit Lawang.
Inclusief ontbijt, trekking met lokale gids en tuben

Dag 7 Bukit Lawang - Tangkahan
Per jeep verder naar Tangkahan

Maak jullie klaar voor een hobbelige rit naar de volgende bestemming, namelijk Tangkahan. Alweer zo'n plek om je op te verheugen!

Tangkahan is een puur en ongerept junglegebied. Hier zijn jullie écht ver van de bewoonde wereld. Om je heen hoor je alleen de geluiden van de jungle, puur genieten! In dit deel van het Gunung Leuser National Park leven veel apensoorten, maar de kans dat jullie hier een wilde Orang-Oetang zien is heel klein. Tijdens een trekking door de jungle zullen jullie waarschijnlijk wel gibbons, thomas leaf monkeys en makaken tegenkomen. Ook zeker de moeite waard dus.

Overnachting in Tangkahan, Mega Inn Guesthouse **
Inclusief ontbijt en transfer

Dag 8 Tangkahan

Maak je klaar voor een leuke dag vandaag. Jullie gaan namelijk olifanten wassen! Een groepje olifanten in Tangkahan wordt getraind als werkolifant, maar vindt het heerlijk om daarna te gaan badderen. Jullie gaan vandaag met de verzorger van de olifanten op pad om hen daarbij te helpen. Ze vinden het heerlijk! Als bedankje geven ze jullie na afloop graag een douche met hun slurf. Douchen met een olifant, dat is toch fantastisch?

Overnachting in Tangkahan.
Inclusief ontbijt, transfer en olifanten wassen

Dag 9 Tangkahan - Medan

Vanmorgen worden jullie opgehaald voor de transfer naar Medan. Dit is ongeveer 6 uur rijden. Onderweg zien jullie eenvoudige dorpjes waarvan de bewoners nog nauwelijks gewend zijn aan toeristen. Stop gerust eens om wat lekkers voor onderweg te kopen.

Overnachting in Medan, Travellers Suites ***
Inclusief ontbijt en transfer

Dag 10 Medan - Bukittinggi
Een korte vlucht naar Bukittinggi

Jullie worden bij het hotel in Medan opgehaald en naar de luchthaven van Medan gebracht (transfer). Jullie vliegen met een binnenlandse vlucht van Medan naar Padang. De komende dagen hebben jullie een minibusje met chauffeur ter beschikking, waarmee jullie het mooie Sumatra op je eigen manier kunnen ontdekken. Onderweg stoppen voor een foto of een gezellig lunchmoment? Laat het de chauffeur weten!
Vandaag gaat jullie route door de groene Anai-vallei. Stap ook af en toe uit om een foto te maken. Het is, zonder stops, ongeveer 2 uur rijden naar Bukittinggi.

In Bukittinggi draait het om de Minangkabau, een bevolkingsgroep met kleurrijke kleding en huizen met puntige daken.
Het stadje ligt in een groene omgeving met kratermeren. In het centrum zelf rijden allemaal leuke koetsjes, in de meest gekke kleuren.

Overnachting in Bukittinggi, Grand Rocky Hotel ****
Inclusief ontbijt, transfer en privébusje met chauffeur

Dag 11 Bukittinggi

Vandaag wordt een lange dag vol nieuwe indrukken. Jullie beginnen met het uitzicht op de Singgalang-vulkaan in de ochtendzon. De actievelingen onder jullie kunnen ervoor kiezen om vanaf het uitzichtpunt naar beneden te wandelen. Daarna gaan jullie verder naar het Singkarak-meer. Onderweg worden jullie al getrakteerd op prachtige uitzichten over het helderblauwe kratermeer. Ook komen jullie langs dorpjes waar de lokale mensen je graag hun houtwerken en weefgetouwen laten zien. Op de terugweg naar Bukittinggi gaan jullie nog langs het voormalige koningklijke paleis, helemaal gebouwd in de stijl van de Minangkabau.

Overnachting in Bukittinggi.
Inclusief ontbijt en privébusje met chauffeur

Dag 12 Bukittinggi - Harauvallei

Vandaag gaan jullie naar het hooggelegen kratermeer van Maninjau. Het meer is heel mooi en omgeven door groene heuvels. Ga fijn in een restaurantje aan de oever wat drinken en wandel een stukje langs het meer.
Jullie gaan niet meer terug naar Bukittinggi, maar naar het natuurgebied de Harauvallei. Jullie zijn zo'n 6 uur onderweg vandaag.

Informatie Harauvallei:
Tussen steile rotswanden ligt de groene Harauvallei, ook wel de Haraukloof genoemd. Naast de pure natuur zijn hier ook veel rijstvelden te vinden.
Wie weet zien jullie apen in de bomen, er leven hier verschillende soorten. Vogels en vlinders zullen jullie ook in allerlei soorten en maten tegenkomen.

Overnachting in de Harauvallei, Abdi Guesthouse **
Inclusief ontbijt en privébusje met chauffeur

Dag 13 Harauvallei
Wat is het hier mooi!!

Natte voeten vandaag, want jullie gaan bamboe-raften!
Maar eerst gaan jullie met een gemotoriseerde betjak richting het dorp Kapalo Banda. Jullie bezoeken lokale dorpjes en beleven de dagelijkse activiteiten van de lokale bevolking. Eenmaal aangekomen in Kapalo Banda gaat het natte voetenwerk beginnen. Jullie gaan bamboe-raften! Op een raft gemaakt van bamboe peddelen jullie ongeveer 30 tot 45 minuten over de rivier. Het is een heel avontuur om die lange, wankele bamboeraft de juiste kant op te krijgen. Dat wordt lachen. Hebben jullie het in de vingers? Dan kunnen jullie volop gaan genieten van de omgeving.
Onderweg naar jullie hotel, stoppen jullie nog bij een van de vele prachtige rijstvelden. Hier zie je de boeren aan het werk. Als jullie willen, mag je ook een handje meehelpen op het land. Vervolgens lopen jullie door de rijstvelden terug naar het hotel.

Deze excursie is privé.
Inclusief gemotoriseerde betjaks (één betjak per twee personen), een Engelssprekende gids, bamboerafts en mineraalwater.

Overnachting in de Harauvallei.
Inclusief ontbijt, privébusje met chauffeur en bamboe-raften

Dag 14 Harauvallei - Padang

Jullie rijden eerst een stukje terug over dezelfde weg en vervolgens door naar Padang. Al met al zijn jullie vandaag zo'n 4 uur onderweg. Bij aankomst neem de chauffeur afscheid van jullie.

Padang staat bekend als de haven waar vroeger veel rubber, koffie, thee, kaneel en nootmuskaat werden verscheept. Tegenwoordig is de stad zelf niet erg leuk voor jullie als gezin.

Overnachting in Padang, Mercure hotel ****
Inclusief ontbijt en privébusje met chauffeur

Dag 15 Padang
Spierwitte stranden en gekleurde vissen

Vandaag staat er een relaxed dagje op het programma met zon, zee, strand. Jullie worden naar Bungus Beach gebracht, daar gaan jullie met de boot varen langs verschillende eilandjes voor de kust van Padang. Zin om vandaag te snorkelen? Dat kan natuurlijk ook! Spring gewoon van de boot en ontdek de wereld onder water. Als jullie rond het middaguur trek krijgen, haalt de schipper zijn picknickmand tevoorschijn en kunnen jullie aan een van de strandjes genieten van een heerlijke lunch. Ultiem genieten.

Overnachting in Padang.
Inclusief ontbijt, privébusje met chauffeur, de boottocht en de lunch

Dag 16 Vertrek Padang
Het zit er alweer op!

Naar de luchthaven van Padang, jullie chauffeur brengt je er in een uurtje naar toe.

Inclusief ontbijt en privébusje met chauffeur

Hier houdt deze voorbeeldreis op. Natuurlijk is het mogelijk om de reis te verlengen of aan te passen zoals jullie willen. Neem hiervoor contact op met onze Indonesië specialist.

Vervoer

 • Transfers
 • Privé-auto/busje met chauffeur

Reisduur

 • 16 dagen / 15 nachten

Inclusief

 • Alle overnachtingen met ontbijt
 • Vermelde transfers
 • 11 dagen privé-busje met chauffeur
 • Ferry overtocht Tobameer vv
 • Trekking Bukit Lawang
 • Olifantenwassen in Tangkahan
 • Binnenlandse vlucht Medan - Bukittinggi
 • Bamboeraften Harauvallei

Exclusief

 • Intercontinentale vlucht
 • Verzekeringen
 • Overige maaltijden & excursies
 • Persoonlijke uitgaven en fooien

Laat je inspireren!

Ontdek nieuwe bestemmingen, droom weg bij mooie reiservaringen van andere gezinnen en ontvang leuke en handige vakantietips.