21-daagse rondreis Hoogtepunten van Cambodja

Deze superleuke en afwisselende drieweekse rondreis laat je de hoogtepunten van Cambodja zien. Ontdek de indrukwekkende geschiedenis bij Phnom Penh, maak leuke fietstochten, ontmoet olifanten en dolfijnen, geniet van de mooie natuur en heerlijke stranden en verwonder je bij het prachtige Angkor Wat!

 • Door de binnenlanden van Cambodja
 • Gibbons, olifanten en dolfijnen spotten
 • Fietsen, wandelen, varen
 • Overzicht
 • Detailbeschrijving

Reisschema

Dag 1 - 3 Phnom Penh
Dag 4 Kratie
Dag 5 - 7 Mondulkiri
Dag 8 - 9 Stung Treng
Dag 10 Preah Vihear
Dag 11 - 13 Siem Reap
Dag 14 - 15 Battambang
Dag 16 Phnom Penh
Dag 17 - 20 Kep
Dag 21 vertrek Kep

Reissom

 • Volwassene: vanaf € 2.440 per persoon
 • Kind 2 t/m 17 jaar: vanaf € 2.010 per persoon
 • Reissom gebaseerd op 2 volwassenen en 2 kinderen
 • Wij maken een voorstel o.b.v. jullie gezinssamenstelling

Het gezellige straatbeeld in Phnom Penh, CambodjaDag 1 Aankomst Phnom Penh
Welkom in Cambodja!

Vanaf de luchthaven wordt je naar het hotel gebracht. Neem de tijd om te wennen aan het tijdverschil en het klimaat. Een duik in het zwembad koelt lekker af!

Hippe koffie-tentjes, bakkerijen met Franse broden, moderne boetieks, restaurants, wijnhuizen en micro-brouwerijen. Hoofdstad Phnom Penh is de grootste en meest moderne plaats van Cambodja. Maar dan wel overgoten met een Aziatisch sausje; honderden brommertjes en tuktuks krioelen door de straten, overal waar je kijkt kraampjes met streetfood, en verspreid door de stad vele markten waar de locals hun inkopen doen. Het hart van de stad wordt gevormd door de rivierkade. Langs de oever van de Tonlé Sap rivier ligt een mooie boulevard. Het koloniale verleden is goed terug te zien in de Franse gebouwen die de straten sieren. De paleizen en tempels in Phnom Penh zijn het toonbeeld van pracht en praal; alleen het beste voor de hoofdstad.

Overnachting in Phnom Penh, TeaHouse Asian Urban Hotel ***
Inclusief transfer

Kinderen op school in Phnom PenhDag 2 Phnom Penh
Per tuktuk op verkenning

Allereerst tuf je naar het Koninklijke Paleis bestaande uit verschillende met goud versierde gebouwen. Je wandelt naar de naastgelegen Zilveren Pagode, die zijn naam dankt aan de duizenden zilveren tegels op de vloer. Indrukwekkend en triest zijn de herinneringen aan het gruwelijke regime van de overheerser Pol Pot in de jaren '70: de Killing Fields en de voormalige Tuol Sleng-gevangenis. Als je dit niet wil bezoeken, dan kun je in overleg met je gids het programma aanpassen. De Killing Fields zijn massagraven. Deze liggen buiten de stad. Je bezoekt ook de gevangenis, gehuisvest in een voormalige school. Tijd over? Dan is het prettig om de wat vrolijker kant van het dagelijks leven van de Cambodjanen te zien. Bezoek de Russische markt; een kleurrijke wirwar van marktkraampjes waar van alles te koop is.

Overnachting in Phnom Penh.
Inclusief ontbijt en excursie

Samen met papa op de scooter in Phnom Penh, CambodjaDag 3 Phnom Penh

Nog een dag om Phnom Penh te verkennen. Tip: maak een boottocht over de Mekongrivier naar Koh Dach eiland; ook wel het zijde-eiland genoemd. Natuurlijk bezoek je op het eiland een zijdefabriekje om te zien hoe de zijden sjaals die de locals dragen geweven worden. Tijdens de boottocht zie je vissers aan het werk. Zij wonen in huizen op palen aan de oever en in drijvende houten huisjes.

Overnachting in Phnom Penh.
Inclusief ontbijt

Onderweg naar Kratie, CambodjaDag 4 Phnom Penh - Kratie
Durf jij een gebakken spin te proeven?

Vandaag vertrekken jullie naar Kratie aan de oever van de Mekong rivier. De rit duurt zonder stops 4,5 uur, maar jullie stoppen natuurlijk wel. Als eerste in het dorpje Skun, bekend om zijn gebakken spinnen. Proeven mag hoor! Weer het busje in voor de rit verder langs de Mekongrivier. Wat een mooie uitzichten! Bij de Hachney tempel stap je weer uit. Hier zie je inscripties in het Sanskriet. Voel je je al een beetje Indiana Jones? De rit vervolgt tot vlak buiten Kratie. Daar wandelen jullie door het centrum van het slaperige stadje Chhlong met goed bewaarde Frans koloniale gebouwen. Op de lokale markt worden voor ons vreemde soorten fruit en groente en andere waren verkocht. Leuk om even overheen te struinen. Nog een kort stukje rijden naar de lokale ferry die je naar het eiland Koh Trong in de Mekongrivier zal brengen. De auto gaat niet mee op de ferry. Aan de overzijde staan motortaxi's te wachten. Spannend! Zijn de kids nog te klein om samen met jou achterop te gaan, kies dan voor een motortaxi met zijspan. Via hobbelwegen rij je naar je hotel. Nog energie over? Deze middag kun je per fiets het kleine eiland Koh Trong verkennen.

Overnachting in Kratie, Rajabori Villas **
Inclusief ontbijt, busje met privé-chauffeur en Engelssprekende begeleider

Dag 5 Kratie- Mondulkiri
Zoetwaterdolfijnen spotten

Per ferry terug naar het vasteland. De chauffeur wacht jullie op om jullie naar Kampi te brengen. Dit is de beste plek in Cambodja om zoetwaterdolfijnen te spotten. De irrawaddy-dolfijn is heel zeldzaam en heeft een bijzonder uiterlijk: ze hebben een grote bobbel op hun hoofd. Ze kunnen heel groot worden, wel 3 meter lang. Met een bootje gaan jullie de rivier op om dolfijnen te spotten. Blijf goed turen over het water. De kans is groot dat je een dolfijn zult zien! Na het boottochtje stoppen jullie nog bij de kleurrijke 100-pilaren pagode. Heeft hij echt 100 pilaren? Dat wordt tellen! De tempel is rijkelijk versierd met Boeddhabeelden en schilderingen. Via slingerwegen door de jungle vervolgt de weg zich naar Sen Monorom, de hoofdstad van de provincie Mondulkiri. Door de hoge ligging en het wat koelere klimaat groeit er van alles in dit gebied. Je ziet er frisse groene heuvels met loofbossen, naaldbossen, plantages, fruitboomgaarden, akkers en watervallen.

Overnachting in Mondulkiri, Nature Lodge **
Inclusief ontbijt, busje met privé-chauffeur en Engelssprekende begeleider

Kindjes in Mondulkiri, CambodjaDag 6 Mondulkiri
Op gibbon-safari in de jungle

Op de vroege ochtend is de kans het grootst om gibbons te horen zingen, hoog in de bomen. Een bijzonder geluid, kippenvel waardig. Om dit mee te kunnen maken moet je nog voor het ochtendgloren op. In het ruim 2000 km2 grote Keo Seima Wildlife Sanctuary zie je gibbons in hun natuurlijke omgeving. Nog voordat de zon echt opgekomen is, wandel je al door de jungle. de gids volgt het geluid van de zingende gibbons, tot je ze hoog in de bomen kunt zien zitten. In dit beschermde gebied wonen maar liefst zeven soorten gibbons. Tijd voor een ontbijtje, middenin de jungle, voordat je verder trekt op zoek naar meer dieren. Wellicht zie je een neushoornvogel. Voordat het te heet wordt, ben je bij het junglekamp voor de lunch en een paar uurtjes relaxen in de schaduw. Halverwege de middag trekt je je wandelschoenen weer aan en ga je opnieuw de jungle in om kleurrijke vogels, bijzondere insecten, apen (speelse langoeren worden hier vaak gezien) en andere diersoorten te spotten. Na een wandeling van zo’n twee uur ben je weer bij het kamp, en vanaf daar word je terug naar je hotel gebracht. Een intensieve dag, maar wat zal je veel dieren zien!

Overnachting in Mondulkiri.
Inclusief ontbijt, lunch, busje met privé-chauffeur, Engelssprekende begeleider en gibbon-safari

Olifanten in Mondulkiri, CambodjaDag 7 Mondulkiri
Ontmoet olifanten in Elephant Valley

In Elephant
Valley worden zieke olifanten en olifanten die in gevangenschap hebben geleefd opgevangen. Je trekt door de jungle op zoek naar de olifanten. Ze verplaatsen zich in groepjes. De gids leest de sporen om een groep te vinden. Het is een pittige trekking over moeilijk begaanbaar terrein; echt klimmen en klauteren door de jungle. Iedere olifant heeft een eigen mahout die hem in de gaten houdt. Zo nodig worden de olifanten bijgevoerd en gewassen door de eigen mahout. Eenmaal gevonden, kun je de olifanten van heel dichtbij bekijken. Een bijzondere ervaring! Terug naar het basecamp voor de lunch, voordatje opnieuw de jungle in gaat op zoek naar een andere groep olifanten.

Overnachting in Mondulkiri.
Inclusief ontbijt, lunch, busje met privé-chauffeur, Engelssprekende begeleider en excursie Elephant Valley

Kajakken in Stung Treng, CambodjaDag 8 Mondulkiri - Stung Treng
Zwemmen bij de Busra waterval

Verder de binnenlanden van Cambodja in, naar Stung Treng. Een tocht van ongeveer 5 uur. Vlak buiten Mondulkiri stop je bij de Busra waterval. In drie trappen stort het water zich naar beneden. Onderaan de waterval is een natuurlijk zwembad ontstaan. Tijd voor een verfrissende duik! Voor avonturiers is het mogelijk om vanaf een hoogte van meer dan 100 meter boven de waterval via een zipline naar beneden te zoeven. Je rijdt verder door gevarieerde landschappen, langs plantages, tempels en dorpjes met eindbestemming Stung Treng. Deze dunbevolkte en dichtbegroeide provincie grenst aan Laos. De grens wordt gevormd door de '4000 eilanden'. Een waterrijk gebied met heel veel watervallen en rivieren, waaronder de Mekong.

Overnachting in Stung Treng, Stung Treng Resort **
Inclusief ontbijt, busje met privé-chauffeur en Engelssprekende begeleider

Dag 9 Stung Treng
Kajakken langs 4000 eilanden

Vandaag ga je met een longboot varen over de Mekong rivier. Grote kans dat je onderweg weer Irrawaddy dolfijnen ziet. Na ongeveer een uur varen, meert de boot af en trek je je wandelschoenen aan. Een trektocht van een klein half uur brengt je naar de imposante Mekong watervallen. Terug naar de boot om de Mekong over te steken naar Laos (je paspoort hoeft niet mee). Je gaat aan land op het zuidelijke tipje van Don Khone. Dit is één van de 4000 eilanden waar dit gebied bekend om is. Na een Laotiaanse lunch vaar je terug naar Cambodja. Daar  stap je in een kajak om met de stroom mee in stilte door de 'flooded forest' en 'Ramsar wetlands' te peddelen. Je ziet heel veel soorten vogels. De bomen steken uit het water. De wortels en takken zijn door de jaren heen in de richting van de stroming gaan groeien; een bijzonder gezicht. Hier en daar zijn kleine eilandjes. De longboot vaart met je mee. Ben je klaar met kajakken, dan worden de kajaks op de longboot gehesen en vaart je weer terug.

Overnachting in Stung Treng.
Inclusief ontbijt, lunch, busje met privé-chauffeur, boot- en kajaktocht en Engelssprekende begeleider

Preah Vihear tempel in CambodjaDag 10 Stung Treng - Preah Vihear
Bewonder de tempel op de grens met Thailand

Vanaf Stung Treng rij je in drie uur naar Preah Vihear. Een afwisselde route door landbouwgebied (suikerriet, pepers, cassave, pinda's; er wordt hier van alles verbouwd), dorpjes en bossen. Even lunchen in Preah Vihear-stad en daarna de berg op. De ruïnes van de Preah Vihear tempel liggen namelijk heel hoog op een berg, op de grens met Thailand. Bij het ticketkantoor begint het avontuur. Hier stap je achterin een pick-up waarmee je steil omhoog de berg op rijdt. Maar niet helemaal naar de top. Het laatste deel moet je te voet doen. De tempel ligt in verschillende lagen op de berg. Via trappen klim je door de vier gopura's (poorttorens) tot aan het hoogste heiligdom; de centrale schrijn. Het is een hele klim, maar eenmaal boven word je beloond met een spectaculair uitzicht.

Overnachting in Preah Vihear, Preah Vihear Boutique ***
Inclusief ontbijt, busje met privé-chauffeur en Engelssprekende begeleider

Siem Reap, Cambodja, klanten HolthausenDag 11 Preah Vihear - Siem Reap
Voel je Indiana Jones in de tempelruïnes

Na het ontbijt reis je verder naar Siem Reap. Onderweg stop je bij overwoekerde tempelruïnes. Je waant je een ontdekkingsreiziger! De eerste stop is bij de ruïnes van Koh Ker. Deze voormalige hoofdstad van het Khmer-rijk wordt door bossen omringd. Er zijn meer dan 100 gebouwen en tempels, die je natuurlijk niet allemaal kunt bezoeken. Wij hebben de mooiste voor je uitgekozen: Prasat Krahom (de Rode Tempel) en Prasat Thom. Bijzonder in deze laatste tempel is de 40 meter hoge piramide die je via een steile trap kunt beklimmen. Ga jij de uitdaging aan? Het uitzicht vanaf de top is een mooie beloning. Daarna door naar Beng Mealea. Deze jungle-tempel ligt achter enorme muren die bijna helemaal overwoekerd zijn. Bewonder de bomen met hun enorme wortels die één zijn geworden met de ruïnes. Bijzonder!

Einde van de middag komen jullie aan in Siem Reap. Sinds de ontdekking van het enorme tempelcomplex Angkor is het kleine Siem Reap uitgegroeid tot een wereldberoemde plaats. Het is een charmante, overzichtelijke stad met een mooie ligging aan de gelijknamige rivier. In de stadskern staan nog vrij veel gebouwen uit de Frans koloniale tijd. Bezoek de bedrijvige Psar Chaa; op deze overdekte markt doen de locals hun inkopen. In het gebied rond 'pubstreet' zijn veel restaurants en bars te vinden. Je kunt hier pizza, Mexicaans, hamburgers en ander lekkers eten. Natuurlijk staan echte Cambodjaanse gerechten ook op de menukaarten.

Overnachting in Siem Reap, Pavillion d'Orient ****
Inclusief ontbijt, busje met privé-chauffeur en Engelssprekende begeleider

Dag 12 Siem Reap
Fietsen over het platteland

Die tempels zijn prachtig, indrukwekkend, groots. Maar af een toe een dagje 'tempel-pauze' houdt het interessant. Vandaar dat je vandaag op de fiets stapt. Een fietstocht van circa 20 kilometer door het buitengebied rondom Siem Reap is een hele leuke manier om een indruk van het lokale Cambodjaanse leven te krijgen. Met een tuktuk word je opgehaald en naar het beginpunt van de fietstocht gebracht. Je fietst op rustig tempo over onverharde paden door kleine dorpjes en tussen de akkertjes en rijstvelden. De lokale kinderen vinden het geweldig om jullie te zien en van alle kanten hoort je een enthousiast ‘Hello!’. Je stopt bij een kleurrijke lokale markt en ziet hoe rijstwijn gebrouwen wordt. Volwassenen mogen proeven! Ook andere huisindustrieën komen aan bod. Je bezoekt een gezin waarvan de vrouw des huizes manden weeft, en een klein fabriekje waar spaarvarkens in alle soorten en maten van klei gebakken worden. Een leuk souvenir! Met alle stops erbij ben je drie uur onderweg. Met de tuktuk wordt je weer terug naar uw hotel gebracht. De middag is vrij om lekker in het zwembad te plonzen of met de tuktuk naar het centrum van Siem Reap te gaan (of beide).

Overnachting in Siem Reap.
Inclusief ontbijt en fietstocht

Dag 13 Siem Reap
Per tuktuk naar de tempels van Angkor

Per tuktuk naar één van de hoogtepunten van de vakantie: de tempels van het indrukwekkende Angkor complex. Onder begeleiding van een Engelssprekende gids ga je de meest belangrijke bezichtigen. Op het programma staat natuurlijk een bezoek aan Angkor Wat. Het tempelcomplex van Angkor stamt uit het oude Khmer-rijk. Het is het grootste tempelcomplex ter wereld. De tempel is ook afgebeeld op de nationale vlag van Cambodja. Angkor Wat heeft zo’n 50 jaar dienst gedaan als religieus en politiek centrum van het Khmerrijk. Maar er zijn nog veel meer mooie tempels in dit gebied. Angkor Thom bijvoorbeeld. Honderden stenen gezichten geven de tempels en stadspoorten van Angkor Thom bijzonder. En Ta Promh; enorme wortels en lianen hebben de tempels in hun macht en daarom is door de autoriteiten besloten om de tempel maar 'terug te geven' aan de natuur.

Overnachting in Siem Reap.
Inclusief ontbijt en excursie Angkor per tuktuk

Dag 14  Siem Reap - Battambang
Door naar Battambang, de op één na grootste stad van Cambodja. Maak deze middag een wandeling door het compacte centrum met heel veel Frans-koloniale gebouwen. De stad ligt aan de Sangker rivier, met aan de waterkant een kleurrijke markt. In het centrum zijn voldoende restaurants en barretjes. Verspreid door de stad staan uitbundig gedecoreerde tempels. Aanraders om te bezoeken zijn de tempels Wat Dhum Rey Sor en Wat Phephittam. Het zwembad van het hotel kunnen de kids vast niet weerstaan. Dus maak ook wat tijd vrij om te relaxen.

Overnachting in Battamabang, La Villa ***
Inclusief ontbijt en transfer

Kindje in Battambang, CambodjaDag 15 Battambang
Een rit per bamboetreintje

Op verkenning in de landelijke omgeving rond Battambang. In het dorp Wat Kor woont men nog in traditionele Khmer-huizen, waarvan sommige wel 100 jaar oud zijn. Vanaf de hangbrug aan de rand van het dorp heb je mooi uitzicht over de rivier. Je bezoekt kleine huisindustrieën. Er worden dingen gemaakt als sigaren, rijstwijn, noedels en rijstcake. Juist dit soort bezoeken maakt het reizen zo leuk; je ziet hoe de bevolking leeft. Op de vismarkt wordt, behalve verse vis, Prohoc verkocht, een typische Khmer-specialiteit. Door naar de Aek Phnom tempel. De complexe reliëfs die deze tempelruïne versieren, zijn nog goed zichtbaar. Voor je kind(eren) waarschijnlijk het hoogtepunt van de dag: een rit met het bamboetreintje. Feitelijk niet meer dan een bamboe platform op wielen. Het motortje gaat aan, en je pruttelt door de landelijke omgeving. Aan het einde van de rit wacht de chauffeur om je naar de Killing cave te brengen. Deze grot ligt halverwege een berg, waarop u beelden en restanten van tempels ziet. Het is bijna ondenkbaar dat op zo'n mooie plek zulke gruwelijkheden hebben plaatsgevonden. Geniet van het weidse uitzicht, terwijl je wacht op de zonsondergang. In de schemering zie je duizenden vleermuizen de grot uitvliegen.

Overnachting in Battambang.
Inclusief ontbijt en excursie

Bij het Ton le Sap meer, CambodjaDag 16 Battambang - Phnom Penh
Terug naar Phnom Penh; een lange rit van circa 6 uur. Wil je nog een stop maken op route? Dan raden wij aan in Kampong Loeung te stoppen. Dit grote, drijvende dorp aan de zuidkant van het Tonlé Sap meer ligt prachtig tussen de rijstvelden en moerassen. Je maakt hier een boottocht van ongeveer een uur door het netwerk van drijvende huizen, winkeltjes, benzinestations en scholen. Geef het van tevoren aan als je deze stop wil toevoegen.

Overnachting in Phnom Penh, TeaHouse Asian Urban Hotel ***
Inclusief ontbijt en transfer

Dag 17 Phnom Penh - Kep
Op naar de kust!

Nog een ochtendje in de auto, en dan kun je een paar dagen relaxen in de kustplaats Kep, in de Frans-koloniale tijd heel chique 'Kep-sur-Mer' genoemd. Kep was dan ook een vakantieoord voor welgestelde Fransen. Later heeft de Rode Khmer-terreur ook hier huisgehouden, en is het stadje in verval geraakt. Maar Kep is weer opgekrabbeld, en trekt nu steeds meer bezoekers. Met name locals gaan graag in hun vrije tijd naar Kep. De krabbenmarkt in Kep moet je zeker bezoeken. Kleurrijke vissersbootjes dobberen in zee, en op de kade wordt verse vis en natuurlijk ook krab verkocht. Leuk en lekker: zoek een vis of krab uit en laat deze gelijk bereiden. Het strand van Kep is niet spectaculair, deels bedekt met kiezels en deels een vrij smalle strook zandkleuring strand.

Overrnachting in Kep, Raingsey Bungalow ***
Inclusief ontbijt en transfer

Raingsey Bungalow in Kep, CambodjaDag 18 – 20 Kep
Relaxen, uitstapjes maken of beide?

Deze dagen kun je natuurlijk lekker niksen, maar als je wil is er in er rondom Kep genoeg te doen. We kunnen fietstochten, boottochten en tochten per tuktuk voor je boeken. Vraag ons naar de mogelijkheden. Of hou je dagen vrij, om als je daar bent zelf in te vullen.

Zin in een dagje bounty-strand? Vaar dan vanuit Kep naar Rabbit Island. In Kep ben je zo van het strand in de jungle. Het kleine Kep National Park grenst namelijk aan het stadje. In het nationale park is een rondwandeling van circa 2 uur uitgezet die je gemakkelijk zonder gids kunt volgen. Doordat het park wat hoger gelegen is, heb je vanuit hier ook weidse uitzichten over Kep en de zee.

Het koloniale stadje Kampot ligt een paar kilometer het binnenland in. Met de tuktuk ben je er zo. In het centrum van deze charmante plaats staan opvallend veel koloniale panden; de aanwezigheid van de Fransen is hier nog voelbaar. Langs en op de rivier die door het centrum stroomt zijn veel kleinschalige (drijvende) restaurants de vinden. Verken het centrum van Kampot per fiets of te voet.

Overnachting in Kep.
Inclusief ontbijt

Dag 21 Kep - Phnom Penh 
Vandaag gaan jullie weer terug naar de luchthaven van Phnom Penh op zo'n vier uur rijden van Kep. Hier eindigt jullie mooie rondreis door Cambodja.

Inclusief ontbijt en transfer

Vervoer

 • Transfers
 • Busje met privé-chauffeur

Reisduur

 • 21 dagen / 20 nachten

Inclusief

 • Alle overnachtingen met ontbijt
 • Overige vermelde maaltijden
 • Vermelde transfers
 • Vermelde excursies
 • Busje met privé-chauffeur van dag 4 t/m dag 11
 • Volledige CO2 compensatie van jullie reis

Exclusief

 • Intercontinentale vluchten
 • Verzekeringen
 • Overige maaltijden en excursies
 • Persoonlijke uitgaven

Laat je inspireren!

Ontdek nieuwe bestemmingen, droom weg bij mooie reiservaringen van andere gezinnen en ontvang leuke en handige vakantietips.