22-daagse Tienertrip eilandhoppen Indonesië

Een rondreis die geschikt is voor avontuurlijke gezinnen met wat oudere kinderen. Je verkent vier verschillende eilanden van Indonesië, dat is nog eens eilandhoppen! Je gaat de ongerepte natuur in op Sumatra. Diep in de jungle ontmoet je orang-oetans en olifanten. Op Java ontdek je eeuwenoude tempels, uitgestrekte plantages en klim je naar de top van de Bromo-vulkaan. Ga snorkelen voor de kust van Bali en fiets langs rijstterrassen. Op het laatste eiland, Nusa Lembongan, is het tijd om te relaxen en te genieten van de zon, zee en strand.

 • Eilandhoppen Sumatra, Java, Bali en Nusa Lembongan
 • Logeren in authentieke accommodaties
 • Avontuurlijke activiteiten voor tieners
 • Overzicht
 • Detailbeschrijving

Reisschema

Dag 1 Aankomst Medan
Dag 2 Tangkahan
Dag 3 - 4 Bukit Lawang
Dag 5 Medan
Dag 6 - 8 Jogyakarta
Dag 9 Bromo
Dag 10 - 11 Kalibaru
Dag 12 - 13 Pemuteran
Dag 14 - 15 Munduk
Dag 16 - 17 Ubud
Dag 18 - 20 Nusa Lembongan
Dag 21 Sanur
Dag 22 Vertrek Sanur

Reissom

 • Volwassene: vanaf € 2.185 per persoon
 • Kind 2 t/m 17 jaar: vanaf € 1.785 per persoon
 • Reissom landarrangement gebaseerd op 2 volwassenen en 2 kinderen
 • Wij maken een voorstel o.b.v. jullie gezinssamenstelling

Dag 1 Medan
Welkom op Sumatra!

Na aankomst op het vliegveld in Medan worden jullie opgehaald en naar jullie hotel net buiten de stad gebracht.

Hebben jullie nog energie over? Dan kunnen jullie er natuurlijk voor kiezen om het centrum van Medan vandaag alvast te verkennen. Medan zelf is niet echt een mooie stad, maar in het oude centrum zijn toch nog een aantal koloniale gebouwen te vinden. Natuurlijk kunnen jullie vandaag ook gebruiken om lekker bij te komen van de reis in jullie hotel.

Overnachting in Medan, Deli River ***
Inclusief transfer

Dag 2 Medan - Tangkahan
Op naar de jungle!

Vanochtend vertrekken jullie vroeg uit Medan. Het is een lange rit en je gaat diep de jungle in. Leun achterover en geniet van het landschap van Sumatra! Na ongeveer 6 uur rijden komen jullie aan bij de lodge.

Tangkahan is een puur en ongerept junglegebied en ligt op de grens van het Gunung Leuser NP. Hier zijn jullie écht ver van de bewoonde wereld. Het verblijf is eenvoudig, maar dat past ook in de omgeving van het oerwoud. Om je heen hoor je alleen junglegeluiden. In dit deel van het Gunung Leuser National Park leven veel apensoorten. Grote kans dat jullie hier  gibbons, Thomas Leaf-monkeys en makaken tegenkomen.

Overnachting in Tangkahan, Mega Inn *
Inclusief ontbijt en transfer

Kinderen wassen Olifanten in Sumatra Dag 3 Tangkahan - Bukit Lawang
Geef de olifanten een lekker bad

Maak je klaar voor een heel leuke activiteit. Deze ochtend ga je een olifant wassen! De dikhuiden hier zijn eigenlijk werkolifanten (om bijvoorbeeld boomstammen te verplaatsen en om de omliggende dorpen voor wilde olifanten te beschermen). Ze vinden badderen heerlijk. Jullie gaan vandaag met de verzorger van de olifanten op pad om te helpen. Terwijl de olifanten heerlijk liggen te ontspannen in het water, pakken jullie een borstel en maken de vriendelijke dieren lekker schoon. Als bedankje geven ze jullie na afloop graag een douche met hun slurf. Douchen met een olifant, dat is toch fantastisch?

Op naar een ander hoogtepunt: de orang-oetans in Bukit Lawang. Vanwege de slechte weg reizen jullie per 4x4 jeep, een avontuur op zich. Na vier uur hobbelen bereiken jullie de eindbestemming Bukit Lawang. Via een wiebelbrug over de Bohorok-rivier kom je bij je hotel, grenzend aan het Gunung Leuser National Park. Deze spectaculaire jungle is een van de laatste plekken in Azië waar de orang-oetans leven. De kans dat je de mensapen in het wild kunt spotten is echt groot.

Overnachting in Bukit Lawang, Jungle Inn **
Inclusief ontbijt, transfer per jeep en olifanten wassen

Orang Oetan in de jungle van SumatraDag 4 Bukit Lawang
Sta oog in oog met een orang-oetan

Vroeg uit de veren want de orang-oetans doen dat ook! In de ochtend zijn de orang-oetans het actiefst. Jullie wandelen de jungle in. De gids weet waar de orang-oetans graag verblijven, en weet ze feilloos te vinden. Wist je trouwens dat als een orang-oetan zijn armen spreidt, hij wel tot 230 centimeter breed is! Handig bij het klimmen en vruchten plukken. Naast de orang-oetans gaan jullie ook genoeg kleurrijke bloemen, planten en vogels spotten. Genoeg te zien in het Gunung Leuser National Park. Deze trekking duurt ongeveer 3 uur.

Overnachting in Bukit Lawang.
Inclusief ontbijt en jungle-trekking

Dag 5 Bukig Lawan - Medan

Vanuit Bukit Lawang gaan jullie weer terug naar Medan. Daar verblijven jullie nog een nachtje voordat je morgen Sumatra gaat verlaten en naar Java vliegt.

Overnachting in Medan, Deli River ***
Inclusief ontbijt en transfer

Waterpaleis in Yogyakarta, JavaDag 6 Medan - Jogyakarta
Op naar het volgende eiland: Java!

Jullie worden naar de luchthaven van Medan gebracht. Daar vandaan vliegen jullie, via Jakarta, naar Jogyakarta. Aangekomen in Jogyakarta worden jullie naar het hotel gebracht.

Jogyakarta is zo'n leuke stad! Stap in een becak (fietstaxi) en maak kennis met de gezellige drukte van de stad. Van het paleis van de sultan tot aan de kleurrijke en geurige markten, het is één groot avontuur! Dé winkelstraat van Jogya is de Jalan Malioboro. In deze gezellige straat is van alles te koop: batik stof, handgemaakte sieraden, leren tassen en nog veel meer. Vergeet niet af te dingen. De kraton, het paleis van de sultan, is zeker een must om te bezoeken als je in Jogyakarta bent. De sultan woont er nog steeds! Natuurlijk kunnen jullie de wapens, koetsen, kleding en cadeaus bekijken. Ook worden er af en toe dans- en wayangvoorstellingen bij de kraton gegeven

Overnachting in Jogyakarta, Duta Boutique ****
Inclusief ontbijt, transfer, binnenlandse vlucht en privé-busje met chauffeur 

Familiefoto voor de Prambanan in JavaDag 7 Jogyakarta

Er is genoeg te doen in Jogyakarta en wij raden zeker aan om hier nog een dag te verblijven. Neem een kijkje op de kleurrijke markt aan het einde van de Jalan Malioboro of bezoek het waterpaleis Taman Sari. Het waterpaleis is een buitenverblijf van vroegere sultans en is omringd door een enorme tuin en verschillende baden. Jogya, zoals de stad ook wel genoemd wordt, heeft net als veel andere plaatsen op Java een Nederlands verleden. Ga eens kijken bij Fort Vredeburg. In het museum staat de onafhankelijkheid van Indonesië centraal en de rol die Jogyakarta hierin speelde. Verken op eigen gelegenheid de stad of kies voor een leuke excursie. Wat dacht u van fietsen in het landelijke gebied rondom Jogyakarta? Fiets door de kleine kampungs en maak kennis met de lokale bevolking en lokale ambachten. Eén van onze favoriete excursies!

Overnachting in Jogyakarta
Inclusief ontbijt en privé-busje met chauffeur 

Kinderen voor de Borobudur in Java, IndonesiëDag 8  Jogyakarta
Bewonder tempels en ga tuben in een grot

Vandaag is het dan eindelijk zover, een bezoek aan de beroemde Borobudur. Het grootste boeddhistische bouwwerk in de wereld. Verspreid over het tempelcomplex zijn uitgehouwen beelden in het beeldwerk terug te vinden die het verhaal vertellen over het leven van Boeddha zo’n 2500 jaar geleden. Beklim het complex wat bestaat uit 9 verdiepingen. Eenmaal boven ziet u de kenmerkende stoepa’s in de vorm van een klok. Het zijn er 400 dus genoeg keus om een mooie foto te maken met het gezin. In elke stoepa bevindt zich een Boeddha, lukt het om deze aan te raken dan mag u een wens doen. Wat wordt uw wens? Tip! Als u boven staat en om u heen kijkt ziet u goed hoe groen de omgeving eigenlijk is. Huur een paard en wagen na het bezoek aan de tempel om zo de dorpjes, andere kleine tempels en de omgeving te verkennen.

Deze middag staat er een spannende activiteit op het programma. Iedereen met een zwemdiploma kan hieraan mee doen. Je gaat tuben op een ondergrondse rivier. Met een veiligheidsvest aan stap je in een tube (een opgeblazen binnenband van een vrachtauto). De tubes worden aan elkaar vast gemaakt, en in een treintje (met de gids voorop) dobberen jullie een grot binnen. Gelukkig heeft de gids een zaklantaarn, zodat hij je de bijzonder gevormde rotsen, flonkerende kristallen en duizenden vleermuizen kan laten zien. Natuurlijk is er ook tijd om te zwemmen. En durf jij van die hoge rots af te springen het water in?

Overnachting in Jogyakarta.
Inclusief ontbijt, privé-busje met chauffeur en cavetuben

Top van de Bromo vulkaanDag 9 Jogyakarta - Bromo
Slapen vlakbij een vulkaan

Een lange reisdag vandaag. Jullie worden naar het treinstation gebracht. Met de trein reizen jullie naar Jombang. Daar wacht jullie chauffeur op jullie om jullie naar de voet van de Bromo-vulkaan te brengen. Daar slapen jullie vanavond! De Bromo vulkaan lonkt en bromt. Een bezoek aan deze vulkaan mag dus eigenlijk niet ontbreken tijdens uw reis. Maar nog even wachten, vannacht is het zover.

Overnachting op de Bromo, Lava View, **
Inclusief ontbijt, privé-busje met chauffeur en treinreis

Kind voor de krater van de Ijen vulkaan op JavaDag 10 Bromo - Kalibaru
Zie de zon opkomen bij de Bromo-vulkaan

Per jeep worden jullie al om 4 uur 's nachts opgehaald voor de rit naar het uitkijkpunt. Hier zie je de Bromo-vulkaan bij zonsopgang. Wat een uitzicht! De kleuren rondom de vulkaan veranderen van donker naar steeds lichter terwijl de rook uit de vulkaan kringelt. Dit is hét moment voor een mooi familiekiekje. Als de zon aan de horizon staat rijden jullie naar de voet van de vulkaan. Het lijkt wel een maanlandschap met al dat zwarte mulle zand. Hier beklimmen jullie de hoge trap naar de kraterrand. Verwacht geen frisse lucht boven want de lucht van zwavel lijkt wel een beetje op die van rotte eieren. Na deze trip staat het ontbijt in het hotel klaar.

Daarna stappen jullie in jullie eigen busje voor een lange rit van zo'n 6 uur naar Kalibaru. Er is onderweg veel te zien. In Kalibaru zijn veel plantages. Vooral specerijenplantages vind je hier volop. Hier worden peper, vanille, kruidnagel, kaneel en nootmuskaat verbouwd. De koffie groeit er aan struiken, rubber druppelt er uit boomstammen en cacao (zo groot als een appel) groeit er aan bomen. Zo leuk om te zien!

Overnachting in Kalibaru, Margo Utomo Hill View ***
Inclusief ontbijt en privé-busje met chauffeur

Kind in Kalibaru, Java Dag 11 Kalibaru
Op pad met paard en wagen of met een lorrie?

Onze tips voor vandaag: Met een paard en wagen op pad, een reis terug in de tijd. Rondom Kalibaru wordt er veel gebruik gemaakt van de dokar. Ze gaan er bijvoorbeeld mee naar de markt. Dus doe net als de locals en maak een ritje langs het dorpje, de rijstvelden en stap even uit bij de markt. Er zijn weer veel kleine fabrieken om te bezoeken zoals een bakstenenfabriek, een pindafabriek of een rijstpellerij. Of maak een tocht met een lorrie (treintje). De lorrie vertrekt vanaf het station in Kalibaru en rijdt naar Garahan. Een hele mooie route door een vallei met prachtige uitzichten. Je rijdt door een tunnel die ooit door Nederlanders is aangelegd. Het spannendste stuk van de route gaat over de langste hangende brug van Java boven een diep ravijn. Durf je naar beneden te kijken?

Overnachting in Kalibaru.
Inclusief ontbijt en privé-busje met chauffeur

Dag 12 Kalibaru - Pemuteran 

Door naar het derde eiland: Bali

Jullie worden naar de haven gebracht, waar vandaan de ferry naar Bali vertrekt. Een korte boottrip brengt je naar Bali en daar aangekomen worden jullie naar Pemuteran gebracht. Daar neemt jullie Javaanse chauffeur afscheid van jullie.

Pemuteran is dé plek als graag wilt snorkelen of duiken, want dat kan hier beter dan waar dan ook op Bali. De meeste accommodaties liggen aan het smalle, zwarte lava-strand en voor de kust is een kunstmatig rif aangelegd. Hier kun je vast oefenen met snorkelen, voordat jullie met een bootje de zee op gaan. Ook zeeschildpadden voelen zich thuis rondom Pemuteran. Er is een project opgezet om deze prachtige dieren te beschermen. De eieren worden van de locals gekocht en vervolgens in de kwekerij uitgebroed. Helpen jullie bij het uitzeten van de kleine zeeschildpadjes?

Overnachting in Pemuteran, Adi Assri ****
Inclusief ontbijt, privé-busje met chauffeur en ferry-overtocht


Kinderen snorkelen in PemuteranDag 13 Pemuteran
Snorkel op en visjes kijken!

Tip: boeken een snorkeltrip om deze ochtend naar Menjangan te gaan. Wij vinden dat Menjangan één van de mooiste riffen van Bali heeft. Met een bootje ga je hier naartoe. Het rif bestaat uit prachtige koralen, die de meest kleurrijke vissen aantrekken. Vanaf de boot springen jullie zo het water in en laten jullie je lekker meevoeren door de stroming, alles wat je hoeft te doen is onder water om je heen te kijken.

's Middags is er nog tijd om de omgeving te ontdekken. Ga bijvoorbeeld naar een dorpje dichtbij en kom alles te weten over de mais- en druiventeelt, de winning van zeezout en de visvangst. Jullie mogen vast meekijken hoe de bevolking aan de slag gaat. Ook is er een parelboerderij die jullie kunnen bezoeken. Genoeg te doen dus!

Overnachting in Pemuteran.
Inclusief ontbijt

Uitzicht op de prachtige rijstvelden van MundukDag 14 Pemuteran - Munduk

Vanuit Pemuteran gaan jullie de bergen in naar Munduk. Voor deze rit van ongeveer 3 uur regel je zelf een taxi. Dit kan gemakkelijk via de receptie van het hotel. De route loopt via de Gitgit-waterval (vraag de taxichauffeur te stoppen) en langs het blauwe Bayunmeer.

Er is een plek op Bali waar je even geen klamme handen en zweetdruppels op je hoofd hebt. Dat is in de bergen van het district Munduk. Het is hier heerlijk koel en er groeit van alles zoals koffie, cacao, kruidnagel en tabak. Een grappig gezicht zijn de blauwe hortensia's en rode kerststerren die in Munduk worden gekweekt. Die vallen wel op tussen al het groen.

Overnachting in Munduk, Puri Lumbung ***
Inclusief ontbijt

Dag 15 Munduk
Wandelen naar de tweelingmeren

Het Munduk-gebied is heerlijk rustig en de kans dat je andere toeristen tegenkomt is klein. Vooral de wilde natuur (dichte bossen tegen de berghellingen aan) is toch wel heel spannend. Wandel vandaag met een gids van jullie hotel door de jungle de berg af, je komt dan aan bij één van de tweelingmeren. Deze excursie boek je bij het hotel. Stap hier in een houten bootje en peddel over het koele water.  Je hoeft de klim naar boven niet meer te maken, want er staat beneden een busje van het hotel op jullie te wachten om jullie naar boven te brengen.

Overnachting in Munduk.
Inclusief ontbijt

Kinderen op bezoek bij lokaal Balinees schooltjeDag 16 Munduk - Ubud
Via de rijstterrassen van Jatiluwih

Vanuit Munduk rijden jullie vandaag via een heel mooie route naar Ubud. Eerst actief aan de slag? Lekker slingeren door de bomen in het Treetop Adventure Park! Er zijn verschillende routes, geschikt voor alle leeftijden, dus iedereen kan meedoen.

Door naar Ubud. De route loopt via de rijstvelden van Jatiluwih. Een weg waar je links, rechts, voor je en achter je rijstterrassen ziet. Natuurlijk stoppen jullie hier om de benen te strekken en foto's te maken.

Ubud is zo'n stadje waar voor iedereen uit het gezin wat te doen is, het maakt niet uit hoe oud je bent. Het is een artistiek plaatsje met veel galerieën en kunstwinkeltjes (hoewel niet alles kunst is). Ook is er een enorme souvenirmarkt. Restaurants zijn er in overvloed. Door de lokale bevolking worden vaak (tempel)festivals georganiseerd. Grote kans dat jullie hier iets van meemaken.

Overnachting in Ubud, Alam Sari ***
Inclusief ontbijt en privé-busje met chauffeur

Dag 17 Ubud
De berg af fietsen

Dit is nu echt een heel leuke fietstocht. Niet zwaar, want jullie fietsen grotendeels bergafwaarts. Dus genieten en weinig trappen. 's Morgens vroeg worden jullie naar het startpunt, bij Mount Batur, gebracht. Vanaf de top kijken jullie uit over de groene vallei en de donkere flanken van de vulkaan. Tijdens de fietstocht maken jullie kennis met de Balinese cultuur en tradities. Jullie komen langs prachtige valleien, Balinese dorpjes, oude tempels en natuurlijk de groene rijstvelden. Met de fiets kom je op plekjes waar je normaal niet zo snel komt.

Er zijn fietsen in verschillende maten, kinderen vanaf 7 jaar kunnen gezellig meefietsen. Voor kinderen jonger dan 7 jaar regelen wij een kinderzitje.

Overnachting in Ubud.
Inclusief ontbijt en fietsexcursie

Parelwit strand in Nusa LembonganDag 18 Ubud  - Nusa Lembongan
Het laatste eiland, een bounty-paradijs

Jullie worden naar Sanur gebracht waar de snelle boot vertrekt naar weer een nieuw eiland, Nusa Lembongan!

Mooie zandstranden, ruige kusten en kleurrijke koraalriffen: dat is Nusa Lembongan. Dit kleine eiland ligt op nog geen uur varen ten zuidoosten van Bali, jullie zijn er zo. Het is heerlijk vertoeven hier op de stranden en rond het eiland waar je goed kunt snorkelen en duiken. Het enige risico dat jullie lopen is dat jullie niet meer weg willen... Spectaculair zijn de hoge rotsen aan de oostkant, waar golven hard tegenaan klappen en metershoog opspatten.

Overnachting op Nusa Lembongan, Lembongan Cliff villas ****
Inclusief ontbijt, transfer en boottocht

Dag 18 - 20 Nusa Lembongan
Durf jij te snorkelen tussen mantaroggen?

Tijd om te gaan snorkelen tussen de kleurrijke vissen en misschien wel de mantaroggen. Het eiland is omringd met kleurrijk koraal. Vanuit een bootje spring je met snorkel op het water in om Nemo en zijn vriendjes te gaan spotten. Voor de kust van het buureiland Nusa Penida zwemmen de immens grote mantaroggen. Deze indrukwekkende dieren kunnen tot wel 5 meter groot worden en ze lijken te zweven door het heldere water! Geen zorgen, deze vriendelijke manta's doen jullie niets.

Blijven jullie liever boven water? Maak dan een boottocht naar het mangrove bos. In een klein bootje worden jullie door smalle waterwegen gepeddeld. De lange boomwortels in het water zijn een geliefde plek voor grote reptielen, zoals bijvoorbeeld varanen. Houd jullie ogen dus goed open!

Overnachtingen op Nusa Lembongan.
Inclusief ontbijt

Dag 21 Nusa Lembongan - Sanur
Jullie gaan met de boot terug naar Sanur. Geen slechte plek om deze reis te eindigen. Vanaf de pier worden jullie, naar het resort in Sanur gebracht.

Sanur is een fijne strandbestemming in het zuidwesten van Bali. Het strand (kleur van ons Noordzeestrand) is lekker breed en de zeebodem loopt geleidelijk af. De branding ligt ver in zee, waardoor er geen hoge golven aan het strand zijn. Dit langgerekte dorp heeft veel restaurantjes en souvenirshops maar ook genoeg lokale warungs en winkeltjes. Ook is er een lokale markt waar het altijd even leuk is om rond te neuzen.

Overnachting in Sanur, Sri Phala Resort ***
Inclusief ontbijt, boottocht en transfer

Dag 22 Vertrek Sanur
Vanuit Sanur worden jullie naar het vliegveld van Denpasar gebracht voor jullie vlucht terug naar huis. We hopen dat jullie nog lang nagenieten van de mooie reis!

Inclusief ontbijt en transfer

Vervoer

 • Privé-busje met chauffeur
 • Boot
 • Vliegtuig
 • Trein
 • Transfers

Reisduur

 • 22 dagen / 21 nachten

Inclusief

 • Alle overnachtingen met ontbijt
 • Alle excursies zoals beschreven
 • Beschreven transfers
 • Vluchten Medan - Jakarta - Jogyakarta
 • Trein Jogyakarta - Jombang
 • Ferry Java - Bali, Sanur-Nusa Lembongan en v.v.
 • Volledige CO2 compensatie van jullie reis

Exclusief

 • Intercontinentale vlucht
 • Overige maaltijden en excursies
 • Verzekeringen
 • Fooien en persoonlijke uitgaven

Laat je inspireren!

Ontdek nieuwe bestemmingen, droom weg bij mooie reiservaringen van andere gezinnen en ontvang leuke en handige vakantietips.